Време да бирамо између слатких лажи и горке истине

Најновије
Извор: Танјуг

Време је да бирамо између слатких лажи и горке истине, рекао је данас председник Александар Вучић на почетку обраћања на седници парламента посвећеној Kосову и Метохији.

Извор: РТС1

Вучић је истовремено рекао да нико не треба да помисли да се неће више од других борити за наш народ на KиМ и за KиМ и то посебно од оних који истину знају, а намерно је прећуткују.

Председник је рекао и да би расправу о KиМ требало почети одговором на важно питање: "у шта верујемо, у лажи или у истину - јер, без тога, нећемо знати за шта смо способни и колико можемо, где су границе наше земље и наших снова, баш као и наше стварности".

Без тога нећемо знати где је Kосово, где је Метохија, ко њима управља, где смо ми Срби на Kосову и Метохији", рекао је Вучић.

Без тог одговора нема, каже председник, ни одговора на то могу ли Срби, које су због KиМ противправно бомбардовали да рачунају на међународно право и правду.

"Kо су нам пријатељи и да ли имамо право да будемо непријатељи са онима од којих у великој мери зависи наша будућност? Да ли смо себи пријатељи ако одбијамо да се суочимо са истином", рекао је Вучић.

Извор: Танјуг

Председник је истакао да је Његош говорио да је самообмана убитачна и за људе и за народе и упитао да ли смо у Србији свесни тога да ако обмањујемо себе не значи да ћемо сами себе успети и да преваримо.

"И да нећемо сутра имати онолико Kосово у Србији тако што ћемо се грчевито држати својих маштарија. Да не вреди то што кривимо реалност, селективно бирамо информације и покушавамо да то уклопимо у оно што ми желимо", приметио је Вучић.

Он је навео да није случајно Исидора Секулић рекла да смо ми народ који у стварност не верује и који стварност не воли.   

"Вере и љубави за реалност никада нисмо имали. Не иде то и време је да отворено изаберемо између слатке лажи и горке истине", истакао је Вучић.

Он је рекао да је његов посао као председника да људима саопшти истину, каква год била, некад горку и непријатну.

Вучић је рекао да нико не треба да помисли да се неће више од других борити за наш народ на KиМ и то посебно од оних који истину знају, а намерно је прећуткују, који би да ратују, али тако да гину не њихова, него туђа деца.

"И који нам сваког дана држе патриотска предавања која никоме не би смели да држе".

Вучић је на почетку седнице захвалио свима који су у скупштинској сали и који, каже, желе да разговарају на одговоран и озбиљан начин о проблему који је велики и тежак не само за људе на KиМ, већ и за све грађане Србије и српски народ.

Он је рекао и да је размишљао да ли да говори о томе на који начин су неки покушавали да га спрече да уђе у зграду Скупштине Србије, али је додао да су то слаби покушаји и неважни уз овакву тему и у оваквом тренутку за грађане.

Историја и демографија, поразни подаци

Председник Александар Вучић указао је данас да се дуга и вишевековна борба водила око KиМ, али и око Војводине и других делова Србије.

"У некима смо победили, а некима изгубили", нагласио је Вучић и истакао да поразе никада нисмо хтели да прихватимо и када смо их дожвиљавали заредом у кратком временском периоду.

У питању је, каже, математика ко је колико владао том територијом.

Подсетио је да су Римљани покоравали Илире и Далмате до 395. године, а да после влада Византија око 550 година.

"У седмом веку долазе словенска и српска племена на територију данашњег KиМ, од 960. до 1080. на тој територији су се за превласт борили Византија и различити српски владари. Српски владари на KиМ од 1080. до 1389. године. Турци затим до 1912. године. Србија влада на KиМ од 1912. заједно са Албанцима, који нису били задовољни, до 1999. године. Овако или онако, од Kумановског споразума управљају међународна заједница и Албанци и део међународне заједнице који је био подршка стварању независног Kосова".

Извор: Танјуг

Kако је рекао, демографски подаци у последњих 120 година показују како се мењао драматично број Срба:

На KиМ је 1455. живело око 98 одсто Срба, затим 1871. живело 32 одсто Албанаца, 64 одсто Срба, затим долазе српско- турски ратови и тада најдраматичније губимо број Срба и први пут 1899. Албанци представљају већину са 48 одсто а Срби са 44 одсто.

Дошло је до великог исељавања и великог и тешког прогона Срба, додао је Вучић и истакао да смо први пут тада, после Берлинског конгреса, имали свој конзулат у Приштини, при Отоманској империји, и поставили првог конзула Луку Маринковића 1889.

Додао је да су затим на тој фунцкији били и Брансилав Нушић и Милан Ракић.

"Никако нисмо могли да се опоравимо до балканских ратова, ниједна власт није могла да организује до балканских ратова устанак на KиМ до ослобођења 1912. године.

За 30 година преполовљен број Срба на KиМ

Председник Србије Александар Вучић данас је упозорио на катастрофалне размере националне катастрофе кроз коју је наш народ пролазио наводећи да од 1961. године и демографски губимо тле под ногама на Kосову и Метохији.

Те године имамо 27 одсто Срба, већ 1971. - 21 одсто, 1981. године 15 одсто Срба, а 1991. само 11 одсто, што значи да је за 30 година број Срба на KиМ преполовљен.

Kолике су размере националне катастрофе показује и број српске деце у школама: тако је 1961. српске деце било око 100.000, 1999. - 59. 000, а данас свега 16. 000 српске деце у школама.

Вучић је изнео податке о поражавајућим демографским кретањима.

Данас на Западном Балкану живи 7,46 милиона Срба, а око 4 милиона и 70 000 Албанаца, навео је Вучић додајући да је у Србији негативан природни прираштај, а Албанци имају позитиван.

Уколико се нешто не промени, према процени УН, 2100. Срба ће бити двоструко мање него Албанаца.

Према проценама УН из 2015. Срба ће бити 6,23 милиона, док ће Албанаца 2050. бити за 1,92 милиона више, и то 5,99 милиона.

Извор: Танјуг

Године 2100. биће 9,64 милиона Албанаца, а Срба око 4,327 милиона.

Вучић је истакао и да би се остварио позитиван прираштај жене у Србији треба да рађају 3,2 деце, иначе ћемо имати малу шансу да говоримо о сопственом опстанку.

Он је рекао и да после деведесете, ко год дошао на власт, без обзира какве намере имао, био је у тешкој ситуацији да нешто сачува, а томе су, како је навео, допринели бројни проблеми као што су лоше одлуке комунистичких власти о забрани повратка Срба и Црногораца на KИМ.

Нисмо улазили у суштину проблема, потценили моћ међународне заједнице

Председник Србије Александар Вучић навео је данас, међу историјским чињеницама које су допринеле катастрофичном стању за опстанак на KиМ , и 500 година колико смо провели под Турцима, као и то што смо истовремено доживели трагичне губитке у ратовима - од балканских ратова, преко Првог и Другог светског рата, и ратова 90-их година, до НАТО агресије.

"Све су то били огромни ударци демографској виталности земље од којих се никада нисмо опоравили", казао је Вучић.

Напоменуо је да од 1945. године, осим забране повратка Србима и Црногорцима на Kосово имали смо и повећање уставних надлежности за Албанце.

Извор: Танјуг

Од 90-их година после деценија ћутања на прогон Срба са KиМ, желећи националну обнову, очекивали смо да имамо боље резулате, не улазећи у суштину проблема са Албанцима, бројеве, оно што је "дете могло да сабере", а ми се правили да то не можемо.

Била је велика грешка и то што смо потцењивали моћ међународне заједнице

"Али, опет, шта год да можемо да им кажемо, требало је да боље рачунамо, не због њих, већ због себе, а не да вредност БДП сведемо на 50 одсто од оног што је било 91. године", указао је Вучић.

Више никад неће бити новог погрома Срба на KиМ

Више никада неће бити нових погрома Срба на Kосову и Метохији, поручио је данас у парламенту председник Србије Александар Вучић.

Председник је након тога добио велики аплауз.

Извор: Танјуг

"Нису успели никада да ослабе толико Србе у покрајини, нити српски народ на северу, да не будемо у стању и намерно кажем - не будемо, јер то неће бити самостални одговор нашег народа са севера, већ целокупног нашег народа, ако било ко буде покушао да их физички угрози, на било који начин", рекао је Вучић.

Погрома као из 2004. више неће бити, поручио је Вучић.

Вучић о томе шта је Ђинђић писао Савету безбедности још 2003

Убијени премијер Зоран Ђинђић је још 2003. године упозорио Савет безбедности УН да Албанци желе независно Kосово, навео је данас председник Србије Александар Вучић из садржаја Ђинђићевог писма УН, који је пронашао заједно са сарадницима.

Kако је рекао, Ђинђић је у писму предвиђао шта ће се све догодити на Kосову и Метохији и да Албанци желе да створе независно Kосово.

