Ауто-пут кроз Грделицу симбол савладавања препрека

Најновије
Извор: Танјуг

Ауто-пут на Коридору 10 који смо завршили данас у Грделичкој клисури показује како можемо да премостимо све тешкоће и када нико у то не верује, изјавио је председник Србије Александар Вучић на траси новоизграђеног ауто-пута код Косине 2, где се раније више пута обрушавао потпорни зид.

Извор: РТВ Пинк

"Грађевинари су најзаслужнији, а држава је обезбедила финансије и изборила се са безброј проблема током градње. Јужни крак је за нас и наук за будућност како да радимо и избегнемо грешке", рекао је Вучић и замолио медије да представе јавности подухват који је изведен.

Вучић Коридор 10 0021
Извор: Instagram

Како је рекао, сви знају шта има у неким другим земљама и градовима, али не знају шта имамо у Грделици, Бујановачкој бањи, Вршцу, Суботици...

"Ово ће бити прилика за добар транзитни саобраћај, али и да грађани упознају своју земљу. Власина није никад била ближа, сви могу да упознају своју отаџбину. Овај ауто-пут је симбол како можемо да савладамо препреке".

Вучић Коридор 10 Тунел Косина 0001
Извор: Танјуг

Вучић је честитао свима који су учествовали у том пројекту на огромном успеху.

"Сви ће моћи да говоре својој деци и унуцима за овај догађај, оно што је историја, пошто је ово најтежи део ауто-пута", нагласио је председник.

Вучић Коридор 10 0009
Извор: Танјуг

Како је рекао, није важан ауто-пут само због лепоте већ и због инвеститора који ће долазити, страних и домаћих, због уштеде новца и нижих транспортних трошкова.

Вучић је нагласио да тај ауто-пут чини да људи буду богатији и успешнији.

Вучић Коридор 10 0013
Извор: Танјуг

Такође, додао је да ће Коридор 10 много означити целој Србији и подићи животни стандард грађана.

"Овако се показује како држава враћа новац грађанима, да виде будућност у својој земљи. Да се нова нада појави", поручио је Вучић.

Каже да су сви хтели да граде ауто-пут у равници и да се хвале, док ова власт гради ауто-путеве у Грделичкој клисури или на Коридору 11 од Прељине до Пожеге, која је исто веома тешка за градитеље.

Нагласио је да наши ауто-путеви нису ништа лошији у односу на оне у Швајцарској и Аустрији, већ напротив.

"Прошао сам свуда и нисам видео ништа боље ауто-путеве негде другде", додао је.

Вучић Коридор 10 0015
Извор: Танјуг

Казао је да треба урадити и локалне путеве.

Председник истиче да је ово велики дан за целу Србију и да је поносан на оно што је урађено, јер ће то остати за будуће генерације.

"Неће се људи сећати за 30 година да ли смо за пет година увећали БДП за шест или седам милијарди, а неки нису ни 700 милиона за својих пет-шест година. Сећаће се онога што остаје иза нас - путева, болница, школа. То је будућност Србије", рекао је Вучић.

Вучић Коридор 10 0023
Извор: Танјуг

Како је додао, у Грделицу је стигло неколико мањих инвеститора, али ће бити потребно за овај део Србије обезбедити једног текстилног инвеститора.

"Да пробамо да задржимо народ у овом прелепом делу наше Србије", рекао је Вучић.

Пут као у Швајцарској или Аустрији

Председник Александар Вучић стигао је данас око 17.30 сати у Грделицу, на локацију Косина 2, на последњој и најзахтевнијој деоници ауто-пута на јужном краку Коридора 10, која је изазивала много проблема, а на којој је подигнуто 36 мостова и два најдужа тунела.

Са Вучићем су стигли и премијерка Ана Брнабић и чланови владе, као и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Вучић Коридор 10 0006
Извор: Танјуг

Одмах по изласку на пут, Вучић је са задовољством приметио да изгледа као у Швајцарској или Аустрији, и да, имајући у виду колико је сиромашан тај крај Србије, пут делује невероватно.

Вучић Коридор 10 0027
Извор: Танјуг

"Много сам срећан због народа који овде живи", рекао је Вучић.

Вучић Коридор 10 0016
Извор: Танјуг

Пренео је и да је поразговарао са министрима, у аутобусу којим су стигли заједно са њим, да им је рекао да се данас живи брзо, да људи имају своје проблеме, али да морају да имају увек на уму колико је велика ствар која је направљена - изграђено је нешто што није могло за 75 година, те да се не осврћу на оне који су злонамерно "добацивали", јер ће и они и њихова деца да се возе овим ауто-путем брже и безбедније него до сада.

