Србији је циљ одржавање мира готово по сваку цену

Најновије
Извор: Taнјуг

Сукоб Јерменије и Азербејџана показао је колико су опасни тзв. замрзнути конфликти, јер све што је замрзнуто једног дана неко ће да "одмрзне", указао је данас председник Александар Вучић на састанку Националног конвента о ЕУ.

Извор: Taнјуг

"У том конфликту видели смо апсолутну немоћ комплетне међународне заједнице. И зато сам против стања замрзнутог конфликта", рекао је Вучић.

Истакао је да је довољно да једна регионална сила каже ''протерајте их, нападните их'', и нико ништа не може да уради, сем да изда два саопштења.

"То је нама за наук. Ситуација у свету се променила, постоји више партикуларних интереса и морамо да будемо спремни у сваком тренутку земљу да сачувамо. Против сам задржавања замрзнутог конфликта било где на Балкану, укључујући и код нас", рекао је Вучић.

Зато је, каже, од пресудног знaчаја да покушамо да направимо компромис са Албанцима, као што треба да урадимо све што можемо да не допринесемо разбуктавању било каквих додатних страсти у БиХ, а не може, истиче, да каже да није забринут због ситуације и порука које добијамо и са те стране реке Дрине.

"Не смемо оставити замрзнути конфликт нашој деци, јер ће се једног јутра пробудити и - почео је рат", казао је он.

Навео је да је најважније, и зато то, каже, увек и понавља, да Србија жели да очува мир и стабилност, што, подвлачи, није флоскула, већ се то мора урадити готово по сваку цену.

Вучић је поручио да је ситуација у свету комплексна и да се Србија, као мала земља на раскршћу путева, која има проблема са територијалним интегритетом, налази у посебно тешкој ситуацији.

"Не морам да говорим колико сам представника различитих земаља, који су желели да ми указују на потенцијално кршење Резолуције 478 по питању Јерусалима, подсетио да су сви већ одавно прекршили Резолуцију 1244 и да не хају због тога, не боли их глава. Јер, они имају право да крше све што желе, а ми не смемо да размишљамо да прекршимо нешто", рекао је Вучић.

Он је истакао да комплетна спољна политика Србије има два основна циља, а то су - позиционирање земље и очување стабилности и мира у региону, и економски напредак државе.

Пошто, како је констатовао, увек желимо да видимо само негативне ствари, жели да подсети да је Србија, у последњих пет година нарочито, после изведених економских реформи, фискалне консолидације, не само лидер на Западном Балкану, већ и међу најуспешнијим европским земљама, убедљиво по стопи економског раста, у борби против корона вируса, и стању буџетског дефицита, а од мање и средње развијених земаља - по односу јавног дуга и БДП-а.

"То смо успели верујући у свој рад, труд, упркос скептичности свих", рекао је он.

Успели смо, каже, захваљујући огромном броју инвестиција, указујући да је држава успела да диверсификује инвестиције.

Рекао је да је раније Русија имала нешто значајнију позицију због куповине НИС-а, а данас имају неке азијске земље, али да кључну улогу има ЕУ, посебно Немачка.

Навео је да је Србија, у првих седам месеци, упркос пандемији, имала 1.615 милијарди евра директних страних инвестиција, што је, констатовао је, нестваран резултат.

Што се животне средине тиче, каже наравно да ће се држава посебно посветити зеленој агенди, али неће бежати од реиндустријализације земље, иако у Европи раде на деиндустријализацији.

Указао је да Србија данас има раднике, и да је стопу незапослености са ранијих 29,5 одсто свела на историјски минимум од 7,3 одсто.

Указао је да се снага државе данас заснива на три основна стуба, и да је све промењено у време ковида.

Рекао је да је важна политичка снага, колико може једна држава да остварује добре контакте, уговоре са различитим земљама и организацијама, да се политичка моћ огледа у прављењу савеза, те да је још важна снага економије, војске, али и здравства.

Srbiji je cilj odrzavanje mira gotovo po svaku cenu.
Извор: Taнјуг


Указао је да је свет мултиполаран са четири велике силе - ЕУ, САД, Руска Федерација и Kина.

Истакао је да је Србија улагала у војску, и да највише, у односу на своју величину и економију, улаже и у здравство.

