У овом тренутку годинама удаљени од могућег решења

Vucic
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да су Београд и Приштина у овом тренутку годинама удаљени од могућег решења косовског проблема.

Извор: ТВ Пинк

Вучић је, у свом обраћању на састанку лидера Брдо-Бриони процеса у Тирани, истакао да се решење неће постићи за ко зна колико година.

"То је лоше по српски и албански народ, два највећа народа на Балкану. Сви су нам говорили немојте чинити ово, немојте оно, немојте да мењате границе и слично, свако је гледао само свој интерес, иако се ради о важном питању за нас, а не за било кога другог“, казао је он.

Вучић је указао да је дијалог Београда и Приштине застао, и да се нада да неће трајати "довека" док се не буде могло тражити решење.

Према његовим речима, свакако ће бити потребно много времена да се нађе решење за српско-албанске односе.

КиМ се тиче Срба и Албанаца, шта ту има Исланд или Малта

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас у Тирани да косовски проблем не може да се реши без Србије, да је то проблем између Срба и Албанаца и да никаквом решењу не воде, нити могу да воде скупови на које се позивају и они којих се то уопште не тиче.

"Што ви позивате петсто њих сваки пут када се нешто тиче Срба и Албанаца? Шта брига оног на Исланду и на Малти како ћемо ми да решимо проблем. Позивате и правите театар од свега да бисте нашли десет својих који ће да кажу да се са нечим не слажу да би имали апсолутно неслагање по свим питањима. И шта ћемо сад?", рекао је Вучић новинарима после пленарне седнице Самита Процеса Брдо Бриони.

Све то пренео је, каже, бројним саговорницима, укључујући и учеснике данашњег састанка и поновио да им је рекао да сад виде како ће решити косовски проблем.

Зато ни после овог састанка, каже, Београд и Приштина нису ближи решењу.

"Многе земље у Европи и у свету нам држе лекције. Они су ту због својих интереса и својих унутрашњих разлога. Нема проблема, и данас сам им рекао, ајде да видим сад како ћете да решите, пошто да не може да се реши без Србије.", рекао је Вучић.

"То сам рекао и Тачију, и у једном тренутку сам му рекао, је л' си то сам смислио или ти је неко помогао''. Људи, шта вам је, бре? Ти нећеш ово, ти нећеш оно, ја нећу ништа од тога и шта сад?", пренео је Вучић.

Он, међутим, истиче да то није ни добро, ни паметно, ни за једне ни за друге.

"Ми морамо да проналазимо решење. Срби и Албанци ће у наредних 200 година бити два највећа народа на Западном Балкану. Ако нећемо да уредимо односе за наредних 200 година, онда је то врло лоше за све нас", каже председник Вучић.

Како каже, најлакше је да се нађе разлог да будете против нечега, јер против нечега бити - ништа лакше.

Vucic
Извор: Танјуг

Нема силе која ће натерати Србију да иде против својих интереса

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Тирани, где је учестовао на састанку лидера Процеса Брдо-Бриони, да је и после данашњег састанка јасно да не идемо у мирније и лакше воде, да следе "вунена времена", али да нема силе која ће натерати Србију да иде против сопствених интереса.

Вучић је задовољан што се отворено говорило.

Вучић је пренео новинарима да су теме биле регионална стабилност и очување мира.

"Свако је износио своје идеје и видело се, отприлике, колико има сваковрсних сукоба, не само на Западном Балкану, већ и нешто шире. Ја сам задовољан што смо отворено говорили", рекао је Вучић.

Председник је констатовао да му је данас било лакше, због присуства председавајућег и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, јес су могли леђа уз леђа да штите Србију и РС, што су и чинили, на отворенији и релаксиранији начин него што је уобичајено.

Како је рекао, многи нису научили да Србија отворено, свакако промишљено, али релаксирано говори о свему, већ су људи из Приштине, који су као код куће, осетили да је тренутак да говоре о томе да неће Републику Српску на КиМ, нити две Немачке, већ да хоће Америку.

"Ја сам им рекао - не вреди, можете да позовете и Колинду Грабар Китаровић, и Борута Пахора и Анџеја Дуду, и Американце. То је питање односа Срба и Албанаца и ми то морамо да решимо", рекао је Вучић.

Председник је нагласио да нема силе која може Србију да натера да се понаша супротно својим државним и националним интересима.

"Рекао сам им - узмите се у памет, морате да водите дијалог, јер то није позориште у којем говорите за своју јавност и причате бајке о националном уједињавању", истакао је Вучић.

Према његовим речима, очигледано је да улазимо у тешку фазу, јер је објективно да ће нам бити све теже.

Пренео је и да су се испољиле бројне тензије у БиХ, те указао да је Додик штитио интересе РС и српског народа, поштујући интегритет БиХ.

"Наше је да наставимо да радимо", рекао је Вучић.

"Није лак и једноставан дан, јасно је да не идемо у мирније и лакше воде, али шта да радите. Некада дођу та тежа и, што би рекао Гојко Ђого, вунена времена", рекао је Вучић.

