Српски народ је јединствен и недељив

Најновије
Извор: Председништво Србије

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, обилазећи школу у Мркоњић Граду, да ће покушати да нам деле народ, као што покушавају да цепају и деле нашу, српску цркву, због чега морамо да се држимо заједно.

Извор: РТВ Пинк

"Можемо да живимо у више држава, али народ је један и јединствен. Не смемо да заборавимо да припадамо истом роду и носимо исто презиме, да морамо да чувамо своје куће и огњишта, јер тиме штитимо будућност", казао је Вучић након што му је једна ученица пожелела добродошлицу.

Вучић је истакао да је срећан што је дошао у посету школи којој Србија помаже, а помоћ ће, како је указао, износити око 300.000 евра.

"Моћи ћете да купите "CNC" машину за машинску школу. Запамтио сам ту машину, јер је много важна. Тамо где смо је уводили, доносили и куповали, увек су гледали странци да направе фабрике у близини, јер су имали добре раднике", објаснио је он.

Казао је да је Србија спремна да помаже и у рачунарима и свему осталом за Гимназију.

"Срећан сам што сам чуо од директора вест да је ове године уписано 10 првачића више него прошле године. Надам се да ће тако бити и идуће и наредних година", додао је Вучић.

Он је истакао да ће Србија колико може да помогне на инфраструктурним радовима, као и у довођењу инвеститора.

"Обећали смо Дрвару пре непуних пет месеци да ћемо да отворимо малу фабрику и отворили смо је. Плате нису превелике, али ако имате другог запосленог у кући, лакше је, можете да планирате будућност”, указао је он.

Председник је деци поручио да је важно да уче и раде, јер им "ништа с неба неће падати".

"Не морају сви да завршавају факултете, високе школе. Завршите ову школу, а онда на посао, да будете поштени и одговорни грађани Републике Српске, а пре свега одговорни према својој породици. Веома сам поносан и хвала на дивној добродошлици. Увек сам срећан када сам са нашим народом", рекао је Вучић, и подсетио да је његов отац недалеко од овог града, из Чипуљића код Бугојна.

"Ко зна ко ће од вас можда да буде председник Србије или председник владе у будућем периоду“, рекао је он.

Вучић се посебно захвалио Милораду Додику, којем је ноћас умро отац, а који је, и поред тога, желео да му буде домаћин у БиХ и Републици Српској.


Бићемо уз своју децу и свој народ

Србија ће бити уз свој народ и децу и помагаће колико може, поручио је данас председник Србије Александар Вучић током посете Гимназији и Машинској школи у Мркоњић Граду.

"Посебно сам срећан што сам посетио дивне људе у Мркоњић Граду и ђацима и наставном особљу желим свако добро и успех у животу. Знање је моћ и сигуран сам да деца у Машинској школи то разумеју. Онолико колико можемо, као држава Србија, помагаћемо и бићемо уз своју децу и народ", написао је Вучић у књизи школе.

Председник Србије Вучић је поклонио школској библиотеци 100 књига из своје личне библиотеке, а исто толико књига ће добити и школа у Дрвару.

Вучић је у разговору са наставницима у библиотеци приметио, када је угледао књигу Симе Матавуља, да веома мали број људи зна да је тај писац био Србин.

Домаћини су указали да је Вучић први председник Србије који је посетио Мркоњић Град и захвалили му на томе.

Вучић је претходно разговарао са децом у учионици, листао одељенски дневник и питао поједине ђаке са којим предметима имају тешкоће.

Питао је ђаке шта држава Србија може да уради за њих и обећао да ће им помоћи у опремању школских кабинета.

Заједно са председником Србије у посети Мркоњић Граду су и министри у Влади Србије Синиша Мали и Александар Вулин.


Немојте да нам искорењујете народ

Онима који би да искорене српску цркву, да праве неке друге, поручујем: "наша црква је српска и немојте да нам искорењујете народ", рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

"Наш народ се не стиди свог српског имена и презимена и имаћемо довољно снаге да то сачувамо на сваком месту где Срби живе", нагласио је српски председник у обраћању грађанима Мркоњић Града.