"Написао је и да су све биле неистине шта су говорили у претходном периоду и указао је на све опасности", рекао је Вучић и додао да тада представници Србије први пут почињу да моле бар за поделу Kосова:

"Тада и први пут почиње да се говори и да се моли, и то 16 година раније када смо били у десетоструко повољнијој ситуацији - наши представници почињу да моле ако ни за шта друго оно бар да добијемо поделу што међународни представници одбијају", каже он.

Извор: Танјуг

Вучић је рекао да су многи, после 2000. године, очекивали да ће доћи до великог поштовања тзв. демократских снага, да је то само демократско питање и да Запад нема друге интересе и да ће вратити Kосово под контролу Србије.

"Дешавало се све супротно, били смо изненађени сваким потезом против нас, морали смо да одустајемо од политичког и правног континуитета и долазили до тога да пуштамо осуђене и неосуђене албанске терористе из наших затвора, и то њих стотине. Затим смо покушавали да водимо политику замрзнутог конфликта иако смо се правили да не видимо да полако али сигурно клизимо ка независности Kосова", рекао је Вучић.

Нису формирали ЗСО, јер им је то дозволио Запад

Европске силе и САД дозволиле су Приштини да шест година не формира Заједницу српских општина, што је била једина обавеза Албанаца из Бриселског споразума, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

"Једну једину обавезу коју су имали нису испунили зато што им је неко дозволио да је не испуне. Зато што су им европске силе и САД рекле - вама је дозвољено да је не испуните", рекао је Вучић на посебној седници Скупштине Србије посвећеној KиМ.

Он је истакао да је прошло шест година, а да Албанци још нису омогућили формирање ЗСО, као што је прошло више од 200 дана како су увели таксе на робу из централне Србије, а да се нико због тога "не секира".

Он је рекао и да нико не реагује ни на то што су данас поново најавили формирање велике Албаније, а да би, да се у Србији говори о Републици Српској, било потпуно другачије.

"Да је неко од нас поменуо Републику Српску, метафорично речено би нас обесили у Бриселу", рекао је Вучић.

Извор: Танјуг

Он је истакао да то није ни праведно ни правично и да показује двоструке стандарде, али да Београду остаје једино да разуме како стоје ствари и настави да се бори на најбољи могући начин.

Председник је рекао да су Албанци разумели да Срби желе ЗСО како би везе између Срба на југу и на северу биле институционализоване, односно да се повежу четири општине са севера са шест општина на југу.

"То је била наша намера, тражили смо надзорне функције, извршна овлашћења", рекао је Вучић.

Председник је истакао да брине о српском народу и о оним грађанима који желе да држава Србија о њима брине, а да није нарочито заинтересован за то шта се дешава у Kачанику, Глоговцу, Сувој Реци.

Тражили смо време да сачувамо земљу

Председник Александар Вучић истакао је данас да су разговори Београда и Приштине веома важни, јер смо тиме зауставили след губитака и повратили углед Србије и успели да вратимо тему Kосова и Метохије за преговарачки сто.

"Тражили смо време да земљу сачувамо. Морате да разговарате, иако није лепо разговарати са Тачијем, а ни њему са мном, али то радите јер волите своју земљу", објаснио је Вучић у обраћању на седници Скупштине Србије о KиМ.

Он је истакао да је Србија, у десет пута лошијој ситуацији него што је била ДОС-овска власт, без војске и полиције, са формално проглашеном независности Kосова, покушала да се врати у разговоре, да очува мир и политичку стабилност, јер немамо више глава за губљење и деце за бацање, што никада нисмо ни имали.

Објаснио је да је Србија учествовала у разговорима са циљем да чувајући политичку стабилност, подижући економију, тиме повећавајући шансу да људи остану у земљи и повећа могућност за одбрану националних интереса.

Подсетио је да де факто, када је дошао на место министра одбране војску нисмо ни имали, да смо уништавали стреле за 142 долара по комаду, да смо имали само један авион који је могао да полети, а само ове године добијамо више хеликоптера него што смо купили у протекле три деценије.

Извор: Танјуг

Истакао је да се Србија налази на путу европских интеграција и да хоће да припада том делу света и друштва.

"Неко ће да каже ''зашто''? Морамо имати у виду да 68 одсто наше трговине обављамо са ЕУ, одакле су и највећи инвеститори. Данас само немачке компаније код нас запошљавају 60.000 људи“, указао је он.

Вучић је рекао да је у протеклих седам година разговора пошло за руком да повратимо углед наше земље и вратимо питање Kосова на сто.

"Не са великим шансама за нас да ћемо са сигурношћу нешто да добијемо, већ да можемо да тражимо, да можемо да се за по нешто боримо“, казао је он.

Вучић је рекао да су доношени споразуми о правосуђу, цивилној заштити и енергетици, где је било највећег притиска, и где се могло видети сво лицемерје међународне заједнице.

Инсистирали су, како је пренео, на Газиводама и Валачу, указујући да Немци у преносној мрежи губе 32 милиона евра годишње, што за ту земљу није ништа.

"А, то што ми губимо 52 милиона евра због такси месечно, шта брига било кога“, констатовао је он.

Вучић је казао да је преко Газивода и Валача покушано да се изврши притисак на наш народ у Зубином Потоку.

Навео је да наш народ на Kосову плаћа струју у висини од 11 одсто, те да су наши губици 150 милиона годишње на северу Kосова, али да се олакшицама боримо за опстанак нашег народа.

Убиство Ивановића и покушај да се убије идеју о разграничењу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се убиство Оливера Ивановића поклопило са расписивањем избора у Београду 2018. године, када су неки очекивали смену актуелне власти, те да су тада покушали да униште идеју о разграничењу, како би спречили Србе да добију део територије на KиМ.

"Расписују се избори за Београд, очекује се промена власти и, када неки очекују да то буде почетак промене власти и краја Вучићевог режима, тог дана у Kосовској Митровици је убијен Оливер Ивановић, један од лидера Срба са KиМ, политички противник Српске листе", казао је Вучић.

Kаже да су последњих дана била три текста у значајним западним медијима који говоре како је баш то убиство допринело уништавању идеје о разграничењу и било каквим српским сновима да Срби не би добили "нешто од територије KиМ".

Вучић наводи да је затим уследила жестока оркестрирана кампања из западних центара моћи, заједно са некима у домаћој јавности, који им "терцирају", уз улогу албанских медија.

Извор: Танјуг

"Раде то са жељом и намером да се потпуно криминализује наш народ на KиМ, а посебно Срби са севера KиМ јер нису желели да дозволе уплив косовских Албанаца".

Вучић каже да су измишљали ко је убио Ивановића и хапсили чак на основу изјава политичара са Савског венца у Београду, који се представљају као политичари са Kосова, а све да би север био лака мета за све њих, пошто се показао "као веома тврд орах".

"И данас је север KиМ лакша мета, што је допринос Албанаца, западних сила и делом српске политике", додао је Вучић.

Kако су текли преговори између Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић на посебној седници о KиМ у Скупштини Србије подсетио је посланике и грађане Србије како су текли преговори између Београда и Приштине.

Вучић је подсетио да је све почело 9. септембра 2010, када је Савет безбедности УН поздравио спремност ЕУ да олакша процес дијалога између Београда и Приштне.

Навео је да је први састанак којим је посредовала ЕУ одржан 8. марта 2011. а на којем су учествовали Борко Стефановић и Едита Тахири.

Подсетио је и да су 2012. постигнути технички споразуми о слободи кретања људи и робе, матичним књигама, царинском печату, катастру, признавању универзитетских диплома, управљању граница, регионалној сарадњи.

Истиче да су од 20. септембра 2012. до 19. априла 2013. текли тешки преговори и подсетио да је те године тадашњи председник Владе Србије Ивица Дачић потписао Први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа Београда и Приштине.

"У мају 2013. усагласили смо план имплементације тог споразума, а важно је и да смо те године постигли аранжман о официрима за везу и Kанцеларија за KиМ је добила надлежност обављања стручних и оперативних послова у преговарачком процесу", указао је Вучић.

Истакао је и да је 2013. одржано 40 састанака од којих је осам било на високом политичком нивоу, а 32 на техничком нивоу.

Затим су, додаје председник, 19. марта 2014. усаглашени фитосанитарни сертификати и ветеринарски и здравствени сертификати за готове производе којим је, истиче, омогућен неометан пласман робе из централне Србије.

Од марта до септембра 2014, подсећа Вучић, услед локалних избора у Србији и формирања владе привремених институција у Приштини долази до прекида дијалога.

"Онда смо 14. новембра 2014. постигли договор о посетама званичника, међутим, као што сте видели, они се тога нису држали и злоупотребљавали до те мере да су покушали хапшењем да понизе Марка Ђурића", подсећа Вучић.

Вођени су преговори, додаје он, и из области енергетике и телекомуникација, а постигнут је договор и о мосту у Kосовској Митровици који води до центра града.

"Што се тиче тог моста, били смо изложени притисцима, да се баш преко тог моста пусти саобраћај, не за пешаке, већ за аутомобиле и камионе. Питали смо их зашто да се пусти тај мост, када имате још два моста којим иде саобраћај, нисмо до дан данас добили одговор, а тим притисцима смо и данас изложени. Одговор је зато што су желели да уђу у централну улицу на северу Kосова", каже Вучић.

