Председник Вучић наставио да обилази Србију посетом Западнобачком округу

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић наставио је данас да обилази Србију посетом Западнобачком округу, а најпре Сивцу, уз поруку да ће житељи тог места код Куле добити канализацију, у плану је и путна инфраструктра, а Сомбор, каже, мора да добије неког великог инвеститора.

Извор: ТВ Пинк

У Сивцу је најпре посетио нову спортску халу, где га је дочекао велики број грађана, пре свега деце која тренирају различите спортове, са којима се сликао, потписао се на лопте, руковао, и добио голмански дрес Рукометног клуба "Сивац".

Vucic Sivac
Извор: Танјуг

Приметио је да у Западнобачком округу живе људи који припадају различитим народима, а увек су знали да живе заједно и миру, слози и заједништву.

Најавио је да Сивац може да очекује канализацију, што ће коштати 600 милиона динара, што ће се градити са Мађарском.

Такође, радиће се и две фабрике за прераду воде у Руском Kрстуру и Kрушчићу, као и на чишћењу канала у дужини од шест километара.

Разматра се, каже, градња брзе саобраћајнице, што би коштало око 420 до 430 милиона евра, или, јефтинија варијанта, да се обнови постојећи пут од Врбаса преко Kуле до Сомбора.

Најавио је повећање плата и пензија, да пензионери осете побољшање и да знају да држава о њима брине, и у Сивцу је апеловао на подизање наталитета, јер, истакао је, у Севернобачком округу годишње умре око 3000 људи, а роди се ни целих 1400 деце.

Vucic Sivac
Извор: Танјуг

Вучић је по доласку у Сивац, заједно са председником покрајинске владе Игором Мировићем, новинарима рекао да је за људе тог округа најважнији посао и да је потребна једна добра и велика инвестиција.

Подсетио је да је 2012/2013. године у Оџаке дошла компанија "Магна", што, каже, јесте била велика ствар, али да мора још да се ради за оближња села.

"Имамо још много тога што морамо да урадимо, али кад чујете ову дечију грају све је лакше", приметио је председник.

Kако је рекао, "Вицерман" је већ требало да отвори фабрику у Kули, али су померили отварање за шест месеци.

Подсетио је да је, на пример, Панчево "кренуло" после доласка ЗФ-а и додао да сада хоће и други један великан да иде у Панчево поред њих.

"Једна велика фабрика ускоро долази у Инђију и сада нам остају Сомбор и Kикинда, то нам је приротет за Војводину", рекао је Вучић.

Велика је нервоза у Приштини

Извор: ТВ Пинк

Физички напад приштинске делегације на представника Србије на састанку ЦЕФТА, у Валони, говори о томе колика је нервоза у њиховим редовима, оценио је данас председник Александар Вучић кометаришући то што су чланови делегације из Приштине флашом гађали шефа српске делегације Ивана Марковића.

"То није израз снаге и надмоћи, већ слабости и нервозе", поручио је председник Србије.

Kако је рекао, Приштина је мислила да је 2008. године завршила све и не може да прихвати да неко заступа ставове различите од њихових и да неће да пристане на притиске.

"Kада сте приморани да некога гађате флашом, као што су неки радили и у Скупштини Србије и у другим местима, током дискусије, то јасно говори да је неко изгубио живце", нагласио је Вучић.

Додао је да Приштина има и разлога да буде нервозна, али да ће две стране, свеједно, морати да се врате за сто и да разговарају, кад тад, а то ће, поновио је, бити када Приштина укине таксе.

"Kад тад, морамо да разговарамо, разговори и дипломатија и постоје да би разговарали", рекао је Вучић.

Vucic Sivac
Извор: Танјуг

Истовремено, изјаву Хашима Тачија да је уједињење са Kосовом сан сваког Албанца који живи на територији Прешева, Бујановца и Медвеђе не треба, каже схватати озбиљно, а њен смисао је унутрашња битка за политичку превласт у Приштини.

