Косово је део Србије, али није све наше, а није ни њихово

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је за њега Косово део Србије, али да неће да лаже народ и каже да је "све наше".

Извор: РТВ Пинк

"Нећу да лажем народ и кажем да је све наше и лако ћемо ми то и да се јуначимо. То не подносим јер та лака решења обично воде до амбиса. Ја народу кажем није све наше, али није све ни њихово", рекао је Вучић за Пинк.

Извор: printscreen

Он је рекао да је наш посао да покушамо да пронађемо компромис, али да компромис не значи да изгубимо све, као што смо, каже, изгубили у време Ђиласа, Јеремића и осталих.

"То је проблем друге стране, која мисли да може Србији да заповеда, да прича глупости у вези са таксама и реципрочним мерама. То говорим о Куртију и осталима", рекао је Вучић и позвао их да се "доведу у ред и да размисле шта причају".

Извор: printscreen



"Нисмо ми ваш ни брат, а камоли млађи брат, не можете да нас малтретирате, јер не зависимо ми од вас, већ ви зависите од нас", поручио је Вучић.

Такође, поручио је Албанцима да тек када се упристоје и престану да лажу, да прогоне Србе са севера, као и свих других делова КиМ, дођу и кажу да желе да разговарају и да ће онда и уследити разговори.

А да Додик окачи заставу Републике Донбас, је л' би се сликао Абот?

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће наставити од међународне заједнице да тражи одговор о свим неприхватљивим потезима Приштине, попут сликања британског амбасадора са Аљбином Куртијем под заставом Албаније.

Вучић је указао да се међународна заједница руководи двоструким аршинима и у прилог томе упитао да ли би се амбасадор Николас Абот сликао са Милорадом Додиком под, на пример, заставом Републике Донбас.

Зато ће, каже, наставити међународној заједници да поставља питања око понашања Приштине. Казао је да је одбијање дозволе да сликарка са својим сликама уђе на Косово, као и све акције претходних дана, показују колико је велика нервоза у Приштини.

Извор: printscreen



"Чекам да поставим ново питање јесмо ли послали антракс или нешто друго или су лагали као и обично за тровање", казао је Вучић у емисији "24 часа" на ТВ Пинк.

Рекао је да није било никакве инфекције због коверти са гласовима из централне Србије, како су сами потврдили, и да су читаву причу измислили.

"То су радили намерно, јер не знају шта ће са собом. Неки који су још на власти тиме би да купе време, да се не знам шта догоди, да се догоди неки виши случај, да они остану на власти, а други журе да владају и није им важно на који начин. Сви су нервозни, а посебно због резултата Српске листе", казао је он.

Вучић је подвукао да Србија неће заборавити на ту причу и да ће данас, сутра или кроз три дана поставити питање целом свету ко је отровао, који су то српски терористи који трују писмима. Назвао је читаву причу око тога "циркусом под маскама" додајући да то више чак није ни за тачку у циркусу.

Рекао је да неће одустати од добијања одговора, као што је јуче чекао одговор британске амбасаде у Приштини, који је добио и коју је схватио.

"Замислите да Милорад Додик окачи, не заставу Србије, већ Републике Донбас. Је л би се сликао британски амбасадор са њим тада. Не би ни ушао у тај простор. Ово говори о двоструким аршинима, и како могу бескрупулозно да обмањују јавност. Због тога сам рекао да смо све разумели", казао је он.

Вучић је истакао да је поносан што Србија сме да укаже на то шта је истина и тражи одговоре на цивилизован начин.


Кад је реч о Куртију и његовој изјави да Вучић није у позицији да говори и коментарише "њихове националне симболе", председник Србије је рекао да лидеру "Самоопредељења" изгледа "језик и стилистика не иду најбоље".

Истакао је да коментарише и да ће то чинити и убудуће, као и да га у томе неће спречити ни енглески амбасадор, ни Курти.

"У томе је разлика између Србије и других земаља, не само у овом региону, јер је Србија независна и суверена земља, која води своју политику", рекао је Вучић.

Осврнуо се на и наводе да СНС нема идеологију, наводећи да та странка заправо први пут ствара слободну српску, и државу свих других грађана, која доноси одлуке независно од великих сила и у интересу народа које представљају.

Он је оценио да је Курти помислио да је много важан и да некоме може да наређује.

Прокоментарисао је и наводе о смени генерација на КиМ, наводећи да је Курти само неколико година млађи од њега, а да се сам, како каже, спрема за пензију.

