Бићемо најмоћнији произвођач гума у свету

Најновије
Извор: printscreen

Србија ће са доласком Тојо Тајера постати најмоћнији произвођач гума у свету, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да та јапанска компанија планира и додатне инвестиције.

Извор: ТВ Пинк

Вучић је рекао да се цела Инђија радује тој инвестицији јапанског гиганта, који ће само у првој фази уложити 400 милиона евра и запослити 523 људи.

Истакао је да Тојо планира још две фазе улагања, али да не може о томе да говори, пошто је то на компанији да саопшти.

"То су премијум гуме које сви користе у свету. Имамо у Србији већ велике произвођаче гума као што су Мишлен и Линглонг, тако да ћемо постати  најмоћнији произвођач гума у свету", рекао је Вучић за Пинк телевизију.

Вучић Пинк 0010
Извор: printscreen

Тојо ће у Инђији отворити прву фабрику у Европи, напоменуо је председник Србије и истакао да је веома срећан због те инвестиције пошто је са јапанским инвеститором разговарао  три године, као и да су они долазили 29 пута  Инђију.

Та општина ће због тога имати више прихода за путеве, канализацију и друге инфраструктурне пројекте.

Такође, председник наводи да ће у Тојо Тајеру плате бити за око 60 одсто више него просечне у Србији.

"То ће бити изванредна ствар за цео Срем и становништво околних места, Нови Сад и Београд", рекао је Вучић додајући да ће радити у тој компанији и инжењери и висококвалификована радна снага.

Каже да Јапанци увек више уложе и запосле људи него што у почетку најаве, што потврђује и случај Јазакија у Шапцу који је сада стигао до 2.700 запослених, а планира да да укупно има 3.500 радника.

Председник додаје да и поред тога такве добре вести трају само један дан, као и када се направи аутопут који се градио годинама, док када се појавио неко оштећење на асфалту то траје данима.

Вучић Пинк 0016
Извор: printscreen

Вучић каже да поједини медији омаловажавају добре вести и придају пажњу неким маргиналним.

Додаје да чека потврду за долазак још једне немачке компаније у  Панчеву и да само може да каже да је то велика компанија из Баварске и да је реч о великој инвестицији.

У наредна три месеца просечна плата од 500 до 510 евра

Председник Србије Александар Вучић очекује да у наредна три месеца просечна плата у нашој земљи буде између 500 и 510 евра, и истиче да ће до краја године и плате и пензије бити веће.

Вучић је говорећи о економском стању у нашој земљи у поређењу са регионом рекао да смо претекли, на пример, Бугарску, чланицу Европске уније, по висини просечне плате.

Говорећи о методологији и начину како се одређују параметри на основу којих се одређује позиција земље у односу на друге, каже да Србија јесте у неким од тих параметара боља и од Хрватске али да ће наша земља, "ако будемо вредно и марљиво радили" достићи стандард те земље за 15 година.

Србија је, каже убедљиво прва по броју страних инвестиција у региону, а јавни дуг је, подсетио је значајно смањен.

Због свих економских реформи, каже, опозицији је зато, каже тешко да призна успех ове владе.

До краја године биће веће и плате и пензије, рекао је Вучић и навео да већ четврту годину имамо суфицит у буџету, а при томе се враћају сви стари дугови.

Вучић Пинк 0019
Извор: printscreen

У планирању буџета за ову годину било је предвиђено да дефицит буде 1,4 милијарду динара (око 12 милиона евра), а остварен је суфицит од 48,5 милијарди динара (око 440 милиона евра).

Због ових резултата Вучић је честитао влади и министру финансија и подсетио да је од 2008. до 2012. наш највиши привредни раст био плус 1,9  а најнижи  минус 3,1 одсто БДП.

"Због поплава 2014. само имали до сада најнижи раст од минус 1,6 одсто, док је све остало било у плусу, до 4,5 одсто прошле године", указао је председник.        

Говорећи о  јавном дугу када је постао премијер, каже, дуг је био 78 или 79 одсто БДП-а.

