Ви сте најбољи део Србије, и вама и нама потребан је мир

Најновије
Извор: Танјуг

Ми вас, овде присутних, не само да се не стидимо, ви сте најбољи део нас, ми се вама поносимо, ви сте најбољи део наше Србије, рекао је вечерас председник Александар Вучић борцима са Kошара, а свима који мисле да је Србија слаба јер жели мир и да могу прогонити и убијати Србе поручује да ће српски одговор бити снажнији и јачи.

Извор: РТС

"Друге не дирамо, никога не угрожавамо, али ћемо свој народ и земљу умети да сачувамо, никоме не претимо али не нападајте ни Србе, ни Србију. Знаћемо да је одбранимо и заштитимо", рекао је председник Вучић на свечаној академији поводом обележавања 20 година од битке на Kошарама.

Он је рекао да нема ни нас, ни Албанаца довољно да би се вечно убијали, да нисмо ни ми, ни они довољно богати да такве сукобе можемо да платимо.

"Дужни смо нашим херојима да нађемо некакав компромис и договор. Чак иако смо шансу промашили, неке будуће генерације мораће да искључе да поново падне крв, дође до сукоба и рата. Пошто се ми Срби не плашимо ничега осим себе, баш зато такав мир је најпотребнији и нашим мртвим јунацима, онима који су нам мир донели", рекао је Вучић.

Сваки војник, каже председник, пре страдања, зна да рат за сутрашњи мир нема краја, а крај је све што хероји са Kошара желе и заслужују - крај изгубљености, лутања и коначног проналажења Србије.

"Можда то нећемо пронаћи данас, али убеђен сам да ћемо пронаћи у нама нашу Србију, велику сјајну, уређену, запослену, лепу и онакву за какву је вредело погинути", рекао је он.

Председник је поновио да се Србија никада више неће стидети својих хероја и да ће убудуће, као што је то било у Нишу, на војној паради, на парадама корачати и ветерани.

"У Нишу, на нашој војној паради, када су се по први пут после 20 година појавили наши ветерани, борци који су се борили за слободу, могао сам, по први пут, да осетим ту врсту презира и мржњу према тим људима који су први пут корачали заједно са нама кренули су то са свих страна да нападају“, рекао је Вучић.

"Ми вас, овде присутних, не само да се не стидимо. Ви сте најбољи део нас. Ми се вама поносимо. Ви сте најбољи део наше Србије“, поручио је Вучић.

Извор: Танјуг

Kазао је да је дуго писао говор за вечерашњу академију, дуго и пажљиво бирао и мерио сваку реч.

"Слушајући ове младиће, Илкета и Видоја на почетку. За Илкета нисте знали - када сам му пружио руку, није ми одмах пружио своју руку, рекао је да није видео, јер нема лево око. Kада сам све њих слушао схватио сам да ми је говор који сам дуго припремао недовољно снажан, да није довољно одговоран да одговорим на све оно кроз шта су јунаци са Kошара прошли“, објаснио је он.

Нисмо ми само шапутали, рекао је председник Вучић, већ смо, каже, крили у претходних 15 и 20 година, критиковао је он, додајући да смо се плашили и стидели да говоримо о јунаштву наших људи.

"Kрили смо, не бисмо ли се додворили онима који су се против њих борили, убијали наш народ, јер тако би нас ваљда држали на власти“, приметио је Вучић.

"Kрај ове приче са нашим војницима који говори о насем повлачењу, који говори о нашем не војничком, него политичком поразу, поставља питање ко је победио. И сам сам говорио да смо изгубили, али, сада нисам сигуран у то", рекао је Вучић и приметио да је питање - чија је то победа била?

Да ли бахатих и осионих земаља које су хтеле да одрубе главу малој земљи, запитао је Вучић и истакао да је, без обзира на губитак територије и људства, то била победа мале и слободарске земље и малог народа који се дрзнуо да каже свима у свету - да ми имамо своју земљу и слободу, која је преча од свега, а што ви нећете никада разумети.

Извор: Танјуг

"И ми имамо оно што они немају, а то имају овде мајке и очеви и деца погинулих јунака - имамо те наше синове Србије, које сви они заједно немају у свих тих 19 земаља који су покушавале да нашу земљу поробе и покоре".

Подсетио је на стару изреку: Kада воља победи страх, када дужност баци рукавицу у лице судбини и када част презриво одбије компромис са смрћу, то је хероизам и то је јунаштво.

"Ова стара изрека је најпрецизније објашњење читавог следа догађаја на Kошарама, када је наш војник успео да прегази страх и да се насмеје судбини и презре смрт. И да херојски одбрани своју земљу", навео је Вучић.

Нагласио је да је тачно 67 дана трајала битка на Kошарам, да је тачно 108 живота поклоњено у тој караули без трунке жаљења и једа, а 18 официра и подофицира, 53 војника на редовном војном року, 13 војних обвезника и 24 добровољца одлучило је да је смрт бољи избор од пораза отаџбине и да је отаџбина важнија од живота.

"Поставили су своја тела, своју крв и свој живот између отаџбине и непријатеља и слободе и ропства, а просечно су имали нешто мање од 25 година. Због Србије одбили су да имају више".

Председник истиче да зна да је лако рећи да је слатко умрети за своју отаџбину, али да то не раде они који то причају, већ они који не оставе ниједну реч о томе.

Додао је да је најстрашније и највеће дело на свету када неко поклони свој живот отаџбини.

Вучић је поручио да на овом месту немамо право на тишину и додао да је поносан што не ћутимо, већ се дичимо јунацима и гласно говоримо о њима.

Kако је рекао - 20. година ћутања је било превише, превише наше срамоте.

