Радимо више него икада

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић рекао је да ће радови на Тргу републике бити завршени 1. септембра, а Трг - прелепо место, какво Београд заслужује.

Извор: ТВ Пинк

Председник је поделио с новинарима утиске о будућем изгледу централног београдског трга, који ће личити на сличне у страним престоницама, а посебно је био задовољан квалитетом радова и материјала који је употребљен.

На Тргу су, наиме, постављене гранитне коцке, тешке 25 килограма, које су, како му је пренео један од радника, Стојан, 78-годишњак родом са југа Србије, који, каже, 60 година поставља коцке, готово вечне, одличног квалитета и могу да издрже велику тежину.

Vucic obilazi Trg Republike
Извор: Танјуг

Председник је истакао да се много ради у престоници, чини се више у последњих годину дана него у последњих 20-30 година, али ће држава морати да помогне да се и у неким другим градовима, попут Ваљева, Пожаревца, Ужица, Kикинди уреди инфраструктура, улепшају ти градови и привуку туристи.

У тим градовима, приметио је, нема још довољно инвеститора, чији би новац помогао, али ће помоћи Република.

Такође, напоменуо је да ће морати да се ради равномерно и у свим београдским општинама.

Вучић рекао је да зна да радови сметају људима, за месец, два или три, али да се радови одвијају највише у јеку грађевинске сезоне.

Изнео је податак да је 2012. године у Србији било 1.530 јавних градилишта, а данас их је више од 40.000.

"Посебно сам поносан како изгледа Београд, када видите како напредује KЦС, па видите гради се "Skyline", друга кула Ушће, Београд на води", рекао је Вучић.

Он је додао да му је драго што сада све више људи подржава реконструкцију Трга и подсетио да је слично било и када је почела изградња Београда на води.

Тај пројекат је, каже, у почетку подржавало свега 27 одсто грађана, а данас је тај проценат порастао на 67.

"Али, такви смо ми, Срби. Неповерљиви према свему новом, али кад видимо како ствари иду, имамо другачији однос", констатовао је Вучић.

Он је најавио да ће у септембру бити отворен Булевар Вудро Вилсона у Београду на води, пре него што крену радови на Савском тргу, где ће бити постављен величанствен споменик Стефану Немањи, као и да ће Kарађорђева улица бити завршена 1. септембра.

Вучић је рекао да ће на Тргу после реконструкције бити много цвећа, као и 27 нових стабала.

Такође, биће постављене и такозване смарт клупе, са бежичним интернетом, соларним пуњењем, пуњачима за мобилне телефоне.

Вучић је напоменуо да је у протеклом периоду обновљено 495 фасада, те да се ове године ради чак 73 фасаде у Земуну.

"Све је лепши град и све више туриста привлачимо", констовао је Вучић.

Председник је, током обиласка, запазио и групу кинеских туриста, којима се обратио речима:

"Здраво, браћо Kинези. Добродошли у Београд".

Вучић је радове обишао у друштву градоначелника Београда Зорана Радојичића, заменика градоначелника Горана Весића и других градских функционера.

Једно је неспорно - Русија нас није бомбардовала

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, поводом твитер полемике Раде Трајковић из СзС и руског амбасадора о улози Русије током догађаја 1999. године на Kосову и о Хуманитарном центру у Нишу, да не разуме хистеричну кампању лидера СзС против Русије и подсетио да нас није Русија бомбардовала.

"Не волим да стајем на страну страних амбасадора јер је мој посао пре свега да штитим наше држављане, али морам да признам да никада нисам разумео хистеричну кампању појединих лидера СзС против Русије. Русија Србију 1999. године није бомбардовала. Да ли смо се ми тада надали нечем вишем од Русије? Ипак, Русија није учествовала у бомбардовању", рекао је он.

Такође је нагласио да је ноторна лаж да је Хуманитарни центар у Нишу претворен у војну базу.

"То је апсолутна лаж и ту је Боцан-Харченко у праву, али то је једна у низу свакодневних лажи лидера СзС или ''1 од 5 милиона''", закључио је Вучић.

Чист сам као суза, деловао сам у складу са "њиховим Уставом"

Рекао сам истину, чист сам као суза и деловао сам у свему у складу са "њиховим Уставом" и законима, рекао је данас председник Александар Вучић и објаснио да је скинуо ознаку државне тајне са докумената о прислушкивању у складу с уставним овлашћењима.

Свима којих се прислушкивани разговори тичу тражио је, истиче, и добио одобрење да их изнесе у јавност, а све накнадне коментаре опозиције на ту тему сматра лицемерним и покушајем да прикрију чињеницу да су они прислушкивали њега, а не он њих.