"Најпогрешнији потез је био 2008. када су да би се задовољиле социјалне потребе пребацили све из приватног сектора у јавни сектор, а око  200.000 или 300.000 људи је  остало без посла".

Такође, када је реч о економски реформама, подсетио је на висину минималне зараде у Србији која је 2012. била 16.500 динара.

Очекује, како је већ и најављено, да ће у разговору са представницима синдиката, поштујући и послодавце, успети да се дође до договора да садашњих 27 хиљада динара минималац дође до 30.000 динара.

Свестан је, указује, да то није велики износ али је, истиче, огроман помак.

Прислушкиван годинама, доказано да нисам непријатељ

Председник Александар Вучић изнео је данас податке о томе како је и због чега одлучивано да он буде прислушкиван 24 године, истичући да је поносан што ни у једној ноти безбедносних служби није доказана било каква његова непријатељска делатност против Србије.

Вучић Пинк 0025
Извор: printscreen

Вучић је, на ТВ Пинк, изнео податак да је, према званичним извештајима, први пут уведена мера против њега одлуком Јовице Станишића 11. децембра 1995. године, те да је био апострофиран као заговорник рушења уставног поретка применом инцидентних метода деловања.

"Иако, ја никад нисам улазио у РТС са тестерама, нити опкољавао Председништво", приметио је Вучић.

Како је додао, тада је наведено да заједно са Војиславом Шешељем и Томиславом Николићем ради на консолидовању паравојних формација у странци ради у покушаја насилног преузимања власти.

"То је био разлог за увођење мера, дакле, чиста политичка одлука", рекао је Вучић.

Он је навео да је одлука суда дошла касније, да би "покрила" мере, а доноси је Часлав Игњатовић, председник Врховног суда, тек 12. марта 1996. године.

"Де факто, 24 године сам прислушкиван, уз одређене прескоке, на различите начине и уз различите методе прислушкиван", рекао је Вучић.

Вучић Пинк 0027
Извор: printscreen

Он је навео да је од 22. априла 1996. године примењена потпуна мера тајног праћења, у циљу идентификације његових веза и наводно безбедносно интересантних података.

Затим се, каже, нове мере уводе 26. маја, на основу одлуке тадашњег председника Врховног суда Балше Говедарице, што се понавља још два пута на основу његових одлука.

Вучић је навео да се тек 13. децембра 2000. године укида мера комплетног праћења и надзора свих његових комуникација одлуком Радомира Марковића.

Затим је, 13-14 дана после убиства Зорана Ђинђића, у време ванредног стања, без налога суда и тужилаштава одлуку о прислушкивању сам директор БИА.

У образложењу се, каже, наводи да на основу медијски презентованих изјава лидера СРС Шешеља пре атентата на Ђинђића да се у Србији очекује крваво пролеће и чињенице да је Вучић један од најближих сарадника Шешеља постоји индиције да су Шешељеве изјаве у директној вези са атентатом.

Примена је, требало да важи шест месеци, додао је.

Он је изнео и део образложења његових наводних веза са подземљем, где је, каже, више од пола "његових криминалних веза" са Бојаном Пајтићем.

"Тамо се каже да ми је Пајтић саопштио да одређена лица располажу видео записом о боравку Зорана Шамија и Радета Булатовића на одређеним локацијама, са земунским кланом. Шта сам ја истакао да мислим о свему томе, какве су улоге Чеде Јовановића. Затим сам се ја интересовао за сазнања о рођацима Звездана Јовановића", пренео је Вучић и наставио:

"У том контексту сам изнео лични став да би неки морали да знају шта се ту дешавало. Причали смо о Аци Томићу и не знам коме још".

Вучић Пинк 0028
Извор: printscreen

Даље се, каже, говори о његовим разговорима са уредником Национала Предрагом Поповићем, разговорима са покојним уредником подгоричког ДАН-а Душаном Јовановић.