Он је приметио да српски народ данас свуда нападају као народ који наводно жели нешто више од онога што му припада, иако су Срби, како је подсетио, укорењени и у том крају и другде где живе.

Вучић Мркоњић Град Дрвар 0011
Извор: Танјуг

"Као да нисмо укорењени овде и на другим просторима, као да смо се ми досељавали у нечије туђе куће и имања. Овде су људи преживели најгори пакао 1995. Готово све куће су биле порушене, читав град спржен и спаљен, али вредни људи обновили су своја огњишта, желећи да чувају што су им очеви и дедови оставили. Када кажемо да желимо да припадамо истом народу, кажу да нешто тражимо што није наше. Можемо да живимо у различитим државама, али ми смо један, српски народ где год да живимо", рекао је. 

Нема разлике између Србина у Мркоњић Граду и Пироту, у Бањалуци и Београду. Истом народу припадамо, исту судбину делимо, истој цркви припадамо, рекао је Вучић и додао да наша црква није чувала само Христово завештање и духовност, већ увек и српски народ, где год је постојала.

И данас манастир Крка, каже Вучић, чува народ у многим крајишким селима.

У другој су држави, али српски народ опстаје.

Указао је да је познат по томе што пази шта говори, и да сваку реч мери десет пута, и да није случајно рекао на обележавању 4. августа, поводом страшне трагедије која је погодила српски народ, да ништа туђе не тражимо, али да смо кроз толико трагедија прошли да никоме више нећемо дозволити да нас протерује са наших огњишта.

“Нема више Олуја, трактора у српској будућности, већ нова радна места, вртића и школа пуних деце. Ми никоме и ни против кога немамо шта да кажемо, осим волимо вас и поштујемо, само нас пустите да будемо свој на своме, да чувамо своје име и презиме, своју веру”, нагласио је он.

Вучић је рекао да ће Србија да се постара за економски развој и да ће помоћи свом народу.

Подвукао је да је Србија данас снажнија и да снажи сваког дана.

“Да знате да сам посебно поносан што овде стојим као председник Србије пред вама. Захвалан и председнику Додику којем је синоћ отац умро, а желео је и поред тога да буде овде да би показао јединство нашег народа“, казао је он.

Вучић се захвалио грађанима што су рано дошли да га дочекају рекавши да није сањао такав дочек.

“Дошли сте не да дочекате Александра Вучића, већ неког ко данас представља Србију. За мене не постоји ништа лепше него када видим колико волите Србију. Толико колико ви волите Србију, ми волимо Републику Српску. То не кријемо и показиваћемо на сваком месту и сваког дана“, истакао је он.

Вучић Мркоњић Град Дрвар 0010
Извор: Танјуг

Вучић је казао да је дошао да донесе помоћ у вредности од 600.000 конвертибилних марака за машинску школу и гимназију, и најавио њихово опремање најсавременијим рачунарима, "CNC" машинама.

“Уложићемо још и направићемо од те школе један репрезентативан објекат, како би видели да Србија брине да наша деца имају добру будућност”, рекао је он.

Најавио је помоћ и у путној инфраструктури, те подсетио да је пре пар месеци обећао Дрвару фабрику, и да ће данас отворити Јумкову фабрику за стотину жена.

"Добиће посао после много година и деценија. Покушаћемо да и њих ставимо у систем субвенција систем да би град могао да живи и имамо више деце у будућности”, нагласио је он.


Један смо народ и имамо једну цркву

Извор: РТВ Пинк

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да су Срби један народ и да имају једну цркву.

Вучић је, у обраћању новинарима у Мркоњић Граду, на питање шта би поручио Србима, рекао да је порука - да смо један народ и да имамо једну цркву.

"Помињем цркву, иако знам да по принципу секуларне владавине постоји раздвојеност цркве и државе. Не мешам се у црквена питања, али црква је вековима и питање националног идентитета", нагласио је он.

Вучић је истакао да црква није само веза са Богом и Христом.

"У временима у којима неки покушавају да нам одузму идентитет, то ћу понављати на сваком месту", најавио је он.


Вучић почасни грађанин Мркоњић Града

Председник Србије Александар Вучић примио је данас, током посете Мркоњић Граду, Повељу почасног грађанина са златним симболом те општине, за помоћ и подршку том крају.

