Испуњавамо обећања, обнављамо уништено и отварамо затворенo

Најновије
Извор: Танјуг

У реконструкцију позоришта "Бора Станковић" у Врању држава је уложила укупно 359 милиона динара, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић на свечаном отварању позоришта и истакао да је та зграда сведочанство искрене намере да се улаже у културу и да се испуњавају дата обећања.

Извор: Танјуг

Вучић је истакао да цени људе који држе своју реч и додао да се он обавезао да се обнови оно што је уништавано и затварано.

Извор: Танјуг

"Одржали смо реч, ради Народни музеј у Београду, Музеј савремене уметности, буде се из сна центри културе", казао је он, најављујући да ће од Суботице до Врања, а не само у Београду, бити отварана позоришта и музеји.

"За разлику од самозване, а тиме и лажне културне елите, која се трудила да у протеклом периоду затвара биоскопе, позоришта музеје и библиотеке, ми тако не можемо и нећемо", поручио је Вучић.

Најавио је да ће веће плате имати радници у сфери културе, јер то заслужују како би са више ентузијазма образовали и васпитавали генерације које долазе.

Извор: Танјуг

Вучић је подсетио да је зграда позоришта изгорела 2012. године и нагласио да је држава морала да уложи велики новац у његову обнову, јер без тог позоришта културни живот Србије није могао да буде потпун.

"Реконструкција је била инжењерски захтевна, није била ни лака, ни јефтина. Република Србија је уложила 173 милиона динара, а град Врање 186 милиона", рекао је Вучић и напоменуо да је и од дела новца који је обезбедио град - добар део добио опет од државе.

Извор: Taнјуг

Вучић је честитао глумцима који су чували позориште и када зграде није било и додао да је то била велика ствар за грађане који су их гледали и, како је рекао, надали се бољим данима.

Председник је казао да су глумци из Народног позоришта могли да долазе у Врање новим ауто - путем и истакао да је држава, иначе, много новца уложила у развој Пчињског и Јабланичког округа.

Извор: Taнјуг

"Али, не би вредело ништа да није било вас који сте чували душу позоришне уметности и борили се за градњу овог позоришта и дочекали да можете представе да одржавате".

Вучић је рекао да је Бора Станковић, чије име носи градско позориште, био најбољи хроничар свога времена и подсетио да га је Јован Дучић назвао песником, високо ценећи његово дело.

Вучић је рекао да скоро да нема писца у Србији који је био толико значајан за град у коме је рођен као што је то био Станковић и додао да су "и Kоштана и Митко" из његовог дела усађени у свест људи тог дела Србије.

Извор: Taнјуг

Председник је приметио да Бора Станковић има у Врању и своју улицу, парк, школу и позориште, иако је живео свега 51 годину, а од тога је 33 године био писац.

Вучић је подсетио да иза Боре практично није остао ниједан рукопис, јер су изгорели у Првом и Другом светском рату.

Извор: Tанјуг

"Ова зграда је добро сведочанство о нашем циљу и искреном труду и борби народа и људи у Врању", рекао је Вучић.

Он је цитирао и речи Боре Станковића: "Ако си се упутио према циљу, а тим путем почео да застајкујеш и камењем гађаш сваког пса који на тебе лаје, никада на циљ нећеш стићи", и поручио:

"Ми свој циљ знамо и никаква препрека која нам се испречи на путу неће нас спречити да до њега дођемо".

Вучић се захвалио на добродошлици грађанима који су га сачекали и поздравили испред позоришта.

Остале вести