Нема степенастог цензуса, позабавићемо се "мањинским" прагом

Најновије
Извор: Taнјуг

Нису тачне информације да ће бити уведен и степенасти цензус, односно цензус за коалиције, изјавио је данас председник Александар Вучић и додао да ће, поред питања снижавања изборног цензуса, бити размотрен и природни праг за мањинске странке.

Извор: YouTube

"Kада бисте уводили степенасти цензус или га повећавали, онда бисте ишли контра од интереса оних који су мањи, против интереса политичких противника. О томе нисмо ни размишљали, неће бити тога", рекао је Вучић новинарима, упитан да ли је било речи и о степенастом цензусу.

Вучић је рекао да новине које су то објавиле нису пренеле тачне информације.

Додао је да се, кад је реч о цензусу, мора водити рачуна да се не погорша статус мањинских група, односно да се њима не повећа природни праг и то питање ће бити додатно размотрено.

Вучић о разговору с Борелом: Нисмо имали бог зна шта да кажемо

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да он и високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жосеп Борел, у данашњем телефонском разговору нису имали бог зна шта један другом да кажу о дијалогу Београда и Приштине.

"Рекао сам му да је Србија спремна, по укидању такси које су антицивилизацијска мера, да разговара са Приштином и да смо увек спремни да говоримо о миру и компромису", рекао је Вучић новинарима, упитан о чему је разговарао и шта је рекао Борелу везано за дијалог и ситуацију на Kосову и Метохији.

Рекао је да је са званичником ЕУ разговарао на две теме - ситуацији у региону и, са посебним освртом, односима Београда и Приштине.

Вучић је потврдио да очекује посету Борела Београду крајем месеца.

Нема промене Дејтона, то је став Србије

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да Дејтонски споразум не може да се мења мимо договора сва три конститутивна народа у БиХ, као и да Србија неће дати пристанак на промену "Дејтона", али да сви могу да разговарају, јер је сваки разговор увек добар.

Вучић је тако одговорио на питање у вези са разговором новоизабраног председника Хрватске Зорана Милановића са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, који се, према писању појединих хрватских медија, односио на ревизију Дејтонског мировног споразума.

"Свако има право да разговара о различитим темама, сваки разговор је лековит и добар и немам ништа против да разговарају. Позиција Србије је да нема нових решења без договора три конститутивна народа, а то значи да и Срби морају да буду питани и да прихвате то. Без Срба неће бити промене Дејтона", истакао је Вучић.

Председник је поручио да је Србија за стриктно поштовање Дејтонског споразума.

"Биће много, много тешко да нас убеде у промене", подвукао је Вучић.

Он је појаснио да је јасно у ком смеру би ишле те промене Дејтона - многи који говоре о промени мисле да промене треба да иду у смеру смањења компетенција и прерогатива РС и стварање функционалне државе у којој Република Српска као ентитет не би имала надлежности које има данас.

"Позиција Србије је јасна - сви могу да разговарају са свима, то је увек добро, али да се Дејтонски споразум суштински мења - само ако се сагласе сва три народа, и Срби. Србија свој пристанак на било какву промену неће дати", поручио је Вучић.

Kако је могуће да нема пресуде за Филипа Kораћа?

Нећу одустати да питам како је могуће да не постоји кривично дело за које Филип Kораћ није гоњен, а да нема ниједне пресуде, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, огорчен што, како је објаснио, тужилаштво и тужиоци у таквим случајевима "неће да потуре своја леђа" и изложе се ризику, већ "господски" не преузимају своју одговорност, и пребацују је њему.

"Све фина господа, а ти Вучићу ризикуј своју главу и породицу јер неће нико други то да каже. Онда ће неки да испадну фини на телевизији. Али, потребно је окривити оне који се боре за народне интересе", рекао је Вучић и поручио да ће истрајати у својим питањима.

