Тешко да ћемо у будућности имати овако добар споразум

Вучић
Најновије
Извор: Принтскрин

Споразум о нормализацији економских односа Београда и Приштине, потписан у Белој кући, изузетно је добар за Србију, у интересу је обе стране, и Срба и Албанаца, и треба да створи боље прилике и очува мир на Балкану, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић из Вашингтона.

Извор: РТВ Пинк

"Тешко да ћемо у будућности имати овако добре споразуме", истакао је председник Вучић за Пинк.

"Споразум треба да отвори све наше прелазе и пролазе, како год их називали, да спојимо људе, предузећа, да разговарамо о пројектима који ће да нас спајају, а не раздвајају у будућности, а та будућност мора да буде мир и стабилност", рекао је Вучић за ТВ Пинк из Вашингтона.

Он је приметио да би људи можда више волели да буде оштрији и да опсује некога, али он не говори, како истиче, на тај начин, јер смо веома скупу цену платили због претходне неодговорности.

"Желим да искористимо сваку прилику да сачувамо мир и стабилност, чувајући националне интересе", рекао је Вучић.

Он је додао да још једном грађанима, којима полаже рачуне, пренесе да је задовољан и да ћемо тешко у будућности добијати овакве или добре споразуме, јер, каже, не зна какви ће предлози долазити са разних страна.

"Борили смо се, добро се припремили. Амерички домаћини су имали слуха, желели да нас чују. Ми смо приметили њихове жеље, јер су САД признале Kосово, али реаговали смо на време, добро, одлучнo, одважно и урадили добро свој посао", рекао је Вучић и додао да је споразум добар за земљу, али да не жели да показује претерано задовољство, да не би тиме омаловажио другу страну.

Нисмо победили, али нисмо били поражени, већ поштовани у Белој кући

Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас грађанима што су препознали значај потписаног споразума у Вашингтону и истакао да ми нисмо ту победили, али да нисмо били поражени, већ поштовани.

"Захвалан сам људима у Србији, осетио сам да су људи били поносни, не зато што смо победили, нисмо, али нисмо били поражени, били смо поштовани", рекао је Вучић гостујући на Пинку.

Истиче да је био том приликом на билатералном нивоу примљен код председника САД Доналда Трампа.

"Не зато што сам негде некога звао и зато што је то важно било коме за кампању, већ зато што сам разговарао о важним питањима за Србију", додао је Вучић.

Мали Шенген и долазак ДФЦ значајни за српску привреду

Долазак америчке развојне корпорације ДФЦ, који је договорен споразумом потписаном у Белој кући у Вашингтону, је значајан за кредитни рејтинг и даљи развој српске привреде кроз нове инвестиције, подвукао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

ДФЦ долази само у Србију на Балкану, истакао је Вучић.

Он се, у интервјуу ТВ Пинк, осврнуо на трећу тачку споразума, указујући да у том делу споразума, уз изградњу ауто-пута од Београда до Приштине, железничке везе, преко пружања финансијске подршке малим и средњим предузећима, стоји да ће ДФЦ "имати пуно присуство у Србији".

"Нико други на Западном Балкану то нема. Јуче смо имали разговор са ДФЦ- ом, који води Адам Бауер веома близак председнику Доналду Трампу, Џареду Kушнеру. ДФЦ је један од начина како свој новац користе као неку врсту меке америчке моћи и за подршку земљама са којима сарађују. Помоћи ће даљем позитивном изгледу кредитног рејтинга наше земље", рекао је он.

Вучић је указао да је Србија у две агенције већ на степеник од нивоа најважнијих земаља ЕУ када је у питању кредитни рејтинг.

Долазак ДФЦ, према његовим речима, помоћи ће да многи људи не остану без посла, јер ће моћи додатно да помогну опстанку и напретку српских привредника, а подстаћи ће и долазак инвеститора у нашу земљу.

Вучић је изразио захвалност амбасадору САД у Београду Ентонију Годфрију, за којег је казао да је увек апсолутно фер и подржавао Србију на сваком месту, те је захвалио и председнику САД, његовом тиму, изражавајући наду да ћемо моћи наставити сарадњу.

