Снажна подршка проширењу Европске уније на Западни Балкан

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас са министром за европске послове Републике Италије Винћенцом Амендолом, који му је пренео поздраве премијера Ђузепеа Контеа.

Министар Амендола је рекао да у Београд доноси снажну поруку подршке проширењу Европске уније на Западни Балкан. Он је нагласио да се Италија залаже да нова Европска комисија, од почетка мандата, има јасан план, који би подразумевао и убрзавање преговора са Србијом. "Проширење на Западни Балкан би, као геополитички приоритет, био историјски корак за ЕУ“, рекао је министар Амендола.

Председник Вучић је захвалио на континуираној подршци Италије евроинтеграцијама Србије, посебно на томе што је Италија интензивирала напоре да европске интеграције Србије и региона буду у фокусу ЕУ у наредном периоду. У том смислу је важном оценио поруку шеснаест чланица ЕУ Европској комисији, међу чијим иницијаторима је Италија, да су европске интеграције најбољи начин да се остваре трајна стабилност и безбедност Западног Балкана, као и предлог нове методологије, који је Италија припремила са још осам чланица ЕУ.

Председник Вучић је рекао да Србија наставља процес реформи, неопходних за придружење Европској унији. Он је у исто време изразио потребу за постојањем јасног стратешког плана за проширење ЕУ и временског оквира за чланство, јер је процес европских интеграција значајан за мир и стабилност у региону. Председник Вучић је нагласио да ће Србија, са истим циљем - регионалне стабилности, да настави да промовише политику мира и сарадње.

Vucic sa Vincencom Amendolom
Извор: Танјуг

Министар Амендола је рекао да је иницијатива за примену четири слободе - кретања људи, робе, услуга и капитала - на Западном Балкану веома значајна за регион и да је Италија подржава.

Двојица саговорника су истакли задовољство нивоом билатералних односа Србије и Италије, које ове године обележавају десет година од успостављања стратешког партнерства и 140 година дипломатских односа. Они су констатовали да је заједнички циљ да се искористе све могућности за јачање економске и сваке друге сарадње и да би две земље требало да наставе са праксом одржавања заједничких седница влада.

Министар Амендола је рекао да је Италијанска бизнис заједница веома задовољна условима пословања у Србији и да је приметан њихов интерес за проширење пословања.

Остале вести