Болтон неће доћи, сад нема саговорника у Приштини

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да саветник америчког председника Доналда Трампа, Џон Болтон неће доћи у посету Београду и Приштини, као што су медији писали.

Извор: ТВ Прва

"Мислим да неће доћи. Размишљао је да посети Београд и Приштину, али због избора нема с ким да прича у Приштини“, рекао је он гостујући на ТВ Прва.

Вучић је казао да је Болтон човек који не губи време и који има обавеза на претек.

На питање да ли не долази док се таксе не укину, он је рекао да се свакако америчка администрација залаже за укидање такси на чему им је захвалан.

"Али, не мислим да је то једини разлог. Поставља се питање шта би могао да добије доласком у Приштину. Са ким да разговара у Приштини, кога сада да пронађе као адекватног саговорника“, рекао је он додајући да не може да говори у Болтоново име, али да је то логична анализа.

Понашају се као деца која покушавају да праве државу

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас као бесмислицу одлуку приштинских власти да не пушта грађане са пасошем Србије на Kосово.

Вучић је, гостујући на ТВ Прва, рекао да су приштински политичари кренули да се утркују по питању такси али и по најглупљим питањима као што су документа.

"Јасно је да је српска страна преговарала да се путује уз личну карту, али наравно да имате право и да путујете и са пасошем. Онај ко има више, има право и на мање“, објаснио је он.

Вучић је казао да су такве одлуке бесмислица људи који се понашају као мала деца, која немају државу, а покушавају да праве неку државу.

Некима услови за изборе код Тачија ок, а овде нема демократије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас је интересантно како су за "1 од 5 милиона" добри Харадинај и Тачи, а не ваљају "овде у Србији Вучићеви", па ће тамо са еланом да изађу на изборе, а овде је, каже, ваљда мања демократија него у Приштини.

Вучић је за ТВ Прва на питање да ли очекује да се "подигне температура" будући да на Kосову иду избори, рекао да постоји неколико аспеката који су за нас тешки.

"То је живот обичних људи. Узаврела је атмосфера међу њима - они имају четири политичке партије и све имају око 20 одсто, а пета снага је Српска листа коју ће покушати да оборе и Албанци и део међународне заједнице", каже Вучић.

Интересантно је, каже он, како су за "1 од 5 милиона" добри Харадинај и Тачи, а не ваљају овде у Србији Вучићеви.

"Па ће тамо са еланом да изађу на изборе, а овде је ваљда мања демократија него код Тачија и Харадинаја", наводи он.

Али, како каже, народу на Kосову сви они су добро познати и народ не можете да убедите да гласа против себе и својих интереса.

"Тако ће и да прођу. Очекујем убедљиву победу Српске листе у српским срединама", каже он, а на питање да ли ће и овога пута Српска листа бити тас на ваги, каже да се то никада не може знати и да ће Албанци правити коалиције и једни против других и против Срба.

Тешко, могући инциденти, али неће бити Б13, ни убијања Срба

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јутрос да не искључује могућност инцидената на Kосову и Метохији, али да неће бити реализовања плана "б13", о којем пишу медији, јер Србија неће дозволити погром или убијање Срба.

Поводом навода обавештајних служби да Тачијева терористичко криминалана група "б13" спрема крваву јесен и нападе на северни део Kосовске Митровице и Зубин Поток, Вучић је на ТВ Прва рекао да он нема доказе за тако нешто.

"Ја немам доказе за тако нешто, не искључујем могућност различих инцидената, покушаја. Неће се то догодити, можда напад, али нећемо толерисати убијање српског живља и погром", поручио је Вучић.

Он је поновио да је циљ косовских Албанаца да овладају простором северног дела KИМ и то им је стратешки циљ.

"Чека нас тешка јесен по питању KиМ", упозорио је председник наводећи да се не зна ни са ким у Приштини, ни о чему може да се разговара, као и да нико не разуме да таксе не могу да опстану.

Такође је навео да ће приштински избори довести атмосферу код њих до кулминације, што забрињава.

Истакао је и да има проблема са снабдевањем нашег живља, као и безброј других проблема које треба свакодневно решавати.

