Захвални за подршку, према Кини лојалност и поштовање

Vucic i Si
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Србији важно да сарађује са Кином, јер се ради о великој сили, која за разлику од других, не врши притисак, већ и малим земљама прилази увек с поштовањем.

Вучић је, говорећи на панелу КП Кине "Повезивање међу људима", који је одржан уочи почетка Другог форума "Појас и пут", нагласио да сарадња међу људима не сме бити третирана као нека ствар на маргинама, већ да она представља основу за изградњу свих других облика кооперације.

Он је, на почетку обраћања, пренео присутнима, да је управо имао састанак са председником Кине и генералним секретаром Комунистичке партије Си Ђинпингом и да је са њим разговарао о веома важним питањима.

"Наставићемо са одличном сарадњом која постоји између наше две земље. Србија је релативно мала земља у југоисточној Европи, са седам милиона становника, и највећа је држава на Западном Балкану. Знам колико има пуно значајнијих играча на међународној арени за Кину него што је Србија. Али има нешто посебно што веже наше две земље и људе, као и КП и СНС, као две највеће странке", објаснио је Вучић.

Према његовим речима, кинеска политика вођена председником Сијем успела је нешто много више него било ко други у савременом свету.

"Данас можете видети да иако суочена са великим политичким изазовима, притисцима политичких и економских конкурената са запада, Кина не само да постаје све моћнија већ има све више пријатеља широм света", рекао је Вучић.

Вучић подсећа да је Србија на путу ка ЕУ и истовремено наглашава да има нешто што посебно одликује Кину од других великих сила.

"Када говорите са великим силама Запада увек постоји нека врста притиска са којим се суочавате, а када разговарате са Кином и њеним лидерима суочени сте увек с поштовањем", нагласио је Вучић.

Ако Пекинг настави и задржи тај приступ према малим нацијама и земљама, став поштовања и међусобног уважавања, то је нешто што читав свет жели да види и стећи ће нове пријатеље и људе који ће подржавати кинеске идеје, додао је Вучић.

Vucic
Извор: Танјуг

Подсетио је да је Србија била међу првим земљама које су потписале иницијативу "Један појас, један пут" и да је протеклих година, заједно са кинеским компанијама, урадила много.

Пренео је да је Србија спровела мере консолидације, да је смањила јавни дуг са 78 на 50 одсто БДП-а, те да је спремна да сарађује још тешње са кинеским компанијама на инфраструктурној агенди.

Важније од тога је контакт међу људима, додаје Вучић и истиче да у Србији не само да поштују и цене Кинезе, већ их и воле.

Указао је да је Србија протеклих година успела да најпре удвостручи и потом утростручи број кинеских туриста, и рекао да се нада да ће тај број даље расти.

Казао је да је трговинска размена значајно повећана, али да је незадовољан, јер може и даље да расте, због чега сматра да су потребни још тешњи контакти међу људима и разумевање.

"Када сте суочени са таквим ставом да можете увек рачунати на подршку тако велике земље као што је Кина, онда можете рачунати на стратешко партнерство у будућности", рекао је Вучић.

Говорио је и о Железари, преневши да је председнику Сију, у ранијим разговорима, изнео једну молбу - а то је било како решити проблем железаре након што су је Американци напустили и тиме затворили 5.000 радних места.

"Ја сам молио председника Сија да нађе најбоље могуће решење, а он је нашао ту солуцију. Данас је то највећа фабрика у Србији, највећа извозна компанија. То је пошло за руком захваљујући пријатељству наше две земље, а не зато што је Хбис имао намеру да заради велики новац. На тај начин показујете поштовање", подвукао је он.

Вучић је истакао да ће Србија због таквог става подржати кинеске интересе у глобалним институцијама и свуда где је то могуће.

Додао је да треба омогућити и да Кинези добију мало више увида у балканску културу и културу југоисточне Европе, а да је културни центар прилика за то.

Такође је подсетио да је СНС највећа странка у Србији, која је у последњих шест година увек имала више од 50 одсто гласова на свим изборима који су одржани, додајући да је са КП Кине потписала споразум о сарадњи, те изразио наду да ће кроз те канале моћи да се подстакне даља кооперација и учини много више у корист наше две земље.

"Увек ћете имати поштовање и видећете људску лојалност с наше стране, иако многи људи не верују у лојалност у политици, ми то чинимо. Ми смо захвални за праву подршку коју сте нам пружили. Надамо се да ћемо моћи у овој години председника Сија да угостимо поново у Србији. Уверен да ће, иако то већ засигурно зна, моћи још једном да види како не само ценимо, већ волимо Кинезе и како поштујемо све што су урадили за нас", закључио је Вучић.

Остале вести