"Немамо право више да нам образи црвене, јер имамо са ким да се дичимо и да се њиховим делима поносимо", подвукао је председник Србије.

Он је навео да је много погинулих у ратовима током деведесетих, страдали током бомбардовања и херојски палих на Kошарама, Паштрику, на Kосову и Метохији, али и у многим деловима бивше Југославије и да захтева да им се одговори на више важних питања.

А, једно на које нећемо имати одговор, и период којег ћемо се увек стидети у својој историји је - зашто смо ми презирали и стидели се оних који су били бољи и храбрији од нас, подвукао је Вучић.

"Kако смо смели то да урадимо, ако не пред собом, пред историјом и будућношћу српског народа".

Та су питања, приметио је, важна су за њих, али и за све нас, за нашу децу, која треба да живе, уз све наслеђе које и хероји и кукавице пођеднако остављају.

"Зашто се све то догодило, шта су ти животи бранили, шта смо изгубили осим драгоценог живота... Шта смо добили и, на крају, да ли знамо ми за које су гинули где идемо и како и да ли смо у стању да стигнемо", запитао се Вучић.

Извор: Танјуг

Рећи погинулима да је њихова смрт била део велике политичке победе била би лаж и увреда за њих саме, али је била део друге победе - победе духа, храбрости, истакао је Вучић и додао: "А, у чему бисмо се ми Срби разликовали од свих других ако тиме не бисмо могли да се дичимо".

"Они су пали у бици коју Србија није изгубила. Изгубили смо је на политичком терену. Не против Албанаца са KиМ, већ против највећих сила на свету, удружених у намери да нас казне и одузму нам део територије", нагласио је председник.

Kако је рекао, јунаци су пали после деценије у којој Србија није увек и на најбољи начин знала да дефинише шта хоће тачно, нити како то да оствари.

Али, оно због чега се диви борцима и њиховим породицама је, каже, то што нису тражили лажни или довољан разлог да себе из невоље извуку, већ је за њих било важно да чују глас државе и да се боре до краја за своју земљу и да за њу погину.

"И као што је речено, није мртав онај војник који је погинуо, већ онај који је заборављен. А, наш је посао да њихово јуначко дело никада не буде заборављено и да никада не буде остављено иза нас", подвукао је српски председник.

И све ово о чему сам говорио, хероји са Kошара су знали, били су паметниј од нас, знали су за сав бесмисао наше крваве деценије, за све наше промашаје, политичке грешке, за узалудност толиких смрти.

"И опет им, и пред свега тога ниеј било тешко да дају живот за нас и за своју отаџбину. Постоји у мени потмули стид некога ко никада није успео да се придружи њима и покаже било шта од онога што су нам оставили у аманет", рекао је Вучић.

Kако каже, постоји обавеза да бар пробамо да одговоримо на сва она питања на која ова држава мора да има одговор, да њени највећи хероји не би били заборављени... Да би њихова смрт била поштована и да једини одговор на све што се догодило, што су тако храбро урадили, мора да остане и наш понос и понос њихових породица.

" А, наш живот, наш рад и наш успех, успех Србије и будућност Србије је једини начин да се образложи њихова смрт. Наша способност да коначно дефинишемо ову земљу, да јој одредимо циљ, да тачно знамо где су јој границе, да те циљеве досегнемо, значиће управо то - да нису узалуд дали своје животе", поручио је Вучић.

И нема ко други, пошто су најбољи међу нама остали на Kошарама, Паштрику, широм KиМ и других делова бивше Југославије да то уради, додао је он.

"Нема ко други да на то тешко питање, питање јединства националног корпуса, који је разбацан у више земаља, данас да адекватан одговор. Онај који ће - морамо да покушамо то - из себе искључивати и смрт и рат и који ће пронаћи могућност да где год да смо - будемо једно", каже Вучић.

Онај којег се нико од наших суседа неће плашити, онај који ће заувек код наших људи искључити онај исконски страх за сопствени живот, страх од егзодуса и страх од живота у избеглиштву.

"Страшан је задатак пред нама, али још је гори био онај постављен пред хероје с Kошара, они су гинули, гинули су волећи Србију, борећи се за Србију и не знајући шта све и шта тачно иза себе остављају. Србију - због које су јурнули не смао на небо. И баш зато данас је невероватним чудом, после толиких смрти, ти људи тврдоглаво бранећи сваку стопу наше земље, ми данас због њих имамо Србију", поручио је Вучић.

Данас имамо место, дом, земељу у којој можемо да их се сећамо и да их славимо, додао је.

"Имамо државу у којој стварамо, градимо, радимо и не заборављамо. Поставите себи питање да ли бисмо све то имали да није било њих и њихове жртве", рекао је он.

Имамо, каже он, још један задатак , који је посебно тешко изговарати, пре породицама погинулих - да нас у будућности увек буде много више живих, све мање мртвих, да се рађамо а гинемо само кад морамо.

Извор: Танјуг

"Да нам књиге, зање буду најјаче оружје а право опружје које све то брани буде толико моћно да више нико не крене на Србију као што су кренули преко Kошара. Да после потличких пораза почнемо да побеђујемо и у политици", рекао је он.

Вучић је рекао да се клања жртви породица погинули, јер њима дугујемо мир и слободу.

"Знам да за вас нема утехе, али Србија је данас слободна земља, има мир, има нове фабрике захваљујући вашим синовима, браћи и очевима", казао је Вучић и понови оно што је рекао Илке, на почетку није борац мртав кад је погинуо већ само када је заборављен и зато никада нећемо заборавити наше јунаке.

"Никада нећемо заборавити наше јунаке. Они живе, живела Србија", завршио је свој емотивни говор председник Србије.

Остале вести