“Неко мора да брине свакога дана. Очекују нас и тешки разговори са западним представницима, који желе решавање косовског проблема до јуна”, навео је Вучић.

Нерешено KиМ много "кошта", али нема везе колико кошта

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да нерешено косовско питање Србију много кошта и да бисмо, да то питање не постоји, имали директне стране инвестиције у висини од пет милијарди евра, али да се не поставља питање да ли смо спремни на ту цену.

Vucic TV Prva
Извор: printscreen

"Да нема тог питања било би много више, али да ли то значи ако сутра неко каже ''Пирот није ваш'' да ћемо да кажемо због инвестиција на то пристајемо", казао је он.

Вучић је, гостујући на ТВ Прва, упитан колико нас кошта нерешено косовско питање када је реч о директним страним инвестицијама одговорио:

"Да ми неко не извлачи из контекста речи. Мој одговор је много нас кошта, али то нема везе колико нас кошта“.

Он је указао да нас толико много кошта да није у стању ни да каже колико је то.

Додао је да су урађене многе анализе и да показују да бисмо имали више од пет милијарди евра директних страних инвесиција да није тог нерешеног питања, а данас имамо инвестиције у висини од 3,6 милијарди.

Вучић је изразио уверење да ће Србија ове године успети да привуче 3,8 милијарди евра директних страних инвестиција.

Вучић је рекао и да је веома задовољан због чињенице да Србија никада није инвестирала у српски живаљ на Kосову и Метохији, као што то сада ради.

"Сада из текућих буџетских резерви одвајамо нових 80 милиона евра за наш народ на Kосову. Срећан сам због тога и волим да осећају да наша држава брине о њима“, казао је он.

Још нема њиховог предлога, осим све више притисака на мене

Председник Александар Вучић изјавио је данас да претпоставља да ће западне земље да траже убрзавање решења KиМ, али да још није чуо њихов предлог решења, осим што појачавају притисак на њега.

Вучић је за Прву тв подсетио да су његову идеју о разграничењу сви одбацили, што је њему, иначе, доказ колико је то решење било добро, те додао:

"Да видимо шта је ваш предлог, још га нисам чуо. Осим све више притисака на мене, у којима ће да кажу - ти можеш да издржиш, победићеш на изборима чак и ако признаш независно Kосово, а ми ћемо да помогнемо и са ЕУ и са новцем за Србију", рекао је Вучић.

На констатацију да је професор Универзитета Џон Хопкинс Едвард Џозеф рекао да је "кључ за Kосово" у његовим рукама, председник је рекао да је Џозеф озбиљан човек и није неко ко је на нашој страни.

"Био бих глуп када бих рекао да је реч о необразованом или неинформисаном човеку. То је ствар која мени намеће додатни терет, више мука и проблема", рекао је Вучић.

На питање у вези за медијским написима да амерички председник Доналд Трамп жели решење питања Kосова до јуна и подсећање да је и председник Француске Емануел Макрон спомињао "убрзање", Вучић је одговорио да то није питање рока, већ садржине.

"И новинари ме питају, а и људи погрешно мисле да су техника и форма важније од садржине и суштине. Није. Проблем је у садржају, у ономе што нудиш и говориш. Овде је проблем шта ћемо да договоримо", рекао је Вучић.

Председник је поручио да Србија и Срби не могу да пристану на признавање независности Kосова, а да Србија и Срби немају ништа.

Kако је рекао, имао је разговоре са више страних представника који су то више пута тражили од њега, на различите начине, те да им је он увек одговарао да то не желе да учине ни Србија, ни он као њен председник.

"Људи у међународној заједници морају да знају да неће бити решења уколико неко мисли да Србија треба да буде понижена и нема таквог решења. То сам рекао безброј пута", подвукао је Вучић.

Он је навео и да страни представници, амерички, руски, било да им се свиђа или не таква позиција Србије, кажу да је врло конзистента.

"И нисам је померио од првог дана, јер смо добро промишљали и вагали српске инетересе. Наравно, како долази 2020. година, а знају да се Србији жури ка Европи, ка инвестицијама и богатијем друштву, доводе нас у ситуацију да ли се исплати једно или друго", рекао је Вучић.

