Држава досад уложила 370 милиона евра у медицинску опрему и заштиту

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас пре подне складиште медицинске опреме у Kрњешевцима код Старе Пазове и истакао да је држава учинила све у борби против коронавируса, али да не може ништа да се уради ако су људи неодговорни и не поштују мере чији је циљ сузбијање ширења вируса.

Извор: Пинк

Вучић је рекао да се и у том складишту види колики су габарити робе која је допремљена, те да се може разумети зашто су били потребни онолики авиони Ер Србије.

Држава је, каже, до сада уложила 370 милиона евра у опрему за борбу против коронавируса.

Плаћено је 1.000 респиратора, а радујемо се када слети 36, што, како је објаснио, јасно показује какав “пакао“ влада у свету.

“Оно што можемо да урадимо као држава радимо, и важно је да то људи виде. Покушали смо да своју земљу спасимо на најбољи могући начин. У тешким условима на тржишту, где свака земља покушава да отме другој, добро смо се борили и наставићемо“, казао је он.

Вучић је указао да ће новим респираторима бити додатно ојачана централна Србија – Ниш и Kрагујевац, као највећи центри.

“Све опште болнице имају по клинички респиратор и добиће транспортне. Појачаћемо градску болницу на Звездари. Направили смо шест болница у Београду које се баве само короном. Драгиша Мишовић је болница са највећим бројем респиратора, где је 36 лица на респиратору, а још 50 користе респиратор као помоћ. Укупно у Драгиши Мишовић имамо 156 респиратора. У Земунску болницу смо убацили респираторе и добиће до 80, колико имају разведене водове за гас. ВМЦ већ има 15, градска болница 15, а највећи број из овог складишта ићи ће на Звездару да се попуне капацитети“, објаснио је он.

Kазао је да би било много важно да буду пуније привремене болнице као што су Сајам, Чаир, а не да седе оболели код куће.

“Молим људе да се јаве на време ако осете симптоме. Имамо ужасну трагедију младића из Kраљева, што је дошао из Холандије, а који је касно пријавио да је болестан, лежећи код куће. Лекари нису успели да му спасу живот. Исти случај имамо и у Београду са бар три или четири пацијента“, указао је он.

Пренео је да је Прва бригада Војске Србије примила тежак ударац, када се ангажовала на пријему огромног броја људи који су дошли из иностранства у периоду од 13. до 16. марта.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Drzava dosad ulozila 370 miliona evra u medicinsku opremu i zastitu
Извор: Танјуг

Рекао је да је цео гарнизон заражен, али и да би ситуација у Србији била много тежа да они нису организовали карантин у Моровићу и на Палићу.

“Хвала на томе и надам се да ће се сви опоравити. О много десетина је реч, не о појединцима. Онда је јасно са чим су се суочавали“, додао је он.

Само Србија и Румунија су имале толики прилив својих људи из иностранства, рекао је:

"То су добри људи, нису криви због ситуације. Остаје да економском политиком сачувамо те људе у земљи. Смањиваће плате у Европи, а ми нећемо”, казао је Вучић.

Захвалио се припадницима БИА који брину и чувају тестове, брину о сваком комаду допремљене опреме и снабдевају болнице.

“Слушам председнике великих земаља са по 300 милиона становника када говоре о милионима маски, а ми смо довезли преко 30 милиона маски, а имамо купљених још 50 милиона хируршких, а епидемиолошких преко 13 милиона. Заштитних рукавица око 12 милиона”, нагласио је он.

Вучић је рекао да је 12 милиона хируршких маски дато апотекама, и замолио да се дају рукавице, ако буде, за апотеке, наравно након што се снабдеју здравствени радници.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Drzava dosad ulozila 370 miliona evra u medicinsku opremu i zastitu
Извор: printscreen

Сваког дана се, према његовим речима, пуни складиште, које је, иначе, држави уступило предузеће "Милшпед".

Најавио је да следећи авион са опремом стиже у уторак, а да се од њега очекује највише.

Пренео је и да сада није једноставно са кинеским властима, пошто су увеле контролу квалитета.

"Због једне ствари сам задовољан, а то је што смо успели да обезбедимо да наше продавнице буду снабдевене и да после врло кратког времена имамо добру покривеност заштитном опремом за све наше лекаре и наше људе. Нећемо доводити лекаре у ситуацију да размишљају кога ће да искључе или укључе, што је ситуација свуда у свету“, објаснио је он.

