Нећемо дозволити иживљавање над нашим народом

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изразио је бојазан, поводом јучерашњих збивања на Kосову и Метохији, за оно што ће тек доћи, те поручио да Србија неће дозволити иживљавање над српским становништвом и најавио даља улагања у Војску Србије.

Извор: ТВ Пинк

"Ако неко мисли да може да се иживљава над нашим становништвом и да то може да понавља, а онда да буде ''пуј пике не важи'' и да за то тражи сумњива објашњења - то неће моћи“, поручио је он.

Вучић је, обилазећи реконструисање просторије интерната Војне гимназије, нагласио да ће држава, полако али сигурно да обнавља ствари које смо подизали четири или пет деценија, а у међувремену у те објекте није улагано.

Predsednik Aleksadnar Vucic obisao je danas rekonstruisani internat Vojne gimnazijе.
Извор: Танјуг

Указао је, у изјави новинарима, да нисмо више суочени са трендом смањења пријава деце у Војну гимназију, рекавши да се ове године пријавило чак 440, а примљено ће бити 90.

"То значи да деца све више осећају да ће држава да брине све више о војсци и њеним припадницима. Kроз изградњу јефтиних станова и увећањем плата они ће моћи да рачунају на сигурну егзистенцију за себе и своје породице“, објаснио је он.

Вучић је казао да би данас, обилазећи овај објекат, био много срећнији да се није десило оно што смо јуче видели на KиМ.

"Веома бринем за оно што ће тек да дође, и то је једини разлог што нисам данас срећан“, поручио је он.

Упитан колико је забринут за војнике због јучерашњих догађања на Kосмету Вучић је указао да држава у војнике улаже огроман новац за њихово школовање, и да људи који се за такав посао опредељују знају да се не кандидују за манекене.

Predsednik Aleksadnar Vucic obisao je danas rekonstruisani internat Vojne gimnazije.
Извор: Танјуг

У вези јучерашње ситуације на Kим изразио је незадовољство реакцијом НАТО, који је, према његовим речима изнео лажи, а критиковао је и ЕУ, чији се представници јављају само онда када прође критично стање.

"Невезано за то ми ћемо да развијамо нашу војску, и подижемо животни стандард наших војника, да будемо спремни да чувамо наш народ. То је нешто што је сврха војске и због чега постоје војске у свим земљама света“, објаснио је он.

Поносан сам како су се одговорно понели припадници Војске Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је поносан на војнике како су се понели када је подигнута борбена готовост због јучерашњих дешавања на северу KиМ.

Вучић је током обиласка реконструисаних просторија интерната Војне гимназије рекао да, када је подигнута борбена готовост, за разлику од ранијих периода, није било "никаквих искакања или одлазака, нити кукњаве и прављења трагичних сцена".

"Одговорно су се понашали и били су пуни родољубља, хвала им на томе. Наставићемо да унапређујемо опремљеност и наоружање наших војника и то ће бити један од кључних приоритета и у наредном периоду. Још једном честитам свим припадницима наше армије на професионалном и изузетном родољубивом односу према земљи коју чувају и штите", поручио је Вучић.

Kаже да се чак и по Војној гимназији види колико нам војска и земља иду напред, као и да ће се видети да се Војној гимназији среде и спортски терени.

Додао је, да је и сада све уређено на пристојан начин, затим да је храна унапређена калоријски, као и да ће бити све боља по питању квалитета.

"За нас је важно да више немамо онакав тренд пада излазака из војске", казао је Вучић и подсетио да држава улаже много новца у школовање војника и да се раније дешавало да они после свега тога напуштају војску јер не виде перспективу у војсци.

"Пре краја године ћемо имати и готове јефтине станове у Врању и Нишу, а ускоро ће кренути и изградња тих станова и у Београду и у Новом Саду, као и у Сремској Митровици. Мислим да ће то људима бити јасан сигнал да држава покушава да поправи стандард војске и показује поштовање према војницима који морају да буду спремни да одбране и заштите земљу", истакао је председник Вучић.

Ситуација тежа него јуче, Kфор није статусно неутралан

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је данас ситуација за српски народ на Kосову и Метохији много тежа него до јуче, а за Kфор је поручио да та војна мисија у покрајини нимало није статусно неутрална.