Вучић је захвалио на признању представницима Мркоњић Града, али пре свега, како је рекао, грађанима који су га данас дочекали у том граду у Републици Српској.

Након разговора са руководством општине и привредницима тог краја, Вучић је новинарима пренео да је договорена конкретна подршка привреди РС, кроз новчане субвенције за приватнике, за набавку опреме и машина.

"Желимо да подстакнемо опстанак народа на својим огњиштима и да помогнемо даљем развоју РС", подвукао је српски председник.

Подсетио је да ће Србија са 300.000 евра помоћи средњошколски центар и гимназију, а са 200.000 конвертибилних марака Дом здравља, за набавку мамографа, како жене из тог краја не би морале да иду у Бањалуку или друга места на преглед, као и за једно возило за ту здравствену установу.

Вучић је подвукао да ће помоћ добити и суседне општине, Шипово, Језеро, Рибник, Српски Купрес и Ново село.

"За мене је најважније да заједно радимо. Хвала Додику и Жељки Цвијановић што разумеју колико је важно да очувамо целину народа, да увек будемо заједно", додао је Вучић.

Председник је истакао да у историји Срба са обе стране Дрине нисмо имали оволики број година, а да се није могла чути ниједна тежа реч.

"Поносан сам на то. Тако нешто у српској историји није постојало. Та врста слоге, чак и када нисмо сагласни, та врста јединства и свести да морамо да будемо заједно и да тако можемо да опстанемо је највећа тековина. Зато сам захвалан свима из РС који су уложили енергију да имамо тако нешто", рекао је Вучић.

Вучић Мркоњић Град Дрвар 0021
Извор: Танјуг

Из Мркоњић Града, председник Србије иде у Дрвар, где ће бити отворена фабрика компаније "Јумко".

"Тамо смо обећање испунили. Идем да погледам у лице људи који можда нису веровали да за кратко време можемо тако нешто да урадимо", поручио је Вучић.


Не може нико да ми забрани да водим и помажем српски народ

Извор: Пинк

Не може нико да ми забрани да водим и помажем српски народ, поручио је данас председник Србије Александар Вучић у Мркоњић Граду након разговора са званичницима и привредницима којима је најавио помоћ и додао да је Србија спремна да помогне и друге народе.

"Ми ништа илегално не радимо. Јавио сам се и Милораду Додику и свим босанско-херцеговачким органима да долазим на територију БиХ и ништа не кријем и ни од кога се не кријем. Ништа нелегално и нелегитимно не радимо и нико не може да ми забрани да водим српски народ и да помажемо српски народ", поручио је Вучић.

Вучић Мркоњић Град Дрвар 0022
Извор: Танјуг

А, ко од тога има било какве штете, запитао је председник Србије.

"Спремни смо да помогнемо и друге народе, питао сам их да помогнемо и друге, као да су се мало снебивали. Ми нећемо никога да терамо и зато помажемо свој народ то је наша природна обавеза, а и друге ћемо да помогнемо ако нам траже помоћ".

Вучић подсећа да је Албанија (након земљотреса) тражила од Србије помоћ и да је Србија помогла и додаје да ће Србија увек помоћи и да ту не види никакав проблем.

На питање да ли ће економија бити средство за очување јединства српског народа, Вучић је рекао да је економија кључна и да је данас разговарао са  двојицом привредника, од којих једна има фабрику обуће, а други је један од највећих у Републици Српској и шири пословање по целом региону.

"Били су пресрећни када су чули за начин на који Србија жели да помогне", рекао је Вучић и додао да су привредницима потребне нове машине и опрема и да ће онда моћи да повећају плате и више запошљавају, као и да прате светске технолошке трендове.

То ће да значи напредак Републике Српске, нагласио је Вучић и додао да ће то значити и напредак свих средина где Срби живе.


Отворена филијала Комерцијалне банке у Дрвару

Комерцијална банка отворила је данас своју пословницу у Дрвару у Федерацији БиХ, где је већинско становништво српско, у присуству председника Србије Александра Вучића.

