Вучић обишао радове на изградњи вијадукта Чортановици

Vucic
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић обишао је данас радове на изградњи вијадукта "Чортановци" на железничкој деоници Стара Пазова - Нови Сад, у оквиру изградње пруге за велике брзине између Београда и Будимпеште.

Извор: Пинк

Тунел и вијадукт "Чортановци" једно су од највећих инвестиционих и инфраструктурних градилишта у овом делу Европе.

Радове на модернизацији и изградњи двоколосечне пруге Стара Пазова - Нови Сад, укључујући и изградњу тунела и вијадукта "Чортановци", изводи руска компанија "РЖД Интернешнл", а пројекат се финансира из руског кредита за модернизацију српских железница.

Представници извођача радова упознали су председника са пројектом изградње вијадукта и тунела и напоменули да је терен где се гради вијадукт био веома захтеван, јер је тло било мочварно и било је потребно да се обезбеди.

Пренели су ми да је уграђено 1.450 шипова, дужине 30 метара, те да је урађена заштита од клизишта, те да су радници савладали велике муке и успели да ураде посао.

Председник је на томе честитао и српским и руским радницима.

"Ово ће да промени изглед Србије", констатовао је Вучић.

Vijadukt Cortanovci
Извор: Танјуг

Ако је мост Врла симбол Грделице, вијадукт код Чортановаца биће симбол свеукупног напретка Србије, брзих пруга и можда најлепше место које може да се види, истакао је председник.

Са председником Вучићем, радове обилазе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Руски амбасадор Боцан-Харченко каже да је велика част што Русија учествује у овом пројекту, и да су димензије пројекта "величанствене".

"Величанствено градилиште које је и од европског значаја. И представници РЖД кажу да ће бити још више сарадње, а то показује да имамо безброј могућности", навео је он.

Вијадукт ће бити дуг 2,9 километра и носиће га 59 стубова, од којих ће највиши бити 28 метара.

Поред вијадукта, граде се две тунелске цеви, свака са по једним колосеком, дужине од по 1,2 километра.

Радови на изградњи вијадукта и тунела "Чортановци" почели су 11. августа 2017. године.

Рок за завршетак радова је 52 месеца, а вредност посла је 337,6 милиона долара.

Када цела пруга буде завршена, према најавама, од Београда до Новог Сада стизаће се за 35 минута.

Председник се интересовао и за пројекат изградње Јединственог диспечерског центра за управљање саобраћајем возова у Србији, који израђују руски и српски железничари.

Председник покрајинске владе Игор Мировић рекао је у разговору са председником Србије, приликом обиласка радова на вијадукту Чортановци, да је у питању највећи пројекат овог типа у Војводини после изградње канала Дунав-Тиса-Дунав (ДТД), пре око 100 година.

Вучић је рекао да је веома задовољан како радови напредују и како ће пројекат изгледати када буде завршен и навео да ће се од центра Београда до центра Новог Сада стизати за 30 минута.

Председник је говорећи о томе колико ће ова пружна деоница растеретити саобраћај на путевима, указао и на трагичне билансе на српским путевима овог лета и замолио грађане да не возе брзо.

Иначе, како је рекао док је био премијер Србије разговарао је са премијером Хрватске да се овакав пројекат ради и према Хрватској али је то (Зоран) Милановић одбио након чега је разговарао са премијером Мађарске Виктором Орбаном.

РЖД, извођач радова на реконструкцији пруге, напоменуо је председник, је реномирана фирма која има преко милион запослених.

Министарка грађевинарства Зорана Михајловић рекла је приликом обиласка да од времена Јосипа Броза Тита ова пруга није обнављана.

Вучић је обилазећи радове рекао и да ће се са Црном Гором разговарати о даљим пројектима на унапређењу железничке инфраструктуре, а поздрављајући се са радницима честитао им је на труду и залагању.

Vucic
Извор: Танјуг

Не видим проблем у додели пасоша Шинаватри

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, поводом доделе пасоша бившој премијерки Тајланда Јинглук Шинаватри, да не види у томе проблем и да се залаже за потпуну либерализацију доделе српских пасоша.

"Ја не видим да је то за нас проблем, посебно ако је влада могла да види ма какву економску или неку другу корист за нашу земљу", рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара и додао да пасош није нека светиња:

"Доведите људе у нашу земљу, боље да доводимо људе, много смо их изгубили захваљујући сиромаштву у којем су нас оставили", рекао је Вучић.

