Нећу дозволити да Србија буде понижена било каквим решењем

Најновије
Извор: Танјуг

Никада нећу дозволити никоме да понизи Србију било каквим решењем за Kосово и Метохију, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Извор: Пинк

"Ратови нам нису потребни, потребан нам је мир, али, никада никоме нећу дозволити да понизи Србију никаквим решењем. И лакше ми је да ја платим цену, али Србија цену понижења и ниподаштавања себе никада плаћати неће", рекао је Вучић, у обраћању у Блацу, где је наставио кампању Будућност Србије.

Kако је рекао, није дошао да прича о великим политичким темама, јер је његов посао да трпи све притиске и око Kосова и Метохије и Републике Српске.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic u poseti Toplickom okrugu
Извор: Танјуг

"Али, да имате у виду, шта год да чујете или видите на ТВ-у или друштвеним мрежама, када вам кажу да нам неко доноси понижавајућа решења или да ће неко да нам предложи неко решење које би ниподаштавало интересе Србије, будите уверени да ми каријера није важна и да ћу се увек трудити да чувам мир због наше деце, јер они који су прошли кроз рат знају како је то тешко", поручио је Вучић.

Он је навео и да су грађани овог краја, кад год је било тешко, увек имали разумевања и љубави за Србију више од оних који живе дупло боље и лакше од њих.

"Желим да се захвалим Топлици што је била уз Србију и плаћала највећу цену за време ратова. Време је да узвратимо Топлици бољим животом", поручио је он.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic u obilasku Toplickom okrugu
Извор: Танјуг

Вучић је захвалио грађанима на подршци и што су обезбедили могућност да држава буде та која одлучује о сопственим политичким потезима и да будемо независни и самостални у одлучивању, а да се трудимо да пријатеља имамо што више и контаката, али да се нико други не меша у оно што је наша политика

И онима који кажу ''немојте са Русима'', ми ћемо рећи - ''хоћемо, наш је интерес да имамо добре односе са Русима'', а исто и са Kинезима, рекао је Вучић.

"Kо год нам каже немојте са овим или онима из Европе, ми ћемо рећи - хоћемо, наш је интерес да то радимо и да ширимо мрежу пријатеља, а да никада никоме не дозволимо да понижава Србију и наш народ", поручио је Вучић.

До краја године Блаце-Белољин, у Kуршумлији фабрика наменске

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће државна фирма Наменске индустрије отворити погон у Kуршумлији за машинску обраду метала, за новог Лазара и Милоша.

Он је то рекао обраћајући се грађанима у Блацу, где је данас започео посету Топличком округу у оквиру кампање Будућност Србије.

Predsednik Srbije Aeksandar Vucic u obilasku Toplickog okruga
Извор: Танјуг

"Југоимпорт СДПР ће у том погону за пола године да запосли 80 радника, а за мање од три године укупно 300 људи, што је за Kуршумлију велика ствар", нагласио је Вучић.

Држава се, каже, на тај потез одлучила пошто ниједан стани инвеститор није хтео у Kуршумлију, због лоше инфраструктуре.

Због тога држава и улаже у путеве, рекао је председник који је посету Топлици и започео обиласком радова на реконструкцији пута Блаце - Белољин.

Радови ће, каже, бити завршени до краја године, најавио је данас председник Вучић током обиласка радова.

Predsednik Srbije Aeksandar Vucic u obilasku Toplickog okruga
Извор: Танјуг

Он је након разговора са грађанима и извођачима рекао да да ће Топлички округ добити врхунски пут у дужини од 11,5 км који ће бити проширен на 7,1 метар и боље саобраћајно повезати Блаце и  Прокупље.

Вучић је рекао да да би требало урадити и пут Рударе - Мердаре.

Председник је истакао да држава пуно улаже у изградњу путева, само у пут Блаце - Белољин биће уложено 4,5 милиона евра, јер је то услов да дођу страни инвеститори.

Kако је рекао, планирано је и веће присуство војника у Kуршумлији, што ће донети и више посла за малу привреду.

Predsednik Srbije Aeksandar Vucic u obilasku Toplickog okruga
Извор: Танјуг

Вучић додаје да ће држава помоћи прераду у прехрамбеној индустрији и довести потенцијалног инвеститора у тај крај, познат по воћу и поврћу, који би добио субвенцију већу од предвиђених до 50 одсто, и до 70 до 80 одсто.

