Посета Макрона потврда добрих билатералних односа

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас посланике Народне скупштине Републике Француске из редова "Република у покрету“ Жака Мара и Лилиану Танги, потпредседника и чланицу скупштинског Одбора за спољне послове.

Председник Вучић је рекао да га радује предстојећа посета председника Макрона Србији, коју доживљава као потврду добрих и садржајних билатералних односа, посебно због тога што до посете долази у години у којој Србија и Француска обележавају 180-годишњицу успостављања дипломатских односа. Он је истакао да је последњих година интензивиран политички дијалог и да је видљиво снажење економске сарадње, наводећи да више од 100 француских компанија послује у Србији. Такође је издвојио и значај јачања парламентарне сарадње двеју земаља.

Председник Србије Александар Вучић са представницима Народне скупштине Француске.
Извор: Танјуг

Председник Вучић је француске парламентарце упознао са разлозима застоја у дијалогу Београда и Приштине. Он је истакао да је Србија потпуно посвећена дијалогу, који се води уз посредовање Европске уније, а са циљем постизања компромисног, обострано прихватљивог решења. "Да би се дијалог наставио,
неопходно је да Приштина укине таксе на робу произведену у централној Србији“, поновио је у разговору председник Вучић. Он је захвалио председнику Макрону што је, са канцеларком Меркел, иницирао састанак у Берлину, односно у Паризу, као подршку дијалогу и проналажењу решења за питање Косова и Метохије, а самим тим и стабилности у региону. Председник Вучић је, такође, изразио захвалност Француској за разумевање ставова Србије, као и за подршку на европском путу.

Председник Србије Александар Вучић са представницима Француске.
Извор: Танјуг


Француски парламентарци су рекли да је циљ њихове посете да у Француској и у Европској унији побуде већи интерес за Западни Балкан, као и да помогну успостављању европских вредности и стандарда у региону, посебно кад је реч о владавини права и медијским слободама. Они су председнику Вучићу представили свој предлог да се у оквиру Берлинског процеса поведе и дијалог међу парламентима из региона.

Остале вести