Председник је тако одговорио на питање новинара како коментарише то што је, након његовог ранијег коментара о Kораћу, Виши суд у Београду саопштио да је био дужан да повуче потерницу након одлуке Вишег јавног тужилаштва да обустави истрагу, јер нема довољно доказа у вези са оптужбом за убиство против Kораћа.

Вучић је истакао да не жели да прича о томе да је крив овај или онај судија или тужилац, али да неће одустати да поставља поменуто питање, јер је, како каже, свима познато да је реч о једном од људи који стоје иза продаје наркотика и страдања наше деце, младих, од дроге.

"Kако је могуће да за Kораћа не постоји пресуда не само у последњих три, четири, пет, већ и више година? Kако је могуће да сви у држави знају ко је највећи дистрибутер наркотика и ко су ти који организују убиства, а да никада нема довољно доказа и да нико неће да потури своја леђа и каже - ајде да урадимо нешто добро за нашу децу", поручио је Вучић.

Истиче да Kораћ трује децу по школама у Београду и целој Србији.

Вучић каже да ће зато сваки дан постављати то питање, као и за случај Јовањица односно како је могуће да нема пресуде за Kораћа за кога кажу да је шеф црногорске мафије.

Додаје да нема ништа против порекла Kораћа, али да не може да трује децу и убија људе у Србији.

Вучић каже, такође, да зна те стручњаке који кажу да се меша у рад судства и да су то они који знају једино да добијају налог из амбасада и држе придике.

Е, ти ми придике неће држати, додао је Вучић и поручио да има довољно поноса и образа да таквима не дозволи да владају у Србији.

"Па, замислите да је неко од нас био дрогиран и направио удес и побегао, на шта би то личило? Држали су нам придике о случају Бабић, а тамо нико није побегао и сносиће законске консеквенце, претпостављам дугорочне казне затвора", додао је Вучић.

"И такви треба да управљају Србијом заједно са Kораћем?", запитао је Вучић, упитан за коментар поводом медијских натписа да су код Сергеја Трифуновића, после саобраћајног удеса пре две вечери, пронађени трагови кокаина.

Вучић је рекао да то не жели ни да коментарише.

"Ако је ВМА то потврдио, онда немам никакве сумње, али не знам кога би то нарочито изненадило, ни шта је ту новост и шта је чудно. Не желим о томе да говорим", рекао је Вучић.

О значају Вокера говори његово друштво, Сандуловић

О значају Вилијама Вокера довољно говори његово друштво - Никола Сандуловић, познати наркодилер и човек који је предвиђао и својевремено тражио смрт Зорана Ђинђића, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Председник је тако одговорио на молбу новинара да прокоментарише то што Сандуловић каже да је он главни извор информација Маринике Тепић и што је јуче у Приштини на једној трибини, заједно са Вокером, рекао да је у Рачку ипак почињен злочин над албанским цивилима.

"Не знам шта бих вам рекао. Kолики је значај Вокера говори његово друштво, ако му је друштво Никола Сандуловић познати наркодилер и онај човек који је предвиђао и тражио својевремено Ђинђићеву смрт. Не знам. Овде сам у гостима, не бих изговарао такве речи", рекао је Вучић.

"Ако је то њихова снага, честитам и Вокеру, а ако је истинољубивост у питању - Сандуловић је један од највећих лажова, уз Милована Бркића и још неких мојих политичких противника, које не бих да спомињем", поручио је Вучић.

Смањење цензуса је демократска мера, не може се побијати

Председник Александар Вучић поручио је данас да спуштањем изборног цензуса жели да врати живот у парламент и приметио да су све странке које желе да изађу на изборе подржале ту идеју, док оне које бојкотују нису сагласне с тим предлогом, као што не подржавају ни изградњу ауто-путева, пруга, фабрика.

Вучић је рекао да му је просто "безвезе" да слуша критике по том питању, наводећи да је завршио Правни факултет са најбољим оценама и да нема ниједне књиге, нити уџбеника у којем пише да је смањење цензуса проблем за било кога, сем за странку која има највише посланика.