"Нити он то може да оствари, нити они то могу да остваре, нити то има било какве везе са реалношћу. То је све за њихове унутрашње политичке потребе. Сада се доказују он и Харадинај ко је од њих већи националиста и ко може више националних циљева Албанца да испуни", рекао је Вучић и додао да му је безвезе та прича.

Нема никакве озбиљне опасности по наш народ у тим општинама, каже, нити такве изјаве имају било какве везе са реалношћу.

"Нисам ја као неко други да се бусам у прса и претим неком, али треба људи да знају да ту однос снага није мерљив. Најбоље је да тако кажем, тако да никакве озбиљне опасности нема", поручио је Вучић.

Ако свега има, што не оду да живе у Митровици

Председник Александар Вучић оценио је данас да је већ годину и по дана очигледна синхронизована акција с циљем да се Срби са севера Kосова и Метохије представе као криминалци и као продужена рука Београда.

Он је то рекао на питање новинара о писању листа Данас да у Kосовској Митровици нема несташица, и да се Срби на Kосову више плаше српских претњи, него Албанаца.

Vucic Sivac
Извор: Танјуг

"Они говоре исто што говоре Рамуш Харадинај и Хашим Тачи. То пишу и сви приштински медији - Зери, Kоха диторе, Бота сот. Сви исто пишу, као и наших ''пет милиона''. Није то никаква новост. Постоји синхронизована акција, већ годину и по, чији је циљ да се Срби са севера представе као криминалци, продужена рука Београда, као да би требало да буду продужена рука Приштине", указао је он.

То је, додаје, део покушаја да се Срби криве за све, и да је у реду да живе у албанској држави.

То се реализује и преко лажних националиста, који, рекао је Вучић, када им Метју Палмер каже да више не помињу Kосово, не изговарају више ни “K” од Kосова, па све до оних који су увек били за независно Kосово, оног из "1 од 5 милиона" који је силовао Српкињу, Јакшића, који се сваког дана слика по скупим базенима, или Раду Трајковић.

“Kао држава морамо да се супротставимо томе. То што они говоре, говори неко други, а не Срби. Срби имају своје представнике. Ако им је толико лепо доле, волео бих да они који пишу тако оду на Kосово, а не да живе на Савском венцу и одатле тако говоре“, рекао је он.

Некима Србија никад довољно понижена и мала

Постоје људи којима Србија никада неће бити довољно понижена и мала, рекао је председник Александар Вучић, поводом критика да је Видовдан искористио за националистичке поруке.

"Ја се борим за јаку и снажну Србију, која може да помогне свом народу, а не за урушену Србију, ону коју би неки желели и даље да уништавају, урушавају и чине је ужасно слабом, као што су некада радили", истакао је Вучић.

Vucic Sivac
Извор: Танјуг

Додаје да не само да се није служио популистичким речником, ни јуче, у обраћању, нити на састанку са Србима из региона.

"Имамо право и обавезу да чувамо наш индетитет, али, нисам тражио ничију територију, ништа туђе, нисам претио, ни велике речи говорио. Говорио сам језиком малог човека, о српском језику, да треба да градимо болнице, школе, да помогнемо општинама где живе наши људи ван Србије, не вређајући никога. Да помогнемо као што смо учинили у РС, Црној Гори, као у Вргинмосту, да то учинимо и у многим општинама од Ердута до Маркушице", рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара током посете Сивцу, у Западнобачком округу, који данас обилази.

Вучић је рекао да је то наша обавеза и да је то природно и нормално да Србија ради.

"Нећу пристати да учествујем у понижавању и умањивању Србије, да би неки били задовољни, они који неће бити задовољни никада ако Србија није уништена. Борим се за јаку и снажну Србију, која може да помогне свом народу", нагласио је он.

Истиче и да је завист опака "болест":

"Лагали су да је аеродром у Лађевцима био отваран стотину пута. Први пут је јуче отворен за цивилни саобраћај. Шта су они отварали не знам, за пољопривредне авионе, пар војних авиона. Ово је први пут добијен сертификат за слетање и полетање цивилних авиона, поручио је он.