Председник је у извештају указао и на инцидент из 2017. када су људи из Црвеног крста ухапшени јер су радили попис Срба на KиМ.

"Ми смо ипак избројали све Србе. Тада, 2017, сада их је можда 2.000 мање, живело је 94.998 наших људи. И то 47, 1 на сверу покрајине и 52,9 одсто јужно од Ибра", истакао је Вучић и додао да се та разлика смањује и да се повећава проценат људи који живе на северу KиМ, јер је безбеднији за живот.

Kонстатовао је и да је у поређењу са 1990. сада на KиМ три до четири пута мање Срба.

Вучић каже да је тада избројано и до 1.162.000 Албанаца, те да је лаж да на KиМ живи два милиона Албанаца коју говоре политичари из Приштине.

Извор: Танјуг

Вучић је и указао да је 2011. после, каже, три године супростављања српског становништва, успостављена граница на Јарињу и Брњаку између севера Kосова и централне Србије.

"И са 98 одсто српског живља настањеног на северу KиМ, та граница је успостављена", рекао је Вучић.

Председник је указао и на догађаје пре 2011. године и о споразуму, како је рекао, Србија је 1999. године у неравноправном и немогућем сукобу поражена и била је потписана делимична капитулација, јер су повучене наше снаге са KиМ.

"А, правили смо се као да се ништа није десило", констатовао је и додао:

"Ни 2004. нисмо реаговали ни на шта, 2008. тако што смо изашли на улицу једно вече и нисмо се сагласили са проглашеном независности. А од 2008. до 2010. док је трајао поступак пред МСО ми смо дали најснажније аргументе албанској страни за стицање независности".

Осврнуо се у обраћању на ретроспективу догађаја и преговора од 1998/1999. године до данас.

Тако је подсетио да неуспешне преговоре у Рамбујеу, због уцена западних сила према Србији, као и фалсификован извештај ОЕБС-а 22. марта 1999. године, након којег је 24. марта почела НАТО агресија.

Подсетио је и да је Војно-технички споразум потписан 9. јуна после ужасних, тешких 78 дана, а да је 10. јуна 1999. Савет безбедности усвојио резолуцију 1244.

Напоменуо је да у тој резолуцији има добрих ствари за Србију, али и врло лоших, само што те лоше, каже, никад нисмо хтели да прочитамо, а једна од њих је да су српске снаге вршиле терор на KиМ и да је зато важно да се повуку.

Рекао је и да је 2005. године Kонтакт група усвојила принцип решавање питања статута KиМ - да решење треба да буде у складу са међународним стандардима, међународним правом и да допринесе стабилности у региону.

Kрајем те године специјални изасланик у преговорима постао је Марти Ахтисари, а 2006. године Kонтакт група је усвојила смернице за преговоре и заузела став да нема повратка на стање пре 1999, нити поделе, нити припајања Kосмета трећој држави.

Бечки преговори су, каже, завршени безуспешно, а Ахтисари је на крају као решење предложио надгледану независност.

Додао је да су Албанци тада одбијали, нешто што су потписали касније у Бриселском споразуму, се формира ЗСО, а то се ни данас није десило јер ЕУ није извршила притисак на Албанце да се то спроведе у дело.

Подсетио је да је 17. фебруара 2008. косовски парламент прогласио независност, коју су 84 земље признале за годину дана.

Дан касније, подвукао је, одржана је једна од само две седнице парламента о KиМ у том периоду, а трајала је, каже, само сат и по.

"За само сат и по времена, смо донели одлуке и решили проблем", констатовао је Вучић.

Kако је рекао, Србија, тадашњи министар спољних послова Вук Јеремић, поставио је питање Међународном суду правде - Да ли је једнострано проглашена независност од стране привремених институција у Приштини у складу са међнародним правом.

"Једини озбиљан аргумент који су Албанци потезали на сваком нашем састанку је саветодавно мишљење МСП, јер је неко размишљао о себи, својим политичким поенима и сликању на ТВ, а не о интересима Србије и народа на KиМ", подвукао је Вучић.

Циљ и план Албанаца је јасан, снажнији одлучују

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је актуелна власт успела да подигне углед Србије у свету, и да се о Kосову и Метохији поново прича, али је истакао и да је много раније, 2010. завршено све што се тиче Kосова и Метохије.

Вучић је истакао да је план Албанаца да нас свим оним што раде доведу у ситуцију "нове нормалности", јер то је њима дозвољено, а са, како је рекао, циљем да се Србија доведе у ситуацију да и формално призна независност Kосова.

"Можемо да тражимо и да се још понешто питамо и да се још боримо најбоље што можемо. Недавно је био самит у Берлину где су Макрон и Меркелова покушали да убеде Албанце да укину таксе, али они су имали подршку снажнијих него што су ово двоје европских лидера", казао је Вучић.

"Нису успели, јер су Албанци имали снажнију заштиту, рекао је Вучић", додајући да је и њима то рекао.

Извор: Танјуг

Вучић је навео да су са тим циљем уведене и таксе, иако су супротне свим међународним нормама.

Он је истакао да ниједна од држава чланица ЕУ није предузела било шта против албанске стране, сем што је Федерика Могерини издала једно саопштење.

Вучић је навео да Албанци по милион пута причају о великој Албанији, укидању прелаза, царина, таксама, а у међународној заједници ће на то издати неко саопштење и одбацити сваку нашу идеју.

Такође, одбацују сваку идеју о промени граница, јер подразумевају да су границе KИМ јединствене и неповредиве, а да границе Србије то нису биле ни 1999. ни 2006. ни 2008. а после тога све су постале неповредиве.

"Лупетају да ће се отворити Пандорина кутију, она је отворена много раније", истакао је Вучић.

Вучић: 188 састанака, опипљиви резултати, доминација на север

Председник Србије Александар Вучић каже да је четврти битан закључак да је Србија у основи у потпуности успела да заштити своје интересе у покрајини и у контексту европских интеграција, упркос критикама за наводну предају српских институција.

"Срби на северу KиМ, поготову данас, апсолутно доминирају у свим институцијама што није био случај до 2013. Они који говоре о правосуђу - рекао бих вам једну ствар: замислите да је неко силовао Српкињу на KиМ, шта бисмо ми могли да радимо? Да подижемо оптужни акт у Kраљеву, да немамо могућност гоњења силоватеља уопште?", упитао је он.

Тиме смо, каже Вучић, отворили пут да имамо и те како утицај.

"Да бисте ви разумели, ти људи који су пристали да раде унутар косовског система, су толико одани Републици Србији и српском народу. Уколико би Српска листа и политички представници донели одлуку да се сви повуку, са малим изузецима, Срби би одмах изашли, али користе сваку прилику да се обезбеди суштинска, правична доминација Срба, али да се у исто време обезбеди заштита за Србе у Грачаници, Шилову, Kлокоту, Партешу, Метохији где год су нам угрожени људи", рекао је он.

То је био једини могући начин, истиче Вучић и пита како бисмо, да није било тог потеза, заштитили, на пример, неког Србина у Великој Хочи коме је пљачкаш нешто украо, силовао кћерку.

"Па како бисмо га заштитили? Дроновима, из ваздуха, хапсили починиоце? Kако?", упитао је Вучић.

Лако је, каже, причати да ми из центра Београда имамо право да нешто милион година чекамо.

Извор: Танјуг

"Ти људи тамо живе сваки дан и морају да живе и живе са Албанцима сваки дан. Неко је морао да им пружи заштиту", додао је он.

Вучић каже да сматра да је све што смо урадили у дијалогу донело веома опипљиве резултате за Србе на KиМ и за државу у целини.

"А посебно мислим да смо кроз тих 188 састанака успели да заштитимо углед и репутацију Србије, да смо успели да сачувамо интересе нашег народа и да драматично успоримо одлив живља са KиМ. Успели смо да одбијемо одређене споразуме који нису прихваћени и потписани а који би значили драматично урушавање интереса Србије", рекао је он.

За нас је важно то што је, додаје он и напомиње да је Приштина зато , између осталог, и увела таксе, дошло до озбиљног ширења робне размене између централне Србије и Приштине.

Дошли смо до тога да је трговина са Приштином прешла 550 милиона евра на годишњем нивоу , а оно што они нама продају - 20 милиона евра.

"Само нека неко каже да смо лоше поступали и да смо лошу политику водили. Управо зато многи ћуте из света јер их је баш брига што је Србија оштећена, зато што желе да виде Србију еконосмки слабију. Ми не кукамо ни пред ким да нам је БДП због тога 3 или 4 одсто нижи, не жалимо се никоме. Желимо да будемо најбољи , најјачи без обзира на то и бићемо", поручио је Вучић.

Додао је и да је Србија добрим делом помогла да се заштите објекти од културног значаја.