"Са њим сам коментарисао објављену фотографију Спасојевића и Луковића, где ми је он указао на извесне нелогичности, као што сам ја њему рекао да су очигледно убијени са разлогом, док је он рекао да су били опаснији у судници него на улици. То су моје криминалне везе", рекао је Вучић.

Кључна криминална веза, како каже, била је његова веза са Војиславом Шешељем, који му је рекао како да напише саопштење 13. априла поводом оптужби за везе са Душаном Спасојевићем.

Вучић је показујући документ из 2004. када су завршене све мере и направљена анализа и образложење.

"Мислио сам да ће да ме увежу за Панићем, који је био шеф обезбеђења СНС, а  они ме увезали са Пајтићем", казао је Вучић.

У новијем периоду, рекао је Вучић, почели да га прате лукаво, тако да није било могуће рећи да су донете мере.

Каже да су пратили све дипломате који су били у контакту са њим - руског Олега, бившег вереника његове садашње саветнице Сузане Васиљевић, обавештајца Француза Жоржа Уриоа.

"Они су узели Русе, Американце, Мађаре и Французе да би могли да виде комплетну сику о мом и нашем односу према Европи, региону, великим силама, како би знали шта радим на спољнополитичком плану", рекао је Вучић.

"Ја се нисам због тога бунио", рекао је Вучић и додао:

"Не љутим се због тога".     

Вучић је рекао да је поносан што ни у једној ноти безбедносних служби није доказана било каква његова непријатељска делатност против Србије.

Додао је и да пролази све обавештајне провере, што многи, како каже, не могу да прођу.

Објашњава да је посао служби био да прикупе податке о његовој потенцијалној непријатељској делатности, али да то ни у једној ноти није било доказано.

Вучић каже да су били снимани и његови разговори са бизнисменом Орханом Драгашом, актуелним председником ПКС Марком Чадежом, који је тада радио у немачкој амбасади, те са Владимиром Божовићем, који је окарактерисан као могући достављач информација обавештајној служби Црне Горе.

Прислушкиван је и Владимир Ђукановић, који је био, како каже, познат као "екстремиста", те Горан Весић, "индикативан по екстремизму", навео је Вучић.

Каже да је са Ђукановићем, који је тада радио на Фокусу, разговарао о програму, интересовањима грађана, а о Весићу о спорту, Звезди, о томе шта се збива у тадашњој владајућој партији ДС.

Вучић Пинк 0031
Извор: printscreen

"Тиме су извукли нашу политику, интересовања и правац деловања. Тиме је покривен цео спектар, а формално нису водили оперативну обраду нада мном", рекао је Вучић.          

Он је рекао да он никада није био фасциниран прислушкивањем и да то никада није радио.

"Шта ви мислите ко је прислушкивао Роћена и Јеремића, да ли мислите да су то Руси доставили јер су Руси били заинтересовани  да то буде снимано у то време, једним делом, али им није одговарало оно што се појавило јер се видела и руска улога у стицању независности Црне Горе?", упитао је Вучић.

Каже да свако у граду зна да је то рађено по налогу људи из власти, а радио је, каже, "чика Пера" - то је било конспиративно име за Ранка Тадића.

Он није желео даље да коментарише, али је истакао да му је жао што Борис Тадић неретко заборавља да је био председник.

"Ако си био председник, пробај да се понашаш као председник бар понекад", закључио је Вучић.

Тачно је да су пратили моју ћерку Милицу

Председник Србије Александар Вучић потврдио је данас информацију из медија да су одређена лица пратила његову ћерку Милицу и да му фотографишу сина на радном месту, додајући да су напади на његову породицу последица атмосфере коју прави опозиција додворавањем екстремистима са друштвених мрежа.

"Тачно је да су одређена лица пратила Милицу. Мислио сам да је то претеривање", рекао је Вучић гостујући на Пинку.

Казао је да неће рећи којој странци припада лице које је раније рекло да треба силовати његову ћерку,  као и да не мисли да председник те политичке странке, без обзира што је његов политички противник, то и мисли.

