Србија ће бити добар, лојалан и поуздан партнер и део Европе

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да су мир и стабилност наши највећи и најважнији циљеви, те да без европске подршке нисмо могли и нећемо моћи да их остваримо.

Извор: Танјуг

Вучић је на свечаном пријему Делегације ЕУ у Србији поводом обележавања Дана Европе подсетио да је данас важан дан за Србију, јер слави и Дан победе над фашизмом и Дан Европе, те истакао да је српски народ један од, пропорционално свом броју, од пет најстрадалнијих народа у оба светска рата.

"Наш данашњи избор, зашто славимо Дан Европе, је Европа. Европа коју истичемо са можда мање усхићења и ентузијазма, али то истичемо са рационалнијим, одговорнијим и озбиљнијим приступом. Најзначајнији разлог за то јесте што је пре готово 70 година створена заједница која је својим чланицама осигурала мир“, казао је он.

Вучић је нагласио да 69 година те земље немају сукобе и ратове - оно што је нашој земљи потребно више него било шта друго и више него икада.

"Управо зато са сигурношћу могу да утврдим да не постоји важнији разлог од прихватања политике и вредности Европе, очување мира, стабилности и гаранција будућности наше деце и земље у целини“, рекао је он.

Вучић је указао да је то посебно важно данас када се суочавамо са бројним проблемима и притисцима и приметио да је Србија једина земља која има поглавље 35 у приступним преговорима. Истакао је да је због тога важно да на разуман и рационални начин кажемо да је Европа наш избор, јер хоћемо да припадамо друштву уређених земаља, да чувамо мир, добро разумемо са комшијама.

"И данас у Европи чућете многе гласове који ће различите ствари да замере Србији. И у Србији ћете чути много гласова људи, који нису ни глупи ни необразовани, који ће гласно говорити против Европе. Али још нисам чуо какво би било решење и шта бисмо радили у свим сферама живота без Европе“, рекао је он.

Вучић је казао да Србија припада Европи не само географски, него и вредносно, јер желимо да припадамо таквом друштву и то је наш избор.

"Да бисмо тамо били сем тешких ствари које не зависе од нас, а реч је о КиМ, мораћемо себе да мењамо, много тога у нашој економији да променимо, иако смо успели да много тога учинимо у протеклом периоду“, рекао је он подсећајући да је Србија са ивице банкрота постала једна од пет европских земаља са највишим растом, и међу три која има суфицит трећу годину заредом. Констатовао је, међутим, да су Србији потребни европско знање, иновативне технологије, роботика, вештачка интелигенције, а без Европе и других сила у тим областима нећемо моћи ништа да урадимо.

Извор: Танјуг

Председник је казао да ћемо морати да се још мењамо у области владавине права, те навео да је закон о Агенцији за борбу против корупције упућен скупштини, да су на путу и уставни амандмани и да се завршава медијска стратегија. Према његовим речима неопходно је да се успостави поверење са грађанима, на чему ће морати даље да се ради.

"Све оно што наше поверење чини крхким мораћемо да се боримо да га поправљамо и подижемо, мораћемо једни друге више да поштујемо. Немојте да се љутите на нас Србе када нам се понекад чини да нисмо довољно поштовани, мислимо да заслужујемо више. Као што знате Србија није кукала, никада није и неће ништа више да тражи него поштовање. Онолико колико Србија напредује пружите поштовање и ништа више. Колико поштујемо Европу толико очекујемо од вас", поручио је.

Вучић се захвалио Европи на огромној подршци Србији, подсетивши да је како би Србија изашла на крај са економском кризом и да ли би победила недаће без европских инвестиција и донација, са којима је то било неупоредиво лакше.

На крају је, апелујући на Европу да и даље помаже Србији, поручио да ће Србија бити не само добар, лојалан и поуздан партнер, већ и део Европе.

Остале вести