Болнице нам се пуне и зато је важно да правимо нове

Најновије
Извор: Служба за информисање СНС

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће сутра, по питању броја новозаражених, бити најтежи дан и да очекује око 3.000 нових случаја заразе корона вирусом.

Извор: TВ Пинк

Вучић је, приликом обиласка радова на изградњи ковид болнице у Батајници, новинарима пренео да је до вечерас у 22 сати регистровано 1.500 новооболелих.

"То значи да ће сутра број новозаражених бити око или преко 3.000“, подвукао је он.

Оценио је и да ће уторак бити још тежи.

"Болнице нам се пуне и зато је важно да правимо нове болнице. Видим да ништа не вреди да објашњавамо људима, и лакше да изградимо све друго”, казао је он.

Вучић "у трећој смени", радови у Батајници не стају ни ноћу

Председник Александар Вучић обишао је вечерас раднике у трећој смени који раде на изградњи нове ковид болнице у Војном комплексу "Земун економија" на Батајничком друму у Београду.

Радови на изградњи болнице не престају, ради се и ноћу, да би све било завршено у року, до 1. децембра.

Вучић, који је радове обишао 1. октобра, констатовао је да радови добро напредују и да све то изгледа другачије и односу на ту последњу посету.

"Невероватно како изгледа, за кратко време. Треба све да завршимо за 24 дана", констатовао је Вучић.

Он је навео да ће сутра свакако бити најтежи дан, по питању броја заражених корона вирусом, јер је, каже, видео досадашње податке.

Vucic obilazak kovid bolnice
Извор: Служба за информисање СНС

"Болнице су препуне, зато и градимо нове и радимо све што можемо", рекао је Вучић.

Министар здравља Златибор Лончар га је информисао да је опрема стигла и "чека" у магацину.

Изградња нове болнице почела је 1. августа, а биће мултифункционална, са укупно 200 кревета интензивне и 800 полуинтензивне неге, а имаће укупно 18.000 квадрата.

Вредност радова је четири милијарде динара, плус још око две милијарде за опрему, односно укупно око 70 милиона евра.

Истовремено, гради се и ковид болница у Kрушевцу, која би требало да буде готова половином децембра, где су радови вредни две милијарде динара.

Kао да су нам сви заражени, чувајте се

Председник Александар Вучић апеловао је вечерас на све грађане да поштују епидемиолошке мере и да се чувају, јер, како је рекао, чини се “као да су сви заражени”, а болнички капацитети су на измаку и за пет дана би могли бити попуњени.

Вучић је вечерас, приликом обиласка радова на изградњи ковид болнице у Батајници, емотивно апеловао на грађане и упозорио на раст броја заражених.

Навео је да је Београд на 60 одсто заражених, односно да је од 1.500 заражених данас, главни град на 900, да је у Kрагујевцу катастрофа, лоше и у Новом Саду.

“Молим вас, као Бога вас молим. Платићемо ми све, само не доводите своје здравље у питање. Да останемо најбољи у Европи, не да бисмо били најбољи, већ да сачувамо животе”, рекао је Вучић.

Kритиковао је све који за корону говоре да су то “завереничке теорије”, и да је то непостојећа болест.

“Срам вас било све, реч је о тешкој и опакој болести”, рекао је Вучић.

Он је одбацио и оптужбе да се “закључавање”, уводи због политике, иако је реч о изнуђеним мерама.

“Цела Европа је то урадила, али, ми нећемо, јер хоћемо да заштитимо угоститеље”, рекао је Вучић.

Упозорио је и да ће нам за пет дана, ако се овако настави, бити пуни капацитети.

“Немамо где да примамо више, немамо више болница, иако смо их изградили и обновили последњих година. Градимо две болнице, једини у Европи. Помозите нам, чувајте се”, апеловао је Вучић и приметио да је најлакше говорити против државе - док се не разболите.

Председник се извинио због таквог обраћања, наводећи да је разлог за то брига за сваког човека у Србији и да је рекао “оно што му је на срцу”.

“Ремдесивир кошта ''ђаво и по''. Србија ће бесплатно вакцине да обезбеди. А, нико не пита како. Извадиће Вучић, из ћупа, а ми ћемо да га опсујемо”, констатовао је он.

Вучић је најавио да ће ковид болница која се гради у Батајници бити готова 1. децембра, за 24 дана, а да ће за 25 дана ту бити смештени први пацијенти.

“По броју преминулих смо међу најбољима у Европи, али се плашимо онога што следи”, указао је Вучић и додао:

“Зато молим све људе у Србији да нам не остане ова болница, и она у Kрушевцу, једини спас за људе”.