Посебно је истакао и значај договора око прикључења Kосова "мини Шенгену", подсетивши да је данас српска привреда испред свих, и да свако отварање и уклањање препрека значи много за све земље које учествују у томе, а допринеће понајвише српској привреди.

"Уклањање баријера значиће смањење за седам одсто оперативних трошкова. Они, према неким проценама, износе око 3,5 милијарди евра на нивоу свих, а за Србију отпада 1,5 милијарди евра минимално", објаснио је он.

Вучић је рекао да ће тај новац моћи бити коришћен за финансирање других важних пројеката у земљи.

Изразио је жаљење, што се код нас, каже, све сведе на или ствари које су емоционално значајне, или на политички значајне, што је, каже, наравно важно, или на трећу ствар, а то је како ћемо да приметимо да нешто није добро како би кукали.

Промена односа САД према нама и нашој земљи

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да је споразум који је потписан у Вашингтону доказ промене односа према нама и нашој земљи, коју Срби треба добро да упамте и захвале Доналду Трампу и његовом тиму.

Истакао је, у изјави за ТВ Пинк, да Америка поштује све на шта стави свој потпис, а упитан да ли ће то важити и ако дође до промене администрације у Вашингтону - изразио је уверење да до тога неће доћи.

Међутим, Вучић је указао да је у САД тренутно све сем лака атмосфера, додајући да никада није видео празнији Вашингтон.

"Влада чудна ситуација, али верујем да ће Америка као најмоћнија земља света убрзо изаћи из тога и наставити да се развија", казао је Вучић.

Знам да у ЕУ нису много срећни, јер нам споразум даје снагу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да у ЕУ нису много срећни због потписаног споразума у Вашингтону, и да он то разуме, јер нам тај документ, како је истакао, даје снагу за неке друге ствари.

"Зато разумем ћутање, понекад чак и љутње ЕУ због овог споразума, јер ово нама даје неку врсту снаге за друге ствари", рекао је Вучић за Пинк у Вашингтону.

Србија свакако пристаје на разговоре о KиМ у ЕУ, јер смо ми на европском путу, рекао је он и истакао да су то за нас најтежи разговори, али од изузетног значаја.

"И најмање доброг од тога можемо да очекујемо што се тиче KИМ. Много доброг од ЕУ можемо да очекујемо, али што се тиче KиМ најмање доброг".

Он је поново истакао да "ми овакав споразум дуго нећемо добити, по било ком питању, са било ким о било чему".

Знам шта ће бити на разговорима у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да зна шта га очекује на разговорима у Бриселу, те да се нада да се ЕУ неће само бавити тиме како да се дође до краја процеса дијалога између Београда и Приштине.

"Знам шта ће бити, очекујем њихов коначни предлог и већ годину и по дана говорим о томе, али се надам да ће имати разумевање и добро схватити шта је то што Србија и Срби очекују и шта је минимум онога што морају да добију", нагласио је Вучић и додао да је споразум постигнут у Вашингтону заиста изврстан у овим оквирима, који дају још неке могућности.

На питање да ли ће економија бити на столу у Бриселу на разговорима у понедељак, Вучић је казао да ће и то бити једна од тема, али је такође подсетио какав однос имају службеници ЕУ.

"Биће економија на столу, али подсетићу како њихови службеници, како Марко каже, кажу - ''ви мислите да сте јачи од ЕУ, показаћемо вам...''. Kада чујете те речи мало изгубите вољу, јер ми не желимо да Србију понижавају. Али, наша обавеза је да разговарамо са ЕУ, јер признајемо разговоре под окриљем ЕУ још од 2009. или 2011.", објашњава он.

Наглашава да су потези бивше власти Србије којима је питање Kосова измештено из УН у ЕУ били врло лоша одлука и да то скупо кошта Србију и да ће је тек коштати.

Најскупља српска реч је будућност

Kосово и Метохија је део наше прошлости и наше будућности, ја га никада нисам избацивао ни из прошлости, ни из будућности, али, најскупља српска реч је - будућност, каже председник Србије Александар Вучић.

На питање новинара Пинка да ли је Kосово најскупља српска реч, Вучић је рекао да је та реч будућност, да треба да се прича о животу наше деце.