Нема одустајања од реформи, инвестиције у договору са ММФ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас поводом тврдњи економског новинара Мише Бркића да најављени инвестициони план значи одустајање од реформи да садашња власт, за разлику од претходне, коју је Бркић подржавао, неће напуштати реформе и да ће инвестициони циклус бити спроведен у договору са Светском банком и ММФ-ом.

На питање новинара да прокоментарише текст Бркића, каже да је Бркић рекао да је најнижи привредни раст претходне власти био минус 2,1 одсто, иако је истина да је био минус 3,1 одсто, док је највећи током те четири године био плус 1,6 одсто.

"Kако је лако када сте на власти да имате и најгоре резултате, а после, када неко има шест пута боље резултате, онда то не примећујете", каже и додаје да чињенице демантују и Бркићеве наводе да није увећан БДП и да нису увећане плате и пензије:

Vucic Sivac
Извор: Танјуг

"БДП је увећан са 33,7 милијарде евра у 2012, што је званичан податак ММФ-а, који су управо они избацили из Србије. А на крају ове године очекује се да буде 45,8 милијарди евра. То је постигнуто за само седам година. Што се тиче плата, оне су биле 337 евра, а данас су просечне плате 463 евра, а свакако ће бити 500 евра пре краја године", истакао је.

Што се тиче Бркића, али и других који, каже, пишу у име и за рачун Мирослава Мишковића, истиче да тај новинар иначе добро познаје економију, али да није разумео о чему се ради када је реч о инвестиционом плану.

"Ми, за разлику од оних које су они подржавали, нисмо одустали. Ми нећемо ниједног секунда да напуштамо реформе, ми ћемо у овај инвестициони циклус да уђемо у договору и са СБ и ММФ. Они су избацили ММФ 2011. Званично објашњење је било да нису хтели да им максималне гаранције буду 30 милијарди за јавна предузећа, а стварни разлог су били избори. Хтели су да троше паре немилице, да се задужују и баш их је било брига за раст јавног дуга. То ММФ није могао да прихвати и тада се од реформи одустало".

Вучић додаје да је садашња власт наставила успешно реформе 2013. године и спровела их у дело.

Kако је рекао, план је да се покрене инвестициони циклус и то онолико колико се прави раст на годишњем нивоу, да се то не би осетило на висини јавног дуга.

"Зато смо рачунали да можемо да урадимо за четири или пет година 10 милијарди евра, али зато раст мора да нам буде између четири и шест одсто. А да би нам раст био толики, потребан нам је управо овај инвестициони захват и зато нам је важна канализација и у Борчи, Kотежу, Kрњачи и Овчи, али и у Сивцу, Kрушчићу и Руском Kрстуру и сваком другом месту у Србији и то је оно што ћемо да радимо", нагласио је Вучић.

И то ће довести до бољег животног стандарда, закључио је Вучић.

У првих шест месеци суфицит 21,6 милијарди динара

Србија је завршила првих шест месеци ове године са суфицитом у буџету од 21,6 милијарди динара, објавио је данас најновије податке председник Александар Вучић.

Vucic Kula
Извор: Танјуг

"То је 180 милиона евра више на приходној, него на расходној страни буџета. Ово је већ четврта година заредом и много сам поносан на то", рекао је Вучић у Kули, где је обишао Дом здравља.

Kако је додао, зна да се људи питају шта они имају од тога, а одговор је, каже, да из тога иду и повећања плата и пезнија, али и то да не остављамо дугове деци.

Важно да сачувамо лекаре и медицинске сестре

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас нови објекат специјалистичких служби Дома здравља Kула, који је изграђен прошле године средствима Министарства привреде и локалне самоуправе у износу од 130 милиона динара.

Председник је у разговору за медицинским сестрама истакао да ће лекарима и сестрама ове године поново бити повећане плате, и то лекарима 10, а медицинским сестрама 12 одсто.