Истакао је да не може да говори о свим конкретним случајевима, али да је начелно за потпуну либерализацију доделе српских пасоша.

"Пре свега бих волео да то видим на примеру држављана неких других земаља из региона, али и свих других", рекао је Вучић.

Vucic
Извор: Танјуг

Не мешамо се у ствари БиХ, одлука о НАТО њихова ствар

Председник Александар Вучић изјавио је данас да се Србија не меша у унутрашње ствари других држава и да су одлуке Босне и Херцеговине - одлуке органа и политичких странака у тој земљи.

Вучић је то рекао на питање новинара да ли, после договора Милорада Додика, Драгана Човића и Бакира Изетбеговића о формирању Савета министара БиХ, та држава "лагано клизи ка НАТО-у".

Председник је истакао да може да говори само о Србији, која ће, истиче, остати војно неутрална, и неће ићи ни у НАТО, нити у било који други савез.

"Мислим да је то најбољи пут, а који ће пут изабрати БиХ њихова је ствар. А шта ми, Срби мислимо, то је већ неко друго питање", рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија остаје војно неутрална и да зато и брине о својој безбедности и унапређује своју војску, јер жели да буде слободна, да не зависи од било кога и да сама чува своје небо, земљу и реке.

"Довољно је било да погледате параду у Нишу, и ону у Книну, да видите како је за пет - шест година Србија напредовала, драматично", приметио је Вучић.

Vucic
Извор: Танјуг

Ознаку тајности скинуо сам зарад истине и правде

Председник Србије Александар Вучић каже да је одлуку о скидању ознаке тајности са поверљивих докумената о његовом прислушкивању донео у складу са законом и како би јавност сазнала истину о томе како га је бивша власт прислушкивала.

Додаје да је опозиција сада нервозна, јер се неки плаше са чега би још могао да скине ознаку државна тајна или поверљиво.

"Не треба да брину, ово сам скидао због себе, да покажем ко су били стварни тирани и диктатори, они који су мислили да могу да контролишу животе својих политичких противника и који могу да раде шта хоће", рекао је Вучић новинарима након обиласка радова на изградњи вијадукта "Чортановци".

"Скинуо сам ознаку тајности у складу са законом због истине, због тога што људи у Србији треба да знају истину и сазнали су истину. Руководио сам се истином, правдом, правом и у складу са тим сам донео одлуку. Доносићу је и убудуће, уколико за то буде било потребе", нагласио је.

Он је додао да се на тај корак одлучио јер сваки дан слуша о томе како "неко свој нерад, неспособност и лењост правда тобожњим нападима власти на опозицију", како говоре о диктатури, аутократији и ауторитарном режиму, као и да га оптужују да он неког прислушкује.

"Сматрам да је интерес јавности да види шта је истина. Седам година те податке нисам износио у јавност и седам година нисам скидао ознаку поверљиво и ознаку државна тајна", навео је председник.

Како каже, скинуо је ознаку тајности у складу са законом због истине.

Подсећа на време претходне власти када је убијен Ранко Панић, јер тадашњој опозицији нису дозволили да се прошета до РТС-а.

"Ранка Панића је убио режим Ђиласа, Јеремића, Тадића само зато што нам нису дозволили слободну шетњу. За то још нису одговарали, што је срамота надлежних државних органа", навео је Вучуић.

Он је нагласио да је данас опозицији дозвољено да шета где хоће, а да су у време бивше власти опозицију тукли јер им се није свидела идеја да прошетају до РТС-а.

Vucic
Извор: Танјуг

Све што раде је - лицемерје

Није проблем да се испуни оно што тражи опозиција, и по питању бирачких спискова и по питању финансирања партија, али је проблем опозиције то што лажима и измишљеним причама не могу да победе рад, марљивост и способност, нити могу да се носе с чињеницом да актуелна власт има резултате, попут вијадукта у Чортановцима, какав они нису умели ни да нацртају, а камоли да изграде, оцењује председник Александар Вучић.

На питање новинара да прокоментарише изјаву председника ДС Зорана Лутовца да је власт, самим тим што су пристали да учествују у дијалогу, признали да изборни услови нису добри", Вучић је рекао да је то најбољи показатељ лицемерја са којим се суочавамо:

"Да нисмо прихватили дијалог, опозиција би рекла да власт не жели дијалог и позвала би на демонстрације, али пошто смо прихватили разговор, онда кажу да то значи да смо признали да су лоши изборни услови, што је лицемерно, констатовао је данас председник Александар Вучић.