"Највише волим када лекцију држе лажне патриоте, које не знају ништа. Знам свако српско село на KиМ, знам већину албанских села. Знам о свим папирима од почетка до краја и нас, можда тројица, људи у целој Србији зна сваки детаљ ситуације на сваком месту... А, онда слушате људе који тешко да на карти могу нешто да вам покажу... Мало вас то боли и мало вам смета", каже Вучић.

Али, тим поводом се позвао на Гренелов коментар, који му се свидео, да се не треба жалити, јер Гренел сматра да се политичари превише жале.

Вучић показао оригинале споразума - размена писама са САД

Original potpisanog dokumenta iz Vasingtona.
Извор: Принтскрин

Председник Србије Александар Вучић показао је данас први пут оригинална документа споразума потписаног у Вашингтону и истакао да је Србија суштински потписала "размену писама" са САД.

Вучић је показао оригинална документа, односно две фасцикле и додао да је једну потписао он, а другу Доналд Трамп.

"Ово су оригинали, нису никакве копије, што ми носимо у Београд. Ми смо у ствари суштински направили ''размену писама'' са САД, али да не будемо нефер, ми добро знамо шта је садржај оног што су Албанци потписали, јер ми смо са њима разговарали пред америчком страном".

Вучић је напоменуо да то свакако није било први пут да се преговара са албанском страном и да је лицемерно што то сад пребацује опозиција, пошто је током њиховог преговарања начињена највећа штета.

"Нисмо ми ти који смо са њима разговарали и на бечким преговорима, још 2006., са првим оптужеником пред српским судовима. Затим су 2008. Албанци прогласили независност, 2009. тражили укидање улоге УН и пребацили све на ЕУ, уз питање Међународном суду правде што је била наша највећа грешка", навео је Вучић.

Истиче да споразум предвиђа мораторијум за улазак Kосова у било коју међународну организацију, не само УН, већ и Интерпол и све друге.

"Од суштинског значаја је да наше економије напредују и да се иде ка бољем животном стандарду, само да завршимо са ковидом", истакао је Вучић.

У Бриселу настављамо борбу

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да из Вашингтона путује право у Брисел, где га већ од сутра ујутру очекују први званични састанци, а у понедељак нова рунда разговора у оквиру дијалога са Приштином.

"Настављамо борбу. За два сата полећемо за Брисел. Већ ујутру нас очекују састанци са Лајчаком и Палмером, а увече са Мекалистером, и потом вечера са Верхеијем", објаснио је он.

Председник је казао да, када је у Вашингтону рекао да "предаја није опција" није лагао народ и да ће увек говорити о потенцијалним изненађењима.

Пренео је да су обавештајне информације указивале на могућа изненађења.

Вучић је, за Пинк, рекао да је био поносан због потписивања споразума у Вашингтону, не због церемоније, нити значаја собе у којој нешто потписује, већ садржаја који је договорен и потписан.

"То је добро за Србе и Албанце”, констатовао је он.

Дуго нећемо добити овакав споразум, са било ким, о било чему

Дуго нећемо имати овакав споразум попут овог из Вашингтона, по било ком питању, са било ким и о било чему, рекао је председник Србије Александар Вучић и навео да нам сад предстоји Брисел.

"Срећан сам што сам био део тима у Вашингтону. Наш тим је био припремљенији. Дошли смо са много више материјала. Једна од наших торби са материјалима и папирима је била тежа од њихове (приштинске)", каже Вучић за ТВ Пинк.

Захвалан је, наводи, људима у Србији на подршци и радује га што у добром делу јавности постоји та врста задовољства и што могу да се осећају сигурно и да знају да је наша земља стабилна, да ћемо чувати наше интересе, стабилност и да ћемо напредовати у економији.

"Људи су били поносни, не зато што смо ми победили, нисмо. Нисмо били поражени, били смо поштовани (у Вашингтону), био сам примљен билатерално до Трампа не зато што сам негде некога звао", навео је Вучић.

Поводом незадовољства споразумом у Приштини, Вучић каже да у преговорима не можете да добијете све што желите, али да сматра да је споразум из Вашингтона добар и за Приштину.

Не треба, каже, да се говори да смо згазили Албанце или они нас, јер ми треба да живимо заједно, делимо исти простор.

"То што смо ми ближи ЕУ него они не значи да ћемо моћи да изађемо из дела света у којем живимо", навео је Вучић.