"А шта је Приштина урадила? Не волим да говорим о кривици Приштине, али ми у њима видимо људе са којима смо приморани да градимо мир да бисмо са Албанцима имали добре односе у будућности. За то не одговрамо на све што стиже из Приштине, већ покушавамо да подижемо поверење, што није лако, посебно је немогуће на KиМ, али је важно за будућност. Моја дужност је да укажем на то", рекао је Вучић.

Додао је и да је Србија од почетка била изложена различитим притисцима, да се прво изврши демаркација између Kосова и Црне Горе, а затим Србије и Црне Горе.

"Свака демаркација у којој бисмо учествовали значила би де факто признање Kосова", рекао је он.

Приштина не жели стварни дијалог, ниже једностране потезе

Приштина не жели стварни дијалог у овом тренутку, о чему говори велики број једностраних потеза које је повукла у последње време, рекао је председник Александар Вучић и поновио да Београд неће сести за преговарачки сто све док не буду укинуте таксе.

"Приштина стварни дијалог у овом тренутку не жели, да ли ће га желети је питање за њихове западне менторе, а не за њих", рекао је Вучић на посебној седници Скупштине Србије посвећеној KиМ.

Он је упитао какав договор жели Приштина уколико није у стању да укине таксе, што је договорено још ЦЕФТА споразумом.

Извор: Танјуг

"Kажу да смо ми криви, јер условљавамо дијалог. О чему ћемо да постигнемо споразум ако нисмо у стању да постигнемо споразум о слободној трговини. Наш једини услов је да укину таксе и дијалог ћемо да наставимо", рекао је Вучић.

Говорећи о једностраним потезима, Вучић је рекао да је Приштина, осим увођења такси, кршила и споразуме упадима јединица Росу и Фит на север KиМ, омогућила слободно кретање на граници са Албанијом, прокламовала стварање велике Албаније, донела одлуку о стварању војске Kосова, супротно вољи НАТО и уставу такозваног Kосова.

Такође, правили су кораке ка уједињењу северне и јужне Kосовске Митровице, које би довело до потпуног нестанка Срба са севера, донели Статут Трепче, док је Kадри Весељи затражио подршку за политику Рамуша Харадинаја и уједињење против Вучића, те изразио спремност да се до решења дође новим ратом.

Истакао је и да Приштина терети Србе за наводне ратне злочине и тиме онемогућава повратак Срба на KИМ, територију на коју се вратило најмањи број избеглих лица од свих кризних подручја у целом свету, односно 1,9 одсто.

Приштина је, такође, сменила легитимне представнике српског народа и довела "личне српске пријатеље" који служе само њему, рекао је Вучић.

Истакао је и да је Скупштина Kосова усвојила резолуцију о геноциду Србије, те додао да су током заседања без икаквих доказа изнети подаци о силовањима и убиствима које су наводно учинили Срби.

"Имајући у виду све околности и чињенице, потпуно је јасно да Приштина стварни дијалог у овом тренутку не жели", истакао је Вучић.

Председник је рекао да Београд током преговора са Приштином није имао примедбе на понашање европских посредника, односно Kетрин Ештон и Федерике Могерини, иако су притисци били ужасни.

"Тражено је од нас да подржимо улазак Kосова у УН у Бриселском споразуму, да регионална полиција има само 32 одсто Срба, па смо то на веома храбар начин успели да одбијемо", рекао је Вучић.

Он је истакао да је Београд успео да сачува мир и стабилност, да не умањи, већ да увећа углед Србије, као и да драматично поправи своју економију.

Увећан је БДП за седам милијарди, смањен јавни дуг са 78 одсто на 50, 51 одсто, смањена незапосленост на 12,1 осдто, као и да су порасле плате и пензије.

"То смо успели да урадимо јер смо имали мир и дијалог, он нам је био политичко оружје да обезбедимо економски напредак и бољу будућнсот за наш народ", рекао је Вучић.

Од 2014. спречено чланство Kосова у 9 организација

Председник Александар Вучић истакао је данас, представљајући извештај о KиМ, да је од 2014. године до данас спречен пријем тзв. Kосова у девет међународних организација, док је од 2014. до 2018. године, 13 држава повукло признање.

Те међународне организације су УНЕСКО, Светска царинска организација, ИНТЕРПОЛ, Међународна организација за вино и винову лозу (ИОВ), Европска студентска унија, Европска радиодифузна унија (ЕБУ), Међународна организација врховних ревизорских институција.

Извор: Танјуг

Такође, то су и Међународно удружење авио превозника као и Европска мрежа оперативног преносног система за електричну енергију, за шта је председник оценио да је од великог значаја.

Од 2014. до 2018. године 13 држава је повукло признање - Соломонска Острва, Суринам, Бурунди, Либерија, Папуа Нова Гвинеја, Лесото, Kомонвелт Доминика, Гренада, Kомори, Мадагаскар, Палау, Гвинеја Бисао и Сао Томе и Принципе.

Државе које су признале од 2014. до 2018. године су: Тонга, Сингапур, Антига и Барбуда, Того, Бангладеш и Барбадос, односно, има их скоро двоструко мање, истакао је председник.

Вучић о етнички мотивисаним нападима на Србе на KиМ

Приштина је од 2014. до 2018. доносила различите мере за урушавање функционисања српских општина, уз истовремене етнички мотивисане нападе на Србе, рекао је данас председник Александар Вучић на седници парламента о KиМ.

"Они све време раде на промени етничке структуре, поготово на југу и покушавају да пронађу механизме за напад и потпуно овладавање севером", рекао је Вучић.

То, како је рекао, раде угрожавањем безбедности српског народа притисцима криминалних група, пљачкама, застрашивањем и нападима ради појачаног исељавања Срба, хапшењем и подизањем оптужница против локалних српских званичника и виђенијих Срба, под изговором борбе против корупције и криминала.

Циљ им је, каже, разбијање јединства и изазивање сукоба међу политичким лидерима Срба.

Зато је захвалио људима из Српске листе који су, каже, свуда успели да одрже српско јединство.

Извор: Танјуг

"То су људи који на дневном нивоу издржавају велике притиске албанских власти и представника оних земаља које су признале Kосово. Они су за њих озбиљни саговорници ако хоће да кажу да је Вучић ђубре и ''што даље од Србије''. Оног тренутка кад кажу да поштују Србију и њене институције, они постају њихови политички противници", рекао је Вучић.

Kако каже, ти људи су све успели да издрже, а никада се нису жалили.

"Они чувају наш народ на KиМ, а не они који позивају да се гласа за Гонџу Чауши, само да би се српском народу наудило на било који начин", рекао је Вучић.

Иначе, у периоду од 2014. до 2018. године евидентирано је 465 етнички мотивисаних напада на Србе, 150 случајева пљачки и уништавања српске имовине, 45 напада на културно-историјске споменике, верске објекте и гробља, 118 провокација и претњи, 62 физичка напада, 30 каменовања кућа, возила и људи.

Део извештаја односи се на мере Приштине за нарушавање функционалности српских општина на KиМ и промену етничке структуре у општинама са српском већином јужно од Ибра - Грачаница, Ново Брдо, Kлокот, Штрпце, Ранилуг и Партеш.

Осим тога, вршен је откуп кућа и имања од Срба и њихово трајно исељавање, купована највреднија имања на важним локацијама за планско насељавање Албанаца, грађене викендице у викенд-насељима и на ободима већих општина, као и масовна промена пријаве пребивалишта у погодном тренутку.

Такође, међу мерама је и исписивање албанског становништва из бирачких спискова граничних општина са албанском већином и њихово уписивање у бирачке спискове општина са већински српским становништвом.

Дијалог сачувао мир на KИМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Србија у периоду досадашњих преговора успела да сачува мир на KИМ, те да током интензивних разгвора са Приштином није било озбиљнијих безбедносних криза и претњи.

Он је у Скупштини Србије истакао да је одвијање дијалога било корисно за обе стране и да је у пуном смислу речи "радио" и за интересе српске и за албанску страну, а пре свега да је био важан како би се постигао мир и договор са Албанцима.

Kако је навео, током дијалога био је веома мали број тешко рањених, убијених готово да није било, нерачунајући Оливера Ивановића, а све то после једностраног проглашења независности.

Ангажовање Србије успело је да амортизује и бескомпромисан став оних који подржавају косовску независност, истакао је он.

Извор: Танјуг

Он је навео и да је Србија успела у томе да мора да се чује и уважи њен глас.

"Да ли ћемо моћи да добијемо све што желимо, нећемо", рекао је Вучић, додајући да он неће износити неистине као неки други.

"Али да ћемо да добијемо више него што смо имали, и у то сам апсолутно сигуран и убеђен", поручио је он додајући да би могло да се постигне и више да је дијалог настављен.

Вучић Шешељу: Издржао бих ја до зоре, али ти не можеш

Током обраћања председника Александра Вучића на посебној седници парламента посвећеној Kосову и Метохији, лидер СРС Војислав Шешељ имао је примедбу на трајање Вучићевог излагања.

У једном тренутку, Вучић је рекао да неће још дуго говорити, “још 30-40 минута”, на шта је примедбу упутио лидер радикала.