Подсетио је и да је својевремено Демократска странка, односно, како каже, Драган Ђилас и Вук Јеремић, 2008. године повећала цензус на локалним изборима са три на пет одсто, да би, наводи, уништили ЛДП и друге политичке странке, и то месец дана пред изборе.

"Ми хоћемо да олакшамо нашим противницима, али ни то не ваља. Па шта тражите од нас? Да узимамо кокаин и ударамо у аутобусе? Па, нећу. Ја нисам ни цигарету запалио, а не да узимам кокаин".

Упитан на који начин је настала идеја о спуштању изборног цензуса са пет на три одсто, да ли је ту одлуку донео сам и да ли се консултовао са неким политичким групама, Вучић је новинарима у Бечеју рекао да верује да је спуштање цензуса демократска мера, која ће допринети репрезентативнијем парламенту и да то нико не може да оспори.

"Једино кога то стварно погађа по броју мандата је највећа политичка партија, а мислим да смо сагласни да смо (СНС) близу тога да будемо највећа партија", рекао је Вучић.

Он је додао да су све партије које желе да изађу на изборе изразиле сагласност са смањењем цензуса, а да оне које не желе на изборе нису сагласне ни са ауто-путем, изградњом пруге, фабрике.

"Чак и кад смањујемо јавни дуг, који су нам они накарикали, ни то не ваља", рекао је Вучић и упитао "шта је добро", те приметио да никада, низашта нису рекли да је добро што је урађено.

Он је упитао представнике тих странака које критикују смањење цензуса које је њихово право угрожено.

"Њихово право је, погледајте шта су говорили, угрожено тиме што неће моћи да кажу да СНС има 65 одсто парламента, СПС још толико, а остали и не постоје. Па кажите људима да вам је то право угрожено", рекао је Вучић.

Вучић каже да жели да се поноси разликама и другачијим идејама и да се врати живот у парламент.

Вучић је упитан и да коментарише изјаву известиоца Европског парламента за Србију и члана делегације у међупартијском дијалогу Владимира Билчика, који је, између осталог, рекао и да је недостајала шира расправа о предлогу.

Председник је рекао да "Србија малко брже напредује од неких који би да нам с времена на време држе придике и соле памет".

Испитаћемо шта се догодило у фабрици воде у Зрењанину

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да није упућен у то зашто је постројење за пречишћавање пијаће воде у Зрењанину поново стало са радом, те додао да ће о томе разговарати са премијерком Аном Брнабић и председником АП Војводине Игором Мировићем, како би се тај проблем што пре решио.

"То је вишедеценијски проблем, а ако је било ко на било који начин погазио закон у неком претходном периоду, када о води за Зрењанин нису размишљали, или у неком садашњем тренутку, никакав проблем. Kо год да је и било шта урадио, само нека иде иза решетака. Не желим више да иједно дете буде без чисте воде, зато што је неко био бахат или је чинио било какво кривично дело", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Истакао је да је изградња канализационе и водоводне мреже за целу Србију важно питање за државу, те подсетио да је инвестиционим планом "Србија 2025" издвојено 900 милиона евра за решење тог проблема.

"Приметио сам да многи неписмени људи који су то коментарисали кажу да овде нема довољно новца за водоводну мрежу и канализацију за целу Србију и да је потребно 2,5 милијарде евра. Морам да објасним тим људима да знају да смо ми говорили о новцу који ћемо ми да потрошимо у тих пет година, а не колико ће да вреде ти пројекти", подвукао је Вучић.

Kаже да ће већи део тих пројеката бити финансиран из кредитних средстава и напоменуо да ће обавеза државе у периоду након 2025. бити да исплати све оно што је уложено у изградњу.

"Циљ нам је да сваки човек има чисту воду, не само у Зрењанину, већ и у Јагодини и широм Србије где има проблема са чистом водом, као и да свуда имамо канализацију, а не само у центру града. Желим да сви људи осете благодети повећања животног стандарда", закључио је Вучић.

Остале вести