Упитан о наводима да је споразум важнији за председника САД Доналда Трампа због кампање него за Србе на KиМ, Вучић је рекао да је сигурно да Трамп није радио нешто што би ишло против интереса његове кампање, али да је значајан за нас.

"Сви ови путеви, пруге, не увођење било каквих такси и тарифа, слободан проток роба, услуга, заштита наших цркава, поштовање пресуда по питању и Дечана и Пећке патријаршије, ако долази ДФЦ са сталним седиштем у Београду са пуним капацитетом, за нас није важно, већ је важније за нечију кампању, мислим да ти људи нити су читали споразум, нити су добронамерни, нити желе било шта лепо својој земљи", рекао је Вучић.

Навео је да је јуче био поносни Србин, један од ретких који је био у прилици да буде у Овалној соби и да потпуно равноправно разговара са председником Трампом.

Навео је да то није заслужио као Александар Вучић, већ као представник једног само по броју малог народа, иначе великог по својој храбрости и одважности.

"Био сам срећан што сам то могао да урадим. Србију нисмо обрукали, немојте да вам говорим како смо се борили. Чини ми се да за Брисел и Вашингтон само за две ноћи и два дана бих могао две књиге да напишем како је то изгледало и шта смо све успели да сачувамо и шта је то за шта смо успели да се изборимо", рекао је Вучић.

Додао је да ће о томе једног дана, сигурно, говорити и неки други људи.

Упитан о твиту Ричарда Гренела и његовом споречкању са председницом косовског парламента, Вучић је рекао да неће да се меша у њихове интерне ствари.

Напоменуо је да је утицај САД на Приштину огроман, није лако ни њима било да одређене ствари одбију, иако су по готово сваку цену хтели да одбију "мини Шенген" и Газиводе.

Израелу: Водите рачуна о нашим интересима, ми смо пријатељи

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да делегација Србије није учествовала у признању Kосова од стране Израела, а потписала је само документ чија порука је позив Израелу да добро размотри своје одлуке и води рачуна о интересима Србије.

Указао је да је то била једина тачка око које је наша делегација имала другачије виђење од домаћина, САД, али је додао да разуме то као наставак онога што су САД урадиле између Уједињених Арапских Емирата и Израела, те су сада, према њиховом мишљењу, нашле још једну муслиманску земљу да то учини.

"Сачекаћемо да видимо шта ће Израел да уради", рекао је Вучић.

Вучић је, за ТВ Пинк, објаснио да делегација Србије није желела да учествује у признању Kосова од стране Израела, јер је Израел суверена земља која има право на сопствене одлуке.

"Ми смо потписали добар позив Израелу да добро размотри своје одлуке, као и да ћемо наредних дана отворити канцеларију Привредне коморе у Јерусалиму", подвукао је Вучић.

Према његовим речима, упућена је порука Израелу: "Ми смо ваши пријатељи, водите рачуна о нашим интересима".

Пренео је да је видео да су поједине новине објавиле албански документ и указао да у српском нема ни говора о признању Kосова од стране Израела.

Они што све знају у Белу кућу ушли су само туристички, са ранцем

Шта је лоше у томе што сам седео преко пута Доналда Трампа, упитао је председник Србије Александар Вучић, поводом негативних коментара фотографија са његовог сусрета са председником САД, а посебно начин седења на том састанку.

Вучић је рекао да је седео у складу са протоколом и да у томе нема ничег чудног.

"Седео сам преко пута Трампа, увек се седи преко пута саговорника. Тако сам разговарао са свима", рекао је Вучић.

Он је рекао да се и у књигама о дипломатском и конзуларном праву говори како се показује моћ и доминација јачих земаља, "некада су то оглашавали риком лавова, а данас тако што се неко постави на три степеника више".

Вучић је истакао да је приликом потписивања споразума Трамп седео у средини, за својим столом, док му је он био са десне стране, што, како каже, није посебно важно, али је добар знак.

"А, шта бисте очекивали. Многе од њих (који критикују) сретали смо са ранцем на леђима, само да се сликају са неким у Давосу, да би се показали, а ништа нису урадили… Они у Белу кућу нису ушли, осим туристички", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је Бела кућа, за њега, место где је Србија потписала добар споразум.

Остале вести