"Дошао да видим да ли смо урадили оно што смо обећали. Ту је и фабрика коју отварамо, а подружница банке показује да смо решили да радимо оно што смо рекли пре само неколико месеци", рекао је Вучић окупљеним грађанима испред банке, захваљујући им на "дивном дочеку".

Вучић Мркоњић Град Дрвар 0002
Извор: Танјуг

Најближа експозитура Комерцијалне банке мештанима Дрвара била је на око 55 километара, у Мркоњић Граду.

Вучић је поручио да то није крај подршке државе Србије, пошто Србија намерава да издвоји новац и за Дом здравља у Дрвару, који има много проблема.

Подсетио је да је тој општини већ уплаћен део помоћи у износу од 925.000 евра.

"Влада Србије је већ уплатила почетком децембра 925.000 евра и издвојиће још више новца. Помагаћемо и даље Дрвар, хвала на величанственом гостопримству", поручио је Вучић.

Отварању филијале Комерцијалне банке присуствовали су и председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија и министар здравља у Влади Србије Зоран Лончар.

У новој филијали посао су добиле четири жене из Дрвара и то је прва пословница Комерцијалне банке у тој општини.

Вучић Мркоњић Град Дрвар 0003
Извор: Танјуг

Дрвар је једна од већински српских општина које су после Дејтонског споразума припале Федерацији БиХ, а исту судбину деле и Гламоч, Босанско Грахово и Босански Петровац.

Изузев Босанског Петровца, остале припадају Кантону десет, чије је седиште у хрватском граду Ливно, са већинским хрватским становништвом.


Вучић грађанима Дрвара: На Србију можете увек да рачунате

Извор: Пинк

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас грађанима Дрвара, општине са српском већином у Федерацији БиХ, да на Србију могу увек да рачунају и да ништа не може да буде граница, јер, иако живимо у различитим државама, увек припадамо истом, српском народу.

Вучић је, обраћајући се испред нове фабрике Јумко, указао да је Србија, од последњег пута када је посетио тај град, пре пет месеци, пребацила на рачун града 925.000 евра, новац намењен за водовод и инфраструктуру.

Најавио је помоћ Дому здравља, који је такође данас обишао, и то како у обнови, тако и платама запослених.

"Ту смо да бисмо помагали једне друге и то ћемо увек чинити. На Србију можете да рачунате. Таман онолико колико знамо да је Дрвар уз Србију и колико воли Србију, таман толико волимо и ми вас", казао је он.


Погон српске фирме "Јумко" отворен у Дрвару

Српска фирма из Врања "Јумко", која се бави производњом текстила, данас је у Дрвару свечано отворила свој погон у присуству председника Србије Александра Вучића, који је поручио да ће се Србија борити да Србима у БиХ буде још боље.

"Надам се да ћете сада мало боље да живети, јер имате у породици још једну плату. Борићемо се да вам буде још боље", рекао је Вучић у разговору са радницама, од којих су неке добиле посао први пут после више од 20 година.

Вучић је у разговору сазнао да ће радницама бити повећане плате када буду завршиле обуку и нагласио да је то веома важно за опстанак Срба у Дрвару.

Вучић Мркоњић Град Дрвар 0013
Извор: Танјуг

Председнику је током обиласка речено се у тој фабрици израђује 20.000 униформи за раднике ЕПС-а.

У том погону је пре неколико недеља 80 жена на плаћеној обуци већ почело са производњом, а до краја јануара планирано је да буде запослено још двадесетак радника.

Подршка Србије у привредном развоју Дрвара договорена је у септембру 2019. године приликом посете председника Србије.

Уз подршку Владе Србије у реконструисаном простору некадашње пекаре сада 80 Јумкових радника производи мантиле, а најављена је и производња радних одела.

Дрвар, у коме су већина житеља Срби, налази се у Федерацији БиХ, а описује се и као град повратника којима ће нова фабрика дати прилику да обезбеде егзистенцију и наду за опстанак.

Од посебног значаја за Дрварчане је што ће 90 одсто запослених бити жене, а сви новозапослени радници проћи ће обуку у трајању од три до шест месеци.

Вучић Мркоњић Град Дрвар 0014
Извор: Танјуг

За помоћ развоју Дрвара Влада Србије определила је износ од милион евра, а део тих средстава уложен је и у уређење послове зоне "Млин", где је "Јумко" тренутно смештен.