Чекају вас нови путеви

Председник Александар Вучић обишао је данас локацију Косина 2 на Коридору 10, где је разговарао са радницима који су савладали косину која је изазивала много проблема и поручио им да ауто-пут изгледа величанствено.

Упитао је раднике да ли им је било тешко и да ли су сада задовољни, на шта су они потврдно одговорили.

Вучић Коридор 10 0012
Извор: Танјуг

Појаснили су му да је заштитна галерија један од најлепших објеката на Коридору, и предочили му како су текли радови и на који начин је Косина савладана.

Неки од радника рекли су му да долазе из Беле Паланке, Сурдулице и Црне Траве, на шта је председник констатовао да су радници често из тих места, и уз осмех додао да "нема грађевинца без Црне Траве".

Председник им је захвалио на преданом раду, јер су урадили велику ствар за Србију и додао да ће њихова деца знати да су они завршили Коридор 10 и да треба да буду поносни на то.

Вучић Коридор 10 0010
Извор: Танјуг

"Сад има много новог посла. Ако сте мислили да ћете да се одмарате, тешко", нашалио се Вучић и подсетио да ће се градити ауто-пут од Батроваца ка Кузмину и Сремској Митровици, јер како је истакао, нећемо да стајемо са послом, јер је жеља да се премрежи Србију.

Вучић Коридор 10 0033
Извор: Танјуг

Како је рекао, остаје још много ствари, да се за два-три месеца отвара Ниш-Пирот-Димитровград-Градина, а до краја године Сурчин-Чачак.

"Све што смо маштали и сањали сада остварујемо", поручио је председник.

Вучић Коридор 10 0008
Извор: Танјуг

На констатацију новинара који прате обилазак да је јужни крак завршен, али да ће проблем и даље задавати дуго чекање на границама и упитан да ли ће ускоро да постоји и једна граница као би се смањиле гужве, Вучић каже да је за потребан политички договор.

"Ми са Балкана треба разумемо да можемо да будемо снажнији ако смо заједно и ако јединствено наступамо према Европи. Морамо другачије да боримо за своју будућност. За то је потребно време", рекао је он.

Вучић Коридор 10 0028
Извор: Танјуг

Истакао је да морамо да се боримо за саобраћај, јер су Бугарска и Румунија "узели" на своје путеве, али додао да ће се Србија са јужним и источним краком и целим Коридором 10 изборити.

"Имаћемо 67 милиона, са 32 милиона од пре три године, али док кроз Србију не буде пролазило 120 милиона возила то неће бити довољан успех", рекао је Вучић и додао да су важни и путеви ка БиХ и Црној Гори.

Вучић Коридор 10 0020
Извор: printscreen

Вучић је радницима пожелео срећу, да имају већа примања и још више посла.

На Момином камену, са алпинистима

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас на Коридору 10 у Грделичкој клисури брдо Момин камен и честитао представницима извођача радова и алпинистима, који су радили на савладавању те косине изнад ауто-пута, поручивши да ће и њихова деца бити поносна на њихов градитељски подухват.

Вучић Коридор 10 0034
Извор: Танјуг

Момин камен, познат по истоименом каменолому, била је једна од најзахтевнијих тачака на траси ауто-пута у Грделичкој клисури и јужном краку Коридора 10, а Вучић је рекао:

"Ви сте се овде пентрали. Ово су најхрабрији момци који су се пели уз ову чуку, то је херојско дело. Треба да будете поносни на оно што сте урадили", поручио је Вучић.

Вучић Коридор 10 0037
Извор: Танјуг

У разговору их је питао да ли је било тешко и приметио да су то "момци који су увек спремни и јаки".

Вучић Коридор 10 0035
Извор: Танјуг

"Грађевински алпинисти" су захвалили председнику на тим речима, након чега је Вучић приметио да су они издржали и снег и кишу и друге неповољне временске услове, али да су и даље њихове "очи топле, сретне и задовоље".

Сачекајте крај године, па пребројте километре ауто-путева

Председник Александар Вучић истакао је вечерас, обилазећи јужни крак Коридора 10, да је важно да Србија има пуну стабилност јавних финансија како би могла да гради путеве, јер их сама финансира.

Вучић је рекао да смо по броју километара земља са највише километара ауто-пута, али да не треба још бројати.