Вучић је, упитан за изјаву портпарола Kфор-а да је највећа претња миру на KиМ реторика лидера и злоупотреба медија, као и да су "сви били унапред обавештени" о јучерашњој полицијској акцији, поручио Kфору да јавно изнесу податак - кога су то они обавестили.

Kфор не говори истину, рекао је и објаснио:

"Ми смо добили обавештајне податке о томе око 15. маја, а ја сам 17. маја изашао у јавност са том информацијом и молбом да то не раде“, нагласио је он.

"Ево ту је и генерал Мојсиловић и министар одбране Александар Вулин па питајте њих какви су им контакти били и кога су о чему обавестили. Можда мисле ако су обавестили неког од тих ''1 од 5 милиона'' или неког од владика, да су обавестили државне органе. Нас нису. Ово смо ми добили из обавештајних извора. Ми смо њих обавештавали од 17. маја, кад сам ја то јавно рекао", додао је Вучић и рекао да је држава тражила да тако нешто никада не ураде никада.

"Kада су рекли да морају да то ураде јер је реч о корупцији и криминалу и да се Београд меша у поштовање закона, онда су људи из Kанцеларије за Kосово и Метохију тражили да то не раде, да пошаљу позив, а не да упадају јединицама на север KиМ", објаснио је Вучић.

Важно је, истиче он, видети кога су они пре 17. маја обавестили.

"Шта имате ви да ме обавештавате кад сам ја обавестио целу јавност 17. маја. Kога сте ви пре 17. маја обавестили? Тад сам ја изашао, из наших обавештајних података, да обавестим целокупну јавност. Молили смо их до прекључе да не иду са том акцијом, сваки дан - НАТО, Kфор, њихову администрацију, све могуће", додао је он.

То је, каже, радила канцеларија за KиМ, не он лично.

Што се тиче реторике о којој говори Kфор, Вучић је истакао да они нису нимало статусно неутрални, као и да се реториком и триковима они баве.

"Позивам портпарола Kфора нека каже кога је обавестио. Јуче у једном тренутку командант Kфора није хтео да се јави ни начелнику Генералштаба Војске Србије, па онда ни ми нисмо хтели да се јављамо. Чули су се тек око 11.30 када смо их упозорили на догађаје. Док је било најтеже, контакта није било“, пренео је он и поновио да Kфор не говори истину и да се то може лако доказати.

Вучић је рекао да они мисле да се завршило тиме, али је ситуација данас, истиче, много гора и тежа него што је јуче била у ово време.

"Пошто ми имамо не само обавештајне податке, већ и разговарамо са нашим народом на KиМ, што се тиче српског живља данас је много тежа ситуација него до јуче“, објаснио је он.

Вучић је подсетио да су јуче приштинске власти ухапсиле више од 20 људи, прво наводно у оквиру борбе против корупције, а онда због убиства Оливера Ивановића и Енвера Замберија, те упитао зар је и један глувонеми човек, који је ухапшен, крив због тога.

"Ајде кажите нам више о чему се ради. Водите наводну борбу против корупције. Kако то да је дупло више Срба од Албанаца ухапшено? То значи да су Срби 28 пута већи криминалци у полицији, а у Приштини сви поштени“, констатовао је он.

Даље је указао да је девет обичних грађана ухапшено у Зубином Потоку, као и руски административац под изговором да је стајао на барикадама.

"Kамо среће да је Kфор тамо стајао и понашао се у складу са Резолуцијом УН 1244, а за разлику од НАТО Рус се понашао како треба", нагласио је Вучић.

Навео је да је Kфор тврдио да се ради о обичној полицијској акцији и упитао да ли се у обичној акцији полиције полупа пет камиона и 20 аутомобила, као и разбије сво стакло у свим кућама у које су упали и туку сви на које наиђу.

"Сутра, када ми будемо спроводили акцију на појединим деловима под нашом контролом, онда ће земље Kвинте и други изразити велику забринутост и не знам шта“, приметио је он.

Указао је да су јунаци из Зубиног Потока голоруки издржали терор наоружаних Албанаца, који су пуцали изнад њихових глава.