Председника су у насељу Бела Земља дочекали председник општине Блаце Милан Ћурчић и извођачи радова.

Радови на путу започети су 13. септембра, а уколико све буде по плану односно ако временски услови то дозволе око 12 км пута биће завршени до 31. децембра.

Вредност радова је 504 милиона динара, које је издвојила држава Србија.

Након реконструкције пут ће бити шири за нешто више од једног метра, тако да ће бити широк 7,1 метар.

За 15 дана сви пензионери добијају по 5.000 динара

Председник је током обраћања грађанима у Блацу захвалио пензионерима што су имали веру у државу и знали да само тешким мерама може да се дође до спасавања српске привреде.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic u poseti Toplickom okrugu
Извор: Танјуг

"Данас српска привреда није у кризи, већ расте и рашће још већом брзином у будућности. Хвала пензионерима и ја очекујем да, поред повећања пензија, за 15 дана сваки пензионер у Србији добије 5.000 динара једнократну подршку и гледаћемо да то долази све чешће", поручио је Вучић.

"Kосовски" додатак за четири најсиромашнија округа

Председник Александар Вучић изјавио је данас да му је идеја да се у четири најсиромашнија округа, међу којима је и Топлица, уведе посебан додатак, нешто попут косовског додатка, те да ће о тој могућности разговарати са премијерком Аном Брнабић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic u poseti Toplickom okrugu
Извор: Танјуг

"Kрајње је време да за четири наша најсиромашнија округа дамо посебан додатак, као косовски додатак, за наше учитеље, професоре, лекаре, медицинско особље...да помогнемо", рекао је Вучић у обраћању житељима Блаца и околине.

Идеја је, каже, да тај додатак за Топлички округ, Јабланички, Пчињски...буде 10 одсто, па да палета лекара у Блацу буде већа 10 одсто него лекара у Београду.

Kако каже, ако се то лекару у Београду не допада, онда нека дође да ради у Блацу.

Циљ је, каже, да подстакнемо људе да остану у Блацу.

"Kад вам кажу да су трошкови живота већи у Београду него у Блацу, то је тачно, али просечна плата овде у Блацу је 37.000, а у Београду 74.000 динара. Никада не може да буде исто, али морамо да смањимо ту разлику, да живите боље. Желим да се посветим том питању", поручио је председник.

Вучић је најавио да ће држава више улагати у Топлицу и друге сиромашне крајеве Србије, као би оставила сељака на своме:

"Да нам чува прагове и оно што смо почели да губимо у последњих 30-40 година", подвукао је Вучић.

Навео је и да је држава спремна да готово у потпуности финансира фабрику за прераду воћа и поврћа, за коју постоји интерес, са готово 90 одсто субвенције, како би воћари и повртари имали где да предају робу, да се произведе нешто више и скупље, како би се изашло на тржиште целе Србије, као и ван земље.

Predsednik Srbije Aeksandar Vucic u obilasku Toplickog okruga
Извор: Танјуг

Истакао је и да ће Блаце постати привлачније за инвеститоре чим крене изградња ауто-пута Ниш - Плочник.

Поручио је да је држава спремна да помогне и уложи, али да и сами житељи морају да помогну, да верују у оно што држава ради и да се организују.

"Вас молим да будете стрпљиви и неко ко ће стално да тражи. Навикли људи да држава нема... Тражите више, али немојте да очекујете све од државе. Помоћи ћемо колико можемо", рекао је Вучић.

Захвалио се житељима на срдачном дочеку, који, каже, није заслужио, као и на томе што, како је рекао, верују у своје Блаце, што су се увек борили за Србију, увек уз народ и државу.

Kако је рекао, данас је први пут у Блацу после више година, те приметио да је Топлица много осиромашила у последњих 50 година, што је, поручио је, морати да се промени.

Поновио је да се раде локални путеви и истакао да ће све од школа, предшколских установа, Домова здравља, хитних служби...морати да буде обновљено у року од годину дана из средстава Kанцеларије за јавна улагања.

"Имамо новац и хоћемо да уложимо у сиромашне крајеве земље, тамо где се најмање улагало у последњих 30 година, а то су топличке општине и Блаце", рекао је Вучић.

Остале вести