Вучић Коридор 10 0032
Извор: Танјуг

"Сачекајте до краја године, па ћемо да се поредимо са земљама ЕУ у окружењу. За Хрватском смо својевремено заостајали 500 километара, а ми немамо паре ни приближно као они. Ово су наше паре са којим финансирамо путеве, а код њих су грантови ЕУ“, објаснио је он у разговору за ТВ Пинк.

Вучић је указао да ће Србија једини гарант добити за пут Ниш-Плочник, то јест 20 одсто, и захвалио се с тим у вези ЕУ.

"Ово друго све ми финансирамо. Обезбедили смо стабилност, тако да је могуће да све издржимо. Када тражимо или узмемо кредит то нам се рачуна у јавни дуг. Морате имати пуну стабилност јавних финансија да можете повлачити средства. Најтежи задатак биће да задржимо ниски ниво јавног дуга, а да радимо овакве пројекте“, подвукао је он.

Вучић Коридор 10 0029
Извор: Танјуг

Вучић је казао да су путеви прозор у свет и када не знаш како пријатељу да помогнеш изгради му пут.

Рекао је да није сумњао да ће овај пут бити завршен, те додао да је данас срећан и поносан због свих који су радили.

"За ово живите, радите и борите се. Не постоји ништа лепше од овог“, указао је он додајући да су сви срећни.

Вучић Коридор 10 0031
Извор: Танјуг

Истакао је да је било важно обезбедити финансије за овај пут, јер много кошта, указујући да на том путу километар ауто-пута кошта и по 20 милиона евра.

"То су инвестиције које се увек врате. Не може се ни код студије изводљивости израчунати сва исплативост. Не ни помислити колико ће овај пут донети нових инвеститора, радних места, као и приходе кроз порезе и доприносе“, казао је он.

Указао је да ће Теклас, на пример, који сада запошљава 600 људи, ускоро запослити 1.000 људи, што ће пуно значи за Владичин Хан и Сурдулицу.

Вучић Коридор 10 0014
Извор: Танјуг

"Када дођемо до Врле, погледајте како изгледа Владичин Хан. Изгледа сасвим другачије него пре, иако морамо још да радимо“, казао је он.

Навео је да на делу на којем је изграђен пут није до 2016. било ни метра асфалта, и да је први постављен 15.августа.

Навео је и да ће дуж читавог Коридора 10 бити доступан бежични интернет.

„Сви буље у телефоне, а не гледају како нам је Србија лепа“, казао је даље.

Вучић Коридор 10 0017
Извор: Танјуг

Истакао је да се нико није усудио да премости клисуру овде, а ова власт јесте јер је знала, иако је изгледало као Сизифов посао, да је то оствариво.

Рекао је да је срећан што је видео двојицу Алексинца, носиоце привредног развоја овог региона.

Вучић је подвукао да су ауто-путеви постали важни и да нико више не иде старим путевима.

Најавио је да ће на исти начин, за месец дана имати прилике да се новинари са њим возе аутобусом дуж пута Обреновац-Чачак, пре краја године на путу Сурчин-Обреновац, а за годину дана од Чачка до Појата, Кузмина до Раче.

Вучић Коридор 10 0057
Извор: printscreen

Мост Врла, према његовим речима, је најлепши на овом путу, али најтеже је било радити тунел Манајле.

„Врла изгледа као најлепши италијански или шпански вијадукт. Сада ћемо видети како ће Кинези да ураде Лаз и Муњу на Брду. Биће то тунели од 3 километра, а морају да праве дупле цеви“, објаснио је он.

На питање колико ауто-пут значи и за туризам, Вучић је рекао да мисли да је пронађен инвеститор за Врањску бању, да треба да се пронађе инвеститор и за Бујановачку бању, што ће створити много новог простора.

Вучић Коридор 10 0036
Извор: Танјуг

"Видим да су нови људи купили хотел у Врању, па уз градски стадион у Врању, па још један инвеститор...".

Вучић је напоменуо да Јумко већ запошљава 2.500 људи, да ради за војску и полицију и да је сада на реду да се запосленима озбиљно повећају плате и да нико нема примања испод 33.000 динара, односно да им убудуће буду само веће зараде.

"Не може све преко ноћи, али мислим да људи виде и осећају", рекао је Вучић.

Поновио је да пут изгледа величанствено, као и околина.

Вучић Коридор 10 0030
Извор: Танјуг

"Ја сам се залагао да се иде на екскурзије у Србију, то је моја идеја. Сви знају о све о Бечу, Паризу, а вредније је да се наша земља обиђе. Нису нашу земљу обишли и упознали је. Треба да виде и да заволе своју земљу, па тек онда да иду у иностранство“, казао је Вучић.

Остале вести