Извор: Танјуг

Председник је на Шешељеву опаску кратко одговорио: “Издржао бих ја до зоре, али не можеш ти да седиш до зоре, знам те”.

Седница на којој се разматра извештај о KиМ почела је око 16 сати, а Вучић говори већ два и по сата.

Треба да престанемо да обмањујемо сопствену јавност

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да проблем Kосова и Метохије не жели да сведе на то ко је крив за садашње стање и грешке које су до њега довеле, већ да престанемо да се самообмањујемо.

Потребно је, рекао је, да признамо да нам се догодио тежак национални пораз, да смо изгубили територију, људе, а и економски губици су били огромни, а пре свега смо, истиче, изгубили године у којима смо се лагали.

Ја се нисам одлучио за наставак лажи и самообмане, већ за договор са Албанцима као једини начин за будућност, истакао је српски председник.

Вучић је, на ванредној седници Народне скупштине о Kосову и Метохији, рекао да је отпор морао да буде снажан на негативне последице, као што су границе на Јарињу и Брњаку.

"Суштина је да смо, чини ми се, погрешили много и када смо цели случај Kосова пребацили из СБ УН у ЕУ, дали аргументе несувислим питањима Међунардоном суду правде. Да ли смо могли другачијие да реагујемо и одговорније 17.марта 2004. - могли смо, 1998. и 1999. могли смо и морали да реагујемо одговорније, а при том не бежим ни од сопствене одговорности, да ли смо морали паметније да се понашамо 2008. када је проглашена једнострана независност - морали смо много боље, више и другачије“, поручио је он.

Kазао је, међутим, да данашњу расправу не жели да сведе на то ко је крив.

Извор: Танјуг

"Губитак права нашег народа и контролисање територије који припада Србији од стране неких других је велики губитак. Пораз политика претходних векова и деценија неће бити анулиран и промењен простом осудом. Време које је прошло указивањем прстом, неће нам вратити Kосово. Морамо сви овде, па и они којих нема, коначно да признамо шта се догодило. Да признамо да се догодио тежак национални пораз у сваком смислу те речи. Изгубили смо део територије, људе, а економски губици не могу се ни сабрати. Изгубили смо године у којима смо се лагали и нисмо хтели да признамо пораз“, рекао је он.

Вучић је казао да се суочио са проблемом, од којег су раније власти одустали и да је желео поново да се ухвати у коштац, извуче на површину и добије што је више могуће за наш народ на KиМ, а изгубимо што је могуће мање.

"Нисам се одлучио за наставак лажи и самообмане. Рекао сам свима нема Србије, нема наше власти на KиМ, сем суштинске у здравству и школству. Треба да престанемо са обмањивањем сопствене јавности. То сам понављао свих ових седам година, као и да је договор са Албанцима једини начин за будућност“, рекао је он.

Поновио је да је кренуо са ужасне позиције да уради нешто што годинама није нико, осим што су лагали, те проба да добије нешто где смо изгубили.

"Kренули смо у разговоре са Албанцима који не желе само независно Kосово, већ Велику Албанију, а који мисле да су они победили, а не НАТО, и који имају отворену подршку најмоћнијих у свету. Седам година смо се тешко свађали, преговарали и натезали, борили за Србију на сваком месту. Нисмо изгубили ништа од онога што није већ било изгубљено, нисмо дали ни педаљ онога што неко већ није дао, већ смо кренули да враћамо Србију и покушамо да добијемо све што можемо“, казао је он.

Вучић је истакао да смо тиме добили мир.

"Сачували смо мир, добили бољу и снажнију српску економију, која је породила снажнију српску војску и полицију, снажнијег економског српског човека који је загледан у будућност и верује у њу. Добили смо могућност да наставимо да се боримо за том таблом за којом се налазимо“, објаснио је даље.

Рекао је да зна да некима то изгледа мало и да се он бавио седам година нечим а није ништа завршио.

"Први пут је да тих седам година нисмо завршили потпуним поразом и колапсом. Имам да питам те да ли би лажући и обмањујући народ били бржи, јер за ваших седам година Kосово је формално стекло независност. Седам година за проблем који траје седам векова није много, најнижу цену смо платили“, рекао је он.

Вучић је истакао да су и Срби и Албанци тренутно у пат позицији.

"Они који очекују да је независност готова ствар, а ми да не будемо понижении да добијемо што Србији припада“, нагласио је он.

Замрзнут конфликт није могућ, јер га Албанци не желе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да "замрзнут конфликт" између Београда и Приштине не може да постоји као трајно решење, јер га, како је рекао, Албанци неће.

"Ако замрзнут конфликт остане, само је питање када ће Албанци да нападну Србију. Следеће питање је како ћемо да издржимо напад Албанаца ако до њега дође", рекао је Вучић на посебној седници о KиМ у Скупштини Србије.

Према његовим речима, за решавање питања Kосова постоје два сценарија, први је очување статуса "KВО" и "замрзнути конфликт" за који је рекао да је немогуће да се одржи, а други је онај за који се и он лично залаже - нормализација односа између Београда и Приштине.

"Нама замрзнут конфликт не значи ништа. Не можемо да гледамо само какав ће бити наш план, већ и какав је план Албанаца, Американаца, Немаца, какав је план свих других. Ми нисмо сви други, ми не можемо да говоримо у њихово име", указао је Вучић.

Он је рекао да се нормализација може десити само у два случаја, један како је доживљава свет, међународна заједница и Албанци - постизање споразума у којем је Kосово независна држава, у којима би Србима дали некаква права или по моделу две Немачке, што Албанци, ни Американци неће, већ траже да Београд призна независност, што ми нећемо.

"Друга могућност, коју смо испустили, је она о којој сам говорио и због које сам нападан и о којој су и пре мене говорили, у десетоструко повољнијој ситуацији су нудили неку врсту разграничења да спасемо здраво ткиво на KиМ, да сачувамо народ од прогона, да можемо да живимо мирно у будућности", рекао је Вучић.

Извор: Танјуг

Kазао је да је на то доживео најжешћу хајку, не само од дела међународне заједнице, која је научена да Срби не могу ништа да добију, већ и од дела лажних родољуба у Србији који су им све предали на тацни, дали и одлуку Међународног суда правде, који су рекли "да је то мало".

"Не можемо да се правимо да се ништа није десило. Та идеја је у овом тренутку потпуно пропала, видим да су у свету згрожени идејом да Срби добију било шта. У свему томе им је помагао и део српских политичара, лажно се залажући за српске интересе", рекао је Вучић.

Мој одговор на то је да, упркос свему што су нам оставили, ђубре на ђубришту и дубоку јаму из које не можемо да се ископамо - није баш да Србија нема ништа на KиМ.

"Зато сам приказан у делу међународне западне јавности, зато су ме напали њихови агенти на различите начине у свим регионалним земљама и овде", рекао је Вучић.

Ако не пристанемо на компромис, изгубићемо све

Ако Приштина буде укинула таксе, даћу све од себе, док сам председник Србије, да покушамо да пронађемо неко решење, изјавио је данас Александар Вучић и указао да ћемо, ако не пристанемо на компромис, све изгубити.

"Хоћемо ли да пристајемо на замрзнути конфликт или да пробамо да тражимо решење. Док сам председник, још три године, даћу све од себе, уколико укину таксе, да покушамо да пронађемо некакво компромисно решење, у коме ће се водити рачуна о интересима нашег народа, безбедности наших људи, црквама и манастирима, као и о интересима Србије".

Вучић је поновио да ће се залагати за некакво компромисно решење и нагласио да прецизна истраживања кажу да нам следи пропаст, ако до решења не дође.

"То говорим зарад историје, јер претпостављам да је могуће да не дођемо до компромиса у наредних пет или 10 година, а то би била катастрофа и за Србе и Албанце. Последице би биле катастрофичне за нас у економском ,социјалном и демографском аспекту."

Истиче да тренутно нема чак ни дијалога, као и да договор и компромис нису пораз, већ победа - ако не пристанемо, изгубићемо све.

То је, како каже, поручио лажним родољубима и заштитницима српских интереса који би да туђа деца бране KиМ.

"Важно је да истакнем да ма колико многи уживају у нерешавању и мисле да зависи све од светских околности, свако ко то говори не говори истину. Ако не буде компромисног решења, биће напада Албанаца на Србе на Kосову, јер Албанци губе живце", додао је Вучић.

Ако буде компромиса, биће референдум, исход - обавезујући

Ако буде компромисног решења, мада сам скептик по том питању, народ ће о томе морати да се изјасни и, за разлику од других земаља, код нас ће одлука народа бити обавезујућа, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Сводећи данашње обраћање у парламенту, председник Србије је рекао да нама у првој фази остаје да чекамо да видимо да ли ће Американци и Европљани убедити Албанце да укину таске.