Нови амбасадори - знак да очекују важне ствари

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је до промене амбасадора светских сила у Београду дошло јер те земље сасвим сигурно "очекују важне ствари".

Вучић се, на констатацију да свих пет сталних чланица Савета безбедности УН мењају амбасадоре у Београду и питање да ли то значи да желе да убрзају решавање косовског питања, нашалио да сигурно "нису дошли да проверавају климатске услове у Србији, већ да су сигурно дошли јер очекују важне ствари“.

Он је посебно похвалио одлазећег амбасадора Француске Фредерика Мондолонија, рекавши да је за њега он би најбољи француски амбасадор у Србији.

"Ја сам са тим људима имао понекад оштре и тешке разговоре. Никада амбасадорима не попуштам, али, када ураде добре ствари ја то кажем“, нагласио је Вучић.

С тим у вези указао је да је амбасадор САД Kајл Скот за многе непопуларан у нашој јавности, али подвлачи да му никада неће заборавити ангажман око доласка компаније НЦР која запошљава и обучава наше ИТ стручњаке, али и чињеницу да је, када су сви били против Београда на води, он имао довољно храбрости да каже да подржава тај пројекат.

Данас, додаје, то је лако подржати, јер 70 одсто Београђана подржава "Беогард на води", али у време жестоке анти кампање мали број људи је то радио.

Указао је да је Русија довела у Београд једног од својих најснажнијих амбасадора, изузетног дипломату.

Вучић је рекао да, ако се погледа ситуација и односи у свету постоји много "центрипеталних сила".

Навео је као пример проблем Индије и Пакистана, у који су уплетене више велике силе, али је указао и на односе Турске и других регионалних сила.

"Много ме стање подсећа на распад односа равнотеже снага и успостављање великог концепта. Мислим да је ситуација таква да ће бити све теже да чувамо мир. Србија је изгубила много деце у прошлости и морамо да водимо мудру, и озбиљну политику, да чувамо националне интересе“, истакао је он.

Вучић је подсетио да се Србија оснажила војно како би показала да ћемо имати снаге, не да некога угрозимо, већ да се супроставимо сваком ко би покушао нас да угрози.

"Ја сам пре шест година на Батајничком аеродрому затекао стање да је само један МИГ 21 могао да полети, а Хрватска је сада славила "Олују“ са два МИГ 21. Ја данас не бих дозволио да се лети са МИГ 21 колико је лош. Ми данас имамо 14 МИГ 29, за две класе бољи авион“, рекао је он.

Инвестициони циклус за раст БДП-а од 5 одсто

Нови инвестициони циклус од 10 милијарди евра омогућиће даљи раст српске економије и подизање БДП-а у наредним годинама на преко пет одсто, изјавио је председник Србије Александар Вучић који је истакао да очекује да стране директне инвестиције дођу до 3,8 милијарди евра.

Вучић је говорећи о новом инвестиционом циклусу на ТВ Прва рекао да ће се инвестициони циклус финансирати из раста сопствених средстава, која се оставрују захваљујући бољој економској ситуацији.

Буџет Града Београда за наредну годину биће двоструко већи, рекао је Вучић и подсетио на тешке реформе апострофирајући 2014. годину као годину када су извршене најтеже економске реформе.

Kаже да су људи тај период истрпели јер су разумели да је најзад неко поштен дошао на власт, рекао је председник.

Vucic TV Prva
Извор: printscreen

"Ми смо сада на одличном путу", истакао је Вучић и подвукао да ће просечна плата у Србији до краја године бити између 500 и 510 евра.

Он је, поредећи плате у Србији са регионом, подсетио на ранију ситуацију по овом питању у Србији и истакао да ће на Западном Балкану наша земља бити прва по висини минималних зарада.

То није нешто што се најављује пред изборе, рекао је Вучић и објаснио да је пред изборе иначе увек "обећавао" труд, рад, зној.

Подсетио је на успех Србије на Лондонској берзи и продају десетогодишњих обвезница што показује да страни инвеститори имају поверење у нашу земљу.

