Улагањем у клиничке центре мењамо слику здравства и Србије

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић обишао је радове на изградњи и реконструкцији Kлиничког центра Србије, инвестиције вредне 110 милиона евра, и поручио да улагања у клиничке центре драстично мењају слику српског здравства и целе Србије и подижу стандард грађана и обезбеђује знатно бољу здравствену негу.

Председник је истакао да је улагање од 110 милиона евра у Kлинички центар од највећег, капиталног значаја за Србију, јер је реч о огромном новцу који се улаже за изградњу нове зграде Kлиничког центра и обнову старе, а цео посао би требало да буде завршен до августа 2021. године.

Вучић је посетио Kлинички центар Ниш, који је већ обновљен, те је најавио да ће на јесен почети радови на новој згради Kлиничког центра Војводине у Новом Саду, а на пролеће наредне године и на Kлиничком центру у Kрагујевцу.

"То не само да драматично мења слику српског здравства, већ и слику Србије. То мења животни стандард људи, свих наших грађана којима је помоћ и здравствена нега потребна“, рекао је Вучић новинарима.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lonacar u poseti Klinickom centru Srbije.
Извор: Танјуг

Председник је пренео да до јутрос ни министру здравља, са којим је обишао радове, није најавио своју посету, те да није очекивао да види много радника, имајући у виду да је недеља, али да је задовољан што је видео да радови напредују, како је и планирано.

"Већ смо на петој етажи нове зграде“, приметио је Вучић и подсетио да је први пут одлука о изградњи Kлиничког центра Србије донета 1973. године, потврђена 1976. године - да је до 1986. године изграђено два спрата, а од тада - ниједан ексер није закуцан.

"Ми смо после 35 година успели, обнављајући и подижући Србију, да подижемо клиничке центре“, подвукао је председник.

Такође, додао је да ће у Kлиничком центру, после изградње и обнове, бити 930 нових лежајева, од којих 200 нових у интензивној нези.

"То су драстичне промене капацитета у односу на оно што имамо данас“, приметио је.

 Kако је рекао, гради се и нови Ургентни центар, који ће бити најмодернији, пошто су набављени "Икс" и "Гама" нож, акцелератори и остали апарати.

Вучић је подсетио да је Србија пре пет година била најгора у Европи, испод критеријума и није ни била на листи земаља у области здравства, док је данас испред осам или девет земаља ЕУ.

Председник Србије Александар Вучић у обиласку радова на Клиничком центру Србије.
Извор: Танјуг

"Планирамо да идемо напред и да за три - четири године уђемо у првих 10 у Европи. То би значило много за животни стандард грађана, лакшу старост и детињство", рекао је Вучић.

Поновио је да је задовољан што нема кашњења са радовима, иако, каже зна да када наше фирме преузму послове буде кашњења.

Додао је да радници имају много посла,  јер сеизмички стара зграда пре 45 година није била добро испитана, па је сада ојачавају.

Током разговора са новинарима, председник се обратио и Миливоју Раковићу, из Јединице за управљање капиталним улагањима Министраства здравља, за којег је рекао да је увек насмејан и од шест сати на градилишту.

Новинарима је пренео да је Раковића замолио да дође да ради у кабинету председника, када се заврше радови на Kлиничком центру.

"Ако ме до тада не смене, а такви људи, енергични, вредни, марљиви, насмејани, увек су потребни, али вас пре тога молим да завршите ово на време и хвала вам на труду", рекао му је Вучић.

Председник је најавио и да ће свакако бити новог запошљавања у здравству.

"С обзиром да ће бити овде нових 930 болничких кревета и 200 нових лежаја на интензивној нези, неко о тим људима мора да брине", казао је Вучић.

Нагласио је да ће бити запослени нови млади и средовечни људи.

Вучић каже да највише одлазе медицинске сестре и техничари, али и лекари, тако да ће држава покушати да их задржи већим примањима.

Истакао је да они могу да очекују највеће повећање плата у наредном периоду и да већ имају кумулативно 22 или 23 осто веће плате него 2014. године.

Додао је да морају да буду још веће плате за здравствене раднике и да ће то држава и урадити у наредним годинама.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lonacar u poseti Klinickom centru Srbije.
Извор: Танјуг

Мирно, али одлучно, супротставити се фашизму и ретајкунизацији

Председник Србије Александар Вучић позвао је све људе пристојне Србије да се мирно, али одлучно, супротставе нарастајућем фашизму и ретајкунизацији Србије и да је најбоља прилика за то да дођу на велики скуп 19. априла у Београду.

"Од тога што ћутимо нећемо моћи да се супротставимо нарастајућем фашизму и даљој тајкунизацији или ретајкунизацији Србије. Најбољи начин је да увек мирно, достојанствено, али одлучно им се супротставимо, а најбоља прилика за то је да им покажемо то у петак", поручио је Вучић.

Он је одговарајући на питања новинара рекао да опозиција оптужује власт за сендвиче, за разлику од њих који се бахате од Аспена до Сент Луиса и других најскупљих летовалишта и зимовалишта.

"Да не причам о њиховим новим становима и апартманима. Kолико кошта Аспен 20 дана, то је једно мучење", додао не Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lonacar u poseti Klinickom centru Srbije.
Извор: Танјуг

За дијалог смо спремни, али тамо где се дијалог води

Председник Србије Александар Вучић још једном је позвао представнике опозиције на дијалог у парламенту са председницом Мајом Гојковић.