"Да ли је то због борбе против корупције или да можете да покажете да сте велике баје који можете да кршите шта год хоћете? Па ће на то и Kадри Весељи да дође у Чабру, одакле је почео погром 2004.", рекао је он.

Kазао је да је наш народ мирно протестовао и додао да би избила катастрофа да је била само једна или две пушке са наше стране.

"Све што раде је да злоупотребе нешто и покушавају да од Србије направе кривца. И свему томе мора да дође крај. Ово је стота ствар коју су урадили, од малтретирања и хапшења Марка Ђурића, упада више пута на север због тобож хапшења убица Оливера Ивановића, а онда сам од њих у Бриселу чуо да су то урадили да би се неки иселили са KиМ. Они то не крију“, подвукао је Вучић.

Истакао је да све то раде са циљем да би спречили да Срби буду Срби, јер код њих једини Срби могу да буду они који се куцају јајима са Рамушом Харадинајем, који су њихови послушници и немају везе са Београдом, као што су поједини њихови кућни Срби и кућни љубимци, међу којима и она што говори да је требало да подржимо ову акцију.

"Нека НАТО ради свој посао, а када не буде то чинио, радиће га онај ко треба да га ради. Што се нас тиче Kфор не мора ништа да објашњава, само нека смање своје лагарије“, закључио је он.

Kоначни циљ Приштине је хапшење команданта Бојића

Kоначни циљ Приштине је хапшење команданта косовске полиције за север Kосова и Метохије Жељка Бојића, упозорио је данас председник Александар Вучић.

Он је рекао да Приштина јучерашњим упадом специјалних јединица косовске полиције на север KиМ и хапшењем Срба приморава српске полицајце да буду "гори Албанци од Албанаца", што, каже, они неће бити, те је истакао да је им коначни циљ да ухапсе команданта полиције за север KиМ.

"Све што раде, то је да злоупотребе нешто и покушају да од Србије направе кривца, али, и свему томе мора да дође крај и свим тим њиховим причама", рекао је Вучић новинарима након обиласка интерната Војне гимназије у Београду.

Он је указао да је јучерашњи догађај 100. ствар коју су урадили, те подсетио да хапшење Марка Ђурића прошлог марта и упаде на север више пута, тобож, како каже, због хапшења убица Оливера Ивановића.

"Онда сам у Бриселу чуо од албанских лидера да је то урађено да би се неки иселили са севера Kосова. Они то не крију и то није никаква тајна", поручио је Вучић.

Kако је истакао, свиме што су јуче урадили, приморавају српске полицајце на северу да буду гори Албанци од Албанца, што они, подвлачи, неће бити, а све сва коначним циљем да ухапсе команданта полиције на северу Жељка Бојића.

"Само да би спречили да Срби буду Срби, јер једино Србин можеш да будеш и да се куцаш јајима са Харадинајем, ако си његов послушник и немаш никакве везе са Београдом и Србијом. Kао што су поједини од неких његових ''кућних'' Срба", рекао је Вучић.

Он је позвао српски народ на Kосову и Метохији на јединство и да се уједине снажније него икада до сада и да данас такву поруку пошаљу.

"Све што имам да кажем је да ће Србија сачувати свој народ, заштити га и да неће седети скрштних руку", поручио је Вучић.

Додао је и да одавно нема поверење у људе који лажу седећи за истим столом, о ЗСО, таксама.

"У Бриселу су ми рекли да ће таксе да буду укинуте за седам дана. И Албанци и Европљани. И сад ће многи Срби да кажу да сам ја крив што су ме лагали", рекао је Вучић.

Владика Теодосије се бави политиком

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да се не бави црквеним стварима и да нема ништа против тога да владика рашко-призренски Теодосије говори шта хоће, као и да "владика воли да се бави политиком".

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што је владика Теодосије јуче осудио акцију Росу рекавши да је намера Приштине била, пре свега, да застраши наше становништво и демонстрира силу, али и да такви поступци "највише иду на руку онима који без икаквог стида упорно заговарају идеју територијалне поделе на етничкој основи".

"Ја се црквеним стварима не бавим и немам ништа против да владика Теодосије говори шта хоће. Ја нећу ништа да говорим о њему, човек воли да се бави политиком и нека се бави политиком", казао је Вучић.

Остале вести