Oва година је шанса за привлачење нових улагања у Србију

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Сумом Чакрабартијем који му је честитао на успешно спроведеним економским реформама у Србији.

Председник ЕБРД Чакрабарти рекао је да је Србија економски лидер региона. Он је истакао да је стабилна економска ситуација основни покретач нових инвестиција у Србији, што потврђује износ од 3.5 милијарди евра током 2018. године. Намера ЕБРД је да свој портфолио у Србији подигне на милијарду евра.

Председник Вучић сагласио се да је ова година шанса за привлачење нових улагања у Србију и рекао je да очекује већу помоћ ЕБРД за привлачење инвестиција у приватни сектор, са посебним акцентом на мала и средња предузећа.

Председник ЕБРД Чакрабарти замолио је председника Вучића да подржи покретање регионалне сарадње на пољу заштите конкуренције, што је он и прихватио. Предложено је да се оснује Форум тела за заштиту конкуренције земаља Западног Балкана са седиштем у Београду.

На састанку се говорило о досадашњим инвестицијама ЕБРД у Србији, о инфраструктурним и енергетским пројектима. Саговорници су потврдили значај реализације пројекта Винча - постројење за прераду отпада.

Председник Вучић потврдио је учешће на предстојећем састанку лидера Западног Балкана на годишњем скупу ЕБРД у Сарајеву у мају месецу.

Остале вести