Меркел позвала Вучића да посети Немачку у јануару

Најновије
Извор: Информер

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са канцеларком Савезне Републике Немачке Ангелом Меркел о билатералним односима и ситуацији у региону.

Председник Вучић и канцеларка Меркел су, у дугом и пријатељском разговору, изразили задовољство сталним напретком политичког дијалога и економске сарадње Србије и Немачке. Председник Вучић је указао на то да немачке компаније, које послују код нас, запошљавају више од 60 000 радника и значајно доприносе економском развоју Србије, као и угледу наше земље као доброг места за инвестиције.

Председник Вучић је канцеларки Меркел захвалио на континуираној подршци Немачке евроинтеграцијама Србије, посебно имајући у виду немачко председавање ЕУ у другој половини следеће године. У исто време изразио је потребу за постојањем јасног плана за проширење ЕУ и временског оквира за чланство, јер је процес европских интеграција Западног Балкана од значаја за мир и стабилност у региону. Он је нагласио да ће Србија, са истим циљем - регионалне стабилности, наставити да промовише политику мира и сарадње.

Председник Вучић је немачкој канцеларки пренео утиске са недавног састанка у Паризу и могућностима за наставак дијалога Београда и Приштине и, с тим у вези, истакао је да би било важно да Немачка и Европа остану при ставу да је неопходно да приштинске власти укину таксе на робу из централне Србије, како би дијалог био настављен. Председник Вучић је нагласио да је Србија у потпуности посвећена дијалогу, који се води уз посредовање Европске уније, с намером да постизањем компромисног, обострано прихватљивог решења, обезбеди стабилност у региону.

Канцеларка Меркел је председнику Вучићу пожелела добро здравље и позвала га да у јануару посети Берлин, што је председник Србије са задовољством прихватио.

Остале вести