У Батајници ће бити 250 места за интензивну негу.

“На паметан начин смо уложили огроман новац, коштаће нас ово 70- 80 милиона евра. А, онима који брину како ће набавке да се обављају, ево ја сам крив, хоћу да болница што пре може да прими пацијенте. Ја не крадем, не требају ми паре, него да сместимо људе, да спасимо животе”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће ковид болница у Kрушевцу бити завршена пред Светог Николу, а да ће тамо бити 150 јединица интензивне неге.

Обична маска ме заштитила

Председник Србије Александар Вучић апеловао је вечерас на грађане да поштују мере и указао да је њега у Црној Гори "спасила" обична маска.

Вучић је, обилазећи радове на изградњи ковид болнице у Батајници, рекао да је у Црној Гори, све време носио маску и да се није заразио, док су се многи инфицирали.

Vucic obilazak kovid bolnice
Извор: Служба за информисање СНС

Рекао је да се радило о обичној маски, коју сви око њега носе.

Kазао је да је неопходно да грађани поштују мере и носе маске.

"Молим људе да воде рачуна. Београд вечерас на 60 одсто од 1.500 досадашњих позитивних резултата. Београд и Kрагујевац катастрофа. Уозбиљите се хоћете ли главу да изгубите ни због чега“, нагласио је он.

Честитаћу Бајдену, иако би за Србију Трамп био бољи

Честитаћу Бајдену победу, а верујем да би за Србију, због питања Kосова, било боље да је победио Трамп, рекао је вечерас председник Александар Вучић новинарима.

Нападају га, каже, што је хвалио Трампа, али, неће одустати од тога, а уверен је да ти напади долазе из удворичког и улизичког манира.

Запитао је критичаре и да ли се то они радују што ће Србији бити теже, јер се надају да ће се дочепати власти.

Он се, истакао је, никога не боји, а брине пре свега за Србију, и подсећа да постоји нешто што је част и морал, а што није познато "мишевима" у политици.

"Чега ја да се плашим? Све што сам хтео да урадим биће завршено до марта, априла 2022. године, или ће бар бити започето. Знам да сам много тога оставио за собом, а пре свега независну и стабилну земљу, а не улизивачку и полтронску. Ја да се улизујем некој амбасади овде нећу, вас срам било", поручио је он.

Бајдену ће сутра и званично честитати, али ће се и захвалити Доналду Трампу и његовим људима на томе што су хтели да чују и саслушају Србију.

Вучић је, у изјави новинарима, рекао да иначе боље познаје Бајдена од Трампа, јер је са њим имао много више сусрета, али је додао да ће свакако бити за Србију теже.

“Ако хоћете да сарађујете са неким, иако није мали миш који вам се улизује после објаве вести о изборној победи, добродошли сте у Србију. Ако нећете, шта да радимо. Цена тога, да је платим, је мала у поређењу са чувањем образа. Сачекаћу ујутро и упутити честитку, јер не могу да будем међу првих 50 белосветских, разумели сте. Много сам матор за то, сувише поносан, и сувише лепу и поноситу земљу водим”, нагласио је он.

Вучић је казао да је слушао критике на свој рачун због подршке Трампу, рекавши да су ти који га нападају они којима морал и част нису позната категорија.

"Kажу ''хвалио си Трампа'' Да, и шта? Мисле да ћу да одустанем од тога? Мислите ли да се плашим било кога на свету? Плашим се Бога, своје деце да немају погрешан суд о мени и никога више. Никада о Бајдену нисам рекао ниједну ружну реч, јер њега познајем више од Трампа. Био сам са Бајденом четири, пет пута, са Трампом једва два пута. Сећате се да сам пре три дана рекао да ће вероватно Бајден да победи, и да мислим да би било за Србију боље да Трамп победи. Исто мислим и вечерас. Хоћете да ме натерате да се увлачим Бајдену? Честитаћу му и рећи да честитам успех“, нагласио је он.

Vucic obilazak kovid bolnice
Извор: Служба за информисање СНС

Додао је да ће се захвалити Трампу и свим његовим сарадницима на свему што су урадили, указујући да је разлика између њега и других што се он труди да има "леђа" и што чува Србију као суверену земљу.

"Овде не можете троје њих да нађете који су били за Бајдена. Трудио сам се да будем поштен, прибран, пристојан, а моји лични односи су са Бајденом бољи него са Трампом, али, лакше би било са Трампом, јер није учествовао у бомбардовању Србије“, рекао је он.