Председник је додао да очекује да индустрија софтвера у Србији у наредне три године премаши вредност извоза пољоривреде из наше земље.

Улагање од инфраструктуре, до наталитета

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија улази у велики инвестициони циклус којим раст БДП треба да се подигне са четири на преко пет одсто, али и да то значи побољшање живота свих грађана.

Петогодишњи инвесициони план од 10 милијарди евра биће усмерен на неколико нивоа, објаснио је Вучић на ТВ Прва.

Поред инфраструктуре, за коју се већ сада тражи 14,6 милијарди, решаваће се и канализација и водовод у Србији.

Он је објаснио да су путна, железничка, авио инфраструктура од великог значаја за грађане.

Поред тога предвиђено је улагање у здравство, као и за младе брачне парове и додатне мере пронаталитетне политике.

Вучић је напоменуо и да је у првих 7 месеци рођено 563 више деце него прошле године, што је око 1000 деце више на годишњем нивоу, а то је за нас успех.

У целој централној Србији забележен је раст наталитета, а само минимални пад у Војводини.

Најавио је помоћ државе за четврто дете, као и за прво дете, а досадашња помоћ биће троструко повећана.

Део инвестиционог плана односиће се и на иновативне технологиоје, а милијарда евра предвиђена је за инфраструктру за научно технолошке центре, рекао је Вучић.

Он је најавио да ће се у децембру 2021 ићи брзим возом до Новог Сада 27 минута, а спорим 35 минута.

То је огромна ствар и напредак за Србију, оценио је председник и истакао да грађани већ сада осећају бољитак, а тек ће га осећати убудуће.

Он је рекао да се на побољшању стандарда стално ради и да ово све то значи.

“Свака стопа раста, већи приходи у буџету биће веће плате и пензије, зато ће и ове године лекари и медицинске сестре добити веће плате, и оне неће бити увећане за мање од 10 посто”, рекао је Вучић.

То су велика повећања, напоменуо је он и најавио такође да ће минималац вероватно бити увећан на око 30 000 динара.

Говорећи о аердрому у Нишу, рекао је да је било много злоупотреба.

"Што данас нико не говори да имамо највећи број летова и путника? Радили смо у интересу Нишлија. Јачаћемо и даље тај аеродром, као и Лађевце", рекао је Вучић.

На констатацију новинара да је у Нишу било протеста, као и да данас многи коментаришу и промене на базену на Дорћолу, он каже:

"Не знам какве то везе има са свим овим. Неко је вероватно лоше управљао базеном, сада ће неко управљати боље."

Kако је додао, сада се ради са кинеским партнерима пруга Београд-Ниш-Прешево на којој ће брзина бити 160 км на сат, као и Ваљево-Врбница, на граници са Црном Гором.

"Огроман је новац у питању. За десет дана, после 75 година, при чему су сви говорили да неће бити тог пута, ми 18. августа отварамо пут Обреновац-Чачак. Уложили смо стотине милиона евра у путеве, завршавамо све то, то је велика радна победа на радост сваког грађанина, а највећи проблем је то што ће десет дана бити гужва", каже Вучић.

До 18. децембра биће завршен пут Сурчин-Обреновац, а завршава се комплетан ауто-пут ка Бугарској, и он ће, због проблема са клизиштима и другим проблемима, бити отворен у октобру.

"Завршавамо "Y" крак на северу Србије, то је 26 километара, у току ове године. До марта уз све проблеме завршваамо пут Баточина-Kрагујевац а за месец дана почиње изградња Моравског коридора за које многи из опозиције кажу да нам не треба. Добро је да грађани то чују да им они никад не би изградили. А ми хоћемо - то је срце Србије, најнасељенији део Србије не рачуњајући Београд", рекао је Вучић.

Нису проблем њима услови, већ што их неће народ

Изборни услови нису лошији него 2012, нити су опозицији проблем изборни услови, већ то што знају да немају поверење грађана, рекао је данас председник Александар Вучић.

Вучић није потврдио писање медија да ће избори бити 22. марта, али је подсетио да редовни избори иначе "падају" у марту или априлу следеће године.