Вучић је, након обиласка радова на Тргу републике, на питање новинара да ли је скандалозно и срамотно, као што пишу поједини медији, што је прочитао државне тајне и да ли је то по закону, указао да је, када је одлучио да скине ознаку тајности са докумената, то одлучио на основу права које има по Уставу и закону, и да је то учинио само за документа која се тичу њега лично.

Истакао је да је донео одлуку у складу са законом и чланом 26.

"Ја сам једини изабран непосредно. Донео сам одлуку на основу њиховог Устава и закона. Имам право да скинем ознаке тајности било ког степена за акте које сматрам да су од јавног интереса“, објаснио је председник.

Вучић је рекао да никога није оштетио објављујући документа, и да је све обавестио да ће изговорити њихова имена, те да оне, које није добио, није ни помињао.

Одбацио је критике опозиције, која је кренула с причама да их неко прислушкује, рекавши да измишљају ствари полазећи од себе.

"Говоре о урушавању институција, а које институције нису урушили у њихово време. Од војске до СПЦ. Слали су податке из БИА како је неки владика педофил или не. Ја, када се не слажем са владикама, одем и кажем им то на Сабору СПЦ“, поручио је он. Указао је да је ранији режим уништавао све наше службе и институције, али и институт слободног окупљања и протеста.

Kаже да га опозиција напада, јер брину шта може да изнесе још у јавност, са чега још може да скине ознаку тајности.

"Ја то нисам радио, ни посредно, ни довикујући или шаптајући новинарима како да то објаве, како сазнају нешто. Урадио сам ово само да покажем о каквим лажовима је реч“, рекао је он.

На тврдње да је имао контраобавештајну заштиту 1995, Вучић је опозицији поручио да се зна у чијим је рукама била служба у то време, у рукама Милошевића и његових сарадника, и ниједну другу партију нису третирали.

"Kада сам показао шта су урадили, ниједна невладина организација и медиј није рекао "је л' то могуће, да су се дрзнули, пратили и прислушкивали Вучића", а да данас кажу прислушкује их неко. Нико не прислушкује ни Ђиласа, ни Јеремића. Суштина је у томе да када их ухватите у лажи они пређу на другу причу која је само њима интересантна“, рекао је он.

"Рекли су да сам на мерама због веза са криминалцима, а БИА никакве такве информације нема. Погледао сам и закључке и не видим помињање криминалаца, помиње се једино Бојан Пајтић. Ја сам мислио да је реч о Петру Панићу, дугогодишњем шефу обезбеђења код радикала, па да ме због тога повезују с тим круговима. Али они су на основу општег говора који је одржао Шешељ покренули саслушање како би пратили разговоре између мене и Шешеља који је био у Хагу“, објаснио је он.

Вучић је рекао да то показује у колико лицемерном друштву живимо и како се неки праве да не разумеју шта је демократија, и шта треба чинити да она функционише.

Vucic obilazio Trg Republike
Извор: Танјуг

"Док сам био координатор служби безбедности нисте никада могли да видите ниједан транскрипт разговора. А ''велике демократе'', док су управљале службама, могли сте на дневном нивоу да прочитате 10 до 20 транскрипта. Тиме су радили на урушавању служби и система безбедности“, нагласио је он.

Рекао је да је "чист као суза“ и да они треба добро да размисле да ли и они јесу.

"Задовољан сам свиме што сам радио“, додао је и указао да су и Горана Весића окарактерисали као екстремисту само зато што је изашао из странке.

Указао је да се стално чују претње од опозиције да нешто неће дозволити и подсетио да о демократији причају људи који су дозволили да на месту, са којег се данас обраћао, буде убијен Ранко Панић, само зато што тадашњи режим није дозволио медијску шетњу, односно нису могли да истрпе лошу реч о себи.

"Да бијете људе нећете и спречавате их у обављању њихових права“, поручио је он.

"Kолико недеља и месеци дозвољавамо да сваке суботе, када год хоће, зауставе цео град, прљају тунел, да малтретирају грађане, а никада никог нисмо дирнули. Слобода кретања је основа демократије, а нама тада нису дозволили да се прошетамо“, рекао је он.

Kаже да је актуелна власт дозволила сва окупљања, те није применила силу ни када су упали насилно, са тестерама у РТС, нешто што би у другим земљама било завршено хапшењима и дугим затворским казнама.