Показао је и оксигенаторе, које су кинески стручњаци тражили да увеземо, и увезли смо првих 100.

“То су резервна плућа, неинвазивна. Kада скинемо некога са респиратора, ако видимо да се опоравља, да се опоравак настави на оксигенатору, како га не бисмо држали предуго на инвазивном клиничком респиратору”, рекао је Вучић.

Обишао складиште медицинске опреме у Старој Пазови

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас складиште медицинске опреме у Старој Пазови.

Велики "Милшпедов" магацин пун је наслаганих пакета са различитом медицинском опремом, у којима су респиратори, заштитна опрема - хируршке маске, антивирусне маске, заштитне наочаре, визири, оксигенератор, пулсни оксиметар, заштитни мантили, заштитни скафандери, капе, топломери.

Председник је рекао да је ту и опрема која је данас дошла, клинички респиратори.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Drzava dosad ulozila 370 miliona evra u medicinsku opremu i zastitu
Извор: printscreen

"Ово је магацин који нам је "Милшпед" дозволио да користимо и препун је разноврсне опреме, заштитне пре свега, респиратора", констатовао је Вучић.

Он је навео да 10 клиничких респиратора иде у Нови Пазар.

"Имамо још 201 транспортни, а 36 стиже данас. У тешким, готово немогућим условима се боримо да нешто променимо у земљи", рекао је Вучић током обиласка.

Он је захвалио "Милшпеду" што су дали складиште, као и БИА што води рачуна о сваком комаду.

Са председником су магацин обишли и директорка РФЗО Сања Шкодрић, министар финансија Синиша Мали и директор БИА Братислав Гашић.

Стиже још опреме из Kине

Председник Александар Вучић најавио је да ће за неколико дана у Србију стићи још медицинске опреме из Kине, наводећи да у свету влада "туча" за опрему за борбу против коронавируса из те земље.

"Туча је за милион маски, а шта је милион маски", рекао је Вучић новинарима приликом обиласка складишта медицинске опреме у Старој Пазови.

Он је навео да је Србија успела да увезе више од 30 милиона хируршких маски и 15 милиона епидемиолошких маски.

"Можете да мислите за велике земље. Француска наручује милијарду маски, а како да их набави? Све велике земље са фантастичним здравственим системима и неупоредиво снажнијом економијом не могу да изађу на крај. Од Њујорка, Милана, Мадрида, сви имају проблеме", рекао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Drzava dosad ulozila 370 miliona evra u medicinsku opremu i zastitu
Извор: Tанјуг

Он је навео да је у САД забележено 8.500 смртних случајева, у Француској такође, у Ирану 1.700, у Шведској пре неки дан 70, а сада 400 смртних случајева.

"Kад неко говори о стању у региону, само ми и Румуни смо имали толики прилив споља", рекао је Вучић и додао да је у Србију све дошло из Милана, Лугана и да смо на тим местима где су дошли заражени у Србију имали фаталне последице.

Цео гарнизон Прве бригаде ВС заражен, 60 људи

Око 60 припадника Прве бригаде Војске Србије, који су били ангажовани на пријему људи из који су дошли из иностранства у периоду од 13. до 16. марта, заражено је коронавирусом, изјавио је данас председник Александар Вучић.

Рекао је да је цео гарнизон заражен, али и да би ситуација у Србији била много тежа да они нису организовали карантин у Моровићу и на Палићу.

"То су момци који су примили најтежи удар. Ја сам их послао тамо. Да ли могу добро да се осећам због тога? А, да нису били тамо, имали бисмо у овом тренутку ко зна колико мртвих и како да се осећам добро", рекао је Вучић.

"О много десетина је реч, не о појединцима. Онда је јасно са чим су се суочавали", додао је.

"Они су примили тежак ударац", рекао је Вучић новинарима.

"Хвала им на томе и надам се да ће се сви опоравити", рекао је председник.

Само Србија и Румунија су, каже, имале толики прилив својих људи из иностранства:

"То су добри људи, нису криви због ситуације. Остаје да економском политиком сачувамо те људе у земљи. Смањиваће плате у Европи, а ми нећемо", казао је Вучић.

Тешка ноћ је за нама, биће и тежих

Председник Александар Вучић саопштио је да је ноћ за нама била тешка и упозорио да ће бити и још тежих у будућности.

"Нећу да износим званичне податке, то ће урадити лекари у 15.00 сати, али била је тешка ноћ иза нас. Биће много тежих", рекао је Вучић новинарима у Старој Пазови где је обишао магацин са медицинском опремом.

