Побољшавамо животни стандард ватрогасцима и спасиоцимa

Најновије
Извор: Танјуг

Ватрогасцима и припадницима спасилачких јединица већ ове године биће повећане плате за најмање 10 одсто, а следеће можда и више од тога и држава ће радити на побољшавању њиховог животног стандарда, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Извор: ТВ Пинк

Вучић је истакао, на свечаности поводом завршетака тродневне међународне вежбе у области ванредних ситуација "Србија 2019", да они раде један од најтежих послова и да држава жели да мотивише људе да се баве тим послом.

Извор: Танјуг



"Њихов статус ћемо да проправимо и побољшањем опреме, а већ је доста тога и уређено", рекао је Вучић и захвалио МУП-у што о томе брине и министру Небојши Стефановићу.


Председник је казао да држава мора тим људима да се одужи бољим животним стандардом и да ће, ако годишња инфлација буде два или 2,5 одсто, повећање плате од најмање 10 одсто значити велики раст животног стандарда.

Извор: Танјуг



Вучић је захвалио руским пријатељима који су са нашим пријатељима из региона - БиХ, Северне Македоније, Турске и Мађарске, али и са пријатељима са Кубе и из Руско - Јерменског центра, који су се борили са нама 2014. године када су у Србији биле велике поплаве.


Председник Србије је истакао да су руске спасилачке јединице током поплава у Србији ризиковале животе својих чланова у Обреновцу који су борили за сваки живот и да је од тада створена "та врста братства наших спасилачких јединица".

Извор: Танјуг

Вучић је приметио да је њима на свечаности тешко иако само седе али на врућини и да зато треба грађани да поштују то што спасиоци и ватрогасци раде у најтежим условима - када су пожари, када је хладно у поплавама.

И овог пута је наша земља могла у тој области да научи много од пријатеља из Русије, рекао је он и додао да се Србија показала као добри домаћини.

Извор: Танјуг



Како је рекао, најважнија поука је регионално повезивање јер елементарне непогоде не познају границе и да зато морамо да штитимо становништво заједно.Такође, сарадња је важна и глобално, а то је показала Русија која нам је помагала када год смо имали елементарне непогоде, нагласио је Вучић. Додаје да треба да унапређујемо инфраструктуру и изградимо објекте како би се зашититили од потенцијалних непогода, да опремимо људе.

Извор: Танјуг



Вучић истиче да држава данас има много више новца за то него раније и да су последње поплаве показале да вреди све што је урађено у претходном периоду, пошто није било поплава ни у Мионици, нити Ваљеву и Алексинцу.

"Желим да се захвалим грађанима Србије што су добро разумели колика је улога спасилаца и ватрогасаца и свих оних који своје најважније стављају на коцку сваког дана и што су уз њих", поручио је Вучић.

Поздравите Путина и пренесите

Председник Србије Александар Вучић констатовао је данас, на међународној вежби у области реаговања у ванредним ситуацијама, да је Србија могла у тој области да научи много од пријатеља из Русије, учесника вежбе и замолио заменика руског министра за ванредне ситуације Александра Чепурина да пренесе његове поздраве председнику Русије Владимиру Путину.

"Пренесите моје најискреније поздраве Путину и кажите му да смо ми испунили оно што смо нас двојица у два последња наврата разговрали", поручио је Вучић.

Пожелео је представницима Русије који су учествовали у вежби "Србија 2019" да се у Србији осећају као код своје куће и да су увек доброшли у нашој земљи. "Верујем да ћемо и са новим задацима које одредимо показати да је наше пријатељство и наше братство још ближе и чвршће", нагласио је он.

Председник Србије је подсетио да су руске спасилачке јединице током поплава у Србији ризиковале животе својих чланова у Обреновцу који су борили за сваки живот и да је од тада створена "та врста братства наших спасилачких јединица".

Такође, сарадња је важна и глобално, а то је показала Русија која нам је помагала када год смо имали елементарне непогоде, нагласио је Вучић.

Сви би да "дижу" рејтинг изјавама против мене

Извор: ТВ Пинк

Председник Александар Вучић изјавио је данас да се не секира због изјава на његов рачун из Црне Горе, јер су оне за унутрашњу употребу, те приметио да би свако лични рејтинг да "подиже" тако што ће да каже нешто против њега.

Премијер Црне Горе Душко Марковић изјавио је да су предлог закона о слободу вероисповести коментарисали многи који га нису прочитали, а међу њима је, како тврди, и председник Србије Александар Вучић. На молбу да прокоментарише ту изјаву, Вучић је поновио да не жели да долива уље на ватру, да се не секира за све те изјаве, јер су оне за унутрашњу употребу.

"Нека они раде свој посао. Чуо сам ја њихов одговор првог дана када сам их замолио да то размотре. А, немам проблем са личним увредама тог типа, само нека наставе", рекао је Вучић новинарима у Нишу.

Како је приметио, свако би да лични рејтинг подиже тако што ће да каже нешто против њега, јер су онда, каже, ваљда сви много јаки, снажни и успешни. Поручио је да на то не жели да одговара.

"Прихватам да ја не умем да читам и да не знам да читам. Рачунам да би они можда могли и нови закон по том питању да донесу - да само поборници НАТО умеју да читају и да само они смеју да читају. Ја не спадам у те", иронично је додао председник Србије.

