Србија захтева да се прекине са претњама укидањем и нестанком Републике Српске

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председавајућим Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком, који га је обавестио о политичким нападима на Републику Српску, као и о покушајима њеног урушавања, те је упутио јасне захтеве и молбе Републици Србији.

Председник Републике Србије Александар Вучић саслушао је председавајућег Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика и замолио га да у данима и недељама које су пред нама употпуни своје захтеве које председник Србије сматра легитимним, а однос Србије према Босни и Херцеговини и Републици Српској председник Вучић дефинисао је на следећи начин:
1. Председник Вучић је закључио да Република Србија сматра да односи Србије и Босне и Херцеговине могу и морају да буду унапређени, пре свега кроз значајније економске интеграције, повезивање људи и поглед који је уперен у будућност, а не у прошлост.
2. Председник Вучић је у свом одговору председавајућем Председништва Босне и Херцеговине Милораду Додику, истакао да Србија неће ни на који начин затварати границу за људе из Републике Српске, без обзира на епидемиолошку ситуацију у Републици Србији и Републици Српској.
3. Председник Вучић је нагласио да је Србија помогла значајним финансијским средствима Републици Српској – последњи пут у износу од 20 милиона евра (40 милиона конвертибилних марака), те да ће наставити да пружа сваку врсту економске и финансијске подршке нашем народу у Републици Српској;
4. Република Србија сматра да је Дејтонски споразум могуће променити само уз сагласност сва три конститутивна народа и два ентитета, уз чињеницу да Република Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине и ни на који начин га није и неће нарушавати, али захтева да се прекине са претњама укидањем и нестанком Републике Српске, јер је Република Српска уставна категорија Босне и Херцеговине, произашла из договора о миру три конститутивна народа и потврђена у Дејтону.

Председник Републике Србије Александар Вучић и председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик разговарали су и договорили конкретне акције по питању изградње комплекса Јасеновац - Доња Градина на територији Републике Српске.

Остале вести