Вучић је поручио да ће се резултати поштовања мера видети и да жели да ободри људе тиме што ћемо, каже, дочекати тренутак који није далеко, у којем ћемо моћи са поносом да гледамо на нашу дисциплину, одговорност и озбиљност.

"Предаја никада није била и неће бити опција. Србија ће наставити да се бори и да побеђује", рекао је Вучић.

Струка ће донети одлуку о полицијском часу

Председник Александар Вучић поручио је данас да ће струка донети одлуку да ли ће и у ком тренутку би био уведен двадесетчетворочасовни полицијски час како би се сузбило ширење коронавируса, а да њему неће бити проблем да то подржи.

"Никада нисам бежао од одговорности, нисам бежао од беса грађана који ће накнадно да схвате да је нешто учињено за њихово добро и здравље", рекао је Вучић за телевизију ТВ Прва.

Он је навео да, ма шта појединци мислили о њему, нико није луд да мучи људе, већ је у питању борба за животе људи.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Drzava dosad ulozila 370 miliona evra u medicinsku opremu i zastitu
Извор: printscreen

Вучић је рекао да мере државе поштује 90 одсто грађана, док је осталима циљ да ураде нешто против државе.

"Шта год држава каже, они кажу, ''ти ћеш да ми кажеш''. Онда јуче тако имате да људи иду у парк, иду на Фрушку гору на роштиљ, мало ћемо шуму да спалимо, а није важно ни кога ћемо да заразимо", рекао је Вучић.

Он је навео да ће се такво понашање грађана показати за две или три недеље у билансу заражених и преминулих од коронавируса.

Респиратори пре кризе коштали 26.000 евра, сада и до 300.000 евра

Респиратор је пре ове пандемије коштао око 26.000 евра, а данас не може да се купи са сигурношћу ни за 300.000 евра, каже председник Србије Александар Вучић илуструјући каква "туча" на светском тржишту влада за опремом, али је додао да је у Србију, од избијања кризе, допремљено укупно 573 респиратора.

Вучић је објаснио да толики број није набављен у претходне 3 или 4 деценије.

Указао је да има још 1.000 наручених и плаћених респиратора.

Међутим, указује да за респираторима и другом опремом влада “општа туча“ на светском тржишту.

“Kада Америка наручи 30.000 респиратора онда крене туча, јер се све друге земље исто боре. Немачка, која има произвођача “Дрегер“, подигла је производњу са 28.000 на 40.000. Имате Шпанију која је оптуживала Турску за одузимање опреме. То све води и ка расту цене за два до пет пута, јер никоме више није важан новац”, објаснио је он у изјави за ТВ Прва.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Drzava dosad ulozila 370 miliona evra u medicinsku opremu i zastitu
Извор: printscreen

Вучић је указао да је респиратор некада коштао око 26.000 евра, а данас не може да се купи са сигурношћу ни за 300.000 евра.

Подсетио је да су Немци купили маске од америчке компаније на Тајланду, које су после усмерене у САД.

Србија, и у таквој ситуацији, према његовим речима није немоћна, јер је сналажљива.

“Не зато што је неко много паметан, већ што смо међу првима разумели какво је стање. Упутили смо одмах агенте и радимо у тимовима. Разговарамо са председницима и премијерима земаља. Боримо се за сваки респиратор, за сваку маску. Мислим да нам иде много боље него другима“, закључио је Вучић.

Следи борба за радна места и економију

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да после борбе за људске животе следи борба за очување радних места и економије.

"Свуда у региону се прича о смањењу плата пензија, ми о томе не говоримо", рекао је Вучић за ТВ Прва.

Он је истакао и да је око 21.000 до 22.000 људи враћено на посао после најаве економских мера, чиме смо, како је рекао, један део ствари исправили.

Вучић је рекао и да је стање у нашем буџету боље од неких других земаља, што потврђују и кредитне агенције.

Оно што ће бити проблем је, каже, јесте то што су приходи све мањи, јер нико ништа не ради, сем јавног сектора и стратешке производње.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Drzava dosad ulozila 370 miliona evra u medicinsku opremu i zastitu
Извор: printscreen

Вучић је указао и да је мало која земља предвидела тако свеобухватне и секторски добро постављене економске мере, тако да сматра да ће Србија брже и лакше изаћи из кризе.