Они који нису пријатељи увек ће тражити длаку у јајету

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Нишу да ће Србија наставити да води политику економског и војног јачања, јер је то темељ да земља буде независна и да самостално доноси одлуке, а они који нам нису поријатељи, истиче, увек ће, и у томе и у свему другом, тражити длаку у јајету.

Вучић је, у изјавама новинарима на питање како коментарише негативне реакције из региона због обнављања војног потенцијала Србије, а истовремено се оцењују сасвим нормалним војне вежбе у Хрватској које директно имају за циљ смањење утицаја Москве у региону, рекао да када се види начин на који критикују нашу политику онда је јасно да би желели да је наша политика - политика "слабе и неуспешне Србије, и политика економског слабљења Србије".

"Наша политика је политика економског јачања, војног снажења, након деценија пропадања. Нисмо имали ниједан авион који је могао да полети да заштити наше небо. За јачање су били потребни новац и огромне реформе. Војно и економско снажење је услов да сачувате своју независност и да неко други не доноси одлуке уместо вас“, објаснио је он.

Истакао је да Србија никога не угрожава, неће никога да дира, нити да напада, и да никоме није узимала територије као што су неки из региона учествовали у одузимању територије Србије.

"Очигледно је да постоји код неких нека врста зебњи од обнове снаге Србије. Србија ће бити све снажнија, и неће тога да се стиди, већ да се поноси. Такву политику ћемо наставити и у будућности“, поручио је Вучић.

Рекао је да што се тиче напада на њега лично одавно се због њих не секира, као што га је то погађало 2014. или почетком 2015, јер је разумео да против њега немају ништа, већ желе много слабију Србију, да могу да је уцењују око Косова, да не може да буде равноправна са другима, а све представљајући као тежњама за доминацијом и нове хегемиње.

Вучић је подвукао да ће Србија настављати да буде све јача у војно полицијском смислу, као сваком другу. "Они који су нам пријатељи они ће се радовати, радоваће се сваком новом хеликоптеру, а они који нису тражиће длаку у јајету“, закључио је председник након присуства церемонији затварања међународне вежбе у области ванредних ситуација "Србија 2019".

Водим рачуна о интересима Србије

Држава има озбиљну политику и не руководи се тиме шта се некоме свиђа или не свиђа, већ оним што су интереси Србије, поручио је председник Александар Вучић на питање о статусу Руско-српског хуманитарног центра (РСХЦ) у Нишу.


"Ми радимо оно што је наш посао и што је најбоље за Србију и тако ћемо се понашати и у будућности", рекао је Вучић новинарима у Нишу.

На питање када ће бити решено питање статуса Центра, Вучић је рекао:
"Решено је. Решава се све. Не знам ја о чему ви говорите. Са мном се, као председником Републике, разговара зна се на који начин и зна се како ја разговарам са њима. Водим рачуна о интересима државе. Када буде било каквих промена о било каквом статусу, бићете обавештени".

Уз констатацију да би неки увек да траже политички разлог да некога критикују, упитао је да ли је потребно да се спасавају животи људи, да се раде најбоље ствари за становништво или да се бавимо политиком.


"Уколико бисмо то потписали рекли бисте да смо окренули леђа ЕУ и да нисмо на европском путу, а ако не бисмо потписали онда бисте рекли - одрекли сте се браће Руса. Држава има озбиљну политику и не руководи се тиме шта се некоме свиђа или не, већ својим интересима", рекао је Вучић.

Рада Трајковић је увек подржавала Харадинаја

Рада Трајковић је увек подржавала Рамуша Харадинаја, истакао је данас у Нишу председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, на питање новинара да прокоментарише подршку Раде Трајковић Харадинају, казао да је она то увек чинила.

"Увек је то чинила, некада се то видело, некада није“, објаснио је он.

Уговор о донацији ЕИБ-а за канализацију 4. јула

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће 4. јула Град Београд и Европска инвестициона банка (ЕИБ) потписати уговор о донацији у вредности од 1,1 милиона евра за изградњу канализационе мреже за четири београдске месне заједнице - Овчу, Борчу, Котеж и Крњачу.

Вучић каже да очекује да ће тог дана почети и израда пројекта за канализациону мрежу, а ако све иде по плану, како наводи, изградња канализације требало би да почне крајем фебруара или почетком марта наредне године.

"О изградњи канализационе мреже за ове четири месне заједнице говори се више од 60 година. Изградња канализационе мреже биће велика ствар за грађане тог дела Београда", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након свечаности поводом завршетака тродневне међународне вежбе у области ванредних ситуација "Србија 2019" у Нишу.

Према његовим речима, до сада је комисија пописала 621 домаћинство у Овчи, Борчи, Котежу и Крњачи, где је вода током недавних поплава оштетила објекте и навео да нису оштећене само куће и стамбени објекти, већ и помоћни објекти и имања.

Очекује да ће након пописа број оштећених домаћинстава бити и већи и истакао да је држава урадила колико је могла да штете буду што пре саниране. Истиче да поједине екипе још увек ископавају канале како би вода могла да отиче.

"Боримо се, помажемо људима, људи то виде и задовољни су реакцијом државе, Града и општине", оценио је председник.

Вучић је похвалио члана Градског већа Драгомира Петронијевића, који је, каже, био константно на терену током поплава и пружао подршку и помоћ најпогођенијим грађанима на Палилули.

Остале вести