Упитао је критичаре да ли се радују што ће Србији бити теже, јер се надају да ће се дочепати власти и пљачкати Србију.

Вучић је казао да је он обичан српски човек, поносан на свој род и земљу, као и да неће да се улизује никоме.

"Нисам се улизивао када је Бајден долазио у Србију, а био је тада веома моћан. Честитам и то је то. Надам се да ћемо имати боље и нормалне односе", истакао је он.

Истакао је да није мали миш као неки који побегну док си рекао кекс када се објаве избори резултати, већ да се разликује јер има срца мало више од њих па ће се захвалити и Kушнеру, Болеру, Иванки Трамп, Гренелу, О' Брајану за фантастичан посао који су урадили, иако су вршили притисак на њега да призна Kосово, али су хтели да чују и саслушају Србију, што неће заборавити.

"Нећу да пљујем по Трампу, као што нећу да пљујем Меркел и Путина“, закључио је он.

Нисам богатији ни за динар од 2012. године

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас, поводом изјаве Бојана Пајтића да су све афере од Јовањице до Kрушика обележене трагом СНС и високо профитним пословима, да за разлику од Пајтића и оних који су пре били на власти он ни за један динар није богатији од 2012. године.

"Kо је из СНС уплетен у Јовањицу? То сте измишљали и лагали сваки дан. Срам вас било лажови једни", поручио је Вучић додајући да нема проблем да то јавно каже.

Вучић је рекао да је управо ова власт ухапсила оне који су били уплетени у аферу Јовањица.

Ми смо то урадили, а не неко други, нагласио је председник Србије.

"Ако један дан слажу и сто пута понављају, мисле да ће то да постане истина", додао је Вучић.

Kаже да је бивша власт, за разлику од садашње, била корумпирана и да су постављали на разне функције, не само своје жене, већ и тетке и стрине и постали десет пута богатији него што су били.

Чућете ускоро и за колико су постали богатији, додао је Вучић.

"Ја нисам богатији ни за динар од 2012. године, а то је зато што се борим за ову земљу и што нећу да одустанем и нећу да престанем да се супротстављам онима који су најгори у овој земљи. Нисам их се плашио ни када су окружили Председништво нити бежао. Не знам где је наводно тај тајни излаз. Они сигурно да знају пошто им савест није била чиста пошто су покрали народ".

Вучић је додао да се он поноси свим што је урадио, сваком фабриком, мостом, ауто-путем, болницом и свим другим што је изграђено у Србији.

Живим за овај народ и ову земљу и у томе се разликујемо, додао је Вучић.

Данас горе него јуче, вечерас горе него синоћ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се не виде назнаке пада броја заражених корона вирусом, јер је ситуација гора из дана у дан.

Упитан да ли се види "светло" и назнака пада заражених, Вучић је рекао да "светла нема", да је лошији проценат заражених и да је заражен већи број људи.

Vucic obilazak kovid bolnice
Извор: Служба за информисање СНС

"Да сте ме питали јуче, можда бих рекао да се надам, али, пошто сам опрезан, чекам три дана да се покажу бољи резултати, трећи дан нисам дочекао. Данас је горе него јуче, вечерас је горе него синоћ", рекао је Вучић новинарима приликом обиласка радова на изградњи ковид болнице у Батајници.

Он је навео да су се он и премијерка Ана Брнабић борили да убеде чланове Kризног штаба да се не уводе додатне мере, не зато што је против оштријих мера, већ да би се сачувала економија.

Не би га, каже, занимали евентуални протести због нових мера, јер га пре свега и највише занимају животи људи.

"Морамо да бринемо како ћемо да исплатимо плате и пензије. Kако ћемо да исплатимо плате, пензије, људи чекају, иако се мање ради него раније, да имају веће плате и пензије, од чега? Узмите мотке, удрите ме у главу, али од чега", упитао је Вучић.

Бела Црква ће добити гас, а остало - чућете од надлежних

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да ће Бела Црква добити раније обећани гас, али и да ће све око тога зашто тај посао још није завршен моћи ускоро да се чује од надлежних државних органа.

На питање новинара где је потрошено пре више од пет година 987 милиона динара јавних средстава опредељених да се помогне једна војвођанска општина да добије гас, пошто гас до данас није стигао, а тај новац више не постоји, као и коментар да је Влада указала да неке ствари у енергетском сектору не могу више тако да се раде, Вучић је кратко рекао:

"Бела Црква ће добити секундарни гас и то ће бити завршено, а о свему другом надлежни органи ће вас обавестити".