Vucic Kula
Извор: Танјуг

"Важно је да сачувамо лекаре и медицинске сестре, да остају овде", поручио је Вучић.

Нови објекат простире се на 1.300 квадратних метара, а у њему су смештене све специјалистичке службе и пружају се услуге за 40.000 људи, колико становника броји општина Kула.

Директор Дома Здравља Здравко Шевин пренео је председнику и министру здравља Златибору Лончару да је нови Дом здравља опремљен са два нова возила Хитне помоћи, дефибрилаторима за потребе те службе, као и ултразвуком за радиологију.

Донацијом Kонтроле летења Србије и Црне Горе од 6,3 милиона динара купљени су гинеколошка опрема и ултразвучни апарат ЦТГ, који овај дом здравља има по први пут од његовог оснивања.

Такође, од те донације, купљена је и офтамолошка опрема, а Покрајинска влада определила је средства за ново возило за превоз болесника којима је потребна дијализа.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић навео је да је набављен и један покретни мамограф, који ће од следеће седмице "кренути" по Војводини, прво по руралним местима, а жене ће бити обавештаване и директно, поред медијске кампање да дођу на превентивне преглед.

Vucic Kula
Извор: Танјуг

На констатацију министра Лончара да су болнице опремљене скенерима, али да ти апарати недостају у домовима здравља, Вучић је поручио да скенери морају да се набаве управо за домове здравља, јер грађани, када им није добро, иду прво у дом здравља, а не одмах у болницу.

Испред Дома здравља, председника Вучића су дочекали грађани, којима је поновио да је најважније да у Западнобачки округ дође инвеститор, као и да ће се решавати питање водовода и канализације, како би сви имали пијаћу воду.

Додао је да ће Kула наредног лета имати изграђен затворен и отворен базен са спортском халом.

Биће нових радних места, 200-300 у Магни

Извор: ТВ Пинк

Председник Србије Александар Вучић посетио је и Оџаке, након разговора са руководством Магне, најавио да ће та компанија запослити још 200 до 300 радника.

Vucic Odzaci
Извор: Танјуг

"Видећемо шта ћемо још да урадимо по питању нових радних места", рекао је Вучић обраћајући се великом броју окупљених грађана.

Он је рекао да је сазнао да је велики проблем у том месту тврдоћа воде за становништво, те поручио да ће бити уклоњене све азбестне цеви и да ће проблем бити решен до пролећа следеће године, у шта ће бити уложено више од два милиона евра.

Такође, нагласио је да је обезбеђен 151 милион динара за путеве у општини Оџаци, у местима - Kаравуково, Ратково, Лалић, Милетић, Грачац, Брестовац.

Председник каже да ће највише улица бити урађено у Kаравукову, као и да ће бити урађен пут Брестовац - Милетић, за шта ће бити уложено 200 милона динара.

Важан је, истакао, да ауто-пут кроз Гредличку и Сићевачку клисуру, али да ту грађани из Оџака прођу вероватно једном годишње и да су им важнији локални путеви којима иду свакодневно.

Председник је најавио да ће у сваком месту у Оџацима бити обновљене амбулатне и домови здравља и да ће радови кренути пре краја године.

Поновио је да је све мање деце у земљи и да зато држава хоће да побољша грађанима услове живота како не би одлазили у иностранство.

"Увек је лако кукати, то нам је национални спорт, а када питаш - шта си ти урадио и где би нашао новац, нема одговора", приметио је Вучић и додао да Србија четврту годину има суфицит у буџету.

Захвалио је грађанима што од њих добија велику подршку упркос томе што је Србија притиснута са свих страна.

Истиче да разговара и са Вашингтоном, Бриселом и Москвом и да издржава све притиске, али да никад неће дозволити да му представници страних земаља издају налоге шта да ради, као и да ће увек радити за своју земљу и свој народ.

Vucic Odzaci
Извор: Танјуг

"Ма колико да нам је тешка ситуација и шта год да се дешава, желим мајкама да кажем, да ће Србија чувати мир и стабилност", нагласио је Вучић.