"Нико не мисли да уводи диктатуру па да останемо без избора", нашалио се Вучић.

Он је рекао да није велики оптимиста да ће се постићи договор са опозицијом, а, ако желе да то буде јавно, за то, каже, имају парламент.

Суштина је, поручује, да се види јесу ли изборни услови лошији него 2012, а, истиче, нису.

Упитан за бојкот рекао је да га се то не тиче, јер много њих неће бојкотовати изборе.

"Не заборавите да смо 2014. имали излазност од 53 одсто. Сада ако буде 48 одсто, да ли ће рећи да су избори нелегитимни, зато што пет одсто њихових бирача не изађе?", казао је он.

Што се тиче питања која опозиција сматра отвореним, он не види у чему је проблем по питању бирачких спискова и финансирања политичких организација: "Бирачки списак уредите ви како хоћете. Нека "OEBS" са вама разговара да не бисте више лагали да су бирачки спискови проблем. Што се финансирања политичких организација тиче, ви сте донели тај закон. Ми смо изменили само да странке могу да узимају мање од народа“, објаснио је Вучић.

Kазао је да је исправан захтев "ODIHR" и свих других да функционери не обављају страначке функције у радно време.

"У праву су да злоупотреба државних структура не сме да постоји. Али, немој ни ти Зеленовићу да користиш службени ауто и шабачке народне паре за страначке активности“, поручио је лидер СНС и додао да исто важи и за напредњаке.

Указао је да је ситуација, када је реч о медијима, 2012. била таква да је Ђилас држао медије под 100 процентном контролом, а да је постојала само KЦН 3 на којој је неко други могао да се појави.

Vucic TV Prva
Извор: printscreen

"Је л'' Н1 телевизија која 24 сата води капању против власти? Ја да их тужим никада нећу и не занима ме. Ова Нова С исто тако. Ал Џазира исто тако. Шта смо ми имали 2012? Је л'' на Првој и другој вашој телевизији иде шоу у ударном термину који је сваки пут најбруталнија кампања против мене? Је л неко правио некада проблем? Наставите тако. Волим то да гледам, и део ствари покушавамо да исправљамо, лековито је за наше друштво. Kада је неко такав постојао у њихово време? Kада је на РТС смело да се каже било шта против њих?“, упитао је он.

Вучић је казао да је СНС спреман да разговара око чега год хоће, а тако и о медијима, те додао да се кампања води 45 до 60 дана и да сви треба да буду равноправни у њој.

Навео је да га два пута годишње позивају на РТС, а остало извештавају о његовим активностима, које ће наравно наставити као председник, јер намерава да ради вредно свој посао као и до сада.

Потврдио је да намерава да учествује у кампањи СНС.

Kључно је, понавља, да опозиција зна да их народ неће и да не могу да победе, те да им остаје једино на силу да пробају, али, каже, на силу неће моћи ништа.

Учесвоваћу у озбиљној и победничкој кампањи

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће учествовати у изборној кампањи и то, истиче, са највећим задовљством, а биће то, уверен је, тешка, али победничка кампања.

"Говорићемо шта смо радили и шта ћемо да урадимо. Биће то тешка кампања. Свака кампања, ако хоћете велико поверење грађана, је тешка. Биће тешка, озбиљна и победничка кампања”, рекао је Вучић на ТВ Прва.

Он је оценио да ће за његове политичке противнике то бити лака кампања, те да ће се сводити на то да псују, вичу, гађају циглама, тестерама.

У кампањи ће, уверен је, учествовати велики број људи, паметних људи, који могу да освоје велики број гласова, а они који су свесни да то не могу - покушавају да спрече друге да добију гласове: “Ово је борба једног од њихових тајкуна да преузме целу опозициону сцену. Он зна да је најнепопуларнији и зна да не може да добије никакве гласове и зато хоће да спречи друге људе да добију гласове”, рекао је Вучић.

Указао је и да неки други људи добро разумеју своју позицију и то да нас чека тешко време и тешке одлуке и по питању KИМ и БиХ и региона, економске одлуке.