Тешке поруке из Подгорице

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да из Подгорице стижу "тешке поруке", попут оцене председника Црне Горе Мила Ђукановића да су протести “лудачки”, те, на пример, да ће у Црној Гори бити "нека" православна црква.

"То су за нас тешке поруке", рекао је Вучић новинарима на питање о изјави Ђукановића, те истакао да то питање у Црној Гори не може да се гледа само као верско, јер је наша црква, истиче, и део нашег националног идентитета.

Он, каже, нема намеру да се меша у црквено, поготово не у духовно питање, јер, иначе, није велики верник, иако је припадник српске цркве, у којој је крштен, и не иде свакодневно на литургије. Али, истиче председник, српска црква има велики значај по српски народ.

"Српска црква је, сем духовног живота, била чувар нашег националног бића. Видите из различитих извора, тако и многих из државних структура да кажу да то није српска, већ ће је назвати "неком" православном црквом", приметио је Вучић.

Сутра ће, истиче, тако урадити на Косову, те у Хрватској, као пред Други светски рат, када су имали глупу идеју да то буде хрватска православна црква, па су то променили, објаснио је он.

Вучић је указао да српски народ у Кистању, Добропољцима, на пример, опстаје само због постојања манастира Крка.


Избори су у априлу, народ ће рећи како види своју будућност

Председник Србије Александар Вучић није хтео данас да коментарише одлуку "1 од 5 милиона" да учествује на изборима, истичући да су избори у априлу и да ће грађани на тим изборима показати где и како виде своју будућност.

Вучић Мркоњић Град Дрвар 0017
Извор: Танјуг

На питање новинара у Дрвару да ли то што покрет “1 од 5 милиона“ излази на изборе значи да је кампања бојкота пропала, Вучић је одговорио:

"Не мислим да је било шта пропало или било шта успело и не знам ко се све крије иза тога, нити ме то занима. Не желим да коментаришем те наше партијске ствари. Избори су у априлу и народ ће да покаже своје и да каже где и како види своју будућност".

Додаје да, иако је посвећен свом послу 24 сата дневно, више не може у тим "разним представама да похвата" о чему је реч, те да може само да замисли шта обични људи у Србији мисле о свему томе.


Немамо никаквих задњих намера

Србија нема "никакве задње намере" када улаже у Босну и Херцеговину, поручио је председник Александар Вучић и истакао да је циљ да се помогне српском народу, чиме ће, каже, и економија БиХ напредовати.

"Наш је циљ да помогнемо, немамо никаквих задњих намера, ама баш никаквих", рекао је Вучић након отварања фабрике "Јумко" у Дрвару, упитан да ли Србија отварањем фабрика у БиХ и економским јачањем шири свој политички утицај у БиХ.

Вучић каже да је Србија прошлу годину завршила са 3,8 милијарди инвестиција, што је око 60 одсто укупних инвестиција на Западном Балкану и да се отварају могућности пословних људи за улагање ван граница, али и да држава помогне.

Вучић Мркоњић Град Дрвар 0007
Извор: Танјуг

Каже и да не види зашто би то било коме сметало јер таква улагања подижу БДП целе земље. 

"Капитал и новац не знају за границе и то је добро за све и то одговара свакоме у БиХ. Не само Милораду Додику, као члану Председништва, већ и Изетбеговићу, Човићу, Џаферовићу, Жељки Цвијановић, јер подиже укупан БДП земље и БиХ на економској лествици", рекао је Вучић.

Истиче да Србија постаје снажнија и да први пут достиже и престиже Црну Гору и БиХ по просечним платама.

"Ми желимо да то поделимо и желимо да будемо приближни, јер овде живи милион Срба у БиХ, а уколико би се направила велика разлика у економском смислу, велики број Срба би се брзо преселило у Београд и Србију, а ми то не желимо, желимо да људи остану на својим огњиштима", рекао је Вучић.

Вучић Мркоњић Град Дрвар 0004
Извор: Танјуг

Вучић каже и да је погон у Дрвару мали и да није реално говорити о било каквом озбиљном ширењу утицаја.

