Вучић примио акредитивна писма новоименованих амбасадора

Најновије
Извор: Танјуг

Председнику Републике Србије Александру Вучићу су данас акредитивна писма предали новоименовани амбасадори Краљевине Норвешке, Републике Грчке, Републике Мјанмарске Уније, Републике Казахстан, Црне Горе и Сједињених Америчких Држава.

Вучић примио акредитивно писмо новог амбасадора Норвешке

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма, којима краљ Харалд Пети именује Јерна Еугена Јелстада за изванредног и опуномоћеног амбасадора Краљевине Норвешке.

Вучић Јелстад 0003
Извор: Танјуг

Председник Вучић је, уз добродошлицу, изразио уверење да ће са амбасадором Јелстадом имати успешну сарадњу на даљем развоју односа између Србије и Норвешке.

Двојица саговорника су констатовали да билатералне односе карактерише развијен политички дијалог и велике могућности за развој економске сарадње.

Председник Вучић је захвалио на подршци Норвешке европском путу Србије, као и на донацијама и развојној помоћи и изразио интерес за сарадњу у новим пројектима, попут програма за младе предузетнике, који помажу економском расту и изградњи предузетничког духа.

Амбасадор Јелстад је у разговору пренео да је за Норвешку важна стабилност нашег региона и Европе и, с тим у вези, рекао да је импресиониран регионалним иницијативама председника Вучића, посебно последњом о слободном кретању људи, услуга, робе и капитала на Западном Балкану.

Вучић Јелстад 0001
Извор: Танјуг

С обзиром на то да је за Србију један од кључних приоритета афирмација регионалне сарадње и јаче економско повезивање у региону, председник Вучић се интересовао за искуства Нордијског савета, као јединственог примера јаке регионалне сарадње.

Двојица саговорника су разговарали о регионалној ситуацији, посебно о дијалогу Београда и Приштини.


Вучић примио акредитивна писма новог амбасадора Грчке

Председник Републике Србије Александар Вучић је, приликом цеременије примопредаје акредитивних писама, пожелео успешан дипломатски мандат новом амбасадору Републике Грчке Јоргосу Диакофотакису.

Вучић Диакофотакис 0001
Извор: Танјуг

Председник Вучић је изразио захвалност на подршци европском путу наше земље и нагласио да, због доследне подршке суверенитету и територијалном интегритету Србије, као и због помоћи у заштити њених суштинских државних и националних интереса, Грчка ужива велико поштовање српског народа. Он је истакао да вековне везе и пријатељство Србије и Грчке, као и српског и грчког народа, одликују блискост и чврстина, и да су много пута потврђени примерима солидарности у најтежим историјским тренуцима.

Председник Вучић и амбасадор Диакофотакис су изразили наду да ће развој српско-грчких односа бити настављен на обострану корист и кроз добру праксу одржавања седница Високог савета за сарадњу Србије и Грчке. Очекује се да трећа седница тог Савета буде одржана у децембру у Атини. Том приликом би била потписана Декларација о успостављању стратешког партнерства, чиме би био формализован највиши ниво сарадње између Републике Србије и Републике Грчке.

Вучић Диакофотакис 0009
Извор: Танјуг

Двојица саговорника су изразили очекивање да се у наредном периоду повећа економска сарадња двеју земаља, као и да се ојачају саобраћајне везе. Они су истакли и значај сарадње двеју земаља кроз формат Квадрилатерале са Румунијом и Бугарском, који је, осим кроз иницијативе за инфраструктурно и енергетско повезивање, резултирао и предлогом за заједничку организацију Светског првенства у фудбалу 2030. године.


Вучић примио акредитивна писма амбасадора Мјанмара

Амбасадор Републике Мјанмарске Уније Турејн Тант Зин предао је акредитивна писма председнику Републике Србије Александру Вучићу, који му је пожелео добродошлицу и изразио подршку за будући рад у Београду, како би две земље, на темељу добрих политичких односа, развијале разноврсну сарадњу, посебно економску.

Председник Вучић је подсетио на то да су две земље имале интензивну сарадњу приликом успостављања дипломатских односа крајем 1950, и која је на најбољем путу да поново оснажи.

Вучић Тант Зин 0002
Извор: Танјуг

Амбасадор Тант Зин је изразио интерес Мјанмара за сарадњу на индустријализацији земље, посебно за трансфер технологије, сарадњу у сектору рударства и енергетике, као и шумарства и пољопривреде.

Двојица саговорника су се сагласили да је за економске односе двеју земаља од великог значаја дугогодишње успешно пословање компаније “Инвест-Импорт“ из Београда, која од 1956. има представништво у Јангону и која може да буде пример о великим могућностима пословања у Мјaнмару.

Председник Вучић је изразио захвалност за принципијелан став те пријатељске земље о непризнавању тзв. Косова. "То је од највећег значаја за државне и националне интересе Србије, али и доказ независности Мјанмара и доследног поштовања основних принципа међународног права“, рекао је председник Вучић. Он је посебно истакао доследност по овом питању, коју Мјанмар показује приликом гласања у међународним организацијама против чланства тзв. Косова.

Вучић Тант Зин 0005
Извор: Танјуг

Амбасадор Тант Зин је пренео председнику Вучићу поздраве државног врха Мјанмара и жеље за напредак и благостање Србије, као и поруку о чврстом ставу своје земље о потреби поштовања међународног права и с тим у вези непризнавања тзв. Косова.