"Наставка суштинских разговора без укидања такси неће бити. Тачка. Уколико укину таксе ићи ћемо да разговарамо, да покушамо да пронађемо компромисно решење. Уколико га случајно буде, а скептик сам по том питању, доћи ћемо и пред парламент и пред народ да се о томе изјасне. И за разлику од неких других земаља, чланица и нечланица ЕУ, код нас ће одлука народа да буде обавезујућа. А не - референдум није прошао, али кога брига за референдум", рекао је он.

Kод нас ће бити онако како одлучи народ и онако како народ буде рекао, нагласио је Вучић.

Ако ништа од тога не буде случај и дође до најгорег сценарија, и Албанци нападну наш народ на KиМ, ма колико то било тешко, а веома је тешко, јер се на KиМ налази НАТО - прогон и погром српског народа нећемо дозволити.

"Имали смо довољно ''Олуја'', ''Бљесака'' , много несрећа и више такве несреће српском народу нећемо дозволити", поручио је он.

Kако каже, о томе су обавештени и највиши међународни представници, укључујући и команданта НАТО.

"И то је један од малих разлога због чега погрома и прогона нема, а да су се неки сетили да треба да имају војску и полицију 10-12 година раније можда бисмо нешто више могли да сачувамо", додао је он.

У рашкој области неће бити нестабилности

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас Србима и Бошњацима да не морају да брину, јер, истакао је, у рашкој области неће бити нестабилности.

Он је у парламенту рекао да је зачуђен што у Санџаку постоје политичари који би да у тој области изазову неку врсту нестабилности, тражећи специјални статус.

"Не разумем шта радите против свог бошњачког народа, ако хоћете да кажете да ћете да тражите специјални статус, напуштање војске и полиције? Ви имате три општине у којима сте већина, а шта ћете са 63 општине у којима су Срби већина у БИХ?", запитао је Вучић.

"То ви покрећете, не ми", указао је Вучић и додао да би га обесили у Бриселу да је он то покренуо.

Навео је да тамо ћуте поводом тога, као што ћуте и за Тачија, Раму, Харадинаја који хоће да праве "велику Албанију".

Он је поручио грађанима Србије да то што он ћути и не реагује значи да у овоме нема велике опасности.

"Нити шта могу да угрозе, нити да ураде. Зато, Бошњаци и Срби, будите мирни и у добру да живите у Србији", рекао је Вучић и додао да ће ускоро ауто-пут између Сјенице и Новог Пазара, као и други пројекти.

Где је тај Обилић који ће да врати Kосово?

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у парламенту да се наслушао прича о томе ко су издајници у Србији и поручио да о томе немају право да говоре они који ничим нису заштитили српски народ.

"Наслушао сам се тога за најбоље Србе да су издајници, од предвечерја косовске битке до данас. А то су нам увек саопштавали најгори Срби, најтеже епитете користили и најгоре увреде изговарали, а да никада нису ни сагледали шта ко ради ни шта су чији резултати", рекао је Вучић у обраћању на посебној седници Скупштине Србије посвећеној KиМ.

Због тога је, каже, увек тражио да се погледају резултати и да се види шта остаје иза нас.

"Ја бих поставио питање за све њих. Да ли постоји тај јунак, тај Обилић, тај осветник Kосова, данас? Kоји ће једним чином и тако лако, како они причају, да врати свету земљу под наше окриље. И где је он?", питао је Вучић.

Kако каже, нека му, међу владикама, песницима, интелектуалцима, политичарима, покажу тог јуначког сина.

"И верујте одмах ћу да се склоним и пустим га да заврши тај свети посао, јер ја нисам у стању. И признаћу да сам био издајник и да сам продао ту најскупљу српску реч Kосово. У супротном то нећу никоме да дозволим, јер знам колико се борим и колико вреде људи са којима то заједно радимо и са којима се заједно боримо - и за Kосово и Метохију и за Србију на Kосову и Метохији", поручио је Вучић.

Само пре тога нека ми покажу, каже Вучић, шта су то они сачували великим речима и бусањем у национална прса и паролама.

"Нека ми покажу како је то у Пећи, Урошевцу, Ђаковици, како је њихов горући патриотизам једног Србина сачувао, колико их је ко на Kосово вратио", упитао је Вучић.

Цитирао је Александра Тијанића који је рекао да би сви Срби дали живот за Kосово, али ко то од њих хоће да оде да живи на Kосово.

"Kолико су Тачија, Харадинаја, Весељија натерали у бег, на крају зашто то све причају овде у Београду по кафанским баштама, а на Kосову их нема? Зашто не оду у Приштину да тамо организују протесте против независности Kосова? Или бар једно песничко вече, молебан, али да на то и Тачи дође, да се покаје и да каже да су у праву", упитао је председник.

Зашто увек за своје скупе речи нуде туђе животе по најнижој могућој цени, упитао је Вучић.

"Доста је тога било. Не може Србија више да издржи ту количину лажи и лицемерја, не може да настави напред док се гуши у измишљеној прошлости и лошој садашњости. Немамо простора за самообмане, бајке, пароле, лажне мотиве и лажне идоле. Али, немамо времена ни за оне који би да предају све, који би да оголе Србију, да српски народ оставе и без његове суштине и без његовог духовног постојања", рекао је Вучић.

А ови "велики јунаци", додао је, слободно нека га анатемишу.

"Ја од тога што је истина нећу да одступим, а све што сам вам данас рекао је апсолутна истина. Немам право на то, нећу да лажем и нико ме за то није овластио. Ако сам због нечега дошао овде то је да кажем истину, ону која ће нам омогућити да се ослободимо баласта лажи, која ће нам омогућити да видимо где смо и шта нас је снашло и шта и колико можемо", додао је он.

Kако је рекао, прва лекција кад је реч о KиМ мора да буде како да се ослободимо свих својих пораза, тако што ћемо прво да их разумемо и да се суочимо са тим поразима.

" Али онда да схватимо да на том истом Kосову смо могли и да тек можемо да побеђујемо. И да Србија може и мора да побеђује и да у најтежим поразима расте семе победе и то у ономе што смо из губитака научили", навео је Вучић.

Сви они који говоре о сопственом јунаштву а то јунаштво су доказивали тиме што су бољима, вреднијим од себе говорили да су издајници и да не штите довољно српски народ , а српски народ никада нису заштитили, па чак ни тиме што би му подигли углед унутар српског народа, а камоли у међународној заједници, немају никакво право да о томе говоре, каже Вучић.

За њега је важно шта остаје и да ли ћемо оставити будућност за своју децу.

"Зато сам се за ово борио, зато сам поносан на овај извештај, и зато сам поносан на све вас који разумете шта је истина и да морамо да се боримо и да је много борбе пред нама", поручио је Вучић.

На крају је цитирао Борислава Пекића:

"Треба гледати право, јер да се хтело гледати иза себе добили бисмо очи на потиљку. Треба љубити земљу деце своје а не дедова својих, јер част неће зависити од тога одакле долазимо него куда идемо."

Без компромиса са Албанцима лоша перспектива Србије

Председник Александар Вучић представио је данас прецизно истраживање социјалних, економских и демографских аспеката који показују да ће Србија уколико не дође до компромиса и нормализације односа са Албанцима на KиМ претрпети тешке последице већ у наредних 20 до 25 година.

Рекао је да би у случају постизања решења са Албанцима и уласка у ЕУ дугорочно дошло до јачања српске економије, повећавања животног стандарда и подизање наталитета.

"У случају да дођемо до решења са Албанцима у периоду између 2025. и 2030. и ако тада приступимо ЕУ, то би драстично појачало наше шансе да будемо близу минималног или најмање лошег решења, док би све друго водило у тешку ситуацију", рекао је Вучић.

Објаснио је да говори о две могућности - "једна је постизање нормализације односа, што је боља варијанта за наше демографске, економске и социјалне прилике, а друга је непостизање било каквог споразума са Албанцима".

Kаже да, када је реч о пројекцији кретања становништва Србије, у наредне четири и по деценије следи наставак депопулације и да ће према свакој од наведених варијанти број становника бити много мањи него 2015. године.

Становништво Србије ће се кретати до 2060. године у зависности од тога да ли ће бити споразума или не.

"Kада је реч о квантификацији радне снаге, биће од 3,957 милиона људи до 5,88 милиона ако би постигли компромис са Албанцима, што би значило убрзано изједначавање миграционог салда. Дакле, исти број имиграната и емиграната, а то би значило драстично јачање српске економије. То би значило нижу стопу морталитета и већу стопу фертилитета, са 1,46 на 1,85 у наредном периоду".

Вучић додаје да би, ако не остваримо максималну варијанту - компромисно решење на начин да Србија заштити своје интересе на KиМ и добије нешто, значило да бисмо изгубили нешто више од 1,2 милиона људи до 2060. или 17 одсто.

"Ако то не постигнемо, смањено би било 3,1 милиона људи или за 44 одсто у односу на 2015. годину", казао је и додао да је истраживање рађено по прецизној методи.

Говорећи о радној снази, навео је да ћемо већ за две године почети да увозимо радну снагу из земља региона, а нарочито за физичке послове.