"Да ли Немачка шири свој политички утицај запошљавањем готово 70.000 људи у Србији. Не знам какав политички утицај има, јер ме нико не позива ни из немачке амбасаде ни из њихове владе да вам кажем шта желим данас да изговорим", рекао је Вучић.


Србија ће ускоро први пут понудити динарске обвезнице

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће држава на међународном тржишту хартија од вредности ускоро први пут понудити динарске обвезнице, на период од 12 година.

Вучић је рекао да међународни инвеститори имају поверења у српске обвезнице, односно економију Србије и да је то разлог зашто постоји велико интересовање за емисију еврообвезница коју је Србија данас први пут емитовала на период од 20 година у износу од 150 милиона евра.

Вучић Мркоњић Град Дрвар 0020
Извор: Танјуг

Објашњава да је држава, када је реч о данас емитованим еврообвезницама, добијала понуде за камату која је испод 3 одсто.             

"Ми смо данас добијали понуде за испод три одсто камате на 20-годишње обвезнице. Колико је онда то поверење у српски финансијски систем", приметио је Вучић одговарајући на питања новинара у Дрвару.

Додао је да су раније понуде за обвезнице биле на пет година, са каматом од 7,5 одсто.

"То значи да смо велики посао од 2014. године урадили", рекао је Вучић.

Додао је да је срећан што људи који иду из БиХ ка Златибору и Тари могу да иду новим ауто-путем, као и када се путује ка Северној Македонији, Бугарској или Грчкој, као што је и пут до границе са Хрватском сада "као писта".

"Све што можете када вам јавне финансије добро функционишу", рекао је Вучић.


Ето ме и у Сарајеву, чим ме позову

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Дрвару да ће доћи и у Сарајево, чим добије позив, а он, иначе, сматра да има све више ствари о којима је потребно да разговарају званичници Србије и БиХ.

Вучић је то рекао на питање новинара да ли је обавестио званично Сарајево да долази у Дрвар, а посебно је указао да верује да људи у БиХ разумеју да ту долази као пријатељ и као неко ко поштује земљу и људе који у њој живе.

Вучић Мркоњић Град Дрвар 0016
Извор: Танјуг

"Ја се јавим свима када долазим, ја то не кријем. Никад није изненађење ни за Бакира, нити за Шефика, нити Комшића, нити Милета или за било кога. И када долазим приватно и званично на територију БиХ, ја се свима јавим да знају да сам ту. Мислим да је то нормално понашање, да људи разумеју да овде долазим као пријатељ и као неко ко поштује земљу и људе који на њој живе. Тако да ћемо наставити нормалне односе", навео је Вучић и поручио:

"Када год ме позову, а мислим да имамо све више ствари о којима је потребно да разговарамо и још неке идеје да заједнички да уклопимо, ето мене и у Сарајеву".

Вучић Мркоњић Град Дрвар 0015
Извор: Танјуг

Каже да се са Џаферовићем последњи пут видео на отварању радова за деоницу ауто-пут од Кузмина до Сремске Раче.

Додаје да се најчешће среће са Додиком из различитих разлога и да имају одличну сарадњу.

На питање о чему је разговарао са Комшићем у Израелу, председник Србије је одговорио да је била реч о свим важним питањима, а на потпитање да ли су разговарали и о тзв. отвореним питањима, он је најпре истакао да отворених питања има милион, ако је неком стало да их тражи.

"Питање је само ко ће, шта и како да отвара", каже Вучић и додаје да то није суштина:

"Хајде да гледамо полако та питања да затварамо и да гледамо шта је то што можемо да урадимо за наше људе. На крају ћемо да останемо са милион отворених питања, али ћемо да останемо без и једног човека у свим нашим земљама и на свим нашим територијама", поручио је Вучић.

Истакао је да је циљ да се што више људи запосли и да се види како деца остану на својим огњиштима.

Вучић посетио Чипуљић код Бугојна

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас Чипуљић код Бугојна у БиХ, родно место свог оца.

Председник Вучић је објавио фотографије на којима се види како разговара са родбином и пријатељима из тог места.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic posetio Cipuljic kod Bugojna
Извор: Taнјуг

Остале вести