"Политички гледано, да правимо савезе са свима. Налазимо се на европском путу, наставићемо да се боримо за убрзање евроинтеграција, али се нећемо одрицати права на мишљење, права да искажемо истину било коме, ма како се он зове. Поносимо се да је Србија независна држава која самостално доноси одлуке", рекао је Вучић.

На почетку скупа, председник је рекао да му је тешко да говори на оваквом скупу, јер у Србији у којој је свако "бољи председник од председника, бољи селектор од селектора и бољи редитељ од редитеља" није једноставно говорити о темама о којима сви све знају, и то, примећује, знају "најбоље".

"Говорим отвореније, али никада не могу сасвим отворено, јер бих имао шта да кажем пред многим земљама, организацијама и институцијама које нам причају о дијалогу, а када чују неку реч која им се не свиђа, ставиће на ''црну листу'' Србију, јер дијалог је важан само кад су други у питању", додао је Вучић.

Никад нисмо били даље од компромиса за KиМ, не кривицом Србије

Никада нисмо били даље од компромисног решења по питању KиМ и то најмање захваљујући српској кривици, изјавио је данас председник Александар Вучић.

"Ја ћу дати све од себе да и Влада Србије и сви који у разговорима учествују дају све од себе да се приближимо компромисном решењу. Иако, како ми то сада изгледа - готово да никада даље од компромисног решења нисмо били", рекао је Вучић на састанку Националног конвента о ЕУ.

Истакао је да је то најмање "захваљујући" Србији и српској кривици, осим, каже, ако неко не мисли да би требало да само признамо независност Kосова и да кажемо да нас баш брига за српски народ и да ли Србија нешто треба да добије.

Вучић је додао да су услови у разговорима око KиМ врло тешки.

"Јер, када неко каже да је за њих завршена прича о ЗСО, коју је требало да испуне пре осам година, а да при том чујете благе тонове из ЕУ, питате се шта би било да смо ми то рекли и урадили. Али, за њих (Приштину) ћете увек да чујете оправдање. Да ми нешто нисмо испунили седам или осам година, боље да не говорим какве би биле последице", рекао је Вучић.

На то смо, констатује, навикли, јер шта год Приштина да уради, они који су створили тзв. независно Kосово, биће на њеној страни, те поручује да ми морамо тога да будемо свесни, да разумемо своју позицију, чувамо своје интересе и инсистирамо на дијалогу, да гледамо како да сачувамо људе.

Вучић је рекао да је сада 95.000 Срба на KиМ, те да је мањи пад у одласку људи са Kосмета него икада, што значи да је, посебно на северу, обезбеђена сигурност за грађане.

"Али, свеједно, то је живот од данас до сутра, не само за људе на KиМ, већ и за Београд, Приштину, Тирану, све нас... Нико не зна шта доноси следећи дан и јутро", констатовао је он.

Подсетио је да су 22 од 27 земаља ЕУ признале Kосово, а са друге стране има земаља у свету које га нису признале и штите наша политичка права и чувају интегритет у Савету безбедности.

Због тога не можемо и не смемо да им окренемо леђа, иако су, каже, неке од њих повређене што, упркос томе, истрајавамо на нашем ЕУ путу, јер је будућност Србије у европској породици народа.

У тој нимало лакој ситуацији, истиче, успели смо да отворимо врата први пут у Вашингтону.

"Не мислим да су потписани споразуми нешто што ће решити све проблеме на свету, али су важни јер су пружили прилику да убудуће можемо да закуцамо на врата сваком сенатору и Белој кући, што до јуче нисмо могли. Позиција Србије је поправљена", рекао је Вучић.

Додао је да Србија и са Русијом и Kином има добре односе.

Истакао је да су за Србију важне регионалне иницијативе, јер смо сви ми овде "мали" и увек су сви користили наше сукобе, на Западном Балкану.

"Односи у региону су важнији од других, зато морамо да покушамо да говоримо по значајном делу питања јединственим гласом и тиме ће наша снага у Европи и другим местима бити неупоредиво већа. Надам се да ћемо успети и волео бих да нам за то буде потребно много мање година", рекао је Вучић.

Остале вести