Вучић честитао Мицотакису победу на парламентарним изборима

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је честитку новом премијеру Републике Грчке Кирјакосу Мицотакису, у којој се каже:

“Примите искрене честитке поводом победе на парламентарним изборима, као и најбоље жеље да Вам снажна воља и предан рад донесу много успеха на одговорној дужности председника Владе, на добробит Републике Грчке и пријатељског грчког народа.

Уверен сам да ћете, као премијер Грчке, а посебно као потомак Елефтериоса Венизелоса и син Константина Мицотакиса, осведочених пријатеља српског народа, наставити са својом подршком Србији и бити посвећени сарадњи наших двеју земаља.

Вековне везе и пријатељство Србије и Грчке, као и српског и грчког народа, одликују се блискошћу и чврстином и прожети су међусобним поштовањем и разумевањем, а потврђени примерима солидарности у најтежим историјским тренуцима. Надам се да ћемо њихов развој наставити, на обострану корист, и кроз добру праксу одржавања седница Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, како бисмо у овој години, у којој обележавамо 140 година од успостављања дипломатских односа, сарадњу унапредили до нивоа стратешког партнерства.

Желим овом приликом да кажем да ми је част што је Србија добила поверење да постане део Квадрилатерале, односно Високог савета за сарадњу Србије, Грчке, Бугарске и Румуније, јер тај формат сарадње сматрам веома значајним за развој добросуседских односа, као и друштвени и економски развој Србије. Зато желим да истакнем да смо, у складу са политиком Србије да промовише политику мира и сарадње у региону, спремни и за друге мултилатералне формате сарадње у интересу политичке стабилности и економског развоја.

Дозволите ми да изразим захвалност на подршци Грчке нашем европском путу, као и да нагласим да, због доследне подршке суверенитету и територијалном интегритету Србије и помоћи у заштити њених суштинских државних и националних интереса, Ваша земља ужива највеће поштовање српског народа. Верујем да сте се у то уверили и приликом Ваших ранијих посета Србији, када сте у Београд долазили као лидер Нове демократије, сестринске партије Српске напредне странке, чији сам председник, и која Вашу победу на парламентарним изборима доживљава као победу свих нас из породице Европске народне партије.

Желећи Вам добро здравље и личну срећу, у очекивању нашег скорог поновног сусрета, примите, екселенцијо, срдачне поздраве и изразе мог дубоког уважавања“, наводи се у честитки председника Вучића премијеру Мицотакису.

Председник Александар Вучић је упутио и писмо досадашњем премијеру Алексису Ципрасу, изражавајући му захвалност на, како је рекао, “доприносу доброј сарадњи Србије и Грчке, који је пружио као председник грчке Владе, обављајући ту часну и захтевну дужност предано и одлучно“.

Остале вести