Више милијарди евра уложићемо у приватни сектор

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће држава обезбедити значајну помоћ привредницима и да се припрема озбиљан пакет мера, као и да ће бити уложено више милијарди евра у приватни сектор.

Извор: РТВ Пинк

"Ми ћемо за 10 дана, али и раније изаћи са првим великим и значајним мерама, па ћемо да седнемо да видимо шта је то што још можемо и шта можемо да очекујемо од вас", рекао је Вучић током посете волонтерима и привредницима који шаљу помоћ угроженима.

Вучић је истакао да је Србија спремније дочекала кризу изазвану корона вирусом него друге земље.

"Имаћете значајну помоћ државе, то вам гарантујем", поручио је Вучић привредницима.

Вучић је захвалио привредницима што су много помогли и донирали своје производе у великим количинама, као и то што су донирали новац за машине до којих се сада тешко долази.

"Показали сте не само одговорност већ и борбеност и љубав према сопственој земљи и на томе сам вам изузетно захвалан", поручио је Вучић.

Каже да и велике и успешне фирме осећају због ове ситуације проблеме и да зато држава за њих припрема велики и озбиљан пакет мера.

Вучић је напоменуо да не жели сада да им се додворава и говори оно што држава не може да испуни, али да ће свакако имати значајну помоћ.

Рекао је да скоро све друге земље око нас иду на драстично смањење плата у јавном сектору, али да Србија то неће радити зато што боље стојимо по питању јавних финансија, као и да због тога држава може више да помогне.

Председник каже да ће се са привредницима разговарати и о корпоративним обвезницима и другим начинима како би држава могла да им помогне, како би се сачувао приватни сектор.

Напоменуо је да је, ипак, у овом тренутку здравље људи приоритет и замолио их да добро обезбеде раднике који и даље раде са заштитном опремом и да брину о њиховим животима.

Вучић каже да што се тиче мера, постоје два приступа по питању плата и пореза и да ће покушати да се нађе најбоље решење и за државу и послодавце.

Како је рекао, јавни сектор је у тешком стању тренутно, али у релативно добром, ако се упореди са оним у земљама у окружењу.

"Зато ћемо највећи део новца, огромно парче, удео који будемо издвајали, а тај пакет ће свакако бити више милијарди евра - уложити у приватни сектор, јер нећемо да јавни сектор поново буде привлачнији од приватног сектора".

Вучић је нагласио да је управо супротно и да држава хоће да ојача приватни сектор.

"Још једном бескрајно хвала, хвала што сте се без званичног позива државе одазвали да помогнете својој земљи. Ви као одговорни људи овим показујете колико бринете за људе, а ја да се не наљутите, зато сам преузео економски кризни штаб, мањи страх имам за то, донећемо добре мере. Не кажем да ће неко моћи да покрива неликвидност, али да ће губици бити мањи него што се очекује, у то сам сигуран", поручио је Вучић.

Остале вести