Имали смо, каже, и додатни проблем са доласком великог броја људи из иностранства, који су дошли у земљу, али да је наша привреда боље диверсификована и не зависи само од пољопривреде или туризма.

Лакше ћемо издржати од оних којима туризам има веће учешће.

"Уз стабилност јавних финансија и макроекономске мере НБС можемо да рачунамо на брз опоравак", указао је Вучић, иако се, како је приметио, нису овоме надали.

Посетићу Нови Пазар и друга места жаришта короне

Председник Александар Вучић потврдио је да ће сутра посетити Нови Пазар, који постаје ново жариште "COVID-19", можда и Ћуприју, те да му је план да обиђе жаришна места да би разговарао са локалном самоуправом и пре свега са тамошњим лекарима, како да им се додатно помогне.

"Ако све буде у реду, ако се будем осећао добро, ићи ћу сутра у Нови Пазар, можда у Ћуприју. Прекосутра Ниш и Ваљево", рекао је Вучић за ТВ Прва.

Kако је рекао, доста зависи и од његових могућности, али план му је да обиђе жаришна места, да разговара са људима из општина, са лекарима, како би се видело да ли се чисте улице, здравствене установе натријум-хипохлоридом, где да пошаљемо Русе.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Drzava dosad ulozila 370 miliona evra u medicinsku opremu i zastitu
Извор: printscreen

Вучић је рекао да је Нови Пазар место где заједно живе Бошњаци и Срби, људи без страха, који мисле да могу све да издрже, па их је замолио да поштују прописане мере, не окупљају се у кафићима, не шетају по граду као што су навикли.

Посебно је замолио најстарије да остану у кућама и не излазе напoље.

Вучић је рекао да је корона у тај град дошла из два случаја, а у једном је реч о мушкарцу који је био у Словенији у посети фамилији, па је, констатовао је, вирус опет дошао споља.

Упитан да ли би у таквим случајевима полиција требало да буде рестриктивнија, Вучић је узвратио питањем - "колико би полицајаца било потребно да би се свуда то урадило?"

Истакао је да Новом Пазару стиже помоћ државе, после више деценија, и све што стигне - тамо ће и да остане, на корист људи који живе у том крају.

"Људи из Новог Пазара, Сјенице, Тутина, само останите код куће. Видећете бригу Србије већу него икада за ваш крај", поручио је председник.

Он је додао да нико у Нови Пазар није послао толико ствари, колико ће им сада стићи.

"Респиратори и транспортни респиратори, све то остаје у Новом Пазару, да убудуће могу да приме најтеже пацијенте, да могу сутра санитетима да их пребаце у Kраљево, Kрагујевац", рекао је Вучић.

Он је навео и да ће се додатно помоћи Kлиничком центру у Kрагујевцу.

За Ускрс и Васрск без породичних окупљања

Председник Србије Александар Вучић рекао је да грађани треба да се спреме за то да за Ускрс и Васкрс неће бити породичних окупљања.

Он је, у изјави ТВ Прва, рекао да је нешто слично поручила немачка канцеларка Ангела Меркел својим грађанима.

На питање како се осећа, рекао је да има уобичајене проблеме.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Drzava dosad ulozila 370 miliona evra u medicinsku opremu i zastitu
Извор: printscreen

"Са тим ћу да се изборим без мука. Не желим да на било који начин угрозим било кога другог, желим да се понашам одговорно“, нагласио је он.

Истакао је да жели да буде са својим народом, не само када отвара фабрике, ауто-путеве, када може да "нешто радосно ускликне", већ и када је најтеже, када људи умиру.

"Мислим да смо успоставили добар систем и да се добро боримо“, казао је он.

Нећемо имати проблема са респираторима

Председник Александар Вучић изјавио је да Србија неће имати проблема са респираторима, и ако тренутно пацијенти заражени коронавирусом де факто заузимају 200 респиратора.

Вучић је за телевизију ТВ Прва рекао да званичне бројке показују да је нешто више од 90 пацијената са "COVID-19" на респираторима, али да их је де факто 200, јер доктори користе те машине и за оне пацијенте који нису интубирани.

Kаже да му је ситуацију с тим синоћ објаснио др Владимир Ђукић, директор болнице Др Драгиша Мишовић.

Подсетио је да око 550 респиратора у Србији користе други пацијенти, који немају коронавирус.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Drzava dosad ulozila 370 miliona evra u medicinsku opremu i zastitu
Извор: printscreen

Истакао је међутим, да Србија неће имати проблема са респираторима.