"Можда је крива атмосфера која се прави и додворавање анонимним и другим екстремистима са појединих друштвених мрежа. Али, то је њихов проблем и зато не могу да достигну већи број гласова. Не додворавам се никада и никоме, изабран сам да бих водио политику и то и радим, а не да бих пезио и пузио пред онима који су екстремисти", поручио је Вучић.

Вучић Пинк 0026
Извор: printscreen

Каже да је видео и да је његов син Данило наводно бизнисмен и фудбалско -кошаркашки менаџер и наводе да није васпитао своју децу.

"Волео бих да видим да ли би се много људи са тим сагласило када би га упознало", каже Вучић, додајући да све то иде тако далеко да је чак прочитао и тврдње да  Вукан није његово дете.

Старијег сина су му , каже, припадници страних служби сликали на радном месту, а ради као обичан радник, за плату од 500 евра.

Каже да иако је веровао да је његова ћерка веома јака и да је не погађа све што се пише и говори, ипак ни она није остала имуна на све оно што се може наћи на друштвеним мрежама.

Наводи да је раније важило правило да се никада не улази у личне односе у политичкој борби и поновио да то он никада неће радити и да су за њега најважнији грађани Србије.

"Ја никада нећу да учествујем у томе. Ми  ћемо да радим свој посао", поручио је Вучић.

На коментаре да је он оркестрирао и организовао нападе на своју децу, Вучић каже да то тврде истакнути чланови "1 од 5 милиона".

"Што онда тражите да разговарате са таквим монструмом који је покренуо причу о силовању сопственог детета", запитао је Вучић.

Да зауставите изборе? Тај филм нећете гледати

Председник Србије Александар Вучић каже да опозицији неће бити дозвољено да заустави, онемогући изборе.

"Тај филм нећете гледати. Да зауставите људе да изађу на редовне изборе јер сте ви мали и немоћни да освојите поверење народа? А сви заједно не могу да добију од 10-12 одсто подршке. Осим Сергеја Трифуновића и ПСГ који је на цензусу, нико други од њих не прелази цензус. Неки имају 3,2, други 2,8, или 0,8 и сви ђутуре да се скупе то је око 10, 11 одсто и сад ћемо ми вас, са 70, 80 одсто да спречимо да изађете на изборе?", рекао је Вучић за Пинк.

Истиче да би ПСГ и ДС сада, када би се спојили, били јачи од Савеза за Србију.

"Шта је суштина? Они желе да спрече све да изађу на изборе, али морате да изађете пред народ, а то не можете ако ћете неког да бијете, ако ће млади људи да буду хапшени. Верујем да ће највећи број људи умети да изабере своју будућност. Ми ћемо сваки суд народа прихватити", навео је Вучић.

дијалогу и разговорима на ФПН, кад је реч о заступљености, каже да је СНС био оштећен, али да је важно разговарати .

"Супер је да се разговара на сваком месту, у парламенту је најбоље. Рекли сте -нећете са Вучићем да разговарате, то је за вас издаја. Кажем - хвала, почаствован сам и по закону нема шта с вама да разговарам, а ако до тога дође позваћу вас и испунићу своју уставну обавезу", рекао је он.

Додаје да је разговор увек лековит, да је он увек за то да ти разговори буду у уставним и законским оквирима и да је СНС увек био за дијалог, али да његови политички опоненти до сада нису били, али сада јесу.

Вучић Пинк 0001
Извор: printscreen

На питање да прокоментарише писање медија да им је званичник Стејт департмента Метју Палмер рекао да треба да разговарају, Вучић каже:

"Можда је то њима рекао, мени то није поменуо, он прича 99,9 одсто времена о Косову. Ту информацију нисам пустио ја. Мени не наређује Палмер, са којим увек добро разговарам. И кад се не слажемо, ти разговори су добри, јер су искрени. Шта је њима рекао, може да каже нови Палмеров љубимац - Обрадовић. Нису звали ни Шешеља, ни Чанка, ни Јовановића", рекао је Вучић.

