Лепше него у Италији, помоћи ћемо прераду воћа

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић, данас је у Зајечарском округу, обишао засаде јабука "Тера оптима" породице Јокић и у разговору са локалним пољопривредницима рекао да држава помаже прерађивачку индустрију посебним подстицајима.

Јокићи, иначе из Тополе, пренели су му да су првих 10 хектара јабуке засадили 2014. године, у селу Жучковац, јер је крај погодан за воћарство, због идеалне надморске висине.

Милош Јокић, један од млађих чланова породице и власник плантаже, студије је завршио у Барселони, али се вратио у Србију и у своју земљу донео знање и искуство Шпанаца у воћарству.

Vucic Zuckovac
Извор: Танјуг

У плану им је да граде хладњачу у Тополи, од 2.500 тона, која би служила искључиво за прераду, јер дугорочно желе да буду извозници.

Вучић је истакао да држава за прераду воћа даје посебне подстицаје, не само преко Министарства пољопривреде.

Указао је на значај прерађивачке индустрије, која, каже, доприноси да не зависимо само од других тржишта, већ да оно што се преради може да "стоји" дуже и да се извози.

"Тражите помоћ и добићете, 50 одсто можете од државе за то што вам треба. Спремни да дамо, јер са тим имамо проблема", рекао је Вучић.

Јокићи планирају да у Жучковцу направе и малу хладњачу за складиштење јабука, пре транспорта.

Највећи део воћа извозе, али не директно, због регулативе и недостатка хладњаче.

Vucic Zuckovac
Извор: Танјуг

Шетајући кроз засаде јабуке на 33 хектара, председник је констатовао да плантажа дивно изгледа и да је, утисак је, лепше него у Италији.

"Обишао сам целу Италију, Пијемонт и Тоскану, али нешто овако лепо нисам видео. Ово је дивна Србија, породици Јокић хвала на овоме, и дај боже да зарадите још много више и да нам Србија изгледа овако", пожелео им је Вучић.

Јокићи имају 33 хектара под јабуком, а план је да до краја године засаде још 20 хектара.

Имају 10 стално запослених радника, али у време сезонских радова буде и по 100 "сезонаца", углавном из села Жучковац, у којем живи 400 људи, од којих је 200 радно способних.

Остале вести