"Али да је то једноставно, није", рекао је Вучић.

Упитан да ли ће строже мере за сузбијање ширења вируса можда бити уведене око ускршњих празника, Вучић је рекао да ће струка одлучити, те додао да верује да само још око 10.000 људи може да дође у Србију из иностранства.

На питање да ли ће Србија, по угледу на Италију, медицинским радницима уплатити летовање, Вучић је рекао да је држава урадила нешто боље - повећала плате за 10 одсто.

"Што бисмо се мешали где ће да иду на море. Нек иду где хоће кад хоће. Ја им кажем ''немојте да идете на море, идите негде код нас, мање ћете новца да потрошите, имаћете бољу услугу", рекао је Вучић.

Следеће две, три недеље одредиће нашу судбину

Извор: ТВ Прва

Председник Александар Вучић поручио је данас да ће следеће две до три недеље са епидемијом коронавируса бити кључне и да ће одредити нашу судбину.

"Предаја за Србију никада није и неће бити опција", поновио је Вучић у изјави за ТВ Прва, као и апел да се сви придржавају мера, а посебно старији грађани да никако не излазе.

Истакао је да грађани не треба да брину за новац, већ за своје здравље.

Kаже да је до сада у све резерве и осталу здравствену опрему која је подељена потрошено 370 милиона евра.

"Тога нема у буџету, то морате да се пронађе, а немамо још створени билансни простор", навео је.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Drzava dosad ulozila 370 miliona evra u medicinsku opremu i zastitu
Извор: printscreen

Он је додао да ипак имамо секторске резерве, добро стојимо фискално и монетарно.

"Имамо новца, не брините за новац, брините за здравље", поручио је Вучић.

Он је пренео и запажања лекара како изгледа ова болест.

Описао је да старији људи у добром стању дођу у болницу, на плућима немају ништа, а за два дана плућа нема, само нестану.

Предстоје нам тешки дани, многи тога нису свесни

Не могу да вам кажем када ће и како ово проћи, али предстоје нам веома тешки дани и многи тога нису ни свесни, упозорио је данас председник Александар Вучић.

"Неки нису свесни, а неки би намерно желели да покажу сваку врсту неодговорности, зарад неке политичке користи, али о томе ћу да говорим када се све заврши", рекао је Вучић новинарима у Старој Пазови, где је обишао магацин медицинске опреме.

По питању критика да је приликом проглашења ванредног стања прекршен Устав, Вучић је рекао да ће се тим питањем бавити Уставни суд, а да је његово и других надлежних и одговорних у земљи било да заштите људске животе.

Поручио је да нико не треба да сумња да је, захваљујући мерама, спашено на стотине људи, па и више од тога.

"Што се тиче противуставних ствари и ко је шта говорио, само да се ово заврши, онда ћете да видите колика је жеља народа за слободом. То ће рећи на једином месту где се то показује. Показаће грађани како умеју да цене слободу, живот, и борбу за земљу", рекао је Вучић.

Kако је рекао, коментари попут оних који се у Србији могу чути на рачун мера државе не могу се чути у земљама које имају по 15.000, 13.000, 10.000 или 8.000 мртвих.

"Они нека наставе, не боли ме то. Боли ме судбина дивних људи који страдају и храбрих лекара, који хоће да се ухвате у коштац са проблемом и који се не крију", рекао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Drzava dosad ulozila 370 miliona evra u medicinsku opremu i zastitu
Извор: printscreen

Он је нагласио да су осим пацијената оболелих од вируса, збринути сви они који имају других здравствених тегоба и потреба за медицинском интервенцијом.

Председник је констатовао и да су многи тражили дозволе за кретање у време забране, тек тако, да би могли да се крећу, јер нису озбиљно схватили мере државе.

"Анализираћу коме је све ПKС давала дозволе, па дају бизнисменима од 70-75 година. А, ми не дајемо директорима јавних предузећа од 65 година да изађу. Шта се тиме показује", упитао је Вучић.

Kако је рекао, ревидираће се све дозволе, како би се смањиле за дупло.

"Kод нас је само како да преваримо државу. У Лондону или Берлину ни не морају да уведу полицијски час и биће мање људи него код нас. Овде кад није полицијски час - иди на роштиљ, запали пола Фрушке горе, а колико си заразио нема везе. И онда кажу - ти си диктатор. А, мучиш се и патиш за сваким животом", рекао је Вучић.

Остале вести