Vucic
Извор: Танјуг

Могу да траже шта хоће, али - ништа од тога

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Тирани, поводом најаве Хашима Тачија да ће убудуће на свим скуповима тражити од Србије признавање Косова плус три општине са југа Србије, да од тога нема ништа.

"Да вам ја одмах кажем - пустите то, људи, ништа нема од тога. Нити су они тако јаки, нити је Србија тако слаба", рекао је Вучић новинарима.

Упитан шта на то каже шефица европске дипломатије, Вучић каже да су они врло незадовољни тим и да то не могу да разумеју.

"Никад не волим да се превише бусам у прса. Наша позиција је тешка и треба да размишљамо о нашој позицији, како да градимо мир и како да унапређујемо нашу економију", додао је Вучић.

Каже и да се јуче чак у разговору са Милорадом Додиком у Тирани нашалио поводом претензија Албанаца на три општине на југу Србије рекавши, иронично, зашто само три општине траже.

"Што не тражите још нешто, мало вам је то."

Истиче да је током посете у Сијаринској бањи видео сву нервозу у албанским медијима, јер је рекао да припада Медвеђи и да ћемо ту највећа улагања да правимо.

"Тад је кренула општа хистерија на свим албанским медијима против мене", закључио је он.

Боље разговарати без рукавица, али у миру

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је боље да се у региону говори отворено, без рукавица, али у миру.

На питање новинара, после самита Процеса Брдо Бриони који је окупио лидере региона, колико реално тог дијалога међу суседима има, Вучић је одговорио:

"Па, ево, данас смо разговарали. Боље да разговарамо овако - оштро, као што је рекао Додик, отворених карата, без рукавица. Увек је то поштеније него кад једни другима гладимо руку, а испод руке држимо оружје. Много је боље да имамо овакве разговоре - тешке, отворене, непријатне, али да све то радимо у миру и да добро разумемо сви да нам је очување стабилности од суштинског значаја и интереса."

Додао је да су погрешна очекивања да ће дијалог бити лак, када се све ово види и чује.

"Ту нема могућности за лак дијалог", закључио је Вучић.

Руковао сам се са свима које сам срео, па и са Тачијем

Председник Србије Александар Вучић одбацио је шпекулације медија да је његово руковање с Хашимом Тачијем могући знак да се ближи договор о укидању такси.

"Руковао сам се са свима које сам срео, па тако и са Хашимом Тачијем, али то није било званично руковање", рекао је он новинарима.

Сложио се са коментарима медија да је руковање било "хладно".

Упитан зашто једини нема фотографије са иницијаторима самита процеса Брдо Бриони и председником Албаније и да ли је то пропуст организације, Вучић је рекао да "нема појма" и да се тим није бавио.

"Сваког кога сретнем рукујем се. Руковао сам се и разговарао са Колиндом (Грабар Китаровић), руковао сам се и разговарао са Борутом Пахором", рекао је председник.

Наш народ један од најстрадалнијих

Председник Александар Вучић честитао је данас народу у Србији и Републици Српској, 9. мај, Дан победе над фашизмом, истичући да је српски народ један од најстрадалнијих народа у свету.

Вучић је, новинарима у Тирани, рекао да ће поводом обележавања 9. маја, сутра на паради у Нишу, грађани моћи да виде до сада најснажнију параду спске снаге, војне и полицијске моћи.

"Српски народ је један од, пропорционално, пет најстрадалинијих народа у свету, и у Првом и Другом светском рату, и ово је за нас велики дан, уз Дан Европе, који је такође важан", рекао је Вучић.

Председник је додао да ће се сутра показати да један слободарски, поносит и достојанствен народ, бринући и о свима у окружењу, уме итекако добро да брине о својој будућности.

Гости на паради биће и председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председница РС Жељка Цвијановић.

Од Европске уније нам треба више од речи охрабрења

Председник Србије Александар Вучић данас је на самиту процеса Брдо-Бриони у Тирани позвао Европску унију да, када је реч о региону, а посебно о српско-албанским односима, покаже више акције и дела, а не да се све своди на речи охрабрења.

Вучић је захвалио председницима Хрватске и Словеније, Колинди Грабар Китаровић и Боруту Пахору, као иницијаторима процеса Брдо - Бриони, али пре свега председнику Пољске Анџеју Дуди, који је гост самита, због његове поруке да је Европи потребан Западни Балкан и, наравно, да је Западном Балкану потребна Европа.

"То су врло охрабрујуће речи и хвала вам што сте их изрекли на овом самиту", поручио му је Вучић.

Наводећи да жели да говори о нечему што се можда не очекује, али да неће много говорити о српско-албанским односима нити "правити свађу" коју сви очекују, председник је рекао да једноставно жели да заузме мало другачији приступ.

Констатовао је да је чињеница да се суочавамо са потпуно другачијом ситуацијом унутар Европске уније, иако су се, каже, чуле изванредне речи о будућности региона од Пахора, Грабар Китаровић и од Анџеја Дуде.

