Да урадимо све да очувамо мир и политичку стабилност

Најновије
Извор: Танјуг

Насушна потреба српског народа је очување мира и политичке стабилности, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да су он и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик договорили да се уради све што је у њиховој моћу да се у потпуности очувају политичка стабилност и мир.

Дејтонски мировни споразум је од историјског значаја за то, јер је то било једино могуће решење у коме су сви губили и сви помало добијали и једино такав споразум могао је да очува мир на територији Босне и Херцеговине, оценио је Вучић и констатовао да нико не може да мења вољу три народа.

Он је после састанка са Додиком пренео да су разговарали о сарадњи Србије и Републици Српској, те о спровођењу у дело заједничких планова.

Подсетио је да ускоро следи ратификација кредитног аранжмана са Турском око изградње ауто-пута Београд - Сарајево.

"И крећемо у физички рад на деоници Kузмин - Рача, а пошто Србија гради мост према Републици Српској и БиХ, спремни смо да видимо како да помогнемо партнерима из Републике Српске и БиХ да се гради пут до Бијељине", рекао је Вучић.

Вучић у Дрвару и Републици Српској 29. јануара

Председник Александар Вучић најавио је данас да ће 29. јануара посетити општину Дрвар у Федерацији БиХ, као и Мркоњић град у Републици Српској.

Вучић је, након разговора са Милорадом Додиком, истакао да ће бити његов гост поводом отварања погона текстилне индустрије, компаније "Јумко" у Дрвару, додајући да ће у тој општини и Kомерцијална банка отворити своју пословницу.

"Обећање смо испунили и ти људи ће имати нешто лакши живот", рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић са Милорадом Додиком.
Извор: Танјуг

Навео је да је захвалан због отварања фабрике у Дрвару, јер у Федерацији БиХ, каже, живи српски народ, који је веома сиромашан.

"Заједничка је обавеза и Додикова, и моја, Жељке Цвијановић, Радована Вишковића, Зорана Тегелтије, Ане Брнабић, да урадимо све и да нашим људима помогнемо", рекао је Вучић.

Најавио је да ће тог дана посетити и Мркоњић град, како би се видело шта још може да се уради и помогне грађанима у том делу Републике Српске.

Дејтон се не мења без сагласности сва три народа

Дејтонски мировни споразум је од историјског значаја, јер је то било једино могуће решење у коме су сви губили и сви помало добијали и једино такав споразум могао је да очува мир на територији Босне и Херцеговине, оценио је данас председник Србије Александар Вучић, после разговора са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком.

Председник Србије Александар Вучић са Милорадом Додиком.
Извор: Танјуг

Вучић је пренео да је у разговору са Додиком истакао да ће Србија прихватити сваку одлуку о Дејтонском споразуму којој се сагласе сва три народа у БиХ.

Он је поручио да је за Србију нарочито важан став нашег народа у Републици Српској и да ће Србија следити став српског народа у Републици Српској и БиХ.

"Ниједан од три народа у БиХ не може да намеће одлуку о промени Дејтонског споразума, нити било ко са стране може да утиче на Дејтонски споразум без сагласности сва три народа који живе у БиХ", закључио је Вучић.

Председник Србије је навео да је са Додиком разговарао и о завршетку изградње моста Братунац - Љубовија и констатовао да ће тај мост много значити за источни део БиХ и Републици Српској и за западни, сиромашнији, део Србије.

"Србија и БиХ имају добре услове за даље унапређење трговинске размене и још много тога можемо заједнички да урадимо, а инфраструктурни пројекти су од суштинског значаја и ту дубинску сарадњу нико више не може да спречи и заустави", рекао је Вучић.

Председник Србије је пренео да се разговарало и о положају Срба у региону и да су он и Додик подржали залагање Српске православне цркве за очување српских светиња у Црној Гори.

Интерес је Хрвата, можда и више него Срба, поштовање Дејтона

Србија жели пуно поштовање Дејтонског споразума и свако његово рушење и измена мора да добије сагласност српског народа и Републике Српске, истакао је данас председник Србије Александар Вучић.

 Вучић је, након састанка са српским чланом Председништва БиХ, на питање да ли Србија и Република Српска имају план уколико се интензивирају разговори о ревизији Дејтона, као и да ли Хрватска има моћ да покрене то питање ревизије Дејтона и да ли је то у њеном интересу, рекао да не жели да тумачи њихове интересе, али да жели да примети, као неко ко прилично добро познаје ситуацију у региону, да то не би био интерес Хрватске.

 "Што се тиче хрватског народа приоритетни интерес је поштовање Дејтонског споразума, као и Србима, а можда и више. Не видим какав би нашла интерес који би водио ка укидању права народа и ентитета, али не искључујем могућност да то тумаче другачије“, објаснио је он.

Председник Србије Александар Вучић са Милорадом Додиком.
Извор: Танјуг

 Желимо Републику Српску као ентитет у оквиру БиХ, истакао је, пуно поштовање Дејтонског споразума, а свако рушење и измена мора да добије сагласност српског народа и Републике Српске.

 "Ако не буде сагласности српског народа и Републике Српске нема измене”, поручио је је он.

 Вучић је указао да би било боље да нико ни не покушава да у то улази или шта намеће. Даље је указао да ће једно питање износити на сваком месту и на сваком сусрету, због чега ће, како је констатовао, у наредном периоду вероватно имати мање сусрета јер не могу да му на то пруже ваљане одговоре.

 "Kакво права на језик и представљање има 28,75 одсто Срба у Црној Гори у односу на 25,3 одсто Албанаца на територији Северне Македоније? Може ли било ко да пружи одговор на то питање?“, упитао је он.

 Вучић је констатовао да је до јуче било забрањено да се говори о броју Срба у Црној Гори, и поручио да њему неће нико моћи да то забрани, док неки други ни данас не смеју да говоре о томе.

 "Kако нека права имају Албанци на Kосову, а како немају Срби права, по ком то критеријуму и принципу?”, упитао је он.

Вучић је на крају нагласио да је за Србију и српски народ најбоље да сачувамо Републику Српску у оквиру БиХ, јер тако гарантујемо стабилност и мир, а да питање које поставља, поставља како би се виделе замене теза.

Поштујем избор Хрватске

Председник Александар Вучић изјавио је данас да поштује избор Хрватске за амбасадора те земље у Србији и додао да су српско-хрватски односи међу кључнима за очување мира и стабилности у региону.

"Њихов је избор, као што је њихово да све знају о нама, као и наше да знамо све о њима, али да гледамо како да градимо боље односе у будућности", рекао је Вучић , упитан о шта српско-хрватским односима може донети Хидајет Бишчевић, један од најближих сарадника Фрање Туђмана, који је предлаган за будућег амбасадора Хрватске у Србији.

Вучић је навео да ће брзо дати агреман Бишчевићу, да ће га дочекати у Београду и пожелети му да унапредимо односе, јер су српско-хрватски односи како је рекао, уз српско-албански и српско-бошњачке, кључни за очување мира и регионалне стабилности.

Извор: РТВ Пинк