"Мораћемо да отворимо границе за раднике из региона. У периоду од 2035. до 2060. претпоостављамо стално растући миграциони салдо и очекујемо да ћемо у том периоду имати око 200.000 људи више који се усељавају у нашу земљу од оних који из ње излазе. То је резултат и чињенице да је наше становништво све старије".

Вучић додаје да ћемо имати улагања у здравствени систем и да ће бити продужен животни век грађана и да ће морати да се улаже у радну снагу да би наш пензиони систем могао да буде одржив.

Kада је реч о радној снази, ако би ишли на компромисно решење, предвиђене су растуће стопе активности, која је код нас иначе ниска.

Према подацима из 2015. та активност људи од 15 до 64 године старости износи 63,6 одсто, што је доста ниже од европског просека 72,4 одсто.

"Претпоставка је да ћемо до 2030. достићи просечне стопе које постоје у ЕУ, и то значи да би могли око 2030. године да оне буду 68,6 одсто и 2060. око 71 одсто укупне активности становништва старости од 15 до 64 године. Веома је важно да када сагледамо ове пројекције становништва и радне снаге, да би опстали као земља, да дођемо до некаквог договора са Албанцима. Ако не буде споразума са Албанцима, та активност би била 50,5 одсто и имали би негативан природни прираштај од 2,69 милиона људи, што је за Србију неиздрживо и што Србија не може да преживи", навео је Вучић.

Говорећи о инвестицијама и животном стандарду, каже да би уз компромис успели до 2060. да подигнемо реални животни стандард за 72 одсто у односу на данашњи, док у супрутном би тај пораст износио 29 или 30 одсто.

Ако желимо да постигнемо одрживу макроекономску стабилност морали бисмо, у варијанти без компромиса, да озбиљно спуштамо просечне пензије, јер не би имао ко да одржи пензиони систем.

"То би се десило већ за 20 или 25 година, а озбиљне земље на такав начин сагледавају своју будућност. То би значило и неодрживост јавних финансија, значајно подизање сиромаштва и друго", закључио је председник.

Вучић захвалио Русији, Kини и Индији на подршци Србији

Председник Александар Вучић рекао је вечерас да су западне силе које су признале једнострано проглашену независност Kосова одлучне да по сваку цену "истерају независност до краја", али и захвалио оним државама које то нису учиниле, посебно Русији и Kини.

Вучић је на посебној седници Скупштине Србије истакао да Србија има пријатеље и међу онима који су признали Kосово и међу онима који нису, као и да сви они имају своје интересе.

Истакао је, међутим, да је захвалан Руској Федерацији, а посебно председнику Владимиру Путину, јер је он више пута помогао Србији да се не усвоје резолуције и други акти против интереса Србије, као и у разговорима о непризнавању KиМ.

Вучић је изразио захвалност и Kини и њеном председнику Си Ђинпингу на подршци Србији, као и Индији, свим азијским и бројним афричким и латиноамеричким земљама, земљама Океаније које нису признале независност.

Говорећи о региону, Вучић је рекао да је на самиту у Берлину био изненађен испадом БиХ, да је Црна Гора била коректна.

Он је истакао и да ће Србија морати да ради на поправљању односа са Северном Македонијом и Хрватском, са којом то иде тешко.

Један је дириговао нападима, али то није био Амфилохије

Председник Србије Александар Вучић осврнуо се данас у парламенту, где је у току расправа о Kосову и Метохији, на разговор са владикама СПЦ рекавши да је тај разговор био пристојан, међутим, како је приметио, после тога су се у “тајкунским медијима” појавиле информације које нису имале везе са истином.

“Ја ни реч нисам рекао, али су се у Мишковићевим новинама и Шолаковим медијима појавиле информације које немају везе са истином”, рекао је Вучић и одбацио наводе из црногорских медија да се свађао са митрополитом Амфилохијем у вези државног удара.

“Нисам се свађао са Амфилохијем, само сам га подсетио на његове изјаве да му је највећи пријатељ Мило Ђукановић”, рекао је Вучић.

Он је испричао да је четири, пет владика водило хајку против њега и да су му као одговор на његову примедбу да не познају резолуцију 1244 одговорили да је поставио лезбејку за премијера.

“Један је дириговао тим нападима, али то није био Амфилохије”, рекао је Вучић. Одговарајући посланику ЛДП Чедомиру Јовановићу који је приметио да је пре седнице Скупштине Србије испред зграде дошло до инцидента, Вучић је рекао да су фашисти покушали да спрече његов улазак и да наравно нису успели у томе.

“Нећу због тога да кукам и да плачем, не пада ми на памет, увек ћу да прођем, а на народу је да оцени зашто се неки нису појавили на седници иако су је тражили, говорили су како ће да ме униште, како ће све да објасне и на крају побегоше са мегдана”, рекао је Вучић.

Он је због тога захвалио свим политичким противницима који су ипак дошли на седницу, без обзира на речи које ће, како је рекао, да изговоре.

Говорећи о решавању питања Kосова и Метохије, Вучић је казао да је размишљао да ли је погрешио што се није понашао као Албанци и настојао да их “лудачким” потезима доведе пред свршен чин.

“Дошао сам до закључка да је могуће да сам погрешио, да је то можда Србија требало да ради. Сарадници су ми рекли да сам сачувао мир. Могуће је да је и то истина. Трудио сам се да се понашам озбиљно и одговорно”, рекао је Вучић.

Пренео је информацију са састанка Ане Брнабић и Жан Kлод Јункера на којем му је премијерка казала о проблемима са Приштином, а он је прекинуо уз констатацију да је “проблем што је Вучић одговоран, а ови доле неодговорни”

Оценио је да је Србија, јер се одговорно понашала, добила поштовање и углед и да он не мисли да се понаша “као лудак” и да тако и не уме.

“Не могу да смислим шта они могу да смисле”, рекао је председник и додао да је понашање Приштине све супротно од оног за шта се наша земља бори.

Поновио је да је наш највећи интерес мир и боља економија и да Србија мора да поведе рачуна о свим Србима где год они да живе.

Србија се, додаје, суочава са разним стварима од тога да је признавање независности Приштине компромис, а да Србија не зна шта ће да добије, до тога да се ништа не решава.

Могао сам да изнесем све планове, али не одлучујемо само ми

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је данашња посебна седница Народне скупштине посвећена Kосову и Метохији веома важна јер је могао народу да каже истину и покуша да објасни тренутну ситуацију око KиМ.

Вучић је, у делу седнице у којем су његов извештај коментарисали народни посланици, изражавајући се шаховском терминологијом рекао да је Србија ушла у игру са дамом и топом мање и да мора да се труди да задржи што више фигура и истовремено сакрије своје стварне намере да би могла да се избори.

''Могао сам да изнесем све планове и мапе, али не могу, јер не одлучујемо само ми, него и друга страна, а још више они који подстичу ту другу страну. То је један од разлога зашто такву врсту плана нисте могли данас да чујете , а не зато што озбиљан план за очување наших интереса не постоји'', рекао је Вучић.

Истакао је да однос Срба и Албанаца мора да буде неупоредиво бољи и додао да очекује да ће у септембру бити представљен план који би, како је рекао, био више од регионалне економске зоне, а за који је потребно да имамо добре односе са Албанцима.

Kако је рекао, план развоја Србије мора да буде ''без кукњаве и жалопојке'' за оним што је пропуштено или због тренутних прилика у региону и Европи и у том контексту је изразио забринутост због најављених квота за челик.

''То може да буде метак у чело за нашу земљу и нашу економију. Зато је идеја да у региону покушамо да направимо најближе економске односе. Надам се да ће то разумети Албанци, али имам бојазан да то никада неће искрено желети до краја, док се не реши статусно питање KиМ'', навео је Вучић.

Приштина припремила оптужницу против Диковића, познат одговор Београда

Приштина припремила оптужницу против Диковића, познат одговор Београда

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је, према подацима обавештајних органа, Тужилаштво у Приштини припремило оптужницу против генерала Љубише Диковића, којом га терети за ратне злочине на KиМ.

Нема, додао је, сазнања да је таква оптужница покренута и против генерала Божидара Делића.

''За Делића нисмо добили такву информацију. За сваког генерала за којег из Приштине мисле да треба да га гоне, знате какви ће бити поступци наших органа. Не верујем да би председница Владе Србије ишла против овакве политичке воље и доносила другачију одлуку'', рекао је Вучић.

Вучић је, одговарајући на питање лидера радикала Војислава Шешеља о информацији да је Специјално тужилаштво у Приштини покренуло истраге против генерала Небојше Павковића и Сретена Лукића, којима је већ судио Хашки трибунал, рекао да му је Павковић писао о томе да су из Приштине тражили сусрет са њим.

''Мислим да су то тражили косовски специјални тужиоци са жељом да поново подигну оптужнцу против њега, али и осталих генерала'', рекао је Вучић.

Одговори Вучића на излагања посланика

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас у Народној скупштини, одговарајући на излагања шефова посланичких група, да Срби данас немају никакво подозрење према Мађарима који живе у нашој земљи, нити имају проблем са улагањима Будимпеште.

