Војска и полиција све опремљеније да чувају мир

Најновије
Извор: Танјуг

Србија ће се понашати одговорно и озбиљно, чуваће мир и стабилност, али иако живимо као да ће 100 година бити мир, морамо да будемо спремни да земљу бранимо у сваком тренутку, поручио је данас председник Александар Вучић у Нишу, уочи војно полицијске параде “Одбрана слободе”.

Извор: ТВ Пинк

У складу са тим, истакао је да су јединице војске и полиције све припремљеније и опремљеније, а све то треба да служи у сврху одвараћања потенцијалних агресора на Србију.

Вучић је истакао да је буџет за одбрану никада већи, што олакшава позиције једној релативно малој, а независној и сувереној земљи да води независну политику.

Председник Србије Александар Вучић на састанку са министрима и припадницима ВС.
Извор: Танјуг

Председник је, након састанака са командантима јединица Војске Србије, Министарства унутрашњих послова и ресорним министрима, изразио захвалност свим припадницима МУП-а и ВС који брину о сигурности и безбедности грађана и који вредно и напорно раде, верованто један од најтежих послова у земљи.

Вучић је новинарима пренео да се на састанку разговарало о три важне теме, пре свега о безбедносној ситуацији у земљи и региону, те да је упознао припаднике Војске и полиције са изузетно сложеном политичко-безбедносном ситуацијом.

Председник Србије Александар Вучић са министрима и представницима војске и полиције.
Извор: Танјуг

“Србија ће да се понаша одговорно и озбиљно, да чува мир и стабилност, али уз многе лоше реченице које је Јосип Броз имао, имао је и једну добру - да живимо као да ће 100 година бити мир, али да будемо спремни да земљу бранимо у сваком тренутку”, рекао је Вучић.

Такође, било је речи и о томе шта држава може да уради за припаднике војске и полиције, јер, како је рекао, знају колико још мука и проблема има у војсци и полицији.

“Знамо да смо наследили, не ништа, него минус од осам милијарди, а да готово ништа нисмо имали од униформи и технике. Данас је стање са уноформама неупоредиво боље”, подвукао је председник.

Подсетио је да је 2012. године, када је постао министар одбране, Ратно ваздухопловство имало два Мига 21, које данас зову “мтрвачки сандук”, јер не може да се бори ни са ким у блиској борби, као и један Миг 29 који није могао ни да полети.

Вучић је указао да је данас стање потпуно другачије, што ће грађани моћи да видите на паради.

“Видећете најмоћнију презентацију српског оруђа, оружја у последњих много деценија, моћно и снажно Ратно ваздухопловство и убудуће све снажнију ПВО”, рекао је председник.

Данас ће, додао је, на небу бити и осам Мигова 29, што је највећи број до сада, као и осам “орлова” и Г4 школски авион, бомбардере, ловце, чувене хеликоптере МИ 35.

“Наручили смо још три хеликоптера МИ 17, три ''пуме'', три Х-145 , и уз Мађарску, Пољску и Румунију смо највећи наручиоци хеликоптера у овом делу света. То драматично мења позицију Србије у војном и полицијском смислу”, подвукао је председник Вучић.

Такође, на паради ће учествовати и највећи број тенкова на једном месту, као и друга оруђа, уз највећи број војника и полицајаца на једној вежби - више од 4.000.

Вучић је истакао да је циљ да за две или најкасније три године, после одређених промена, можемо да изведемо 10.000 људи на параду са снажним оруђем и оружјем.

Председник Србије Александар Вучић са министрима.
Извор: Танјуг

“А, надам се да никада нећемо морати да га употребимо”, нагласио је председник Србије.

Он је поручио учесницима параде да не ризикују данас.

"Моји омиљени хеликоптери свакако ће летети, јер њима ништа не смета, нема облака који може да им смета. "Ђавоље кочије“ ће летети. То је када је добра машина, а МИГ-у, иако је одличан авион, потребни су добри временски услови“, објаснио је он.

Упитан о даљој сарадњи са Русијом, али и Kином и да ли са Пекингом постоје и аранжмани за беспилотне летелице и долазак кинеске војне индустрије код нас, Вучић одговара:

Председник Србије Александар Вучић са министрима и представницима ВС.
Извор: Танјуг

"Kако би то било лепо. Не могу много о томе да говорим, али детаљ ћу вам рећи. Осим ова два система или две батерије од по три беспилотне летелице, укупно шест наоружаних ћемо имати, они нам помажу у развоју и трансферу технологије за ''Пегаз''."

Уз подсећање да Србија има системе ''Пегаз'' и ''Врабац'', Вучић наводи да велики број земаља слабо стоји по питању беспилотних летелица, мало их ради и мало их успешно производи.

"Kина је у томе број 1. у свету, по изради беспилотних летелица. Уз тај трансфер технологије који ми узимамо, сада ћемо да решимо проблеме око којих смо се мучили са системима ''Пегаз'' и ''Врабац'' и то ће нам пуно значити у осматрању, извиђању", каже Вучић.

То је, истиче он, тек почетак наше сарадње.

Додао је и да ће у септембру или октобру у Србију доћи и потпредседник Централне војне комисије Kине, што је највиши ниво у тој области.

"И сарадњу ћемо свакако да наставимо", додао је он.

Вучић је рекао да ће Србија и са Русијом и са Kином али и са Западом разговарати и о сајбер ратовању, модерним роботима у наоружању, ометачима, о свему најмодернијем.

"То је оно што нам је потребно за будућност", истиче он.

Kако каже, прво је ''нападнуто'' ратно ваздухопловство које практично није ни постојало и то кривицом државе а не војске, али да се сада окрећемо пешадији, бољим возилима.

Остале вести