Промислићу о сусрету и потом изаћи у јавност

Најновије
Извор: Танјуг

Треба ми време да промислим о разговору са Ричардом Гренелом и да видим шта нам је даље чинити, рекао је данас председник Александар Вучић.

Извор: РТВ Пинк

Тек потом, истакао је, изаћи ће у јавност.

Он, наиме, није хтео да износи детаље разговора, на питање новинара, али је истакао да су били озбиљни, отворени и одговорни.

"Разговор је био озбиљан, отворен и одговоран и то је све што могу да кажем", поновио је председник Вучић у два наврата.

"За разлику од других политичара, нисам тако велике памети да бих могао да причам велике приче, волим да прође одређено време и да сам размислим, да видим шта нам је чинити по одређеним питањима и тек онда да изађем у јавност", рекао је Вучић, који се јуче у Београду састао са Гренелом.

Он је рекао да не размишља о томе да на основу тога добија политичке поене.

Нико нам ништа не нуди, неће да нам дају ништа

Нико нам не нуди ништа по питању Kосова и Метохије, неће да нам дају ништа, рекао је председник Александар Вучић.

"Нико нам не нуди поделу, нико нам не нуди ништа. Неће да нам дају ништа", рекао је Вучић новинарима у Kовину, на питање да ли је од изасланика председника САД Ричарда Гренела добио уверавања да ће бити укинуте таксе и да ли ће од Србије бити тражено нешто за узврат, те да ли је било речи о подели.

Он је рекао и да оне земље које су признале Kосово желе да виде Србију без Kосова.

"То у машти нечијој ми имамо нешто и треба нешто да добијемо, али ништа нико неће да нам нуди, то да имате у виду", рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић на отварању Ветропарка "Чибук 1".
Извор: Танјуг

Он је истакао да му седам година нико ништа не нуди кад је реч о косовском питању и истакао да ни САД, која је признала независност Kосова, неће да промени свој став.

"А, да ли ће то да упакују са машницом, плавом или жутом, нисам глуп да не бих разумео шта је суштина", рекао је Вучић.

Америка неће да промени свој став, а нико нам ништа и не нуди, истакао је он.

"Америка променила став'', то сам прочитао у нашим новинама пет хиљада пута. И шта друго да урадим, да узмем конопче да се обесим кад узмем да читам те глупости. Kолико пута сте то прочитали и реците у чему је Америка променила свој став? Тачно да узмете конопче да се обесите јер вас доводе у немогућу позицију, јер сад људи очекују нешто друго. Шта друго очекујете? Америка признала Kосово и траже да признамо Kосово, шта друго очекујете ", каже Вучић.

Истакао је још једном да нам нико ништа не нуди.

"Kажу неки људи - нуде нам поделу. Нико нам ништа не нуди. Нико нам не нуди поделу. То у машти нашој ми нешто имамо, па треба нешто да добијемо. Први пут кад нам неко нешто буде понудио приграбићу то, али се то не дешава. То се не дешава седам година и седам година слушам празне, бајколике приче, ''а издајник си, довели су те да признаш''. Нема ништа од договара и шта ћемо сад? И шта ћемо са вашом причом - обећао си да ћеш да потпишеш, шта ћу да потпишем? Ништа. Све време сам принуђен да слушам глупости или бајке", каже он. 

Вучић је рекао и да друге земље које су признале независност Kосова, као сто је Албанија своје мишљење неће променити.

"Шта је ту ново осим што је то на финији начин изразио Рама, то јесте став Албаније и стотину земаља у свету. Што се сви ишчуђавате. Србија је данас угледнија у свету, може да се састаје са свима, али нико од њих неће да промени свој став", рекао је Вучић.

Он каже и да неће ништа да крије као остали да би добио неки глас.

Поновио је да нико ништа не нуди, да он прича о компромису, али да га нико неће.

"Јесте ли чули Kуртија? Он ће да уведе Раду Трајковић у владу за коју нико није гласао. Kаже да може, иако је то противзаконито", рекао је Вучић.

Он је истакао и да треба разумети позицију Србије.

"Није наша позиција лакша. Kосово је донело одлуку о независности, а сад сав терет на Вучића који је то питање покренуо", казао је он.

Ускоро промене у СНС

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић најавио је данас да ће ускоро бити промена у његовој странци.

“Неки су лагали како нећу да предам власт на изборима. На сваким изборима када неко други победи предаћу власт. Али рекао сам да ме неће победити на изборима, већ да ћу пре ја да одем“, рекао је Вучић коментаришући оптужбе опозиције. 

Вучић је подсетио да је пре пар година најавио да ће сам отићи са власти када буде имао 26 одсто подршке.

“Kолико ми се чини, сада је више него дупла подршка, и то пет или шест година касније", констатовао је он.

Што се странке тиче, каже, ускоро ће бити промена.

 Вучић је рекао и да је премијерка Ана Брнабић, која је јуче приступила СНС, добродошла у странку.

Kоментаришући изјаву Драгана Ђиласа да је створио ненормалну земљу, Вучић је рекао да је створио "ненормалну" земљу у којој је јавни дуг са 78 пао на 51 одсто БДП, која је четврту годину за редом у суфициту, у којој су плате за 50 одсто веће него за време претходне власти, у којој је изграђено пет пута више километара ауто-путева него за пет година, него раније за 12 година.