Приметио је и да нема никога за столом ко би поверовао у "лепе снове", јер се зна да ниједна од ствари које је изнела Федерика Могерини, а која је уложила много напора и велики труд, неће бити спроведена у дело, почев од већег броја поглавља за Србију и Црну Гору, али и отварања преговарачког процеса за Албанију и Северну Македонију, или о визне либерализације за Косово, што је, напоменуо је, предлог који Београд подржава "тек да знате".

"То се неће догодити ни у јуну ни у јулу. И сви ми то знамо. Ништа се неће урадити ни за Босну. Добро, ми смо глупи, али не толико. И сви знате да сам у праву. Људи кажу: "Шта ти очекујеш?". Албанија је 90 одсто проевропска земља, а Србија није. Зато смо на ивици - 50 одсто људи је за ЕУ, 45 одсто против“, констатовао је Вучић.

Он је подвукао да би Србија желела да види охрабрујуће поруке од ЕУ, када је реч о проширењу, али не само поруке, већ и дела, што се, примећује, до сада није догодило.

Није, каже, на самиту да би се жалио.

"Државе чланице ЕУ раде оно што желе, то је њихов посао. Да будем искрен, на крају крајева, баш нас брига. Ми радимо оно што можемо. Ми треба да се приближимо ЕУ у смислу правих вредности, да израстемо у такав тип друштва, што нам је веома важно, желимо да спроводимо неопходне реформе", рекао је српски председник.

Говорећи о економији, навео је да не може да каже да смо незадовољни напретком Србије, што је илустровао подацима да је прошле године забележен привредни раст од 4,4 одсто, смањен јавни дуг са 78 на 50 одсто БДП-а, а стопа незапослености са 25,9 одсто на 11,2 одсто.

"Није тако лоше. И даље смо сиромашна земља, али иде боље него што је ишло раније", навео је Вучић.

Али, приметио је, постоји друго питање.

"Када смо почели, барем покушали да урадимо нешто у вези српско-албанских односа на Косову, одједном нисмо завршили наше разговоре, сви из целог света су желели да се мешају у тај процес. Изузетно сам захвалан Могерини због улоге у том процесу, али преговори су између нас. Онда сам почео да чујем, и то прво тихо, а онда су почели да вичу на нас - не можете да решите то питање на тај начин", рекао је Вучић.

Ко сте ви да нам држите лекције о томе, то је српско-албанско питање, поручио је Вучић.

"То није питање за људе на Исланду, у Словенији, Индији. То је питање за нас. И сад смо толико далеко од било каквог могућег решења да га нећемо постићи, ко зна колико година ћемо чекати на то. И то је лоша вест за српски и албански народ, два највећа народа на Западном Балкану".

Додаје да ће то бити питање у наредних 200 година.

"Да ли смо добили стварну подршку ЕУ - не, нисмо. Сви су водили рачуна само о сопстевним интересима.Сви. Не, немојте до радите, не мењајте границе, не чините то, не радите на тај начин".

Али, подсећа он, они су то већ урадили пре 10, пре 20 година и имали су право да ураде.

"Али, сада не можете о томе да дискутујете иако је то велико питање за нас, ни за кога другог. Било како било, прихватили смо све што је речено од стране ЕУ, сада смо ''заглављени'' и то ће потрајати", додао је он.

Вучић каже да се нада да неће трајати заувек, али за то ће бити потребно ново време нове генерације Срба и Албанаца.

Како каже, имамо све мање наде.

"А на вама је, председниче Дуда, да учините нешто", каже Вучић.

Он је додао да је данас чуо охрабрујуће вести од Борута Пахора и Колинде Грабар Китаровић, али да су сви свесни да се ствари мењају када то питање дође до Брисела који има највећу моћ и који је незадовољан резултатима Срба и Албанаца.

"Као да су они једини свеци који се окупљају око тог стола, а ми смо за њих ђаволи или демони“, констатовао је председник Србије.

Вучић је затражио од ЕУ и да се конкретно изјасни по питану чланства Србије.

"Ако нас желите, реците - ок, желимо вас, урадите то и то. Ако нас не желите и то је ок, реците - не желимо вас и сами ћемо бритнути о себи и преживети", поручио је Вучић.

Председник је такође подсетио да српски народ данас обележава два важна датума - Дан победе и Дан Европе.

"Победили смо фашизам пре 74 године. Страдали смо много у Првом и Другом светском рату и били на правој страни истрорије и једна смо међу првих пет нација које су дале највећи број жртава", рекао је председник.

Вучић је поручио да представницима Европе чији је данас дан, неће кварити добро расположење од јутрос.

Он је додао да ће Србија радити све што може да испуни очекивања, али да је најмање што може да очува мир и стабилност.

"То је главно за Европу, јер нам нису потребни сукоби, и не треба вам ништа више од нас. То је најважније и за нас. Ако тако наставимо, надам се да ћемо наћи излаз из ужасно тешке позиције у којој смо се нашли", казао је Вучић.

Остале вести