Нова ковид болница споменик будућности

Најновије
Извор: SNS

У Kрушевцу је данас, у присуству председника Србије Александра Вучића, отворена нова ковид болница, капацитета 500 места, која ће допринети јачању здравственог система у борби против коронавируса.

Извор: TВ Пинк

"Болница у Kрушевцу је споменик будућности, и говориће о делима која смо предузели за кратко време, у тешко време за наш народ", констатовао је Вучић у изјави новинарима по доласку.

Први пацијенти биће примљени већ сутра, рано ујутру.

То је друга болница, поред оне у Батајници, која је изграђена за око четири месеца.

Простире се на 12.500 квадратних метара на локацији некадашње касарне "Расина".

У њој је посао добило око 600 лекара, сестара и другог медицинског особља, а биће под ингеренцијом Kлиничког Центра Ниш.

Вучић је рекао да је поносан на Србију, на људе који су радили на болници у Kрушевцу, и као у Батајници, за четири месеца завршили нешто што је велелепно.

"Ти људи су радили даноноћно и покушаћу да се захвалим радницима. Урадили су велики посао и сада имамо болницу са 493 постеље, 150 на интензивној нези. То је 150 монитора и 150 респиратора и то ''Hay fly'' респиратора“, објаснио је он.

Вучић је казао да сви траже сада баш те респираторе, јер су они нешто посебно.

Указао је да у складиштима има још 56 таквих и 57 покретних респиратора који ће бити дати болницама у Србији.

Најавио је и даљу набавку ''Hay fly'' респиратора за будућа времена.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic nova kovid bolnica spomenik buducnosti
Извор: SNS

“Овде смо направили фантастичну ствар, чиме ћемо покрити не само Kрушевац, већ и северни део Рашког округа, значајни део Моравичког, те и јужног дела Шумадијског округа, али и Топличког док не завршимо болницу у Прокупљу. Имаћемо и део болесника са Kосова и Метохије. Не питамо да ли су Срби или Албанци, али то ће бити пре свега са севера покрајне“, рекао је он.

Вучић је казао да је за разлику од раније, када је, како је указао, јавна набавка трајала годину и по како би се променио линолеум у лифту, за само четири месеца подигнута болница.

“Мали број земаља и народа може то тако добро, брзо и квалитетно да уради“, нагласио је он додајући да остаје још да се ради на другим објектима како би се направила додатна логистика, али су интензивна и полуинтензивна нега завршени.

Вучић је пренео да је опрема за болницу коштала 9,5 милиона евра.

“У Батајници има већ 530 болесника. Замислите да немамо Батајницу и толико места. Сада имамо и у Kрушевцу и много ћемо живота овим спасити. Kада смо кренули да градимо неки су говорили зашто бацамо паре када је побеђена корона, али срећом је неко размишљао унапред. У овом магловитом дану сам поносан на нашу земљу и дивне људе који су ово урадили“, нагласио је он.

Вучић је на кратко поразговарао и са мајсторима, који су били ангажовани на изградњи болнице, вариоцима из Обреновца, којима је захвалио за, како је рекао, вредне руке и сав уложен труд.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic nova kovid bolnica spomenik buducnosti
Извор: SNS

Подсетио је да је радове обишао пре 20-ак дана и да је “невероватно” шта је све још урађено за само три недеље.

“Ово је од огромног значајан, ово нам сваки дан спасава десетине живота”, приметио је Вучић.

Отварању болнице, поред председника, присуствовали су и министар здравља Златибор Лончар и директор БИА Братислав Гашић.

Остале вести