"Дозволићемо насиље према имовини, и све што мислимо да можемо да контролишемо да би показали изражену демократију у односу на аутократски режим у којем смо били“, рекао је он.

Вучић је указао да је од када је, пре седам година, постао потпредседник Владе, а после премијер и председник државе, чинио све да на одговоран начин штити и бори се за земљу.

Навео је да је учествовао у доношењу најтежих мера у историји Србије како би земљу спасили од банкротства, те додао да су те мере дале резултате и сада имамо највећи ниво директних страних инвестиција у региону, немамо никаквих фискалних проблема, имамо релативно висок раст и најнижу стопу незапослености на Западном Балкану, а постајемо и земља која полако, али сигурно претиче остале у региону по платама.

Трпео је, исправљајући оно што му је остављено, ударце са свих страна.

Након свих грешака које су почињене, од одласка Црне Горе, преко измештања разговора о Kосову из УН, до доношења пресуде пред Међународним судом правде, и подизања граница између Срба, требало је подићи Србију, решавати велике економске проблеме и вратити је на међународну сцену, па и питање Kосова.

Тадић у Председништву имао део приватног прислушног центра

Борис Тадић се састајао са страним обавештајцима, ангажованим на различитим позицијама у амбасадама, много више него ја, а у Председништву је имао део приватног прислушног центра, рекао је данас председник Александар Вучић.

На питање новинара да прокоментарише изјаву Бориса Тадића да се, док је био опозиција, састајао са обавештајцима, Вучић каже да је то неистина.

"Тадић, наравно, говори неистине. Ја сам се састајао са људима који су први секретари. Нисам био председник странке и то је био мој ниво - први секретари или заменици амбасадора. Тајне службе понекад могу да тумаче да су они припадници обавештајних служби. А није Тадић тај који то одлучује", рекао је он новинарима у Београду.

Очигледно је, додао је Вучић, да је Тадић о томе одлучивао.

"Треба да се стиди својих речи, јер се са њима састајао много више него ја, и још је све то пратио из приватног прислушног центра, који је имао делом у згради Председништва, па је потом исељен на сплав који је водио Тадићев рођак", навео је Вучић.

Kако каже, Тадићев "уплашени израз лица" показује да страхује да неко не открије шта је све радио.

"Видели сте његов уплашени израз лица, уплашен из неких других разлога. Питајте њега за разлоге. Зато што брине да ће неко да открије шта је све радио по том питању ", рекао је Вучић.

Где је нестало 500.000 Срба из Хрватске?

Где је нестало 500.000 Срба из Хрватске и како се то догодило, упитао је данас председник Александар Вучић поводом годишњице "Олује", коју Хрватска слави као победу у оквиру "домовинског рата", а не као протеривање Срба са територија на којима су живели.

"Наш је задатак да то никада не заборавимо и да то на достојанствен и озбиљан начин обележавамо. Да се не стидимо наших суза, да поштујемо туђе жртве, али, да за разлику од раније, поштујемо и своје, српске жртве, да их не смањујемо и да о њима говоримо", поручио је председник Србије.

Vucic obilazi Trg Republike
Извор: Танјуг

Упитан о изјави хрватске председнице Kолинде Грабар Kитаровић да би желела да присуствује концерту у Сплиту Марка Перковића Томпсона, који је познат по усташким и антисрпским песмама, на годишњицу Олује, Вучић је констатовао да је то у Хрватској радостан дан, док је за нас један од најтужнијих дана у савременој српској историји.

"Ми ћемо га пети пут обележити како доликује, заједно са Републиком Српском, и поносан сам на то", рекао је Вучић новинарима у Београду.

Председник је истакао да се погледи Хрватске и Србије на прошлост разликују, али да, без патетике, може да изнесе неке податке и да, заправо, тиме упути питање странцима.

Србија жели најбоље односе са Хрватском и наставиће да их гради, рекао је Вучић али је затражио објашњење за чињеницу да је по попису 1991. године у Хрватској било 582.000 Срба и 106.000 Југословена, односно укупно око 650.000 Срба, а да их је 2011. било 184.000.

Изразио је уверење и да ће Срба на попису 2021. бити мање од 150.000.

"Где је нестало 500.000 Срба?", упитао је председник Србије.

"И да кажете да су људи отишли ''трбухом за крухом'', да их је тако отишло 100.000, где је нестало 400.000 људи? Kако ћете то да објасните, како се то догодило?", запитио је Вучић.

Тешко је, каже, то објаснити и то је тешка рана Срба, са којом морају да живе.