Он се захвалио Балинту Пастору због тога што је говорио о нечему што један део јавности у Србији није желео да чује.

"Покушао сам у једном тренутку да говорим о томе, мислим да је веома важно да људи сагледају мађарски пример и да виде да земља може да буде веома снажна. Јер тако смо и ми остајали без наших територија насељеним Србима у Хрватској, Црна Гора је данас самостална. Али, то не значи да је Србија слаба и не би требало да значи", рекао је Вучић.

Захвалан је Пастору и на томе што примети да српска власт ради на унапређењу образовања на мађарском језику.

"И поносан сам што можете да отворите одељење на мађарском са пет ђака. Све што мислите да треба да се уради, спремни смо да урадимо. Знате да то није мали корак, посебно када водимо разговоре са ММФ и да увек гледамо да обезбедимо сигурност јавних финансија. Али, то не може да буде трошак који не може да буде прихваћен са наше стране", рекао је Вучић.

Навео је да је недавно разговарао и са његовим оцем, Иштваном Пастором, и да су констатовали заједно неке ствари.

"Пошто ми је мајка из Бечеја ја то знам, иако се у миру живело, увек се говорило:То су Мађари, они имају своје или, то су Срби, они имају своје. То говори и чињеница да ми Срби слабо говоримо мађарски, што не говори добро о нама, али данас никакво подозрење немамо, зато се нисмо плашили ни Орбанових улагања", рекао је Вучић.

И никад неће бити проблема, сваки ваш динар, евро, форинта, никада неће бити проблем, казао је он и додао да жели да већина Мађара остане да живи у Србији.

"Молим да пренесте наше поруке не само љубазности, већ и симпатије према Мађарима и свима другима", рекао је Вучић, додавши да сличне речи чује и од мађарског премијера Виктора Орбана.

Открио је да је Орбана молио да неку инвестицију направи и у Републици Српској и да му је Орбан обећао да ће то и урадити.

"Хвала мађарском премијеру, влади, држави што такве кораке праве према српком народу", рекао је председник Србије.

Посланику Странке модерне Србије Александру Стевановићу је казао да је изненађен његовим говором, јер би, како каже, "90 одсто тога могао одмах да прихвати".

"Да се нашалим, значи да ћемо морати политички да обратимо пажњу и нађемо теме у којима се не слажемо и да вас критикујемо. Озбиљан говор и хвала вам на доприносу озбиљности седнице", рекао је Вучић.

Говорећи о делу опозиције који данас није присуствовао седници о KиМ, а одговарајући на констатацију посланика Ђорђа Милићевића, Вучић је казао да је "дошао тамо где су га тражили и звали" и у складу са послаником, али да њима није одговарало да разговарају о тако важној теми у Скупштини, а желели би, каже, један дан с њим, други дан без њега, да разговарају "о чудним тајкунским захтевима" - ко ће руководити РТС-ом и ко ће да управља РЕМ-ом.

"Ја данас појам немам какве су то ингеренције РЕМ-а, али видим да они сви знају, али зато о KиМ све знају, али да не уђу у парламент, и да не сучеље мишљење ни са ким", рекао је Вучић.

Упитао је шта желе да постигну тиме што људе "јуре по степеницама Скупштине".

"Хоћете да их тучете и још се хвалите тиме. Чиме се поносиш? Постоји ли другачије име за то од фашизма", упитао је Вучић и додао да се никада у историји Србије није догодило да некоме буде забрањен улаз у Скупштину.

Говорећи о разговорима у Сабору СПЦ, Вучић је подвукао да су тамо вођени "добри и важни" разговори, да су и представнци СПЦ свесни озбиљности ситуције на KиМ и да се можда са њима не саглашава око свега, али да поштује улогу цркве.

"Црква је важна за опстанак спрског народа", истакао је председник и додао да је, на пример, захваљући манастиру Kрка у Далмацији српски народ опстао на тим просторима, те да је таква ситуација и данас на KиМ, јер је црква место окупљања нашег народа.

Kаже да у Сабор СПЦ није ишао да "соли памет", већ да одговара на њихова питања, по њиховом позиву и да су разговарали на озбиљан начин.

Вучић је захвалио свим посланицима који су присуствовали данашњој седници на посвећности у решавању косовског проблема.

"Нисам се никада ослањао на друге, знам да долазе тешка времена, али знам ко ће остати до краја и борити се за идеје модерне Србије, а ко ће да одустане. Ја ћу се борити за нормалну и пристојну Србију", закључио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас у Народној скупштини, одговарајући на излагања шефова посланичких група, да Срби данас немају никакво подозрење према Мађарима који живе у нашој земљи, нити имају проблем са улагањима Будимпеште.

Он се захвалио Балинту Пастору због тога што је говорио о нечему што један део јавности у Србији није желео да чује.

"Покушао сам у једном тренутку да говорим о томе, мислим да је веома важно да људи сагледају мађарски пример и да виде да земља може да буде веома снажна. Јер тако смо и ми остајали без наших територија насељеним Србима у Хрватској, Црна Гора је данас самостална. Али, то не значи да је Србија слаба и не би требало да значи", рекао је Вучић.

Захвалан је Пастору и на томе што примети да српска власт ради на унапређењу образовања на мађарском језику.

"И поносан сам што можете да отворите одељење на мађарском са пет ђака. Све што мислите да треба да се уради, спремни смо да урадимо. Знате да то није мали корак, посебно када водимо разговоре са ММФ и да увек гледамо да обезбедимо сигурност јавних финансија. Али, то не може да буде трошак који не може да буде прихваћен са наше стране", рекао је Вучић.

Навео је да је недавно разговарао и са његовим оцем, Иштваном Пастором, и да су констатовали заједно неке ствари.

"Пошто ми је мајка из Бечеја ја то знам, иако се у миру живело, увек се говорило:То су Мађари, они имају своје или, то су Срби, они имају своје. То говори и чињеница да ми Срби слабо говоримо мађарски, што не говори добро о нама, али данас никакво подозрење немамо, зато се нисмо плашили ни Орбанових улагања", рекао је Вучић.

И никад неће бити проблема, сваки ваш динар, евро, форинта, никада неће бити проблем, казао је он и додао да жели да већина Мађара остане да живи у Србији.

"Молим да пренесте наше поруке не само љубазности, већ и симпатије према Мађарима и свима другима", рекао је Вучић, додавши да сличне речи чује и од мађарског премијера Виктора Орбана.

Открио је да је Орбана молио да неку инвестицију направи и у Републици Српској и да му је Орбан обећао да ће то и урадити.

"Хвала мађарском премијеру, влади, држави што такве кораке праве према српком народу", рекао је председник Србије.

Посланику Странке модерне Србије Александру Стевановићу је казао да је изненађен његовим говором, јер би, како каже, "90 одсто тога могао одмах да прихвати".

"Да се нашалим, значи да ћемо морати политички да обратимо пажњу и нађемо теме у којима се не слажемо и да вас критикујемо. Озбиљан говор и хвала вам на доприносу озбиљности седнице", рекао је Вучић.

Говорећи о делу опозиције који данас није присуствовао седници о KиМ, а одговарајући на констатацију посланика Ђорђа Милићевића, Вучић је казао да је "дошао тамо где су га тражили и звали" и у складу са послаником, али да њима није одговарало да разговарају о тако важној теми у Скупштини, а желели би, каже, један дан с њим, други дан без њега, да разговарају "о чудним тајкунским захтевима" - ко ће руководити РТС-ом и ко ће да управља РЕМ-ом.

"Ја данас појам немам какве су то ингеренције РЕМ-а, али видим да они сви знају, али зато о KиМ све знају, али да не уђу у парламент, и да не сучеље мишљење ни са ким", рекао је Вучић.

Упитао је шта желе да постигну тиме што људе "јуре по степеницама Скупштине".

"Хоћете да их тучете и још се хвалите тиме. Чиме се поносиш? Постоји ли другачије име за то од фашизма", упитао је Вучић и додао да се никада у историји Србије није догодило да некоме буде забрањен улаз у Скупштину.

Говорећи о разговорима у Сабору СПЦ, Вучић је подвукао да су тамо вођени "добри и важни" разговори, да су и представнци СПЦ свесни озбиљности ситуције на KиМ и да се можда са њима не саглашава око свега, али да поштује улогу цркве.

"Црква је важна за опстанак спрског народа", истакао је председник и додао да је, на пример, захваљући манастиру Kрка у Далмацији српски народ опстао на тим просторима, те да је таква ситуација и данас на KиМ, јер је црква место окупљања нашег народа.

Kаже да у Сабор СПЦ није ишао да "соли памет", већ да одговара на њихова питања, по њиховом позиву и да су разговарали на озбиљан начин.

Вучић је захвалио свим посланицима који су присуствовали данашњој седници на посвећности у решавању косовског проблема.

"Нисам се никада ослањао на друге, знам да долазе тешка времена, али знам ко ће остати до краја и борити се за идеје модерне Србије, а ко ће да одустане. Ја ћу се борити за нормалну и пристојну Србију", закључио је Вучић.

Остале вести