Вучић је додао и да га фасцинирају "патолошке симпатије" које према Куртију исказују поједини београдски кругови, како каже, изгледа одушевљени његовим терористичким активностима из прошлости и његовом жељом да направи велику Албанију.

"То одушевљење ме изненађује, али то је њихов посао. Нека наставе да га раде, а људи ће то умети да препознају", рекао је Вучић.

Председник је коментарисао и изјаву Јанка Веселиновића, који је рекао да Вучић Куртију не сме да каже да је самопроглашена независност Косова неуспела.
Вучић каже да таква изјава показује колико је велико лицемерје у том делу опозиције.

"Независност Косова је прокламована не у време Вучића, када је 13 земаља повукло независност, а у њихово време је 89 земаља признало независност Косова, а ниједна није повукла", рекао је Вучић.

Додао је да приликом проглашења независности није било никакве реакције државе, већ су "побегли у Румунију", да је косовско питање потом извучено из УН и пребачено под окриље ЕУ, да се пред Међународни суд правде изашло са "најглупљим питањем", као и да је тадашња власт направила границу између Срба и Срба на Јарињу и Брњаку.

Четири нова хеликоптера стигла у Србију

Председник Александар Вучић изјавио је да су у Србију стигла четири нова хеликоптера за наше одбрамбене снаге.

Како је рекао, три хеликоптера су стигла из Русије, а један из ЕУ.

Извор: printscreen



"Веома сам срећан због тога", рекао је Вучић за ТВ Пинк и додао да ће летелице бити представљене на приказу "Слобода 2019", који се у суботу у Батајници одржава поводом обележавања 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

Председник је истакао да је реч о новим машинама, које наша земља није куповала последњих 30 година.

"Данас имамо, можемо да купујемо и да штитимо нашу слободу, наше небо и нашу земљу, и показујемо да Србија може да иде напред", рекао је Вучић.

Настављамо ка ЕУ, пријатељство и са Русијом и Кином

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија наставља пут ка Европској унији, да прати ситуацију у свету, али да истовремено никоме неће дозволити да јој угрози пријатељство са Русијом или Кином.

У емисији "24 сата" ТВ Пинк поводом данашњих разговора са Федериком Мондолонијем и Мирославом Лајчаком, а на питање о даљем проширењу Европске уније, Вучић каже:

"Ја верујем да ће Француска остати при свом ставу и да они траже неку нову методологију за ЕУ. Подржавам да Албанија и Северна Македонија добију почетак преговора, плашим се да то неће добити, а и за нас ће бити теже процедуре. Верујем да ћу у новембру видети председника Макрона у Паризу и да ћу тада детаљније моћи да разговарам, а потом ћу се састати и са Путином."

Извор: printscreen



Вучић, међутим, наглашава да Србија остаје на путу ка ЕУ.

"То је паметна, мудра одлука, 67 одсто наше робне размене је са ЕУ, највећи наш извоз је у ЕУ, највише инвестиција стиже из ЕУ, али као независна земља ми ћемо да градимо пријатељства и са другима и никоме нећемо дозволити да угрози наше пријатељство са Русијом, Кином, Јапаном, Турском", каже он.

Истиче да је његов посао да обезбеди посао за људе у Србији и да је за то потребна сарадња са свима.

"Из Прибоја су сви хтели да оду, обезбедили смо 500 радних места и сада је другачије, то смо радили од Владичиног хана до Крупња а сада ћемо ускоро и у Малом Зворнику отворити фабрику са 400 радних места", навео је Вучић.

Наставићемо пут као ЕУ, без нервозе, али истовремено ћемо сарађивати и са другима, и гледаћемо шта се збива у свету.

"А шта се збива, да не употребим неку тешку реч, као лудило, али то је хаос у међународним односима, који нико не може да дефинише на најбољи начин и нико не зна шта ће бити. Јер, када је Ердоган био у Србији имао је један однос са америчким председником, када је отишао - то се променило", рекао је Вучић.

Нећемо се мешати у дешавања у Сирији

Србија се неће мешати у дешавања у Сирији пошто су нам и Турци и Сиријци пријатељи, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и додао да ће Србија у случају да Турска због тог сукоба пусти избеглице ка Европи поступати онако како буде договорено са европским партнерима, као и да људи у Србији не треба да брину.