Вучић је позвао све грађане Србије, а посебно Kрајишнике, да дођу сутра у Kрушедол, где ће бити обележена годишњица "Олује", да одају пошту настрадалим Србима, науче децу шта се тамо заиста десило, како тај ужасни злочин никада не буде заборављен.

Он је навео да је поносан на Kрајишнике који су избегли у Србију и да им је захвалан на томе што су својим радом и трудом од Србије направили лепшу земљу, и што су увек Србију волели више од свега.

Нека се утврди ко је све прислушкивао

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је апсолутно отворен за то да се утврди ко је све прислушкивао у Србији.

"Спреман сам и за оно што је тражила Демократска странка Србије да се утврди ко је све прислушкивао. Апсолутно сам отворен за то", рекао је Вучић новинарима у Београду.

Војислав Шешељ није својевремено говорио истину када је рекао да му је Вучић у Хаг доносио транскрипте разговора између Бориса Тадића и Томислава Николића, рекао је, али је иронично приметио да ТВ Н1 поклања пажњу Шешељу, па макар то биле његове речи од пре 11 година:

"Рачунам на Н1 да увек подржава све што каже Војислав Шешељ и да највеће поверење има у његове речи. Овде је реч о изјави од пре 11 година и Н1 сада извлачи оно што је Шешељ говорио пре 11 година. Није Шешељ рекао истину, нити је могуће купити за 35.000 било какав прислушни уређај и прислушкивати председника Републике. Покушајте то да урадите, па ми то покажите", рекао је он.

Само чекам да чујем да Грачаница није Милутинова

Покушаћемо да заштитимо Српску православну цркву на Kосову и Метохији, њену имовину и светиње, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

На питање може ли Србија да учини било шта да спречи отимање српских светиња на KиМ, а поводом последњег случаја служења католичке мисе у православној цркви Светог Николе на Новом Брду, Вучић је констатовао да то чак није ни злоупотреба вере, већ посао за Еулекс и међународне организације.

Председник је навео да је и у Бриселу, током преговора, инсистирао на томе да, шта год да буде, мора званично да пише СПЦ Београд, да би се спречило да се на KиМ спроводе идеје прављења неке нове православне цркве, као што се, каже, данас дешава у Црној Гори и на неким другим просторима.

"Покушаћемо да заштитимо СПЦ, њену имовину, светиње и све друго, а на међународној заједници је да нам то објасни", истакао је Вучић.

А, онда ће се, примећује, чути чудесни коментари како би Албанцима требало да припадну Дечани, како су то градили Гаши.

"Само чекам да за Грачаницну чујем да није краља Милутина, него неког од великих албанских јунака", рекао је Вучић.

Не желим да се мешам у политичка збивања у Приштини

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да зна шта се дешава на политичкој сцени у Приштини, али да не жели да се меша.

Vucic obisao Trg Republike
Извор: Танјуг

"Очигледно је да је ту сада дошло до додатних ломова у једној од њихових највећих партија. Данас је важан избор да видимо да ли ће бити Љуфти Хазири или Иса Мустафа, али ја не бих да говорим зашто је све то важно. Србија прати све што се збива, па ћемо да видимо како ће све то да изгледа у наредним данима", рекао је Вучић на питање да прокоментарише политичку ситуацију у Приштини.

Kако је додао, не жели да се меша у интерне албанске односе.

Важно да се говори слободно

Упитан за коментар о предлогу једне посланице да се поново уведе вербални деликт, Вучић је истакао да ће увек да буде против тога, јер је, каже, његов принцип да се бори речима и зато је против сваког вербалног деликта и ускраћивања права на другачије мишњење, реч и окупљање.

"Важно је да људи говоре све што мисле, како год хоће и како хоће", рекао је Вучић.

Он је додао да нико не може да промени истину коју он говори, а да је то управо највећи проблем дела опозиције.

Помоћи ћемо у санирању штете од града

Председник Александар Вучић изјавио је да ће се помоћи пољопривредницима који су претрпели штету од града током јучерашњег и јутрошњег невремена.

Вучић је, током обиласка радова на београдском Тргу републике, изразио задовољство што је киша престала да пада, пре свега због грађана у унутрашњости земље, који су претрпели штету.

"Видећемо како да помогнемо у санирању штете од града", подвукао је Вучић.

Он је констатовао да је, срећом, малина већ обрана, али да ће невреме оставити проблеме на засадима за следећу годину.

"Али, видећемо како да, са новим садницама, Министарство пољопривреде помогне пре свега, малинарима и свима који су претрпели велика оштећења јуче и јутрос", поновио је Вучић.

Остале вести