На констатацију да Драган Ђилас није дошао на данашњу, другу рунду разговора, Вучић је рекао да Ђилас није ту, "зато што се купа", што је, каже, у реду, али није у реду да измишља друге разлоге, већ треба отворено да каже грађанима.

"Сви су знали правила окупљања и разговора и пристали су. Дошли су на први разговор и чим их нападне група екстремиста са друштвених мрежа, они се тресу од страха. То је неки затворени свет. Они су умислили да ти људи о нечему одлучују и да су много важни, мене баш бирга шта ти екстремисти причају", рекао је Вучић.

Председник је подсетио да је и сам увек подржавао дијалог и да је говорио да он лично није за разговор са опозицијом, јер нема ни уставна овлашћења, а ни жељу да разговара са њима, али да ће увек да слуша грађане.

Разговараћемо са Црном Гором о прузи БГД-Бар

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће разговарати са Црном Гором око планова за модернизацију пруге Београд-Бар, како би црногорска страна одрадила свој део посла на том пројекту, а да ће наша држава видети како да се из новог инвестиционог плана од 10 милијарди евра издвоји новац и за те радове.

Председник је, упитан какви су планови за пругу Београд - Бар, рекао да Руси раде пројекат Ваљево - Врбица, дужине 210 километара, да је рађена реконструкција пруге Ресник - Ваљево, а кад се то заврши за седам, осам или десет месеци, онда ће се видети како ће се пронаћи новац у оквиру великог инвестиционог плана од 10 милијарди евра, да се те железничке трасе споје са Црном Гором.

"То је за нас истовремено развојни пројекат, нарочито за Ужице и јужни део Златиборског округа, наравно и за Косјерић између Ваљева и Ужица, за цео тај крај западне Србије у који, иначе, морамо да уложимо више новца", рекао је председник.

Тај пројекат је веома важан и брзо ће се кренути у његову реализацију, најавио је Вучић као што ће се такође, каже, брзо кренути у извођење пројекта на железничким деоницама Београд-Ниш, Ниш-Прешево.

"Сад радимо Ниш-Димитровград, то је 263 милиона евра, а онда ћемо да радимо Београд-Ниш, Ниш-Прешево. Све полако иде, као за путеве, и онда дође одједанпут да се све отвара. Тако ћемо и са пругама", рекао је Вучић.

Пруге и железнице су биле готово укинуте у Србији али сада, каже, ситуација је боља па ће се и од Београда до Бара железницом стизати за шест и по сати, а не као што је то случај данас да пут траје 14-15 сати.

Сви ови радови говоре, закључио је Вучић, да је реч о убрзаном развоју Србије.

Vucic
Извор: Танјуг

Вучић о Тадићу: Огледало је чудо

Борис Тадић сваком речју коју изговори, говори о себи, а не о мени, поручио је данас председник Александар Вучић.

Он је то рекао на констатацију новинара да га је Тадић синоћ на Твитеру оптужио за својевремено паљење амбасада, те питање да ли очекује још прљавију кампању поводом избора.

Вучић је рекао да то слуша већ две године, иако се, каже, зна да је он био против тога.

"Људи који сада раде на неким од Ђиласових телевизија позвали су ме те вечери, чим су почели нереди, а ја сам позвао народ да случајно не иде пред амбасаде и било где друго и био сам апсолутно против тога", рекао је Вучић и додао:

"Знају то сви други, зна то и Борис Тадић. Мислим да сваку реч коју изговори, он говори о себи, не о мени, и то је мој одговор на све што он каже".

Вучић је додао да се највише насмејао када је Тадић рекао да су њега, Вучића, Горан Весић и Небојша Човић упознали са људима са трибина, јер се зна да је и он сам одрастао на трибинама.

Како каже, не крије да је до пре 30 година ишао на утакмице, да је био трибинама.

"Не разумем то - ја сам нешто помагао Весићу и Човићу, јер су они мене држали на вези са навијачима, а ја одатле поникао. Све до студија, од 12 године ишао сам, али шта да радите, огледало је чудо", рекао је Вучић.

Прва се као "предводница" на металну конструкцију, не чврсто фиксирану, почела да пење председникова саветница за медије Сузана Васиљевић, а са Вучићем и Боцан-Харченком попели су су и један сниматељ и председниково обезбеђење.

Док се спуштао низ металну конструкцију, председник је уз осмех прокоментарисао да "сигурно никад неће бити падобранац".

Ипак, поглед са конструкције на Дунав и околлину био је, како је пренео, предиван.

Остале вести