Он је истакао да опозицији нису проблем изборни закон, бирачки спискови, већ то што их народ неће и нагласио је да је код нас већа демократија него у многим другим европским земљама.

Вучић је рекао да се у Србији не хапси, нити малтретира опозиција.

Подсетио је да су сви изборни закони донети за време Ђиласа, Јеремића и Лутовца, и да ниједан од тада није промењен.

"Ниједан није промењен, осим што смо смањили новац за политичке странке на 33 одсто, јер смо желели да народ има више. Тиме смо највише оштетили СНС, јер смо то урадили када је СНС имао највише посланика. Донели смо врло логично правило да на изборе странке могу да троше паре које имају на рачуну и да могу да то учине и у хуманитарне сврхе, што је раније било забрањено", објаснио је он.

Суштинских измена, како је подвукао, нема.

Што се бирачких спискова тиче каже да су минимално мењани, како би, када неко умре, био аутоматски обрисан.

"Сигурно је може да се уради још много тога у вези бирачких спискова. Рекао сам опозицији, свима од Шешеља до Јеремића, да уреде бирачке спискове како хоће. Сами га направите, смањите, повећајте, немамо проблем с тим", казао је он.

Вучић је истакао да њима проблем није бирачки списак већ што знају да их народ неће.

Навео је као пример обмањивања што су тврдили да је на Косову гласао бирач у старости од 154 године.

Казао је да је позвана Канцеларија за демократске институције и људска права (ОДИХР) да анализира бирачки списак, а опозиција, према његовим речима, нека га слободно "прочешља", али само да не буде да они који су живи и имају пребивалиште на територије Србије не буду на њима.

Даље је навео да је опозиција тврдила да је парламент проблем, те додао да СНС од почетка није радила оно што је опозиција док је била на власти.

"Ниједан закон у Ђиласово време није донет да није било по хитном поступку. Маја Гојковић, након разговора са мном, рекла је да нема ниједан закон по хитном поступку, ни ратификације уговора. Такође је и буџет посебна тачка, а не склепан са другима", објаснио је он.

Шта год су тражили - уведено је, закључио је Вучић.

Олуја највеће етничко чишћење после Другог светског рата

Председник Александар Вучић позвао је данас све Србе, посебно Крајишнике, да у недељу, 4. августа, у 19 сати дођу код манастира Крушедол на обележавање годишњице Олује, за коју је рекао да је највеће етничко чишћење после Другог светског рата.

"Ово је пета или шеста година да обележавамо Олују кроз сузе, али и са поносом што смемо отворено да говоримо о нашем болу, не додворавајући се некоме и прећуткујући  злочине над нашим народом", рекао је Вучић на телевизији Пинк.

Вучић Пинк 0021
Извор: printscreen

Он је навео да Србија прихвата да је чинила злочине на одређеним местима и да не бежи од одговорности, али да је поносан што обележавамо Јасеновац, Олују, страдање Срба у Подрињу, трагедију због НАТО агресије, као и страдања других народа. "То су ствари које говоре о снажнијој позицији Србије, јер смемо да говоримо о себи, свом болу и својој муци", рекао је Вучић.

Он је навео и да је поносан што је велики број Крајишника део српског друштва, што су борци који су направили своја имања у сваком делу Србије, што воле Србију и српски род.            

"Нећемо никада заборавити најтеже етничко чишћење које је почињено после Другог светског рата, а то јесте била Олуја", рекао је Вучић.

Вучић каже да Србија са Хрватском мора да гради боље односе, без обзира што се они радују Олуји.

"Ми ћемо да гледамо у будућност, Србија и српски народ имају добру будућност", рекао је Вучић.

Он је рекао да је посебно срећан што Србија обележава тешке датуме за српски народ са Републиком Српском.

Каже и да ће Србија снажити војску што је допринос очувању мира, јер ће, каже, сви бити сигурнији што ми будемо мања мета другима.

Остале вести