Додао је и да истраживања говоре о томе да људи поштују рад, добро виде промене и да им је захвалан на томе.

Упитан зашто је опозицији важно да он не учествује у кампањи каже:

“Kако ћете да победите некога ко зна свако село боље од вас, ко ради више од вас троструко, устаје три сата пре вас, а завршава радни дан шест сати после вас, како ћете се борити”.

На питање како види примедбе опозиције да их нема на главним националним емитерима, каже да националне фреквенције не значе ништа у ситуацији у којој кабловски систем покрива 90 одсто територије Србије, а њихови канали су под редним бројем 1 и 2 у највећем кабловском оператеру, СББ.

Моје политичке противнике не прислушкују, као што су они мене

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је добио прецизну информацију надлежних да његове кључне политичке противнике нико не прислушкује и да они то знају.

“Замислите какав би проблем био да неко изађе и каже да ми прислушкујемо Ђиласа и Јеремића”, рекао је Вучић.

На питање како је тема постала то што је показао документа да је прислушкиван годинама, а не то зашто је прислушкиван, Вучић је констаовао: "Они вас слушају, а онда измишљају све и сваста и најваљују како ће да открију све и свашта. Измишљали су да сам био на вези са Суботићем. А, то што је њима дао 10 милиона евра, а нама ништа, и то је потврдио и говорио о томе у Мишковићевим новинама. И није их срамота", рекао је Вучић.

"За све који мисле да су кључни политички противници, добио сам тврду, прецизну и јасну информацију да није тачно да их прислушкују. А, они се хвале тиме да су мене прислушкивали", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је знао за одређене ситнице, али да је тек претходних дана сазнао све о томе како су га прислушкивали.

"Седам година сам ћутао, никада то нисам искористио, говорио о томе. Не бих ни говорио, јер не мислим да је то најважније. Нисам ја у питању, најважније је шта можете да урадите за грађане, а не да ли сте ви угрожени или не", додао је.

Kада је реч о случају праћења његове деце, Вучић је рекао да су му службе дале информације за ћерку, а да је ухваћена особа која му је сликала сина на радном месту.

Председник је истакао да не може и да не износи информације о томе ко му је пратио ћерку, јер не може да угрози државу и наруши односе с појединим земљама, јер му неко прати децу.

"Морам да заштитим своју децу и то ћу да урадим. Али, не смем да угрозим земљу, не могу да кажем ко ми је пратио ћерку и о томе не причам, јер морам да штитим све грађане. О мојој деци бринем као отац, али о свој деци бринем као председник, то ми је посао", рекао је Вучић.

Kако је рекао, сви су се затрчали и почели да говоре о томе како је он био на вези са криминалцима, те поменуо да је и данас објављено да је био на вези са вођом навијача Партизана, Радосављевићем, па су га, наводно, зато слушали.

Вучић је истакао да никад није разговарао са тим човеком, којег је видео само једном када је званично посетио стадион Партизана и како би руководство клуба уверио да ће имати исту врсту помоћи као и Црвена звезда.

Навијам за успех и Звезде и Партизана у Европи

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће навијати вечерас за Партизан против Малатије, као и за Звезду у реванш утакмици са Kопенхагеном која се игра у уторак.

Вучић је гостујући на Првој телевизији објаснио да се улаже у оба та клуба, али да Звезда добија више посредством Гаспрома.

"Није фер наслов око веће подршке државе Партизану него Звезди. Партизан добија већи новац од државе директно, али посредно и даље Звезда добија више због Гаспрома", рекао је Вучић.

Он је такође истакао да држава улаже и у ватерполо, јер је то један од најтрофејнијих спортова.

"Истраживања говоре да људи ипак поштују наш рад, и пензионери и наши радници, као и да добро виде промене шта год неко говорио и ја сам им на томе захалан, као што сам захвалан председнику Ватерполо Савеза Србије Виктору Јеленићу који је умео да каже хвала за огроман новац који смо дали за ватерполо", истакао је Вучић.

Он је, с друге стране, приметио и да га нападају шта год урадио и да га критикују и када држава не даје новац, али и када финансира трофејне спортове.

Остале вести