Брза саобраћајница Иверак-Лајковац готова до децембра 2022. године

Најновије
Извор: СНС

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на изградњи брзе саобраћајнице Иверак - Лајковац која ће спојити Ваљево са ауто-путем "Милош Велики".

Извор: ТВ Пинк

Вучић је током обиласка радова запитао представнике кинеског извођача, компаније Чајна Шандонг, да ли ће радови бити готови до децембра 2022. године, као што су раније обећали и добио потврдан одговор.

Представник кинеске компаније је рекао да је прошле године лично обећао председнику Србије да ће брза саобраћајница бити готова до краја 2022. године и да ће тако и бити.

Вучић је подсетио да је уговором предвиђено да цео пројекат буде готов до децембра 2023. године.

"Цео овај крај ће да оживи и људи из Ваљева више неће да се селе за Београд", додао је Вучић.

Обиласку радова присуствују и министар грађевинарства Томислав Момировић, директор Kоридора Србије Александар Антић и в.д. директора Путева Србије Зоран Дробњак.

Председник Србије Александар Вучић у обиласку радова на обилазници Иверак - Лајковац.
Извор: СНС

Председник је у понедељак током посете Зајечару најавио да ће у наредних 25 дана обићи радове на инфраструктурним пројектима у Србији.

Укупна дужина деонице Иверак - Лајковац је 18,3 километра, а вредност радова које изводи кинеска компанија Чајна Шандонг је 158 милиона евра.

Брза саобраћајница ће имати по две траке у оба смера и пројектована је за максималну брзину до 100 километара на час.

Деоница је грађевински доста захтевна, јер ће имати 25 објеката, од чега 19 мостова у дужини од укупно 2,5 километара, као и једна петља.

Саставни део овог пројекта је потпуно уређење тока реке Kолубаре и њених притока што треба да спречи плављења у овом делу Србије.

Председник Србије Александар Вучић у обиласку радова на обилазници Иверак - Лајковац.
Извор: СНС

Брза саобраћајница Иверак-Лајковац део је државног пута Лозница-Ваљево - Лазаревац и представља попречну везу у путној мрежи Србије и повезаће делове Републике Српске, односно Босне и Херцеговине са ауто-путем "Милош Велики" и Kоридором 10.

Уговор о пројектовању и изградњи брзе саобраћајнице од Иверка до Лајковца и регулацији реке Kолубаре, вредан 158 милиона евра, потписан је у јуну 2020. године. Рок за завршетак радова је 36 месеци.

Kинески извођач радова је најавио да ће брза саобраћајница бити завршена до краја 2022. године.

Председник Србије Александар Вучић у посети радова обиласка Иверак - Лајковац.
Извор: Танјуг

Следеће године градња ауто-пута Београд-Зрењанин

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће следеће године почети да се гради и ауто-пут од Београда до Зрењанина и позвао Kинезе да се припреме за тај пројекат.

Вучић је током обиласка радова на изградњи брзе саобраћајнице Иверак - Лајковац, у разговору са представницима компаније Чајна Шандонг, казао да ће врло брзо бити припремљен пројекат за ауто-пут до Зрењанина.

Председник Србије Александар Вучић у посети радова обиласка Иверак - Лајковац
Извор: Танјуг

"Тим ауто-путем бисмо увезали целу Бачку и Банат", нагласио је Вучић додајући да ће држава бити спремна за разговоре са кинеским извођачем до краја године, а да би већ у 2022. године могли да крену радови.

Вучић је позвао компанију Чајна Шандонг да се припреме на време и да уколико добију посао изгаде тај ауто-пут најбрже до сада, односно да имају још већи број људи и машина на градилишту.

Вучић је подсетио да је планирано да се изгади ауто-пут од Београда до Зрењанина, Фрушкогорски коридор од Руме до Новог Сада, као и деоница од Новог Сада до Зрењанина.

Вучић је нагласио да је изградња ауто-путева у том делу Србије веома важна, као и да кинеска компанија Линглонг реализује велику инвестицију у Зрењанину, где ће уложити 900 милиона долара.

За 15-20 дана споразум о градњи фабрике у Ваљеву

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће у наредних 15-20 дана, уколико ковид дозволи, бити потписан споразум о изградњи фабрике у Ваљеву једне немачке компаније и поручио да све што деценијама није улагано у тај град, биће уложено у наредне две, три године.

Вучић је истакао да ће споразум о градњи фабрике бити потписан са "цењеном немачком компанијом", у којој ће просечна нето плата бити око 1.000 евра.

Додао је да се затим нада и другој великој фарбици у Ваљеву.

"Мислим да су они близу те одлуке и надам се да ћемо за месец дана моћи и о томе да говоримо", рекао је Вучић.

Председник је поручио да ће у наредне две, три године у Ваљево бити уложено оно што деценијама није.

"То су стратешке ствари, говорим о довођењу транспортног гаса, централног гасовода, за шта је потребно 29 милиона евра", рекао је Вучић.

Уз гасификацију Ваљева, биће изграђена канализациона инфраструктура, уз три пречистача, што је, како је рекао, потпуно нови животни стандард.

"Од заостале земље, постајете Швајцарска, Аустрија. Потпуно нови живот, до 2025. године", приметио је председник.

Вучић је навео и да се, уз нову халу, нада да ће ускоро и болница бити реконструисана, што ће коштати више од 10-12 милиона евра.

"То су огромне инвестиције у ваљевски, колубарски крај, али од пресудног значаја је и аутопут, да бисмо довели инвеститоре. Ово су све фантастичне ствари за Ваљево", рекао је Вучић.

Након тога, задатак је довести мање инвеститоре за Осечину, Љиг, додао је Вучић.

Остале вести