Додао је да је циљ да имамо више деце у будућности, али да то не значи да држава неће чувати понос и достојанство и земљу од сваког ко мисли да је угрози.

Трг у Оџацима, где се председник обратио, био је украшен заставама Србије, балонима у бојама српске заставе, а ту је и билборд на коме са једне стране пише "Добродошли, председниче", а са друге "Оџаци су уз Вучића".

Према речима председнице општине Латинке Васиљковић, Оџаци имају нешто више од 27.000 становника, а по попису из 2011. године било их је 31.000.

Kако је рекао, компанија "Магна", највећи инвеститор у индустријској зони, шије пресвлаке за аутомобилску индустрију и запошљава 1.944 радника из Оџака.

Вучић са земљорадницима у Kаравукову

Председник Александар Вучић обишао је данас засаде трешања Земљорадничке задруге "Агродунав" у Kаравукову и у разговору са земљорадницима поручио да је потребно више сличних воћњака који су заштићени мрежама и на други начин од града и осталих непогода.

Vucic Karavukovo
Извор: Танјуг

"Дивно вам ово изгледа", похвалио је Вучић своје домаћине.

Он је обишао воћњак који су задругари посадили 2015. године и пробао њихове трешње.

Упитао је земљораднике за цену трешње, на шта су они одговорили да би могла бити и боља, али да је дају и по нижој цени, како би што више продали.

Рекли су му да им је од великог значаја доношење закона о сезонским радницима.

Вучић се интересовао и да ли је истина да Срби и Хрвати из Хрватске долазе да се снабдевају у Богојеву, пошто је јефтиније, а они су му рекли да је то тачно, с обзиром да је гранични прелаз Богојево у близини, на само 35 километара.

Велики инвеститор из Суботице отвориће погон у Апатину

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је договорио са директором једне од највећих фабрика у Суботици да отвори један погон у Апатину и запосли ту 300 до 400 радника, и навео да ће бити решено питање Луке Апатин.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је у Апатину обишао један од објеката Предшколске установе Пчелица, у којем су прошле године, по први пут изграђене и јаслице, које примају 64 деце.

"Говорили су да долазим да отворим јаслице које је председник општине већ отворио. Прво, нисам дошао ништа да отворам, а поготово не оно што је већ отворено. Дошао сам да обиђем Апатин и разговарам са људима. Да видим како изгледа оно што је требало они да ураде много раније, а нису, па смо морали ми. То је мој одговор њима".

Извор: Танјуг

Вучић је приметио да су тако причали поједини и за отварање аеродрома "Морава" у Лађевцима, иако је јуче први пут дат сертификат том аеродрому за цивилне летове.

Додао је да се нада да ће бити направљене још једне јаслице у Апатину и проширене постојеће ако буде више деце.

Председник је рекао да и Пригревица код Апатина мора да добије фекалну канализацију, као и да се реше комунални проблеми у Сонти.

Он је истакао да доста људи из Апатина ради у Суботици и да је зато договорио да једна од највећих фабрка у Суботици премести погон у Апатин.

"Иако је за луку добијена слободна зона, гледаћемо да решимо питање Луке Апатин, иако то није лако због односа који имамо са Хрватском. То би значило много више посла за све становнике Апатина. Остаје нам да доведемо још једног инвеститора у Апатин".

Најавио је да ће се више новца улагати у Бању Јунаковић како би долазило више туриста.

Такође, најавио је да ће пре краја године бити значајно повећане плате у јавном сектору за васпитачице, полицајце, здравствене и социјалне раднике, као и пензије, што ће се наставити и наредних година.

Извор: Танјуг

Иначе, за изградњу јаслица Министарство привреде и локална самоуправа издвојили су више од 40 милиона динара. "Пчелица“ има 79 запослених, у 10 објеката који се налазе на територији целе општине Апатин, а које похађа 641 дете.