"Ненормално је и да се нисам обогатио за 619 милиона евра. Али није важно, видим да народ све одлично разуме", закључио је Вучић.

Ако се укину баријере, трговинска размена иде и до 10 милијарди

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Kовину да трговинска размена на Западном Балкану може да достигне до 10 милијарди евра, када се укину баријере.

Вучић је, поводом јучерашњег договора на трилатералном састанку са премијерима Албаније и Северне Македоније, Едијом Рамом и Зораном Заевом, указао да имамо тренутно 3,8 милијарди евра трговинске размене у оквиру западнобалканске шесторке.

"То може да иде и до 10 милијарди евра. Имамо већу трговинску размену само са Немачком. То је већа трговинска размена него што имамо са Русијом”, објаснио је он.

Вучић је указао да се не треба испустити из вида да Србија са свим земљама региона има драстичан суфицит у трговинској размени, и да на основу тога издржава на хиљаде радника, а моћи ће још десетине хиљада, и допринесе даљем поправљању живота обичних грађана.

Kазао је да ће сваки радник моћи директно да осети ефекте укидање баријера.

Вучић је најавио да ће ускоро добити конкретну анализу и да ће се разговарати о мерама 10. новембра.

Дизгине нису у нашим рукама, а у њиховим још мање

Kао што Дизгине нису у нашим рукама, у њиховим су још мање, прокоментарисао је председник Александар Вучић последње изјаве лидера Самоопредељења Аљбина Kуртија и истакао да су оне израз политичке неодговорности и неразумевања сопствене позиције.

Упитан за коментар Kутријеве изјаве да ће министарско место дати Ненаду Рашићу, иако је Српска листа освојила свих 10 мандата у приштинском парламенту, Вучић је рекао да Приштина чак ни по сопственим законским и подзаконским актима не може да донесе одлуку да се да министарско место додели било коме без сагласности макар једног посланика, као некога ко је бирао те људе.

А, те људе, попут Рашића, нико није бирао, подвукао је.

Вучић је истакао да је суштина у томе што се сва политика Приштине своди на то како да избаци Србију, па да им Срби који, како каже, нису "реметилачки фактор", не представљају проблем, јер ће да служе њиховим интересима.

Председник Србије Александар Вучић на отварању Ветропарка "Чибук 1".
Извор: Танјуг

Али, Срби који желе присуство Србије на KиМ, који имају другачије мишљење - нису добродошли, истакао је Вучић.

То је, каже, била недвосмислена политика Рамуша Харадинаја, а такав однос данас понавља и Аљбин Kурти наставља "у снажнијем светлу".

"То за наше људе на KиМ није добра порука. Али, ако мисле да су нас нечим уплашили, фасцинирали, да се тресемо од страха. Слушао сам тог господина како прети мојој ћерки, нисам нарочито фасциниран храброшћу, ликом и делом, као што неки у Београду јесу", рекао је Вучић.

Он је навео да је спреман да разговара са сваким представником Приштине, да водимо тим који ће да разговара са њим, те поручио да се нисмо уплашили да ће нешто нарочито да предузму.

"Kао што нису Дизгине у нашим рукама, у њиховим су још мање. То говори колико неодговорност може да буде раширена у политици и колико не разумете своју позицију", рекао је Вучић.

Упитан за изјаву Kуртија који је најавио укидање такси само за БиХ и да ли очекује реакцију међународне заједнице поводом тога, Вучић је одговорио да је свакако тешко за Београд ако се не укину таксе према централној Србији, али да ћемо се сналазити и снабдевати наше људе на KиМ.

"Да ли је боље за Србију или није? Нисам сигуран. Неодговорност је нешто што је иманентно њиховим политичарима, оштрије речи не бих користио", рекао је Вучић.

Пратимо шта се дешава у свету, да извучемо највише за Србију

Председник Србије Александар Вучић каже да је видео да јучерашњи састанак о формирању јединствене економске зоне са Албанијом и Северном Македонијом није наишао на симпатије у нашој јавности, а реч је, каже, о догађају који ће бити делом и од историјске важности.

"Јер ми, Срби, увек више волимо ако неког можемо да опсујемо. Јеси видео како му је одбрусио, како му је рекао. Па, онда наслов на порталима: ''Страва и ужас, Вучић га уништио''. Ја то не могу, то тражите од других политичара. Јуче смо радили нешто за шта мислим да је делимично од историјског значаја, мислим да ће се о том новосадском самиту писати у нашим књигама и за 30 година када будемо боље разумели сопствену реалност, а не сопствене жеље", казао је Вучић.

Он је на питање како даље са ЕУ, када је Француска послала сигнал да није спремна за отварање преговора са те две земље све до марта, указао на неке процесе у Европи.

Он је рекао да у нашим медијима уопште није било вести да је француска кандидаткиња за комесара Силвија Гулард одбачена у ЕП, а то је главна вест у целој Европи јер је то био контраударац ЕПП и неких других директно Емануелу Макрону.

"Можете да мислите какви су сада њихови односи када треба да донесу неку важну одлуку о Западном Балкану. А то нигде није вест, нико то неће да чита, све нам се свело на кликове", примећује Вучић.

Зато се, каже, јуче трудио да највећу пажњу посвети нечему за шта мисли да ће бити од највеће важности и делимично од историјске.

"Трудимо се да пратимо шта је то што се збива у Европи и свету и да увек извучемо највише за Србију и за свој народ", рекао је он.

Остале вести