Вучић је тако одговорио на питање новинара Пинка шта ће се десити ако Турска, као што је најавио њен председник Реџеп Тајип Ердоган, пусти 3,6 милиона избеглица и како коментарише то што је мађарски премијер на то поручио да ће Мађарска бранити српско-мађарску границу од избеглица.

"Сачуваћемо ми своју Србију. Донећемо одлуку у договору са европским партнерима, али ћемо посебно разговарати са Вишеградском групом и одлуку коју донесемо провешћемо у дело. Гледаћемо да имамо хуман однос према тим људима, али чуваћемо своје националне и државне интересе", рекао је Вучић.

Додао је да Србија не треба да се меша у сукобе великих играча.

Вучић је додао да му је жао што људи гину у том сукобу и изразио наду да ће се то што пре прекинути.

За пензионере по 5.000, већ с почетка новембра

Пензионери ће између 1. и 3. новембра добити једнократно 5.000 динара, док ће запосленима у јавном сектору бити увећана новембарска зарада, каже председник Александар Вучић.

Он је најавио да ће на самом почетку новембра бити отворен ауто-пут Ниш-Пирот-Димитровград-Градина, док ће 19. децембра бити отворена деоница Сурчин-Обреновац.

"Људи полако, али сигурно могу да знају да ће да живе боље. Радили смо вредно и марљиво", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Како је приметио, Србија ће имати три пута више ауто-путева од четири пута веће Румуније, чланице ЕУ и додао да ће се настојати да се плате повећавају сваке године.

"Срби воле да постоји нека анархија, па, ето - Еквадор је истакао ММФ. Видећемо где ће бити Еквадор, а где Србија. Ми се хвалимо сарадњом, дисциплином, одговорношћу и сигурношћу за наше пензионере и раднике", рекао је Вучић.

Подсетио је и да је 2012. године минимална зарада била 16.000 динара, да је сада минималац прешао 30.000.

На констатацију да ММФ очекује да Србија достигне циљ од 3,5 одсто раста БДП-а, Вучић је рекао да ће он и бити 3,5 те изразио уверење да ће раст бити и 3,6 а можда и 3,7 одсто БДП-а, али и приметио да су неки пре само три месеца говорили да ће тај раст бити 1,8 или 1,9.

Надлежни знају ко је палио Весићеву књигу, четворица из СзС

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да надлежни органи већ знају ко је палио Весићеву књигу, да тренутно још само прикупљају доказе, као и да је реч о четворици припадника Савеза за Србију.

Вучић је рекао да ће свима бити јасно ко је то починио и да то нико није наместио, како тврде припадници Савеза за Србију.

"Четворица од четворице су момци из Савеза за Србију, који су били на најмање 15 скупова Савеза за Србију до сада, за шта све имамо фото документацију", навео је Вучић и истакао да је реч о лажовима.

Подсетио је да су нацисти палили књиге, а Харадинај српски кекс и истакао да се паљењем књиге шаље врло лоша слика из нашег града, као и да је нанета велика срамота Србији.

Вучић је рекао да ће тужилаштво сигурно реаговати и по питању изјаве Сергеја Трифуновића да му је неко нудио новац за нешто.
Председник је додао да не зна зашто би неко Трифуновићу нудио новац.

Тужилаштво, каже, не може да нађе Трифуновића, јер је на Балију, и нема смисла да се расписује Интерполова потерница због тога, па да Трифуновића онда испоручује индонежанска полиција.

Вучић је говорећи о паљењу Весићеве књиге рекао да су припадници Савеза за Србију блокирали улаз и излаз зграде где је била промоција књиге, јер им ето то смета, иако имају мање од 10 одсто подршке грађана.
"Да нису били ови момци који су чували Весића питање је шта би се десило Весићу, пошто би га линчовали", казао је Вучић.

Такође, председник је позвао младића који је рекао да ће Весићу лупити "васпитну" да дође и то уради неком јачем, и да њему проба да лупи шамар и да ће бити без обезбеђења.

Навео је да је реч о иживљавању и када је реч о увредама упућеним новинарки РТС за коју су рекли да јој је место у парку поред железничке станице и додао да та жена има ћерку.
"Једној жени и мајци да то кажете. Срам вас било. Нормална и пристојна Србија ће побеђивати", поручио је Вучић.

Опозиција је, како је рекао, имала скоро 25 одсто подршке у једном тренутку, али сада има свега 8,9 одсто, а Трифуновић око пет одсто, тако да ни он сада не би прешао цензус на изборима.

Остале вести