Нови амбасадор Казахстана предао акредитивно писмо

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма амбасадора Републике Казахстан Габита Сиздикбекова и пожелео му добродошлицу као првом казахстанском амбасадору у Београду, указујући на значај одлуке председника Касима Жомарта Токајева да се досадашње дипломатско представништво Казахстана у Србији подигне на ниво амбасаде, јер је та земља наш важан партнер на међународној политичкој сцени.

Вучић Сиздикбеков 0005
Извор: Танјуг

Председник Вучић је изразио захвалност Казахстану на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије непризнавањем тзв. Косова, као и наду да ће ту подршку наставити да изражавају у међународним организацијама.

Председник Вучић је рекао да верује да ће се током дипломатског мандата амбасадора Сиздикбекова, с обзиром на његов сталан боравак у Београду, још више користити могућности за развојем сарадње двеју земаља, посебно економске. Он је замолио амбасадора да пренесе позив председнику Токајеву да посети Србију, као и срдачне поздраве првом председнику Казахстана Назарбајевy, уз жеље да остваре све високо постављене циљеве у развоју земље.

Вучић Сиздикбеков 0004
Извор: Танјуг

Двојица саговорника су се сагласили да је у наредном периоду потребно усмерити пажњу на јачање економске сарадње и, с тим у вези, истакли значај потписивања Споразума о слободној трговини између држава Србије и Евроазијске економске уније, чија је чланица и Казахстан.

Председник Вучић и амбасадор Сиздикбеков су, као области које пружају највише могућности за сарадњу, издвојили пољопривреду, фармацеутску индустрију, грађевинарство, саобраћај, наменску индустрију и туризам, као и спорт.


Вучић примио акредитивна писма амбасадора Сједињених Америчких Држава

Председник Републике Србије Александар Вучић пожелео је добродошлицу новом амбасадору Сједињених Америчких Држава Ентонију Годфрију и изразио наду да је обострана жеља да се односи двеју земаља врате на ниво истинског партнерства, какви су били и какви треба да буду, и да ћемо се у будућности више подсећати на оно што нас повезује.

Вучић Годфри 0004
Извор: Танјуг

Амбасадор Годфри је, приликом предаје акредитивних писама, на српском језику рекао да у име председника Доналда Трампа, државног секретара Мајка Помпеа и народа Сједињених Америчких Држава, преноси председнику и свим грађанима Србије најбоље жеље. “Сједињене Америчке Државе веома цене пријатељство и личне везе - које смо градили дуже од једног века - и које повезују наша два народа.  Сада смо на почетку једног посебно важног периода тог пријатељства. Као амбасадор, посветићу се сарадњи са Вама и Владом Србије како бисмо помогли Србији да оствари свој циљ европских интеграција. Делимо ваше уверење да Србија има потенцијал да буде пример просперитета и мира у овом региону“, рекао је нови амбасадор САД.

Председник Вучић је констатовао да је интензивиран политички дијалог Србије и САД, као и да је видљивије интересовање америчких инвеститора за српско тржиште.

Амбасадор Годфри је рекао да председник Вучић и Србија могу да буду поносни на остварени економски напредак, који потврђују и међународне финансијске институције. Он је рекао да САД желе да помогну тај економски напредак, као и регионалну сарадњу и боље односе на Западном Балкану.

Вучић Годфри 0003
Извор: Танјуг

Председник Вучић је рекао да цени подршку коју САД пружају Србији на европском путу, посебно кроз помоћ у спровођењу неопходних реформи. Он је нагласио да је Србија чврсто на европском путу, али да у исто време остаје независна земља, самостална у одлучивању.

Двојица саговорника су се сагласили да именовање специјалних изасланика - амбасадора Ричарда Гренела и заменика помоћника државног секретара Метјуа Палмера - представља жељу САД да подржи дијалог Београда и Приштине. Иако за сада нема напретка у дијалогу, председник Вучић је рекао да је био задовољан приликом да размени мишљења са обојицом специјалних изасланика, као и то да ценимо подршку у налажењу компромисног, обострано прихватљивог и одрживог решења.

Вучић примио акредитивна писма новог амбасадора Црне Горе

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новопостављеног амбасадора Црне Горе Тарзана Милошевића и пожелео му успешан дипломатски мандат у Београду, као и то да својим преданим радом допринесе развоју свих видова сарадње од обостраног интереса.

Председник Вучић је нагласио да ће наставити да промовише стабилност у региону, водећи политику мира и сарадње на Западном Балкану. Он је рекао да, у том смислу, остаје посвећен даљем развоју добросуседских односа са Црном Гором, уз очекивање да две земље сва отворена питања решавају дијалогом на узајамно прихватљив начин, јер су добри односи Србије и Црне Горе, осим за грађане двеју држава, важни и за регионалну стабилност.

Вучић Тарзан Милошевић 0008
Извор: Танјуг

Председник Вучић и амбасадор Милошевић су се сагласили да две земље треба да наставе са међусобном подршком у процесу евроинтеграција, као и да приоритет дају инфраструктурном повезивању и економској сарадњи. Председник Вучић је амбасадора Милошевића упознао са иницијативом из Заједничке декларације са премијерима Северне Македоније и Албаније о примени четири слободе Европске уније на Западном Балкану, која треба да помогне слободном протоку људи, робе, услуга и капитала. Амбасадор Милошевић је рекао да је приметан економски напредак Србије, посебно по броју отворених радних места, и предложио је конкретне пројекте олакшавања прекограничног промета робе, посебно пољопривредних производа.

Остале вести