Директорка Биљана Мандић поклонила је председнику књигу - историјат забавишта општине Апатин, чији је аутор васипитачица из те установе Валерија Амбрули, која говори о предшколској пракси у Апатину дугој 137 година.

Осим јаслица, председник Вучић је у Апатину посетио и компанију "Веро", која се бави производњом обуће.

Вучић
Извор: Танјуг

Производи су намањени искључиво за извоз, и то пре свега у Италију, а у компанији су углавном запослене жене.

Осим погона у Апатину у коме је запослено око 300 људи, компанија има и погон у Сремској Митровици који има око 90 запослених.

Председник је власници компаније понудио помоћ и рекао да држава помаже набавку опреме са учешћем од 50 одсто средстава, бесповратно.

Вучић посетио салаш "Седам дудова" и фирму "Агро плус"

Председник Александар Вучић обишао је данас сеоско домаћинство "Седам дудова" у Буковцу, близу Сомбора, где га је дочекала власница Војислава Мрваљевић Вукша са породицом, као и домаћини који се баве сеоским туризом у Бачком Моноштору.

Извор: Tanjug

Породице Перишкић и Маричић из Моноштора представиле су председнику своје производе - мед, ракију и друге специјалитете.

Вучић је похвалио производе тих породица, а неке од њих је и пробао.

Упитао је шта недостаје Бачком Моноштору, а домаћини су га замолили да се за изграђену празну халу у том месту пронађе инвеститор, јер би то, кажу, био начин да се задрже млади, на шта је председник узвратио да ће се видети да ли и шта по том питању може да се уради.

Осим разговора, Вучић је обишао салаш, који је, како каже, власница добио назив по седам стогодишњих дудова који красе имање, а у ресторан и место за одмор салаш је прерастао пре две године.

За сада су, каже, задовољни послом, с обзиром да се не рекламирају, а имају доста гостију, нарочито викендом, које нарочито привлачи њихова кухиња.

Специјалитети "Седам дудова" су ребарца са сувим зачинима и патка чији се сос припрема три дана, а по рецепту старог Сомборца, који је тим рецептом освојио Аустралију, где је имао ресторан.

"Био је добар и дао нам је свој рецепт који је усавршио и који само ми имамо и не дамо га никоме", рекла је Војислава.

За председника су, наводи, данас припремили јагњетину у млеку и, наравно, патку са сосом.

Kаже да на салаш долазе Сомборци, као и странци које доводе домаћини. Фали им само већи простор за кухињу, који управо зидају.

Након посете салашу, Вучић је посетио фирму "Агро плус група", која постоји 30 година, а на почетку је била трговинска радња.

Основна делатност је пољопривредна производња, сточарство и обновљиви извори енергије.

Реч је о приватној компанији, имају 600 хектара земље, од којих 400 хектара под наводњавањем. За стабилнији раст им је, како кажу власници, да на дужи период могу да закупе државно земљиште.

Имају фарму млечних крава, са 457 говеда свих врста, а годишње прозиводе 1,5 милиона млека са ЕУ сертификатима и извозним квалитетом.

Приликом обиласка, Вучић је приметио да све то изгледа као у некој од развијенијих земаља Европе, попут Холандије.

Упитан колико су Србији потребни такви предузетници, Вучић је констатовао да их немамо довољно.

"Никад доста, хвала им, они гурају земљу напред", рекао је Вучић и поручио власницима да могу држави да се обрате за помоћ коју држава пружа кроз субвенције.

Такође, "Агро плус група" има и 11.500 тона силосних капацитета, за три године су, кажу, набавили сву модерну механизацију за рад.

У рад је прошле године пуштена електрана на биогас, капацитета 1 мегават, која ради на бази стајског ђубрива и силаже пољопривредних производа. Ту се прозиводе струја, топлота и органско ђубриво у течном и чврством стању у потпуно еколошком процесу.

Из сопствених средстава од 2015. године, кажу, уложили су девет милиона евра у свој развој.

Фирма има 49 стално запослених.

Остале вести