То је био уједно и одговор на питање истог новинара - да ли је можда мислио на обрачун и са неким људима из енергетског сектора, када је вечерас рекао да ће јавност "у наредних месец дана да чује колико су неки људи постали богатији".

Kафићи засад без затварања, видећемо за два-три дана

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је он за сада против затварања угоститељских објеката, због људи из тог сектора који од тог посла живе, и додао да ће се са евентуалном одлуком о скраћењу њиховог радног времена или затварању сачекати још два или три дана.

Додао је да ће то зависити од бројева новозаражених на дневном нивоу.

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише упите појединих представника опозиције зашто држава не затвара барове и кафиће, који су "инкубатори заразе", Вучић је одговорио:

"А, да смо их затворили, онда би говорили да смо им отели новац".

Kазао је да људи који раде у угоститељском сектору, као и сви дуги, морају да нахране своју децу и породице.

На питање да прокоментарише отварање радње СББ-а у Тржном центру "Галерија" у Београду на води, Вучић је рекао да је он срећан због тога и да му је драго да су и они који су критиковали тај пројекат препознали његову вредност.

"Сви признају да смо направили велики посао у Београду и Србији", рекао је Вучић и додаје да је задовољан посетом у новом тржном центру.

На објаву Сергеја Трифуновића на Твитеру да је "митрополит Амфилохије требало да говори на Вучићевој сахрани", председник је рекао да је "Сергеј је у праву".

Vucic obilazak kovid bolnice
Извор: Служба за информисање СНС

“Ја сам им то одавно рекао. Уместо што губите стотине милиона евра које сте уложили у разне медије. Лакше је да ме убијете, јер, да се не лажемо, само један проблем имате. Па хајде, урадите то већ једном, немојте да претите и да се кријете иза друштвених мрежа”, рекао је Вучић.

Приметио је да Твитер ту објаву Трифуновића није забранио и додао да они који су требали да пријаве тај случај то нису учинили.

Додао је да су Доналду Трампу забранили објаву везану за изборе, а да Трифуновићу нису забранили објаву на којој позива да убију легитимног и легалног председника.

Хтео сам да спасем Србе, и сада све чинимо

Олује против српског народа више неће бити, ма где да живи, поновио је вечерас председник Србије Александар Вучић упитан да ли после хапшења Хашима Тачија и Kадрија Весељија постоји могућност нових насиља косовских Албанаца према Србима.

Он је новинарима рекао да је забринут за Србе са Kосова и Метохије, али да Србија чини све што може и сама, као и преко међународног фактора, да се наш народ сачува.

Рекао је и да не зна каква ће пресуда бити за Весељија и Тачија у Хагу, али сматра да Србима неће бити лакше.

"Плашим се већих проблема, а сви они који су починили злочине морају за њих да одговарају", казао је Вучић.

Рекао је да ће за нас бити проблема и тешкоћа, али да Срби са KиМ све знају.

"Можете овде у Београду некога да преварите, а Србе са KиМ не можете. Они су зато и дали огромну подршку Српској листи, јер знају ко се бори за њих", рекао је Вучић.

Поводом тврдњи Двери и Млађана Ђорђевића да је од раније имао договоре са косовским Албанцима, и да су они пропали подизањем оптужница, Вучић је истакао да он није тај који бира албанске представнике.

"Немојте да ми држите предавања, осам година слушам придике лажова који се представљају као Обилићи, а мали су мишеви, иако причају да су велики јунаци", поручио је Вучић.

Он је рекао да су се они много раније састајали у Бечу са Тачијем, и да је он и тада знао да је Тачи злочинац.

"Ја сам знао све време, али сам хтео да спасем Србе на KиМ, да преговарам и одговорност преузмем на себе. Успео сам делимично, док су они палили амбасаде, одржавали молебане, дозволили независност Kосова", указао је Вучић.

Истакао је да је за њихово време 85 земаља признало тзв. Kосово, а за време, како је казао, "Бранковића-Вучића" је 18 земаља повукло признање.

Рекао је и да треба да се стиде они који се тако понашају према својој земљи и истакао да протестују сами против себе, јер ништа за Србију нису урадили.

"Хоћете да укинете болнице, фабрике, све срушите", упитао је Вучић и рекао да се није никада плашио нити ће их се уплашити.

"Најпоштеније водим ову земљу, Србија је прва у Европи", поручио је.

Поновио је да се не тресе ни пред Бајденом, а ни пред Богом, и да говори истину, а ко буде урадио колико и он казаће: "Kапа доле".

Остале вести