Вучић и Меркел о сузбијању корона вируса и ситуацији на КиМ

Најновије
Извор: Информер

Председник Републике Србије Александар Вучић и канцеларка Савезне Републике Немачке Ангела Меркел разговарали су данас путем видео линка.

Званичници су разменили мишљења о блиским билатералним и економским везама, процесу придруживања Србије Европској Унији и пратећим реформама, као и о ситуацији у региону.

Током разговора, председник Вучић и канцеларка Меркел детаљно су разматрали и изазове у сузбијању заразне болести COVID-19.

У даљем разговору размотрили су питање дијалога о нормализацији односа између Београда и Приштине и у том контексту, увођењу такси привремених институција у Приштини 2018. године на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине.

Савезна канцеларка поздравља спремност председника Србије за почетак дијалога о трговини и нецаринским баријерама између, како је рекла, Србије и Косова уз посредовање Европске уније.

Савезна канцеларка, такође, поздравља спремност Србије за спровођење Бриселског споразума о интегрисаном управљању административном линијом, чији ће први корак бити пуштање у рад станице Мердаре, при чему је председник Вучић инсистирао на пуном поштовању и спровођењу свих одредаба Бриселског споразума.

Председник Вучић и савезна канцеларка Меркел залажу се за брзи наставак дијалога у циљу свеобухватног договора о пуној нормализацији односа између Београда и Приштине.

 "Захвалан сам на немачкој и Вашој личној пажњи и бризи за Србију и земље Западног Балкана“, истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је изјавио да ће предузети све неопходне кораке у циљу успешног наставка овог дијалога и избегавања корака који би уназадили односе Београда и Приштине, како би се остварила конструктивна и отворена атмосфера за преговоре.

Остале вести