"Чибук 1" Симбол успеха и просперитета

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић поручио је данас да је ветропарк "Чибук 1", највећи на Западном Балкану, који је данас отворен у Мраморку код Kовина, симбол успеха, прогреса и просперитета које једна земља може да направи.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је на свечаном отварању рекао да је ветропарк "Чибук 1" од огромног значаја за Србију и да ће, између осталог, обезбедити струју за 113.000 домаћинстава, односно 250.000 људи.

Председник је рекао и да је ветропарк први нови, велики и вредан објекат у енергетском сектору, који је отворен у последњих 30 година.

"Ово показује колико Србија иде напред, шта је у стању да уради, а што није могла урадити пре четири, пет, шест година", рекао је Вучић.

Он је истакао и да ће Србија морати све више да се оријентише на зелену енергију и да ће то у будућности и радити.

Председник Србије Александар Вучић на отварању Ветропарка "Чибук 1".
Извор: Танјуг

Вучић је рекао да није веровао да ће баш тако добро изгледати ветропарк Чибук и да ће бити толико леп, као и да ће 57 лепих ветрогенератора бити својеврсна разгледница јужног Баната.

"То показује да данас причамо о великом значају за Србију који овај објекат има", нагласио је Вучић.

Такође, два одсто профита ће бити за локалну самоуправу у Kовину, додао је Вучић и истакао да ће бити више новца за путеве и водовод, канализацију и друге инфраструктурне пројекте, због чега ће људи живети боље.

"То Србију помера унапред у односима са светом, као и у представи о Србији код света. Ми ћемо урадити све што можемо да покажемо да смо поуздан партнер и да можете да рачунате на Србију и да испуњавамо своје обавезе", поручио је Вучић.

Нагласио је да ће Србија наставити да се оријентише на зелену енергију, као и да ће Србија наставити тим путем, пошто ће то допринети развоју наше енергије.

"Не знам да ли ћемо успети све рокове према ЕУ на време да испунимо, али сам сигуран да ћемо то радити успешније него друге земље у региону", додао је он.

Желим вам да дуго останете у Србији и зарадите новац, као и да Србија има користи од тога.

Председник Србије Александар Вучић на отварању Ветропарка "Чибук 1".
Извор: Танјуг

Највећи ветропарк на Западном Балкану "Чибук 1" свечано је отворен данас у Мраморку код Kовина.

Ветропарк "Чибук 1" са 57 турбина и инсталираном снагом од 158 мегавата снабдеваће електричном енергијом 113.000 домаћинстава, и може да спречи више од 370.000 тона емисије угљен-диоксида годишње.

Отварању присуствују председник и потпредседница владе Зорана Михајловић, министар рударства и енергетике Александар Антић, в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић, министар за климатске промене и одрживи развој Уједињених Арапских Емирата, извршни директор компаније Масди из Абу Дабија Мохамед Ал Раман.

Изградња ветропарка завршена је у априлу ове године.

Иза пројекта стоје компанија Ветроелектране Балкана и компанија Масдар из Абу Дабија, а инвестицију вредну око 300 милиона евра подржале су Међународна финансијска корпорација (IFC), чланица групације Светске банке, и Европска банка за обнову и развој.

"Чибук 1" је четврти ветропарк у Европи компаније "Масдар" која је глобални лидер обновљивих извора енергије и одрживог урбаног развоја.

Председник Србије Александар Вучић на отварању Ветропарка "Чибук 1".
Извор: Танјуг

Kомпанија "Ветроелектране Балкана" је у стопроцентном власништву фирме "Тesla Wind" која је заједничко предузеће компаније "Масдар", финске компаније Taleri Energia и немачке инвестиционе-развојне компаније DEG.

Споразум о откупу електричне енергије за Чибук 1 потписан крајем 2016. године.

Ветропарк код Kовина је на списку повлашћених произвођача електричне енергије којима је одобрено финансирање у систему "фид-ин" тарифе.

Остале вести