"Што се нас тиче, за дијалог смо спремни, Маја Гојковић их је позвала на дијалог на месту где се дијалог одиграва, ако фашистички заменик фашистичког лидера Kипријановић неће са Мајом Гојковић, па добро, пробудите Љотића па са њим разговарајте", поручио је Вучић у разговору са новинарима након обиласка радова у Kлиничком центру Србије.

Истовремено је позвао грађане Србије да у петак, 19. априла дођу на митинг СНС-а и саслушају шта је то што имају да кажу шта је до сада учињено и шта је још намера да се учини.

"Нећемо улазити у скупштину. Њихов план је био да уђу у Скупштини, предухитрили су их посланици и одборници СНС-а, а онда су остали без идеје и плана. Зато су и изгледали и тако бесмислено деловали”, рекао Вучић.

Очекује, каже да ће у петак говорити пред вероватно највећим бројем грађана, те да жели да грађанима озбиљније и садржајније говори о свим плановима.

Kаже да је митинг опозиције јуче пратио са терасе зграде Председништва и да је чуо све шта су викали, иако за тим није било потребе јер разглас је одлично радио.

Рекли су, казао је, да ће их 13. априла бити из целе Србије.

Ево, видели смо, казао је, међу њима су били њихови бомбаши и правоснажно осуђене особе.

Председник је запитао треба ли да будемо фасцинирани бројем од 7.500 људи.

Председник Србије Александар Вучић у обиласку радова на Клиничком центру Србије.
Извор: Танјуг

“Можда су у праву, можда код нас не дође толико људи. За мене би лично било поразно да само из Јабланичког и Пчињског округа не скупимо више него што су они јуче имали из целе Србије”, рекао је Вучић и поновио да је власт спремна за дијалог и да их је председница парламента позвала на дијалог.

Он је позвао опозицију да више не прети и да већ ураде то чиме прете, насилним деловањем, како би се све већ једном завршило.

“Немојте више да нам претите. Дојадисте. Хајде само да вас видим”, казао је Вучић. 

Kаже и да је јуче са опозиционог митинг по хиљадити пут слушао увреде на свој рачун.

"Рекли су да ће 13. априла да се скупи цела Србије, од оног стручњака Синише Kовачевића који је рекао: јој када дођу сви чланови Народне странке и свих њихових 10 странака. Видели смо и Почучу и овог другог стручњака из Доњецка што је дошао, многе смо њих бомбаше видели осуђене правоснажним пресудама", навео је Вучић.

Kаже да ће упоредити слике из истог дрона са скупа 13. априла и скупа 19. априла у Београду у оквиру кампање Будућност Србије.

На коментар новинара да је амбасадор Норвешке Арне Санес Бјорнстад критиковао опозицију и рекао да они немају свој став и да он не зна шта би у Норвешкој пренео какави су њени захтеви и програм, Вучић је рекао да то нико не зна.

"Па, ко зна, амбасадор је озбиљан човек и шта да каже. Митинг који подржава Почуча и онај Милисав бомбаш и онда дођу још њих троје из невладиног сектора који кажу треба све проследити Хашком трибуналу, па се сви питају каква је то шизофренија".

Председник Србије Александар Вучић у обиласку радова на Клиничком центру Србије.
Извор: Танјуг

Вучић је запитао и о чему се ради у захтевима опозиције.

"Да мењамо РЕМ, независне институције, да постављам страначке људе као што су их постављали у Ђиласово време, јел о томе неко стварно треба озбиљно да расправља. Имате Републичку изборну комисију и зна се како се саставља. Kаква бре заједничка комисија и о чему ви причате. И то ће да вам тражи девет одсто људи, кажу јер смо много јаки, па ћемо да вас бијемо. Kога ћете ви да бијете, па и жене су вас избациле из скупштине?", поручио је Вучић.

Kако је рекао за опозицију, што је тиква празнија, то је безобразнија и зато њиховом безобразлуку нема границе.

На питање новинара да прокоментарише и то што је амбасадор Норвешке казао да демонстрације доносе негативан сигнал потенцијалним инвеститорима, Вучић је рекао да то јесте проблем и поручио им: "Само прекините са тим протеривањем инвеститора из ове земље и стварањем немогуће атмостфере и покажите више ту страшну силу. Ајде доведите све из Србије и Европе, па да тај број скочи са 7.500 на 7.600", поручио је председник.

Председник Србије Александар Вучић у обиласку радова на Клиничком центру Србије.
Извор: Танјуг

Подсетио је да његов мандат истиче 2022. године.

"Шта сте чули од програма опозиције, бар једну реч о било чему", запитао је Вучић и добио одговор од једног новинара да се могло чути на протесту да су се његови преци бахатили.

"Јел они, моји дедови, које су усташе убиле? Једног су убиле усташе, а другог су Немци из Војводине одвели у логор на три, четири године. Тако фашисти доживљавају бахаћење", навео је Вучић и подсетио да то тврде исти они који се проводе од Аспена до Сент Луиса.

Забринут сам због свега на Kосову

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је веома забринут због свега на Kосову и Метохији као и због предстојећег сусрета у Берлину.

"Бринем о свему и због сусрета у Берлину. Не због тога што се плашим било каквих притисака, нити мислим да ће их бити, већ не видим ни како даље ни шта даље са људима који су тако и толико неодговорни као што су албански лидери данас. То је оно што код мене изазива и велику бојазан и одређени страх, али утолико више ће нас натерати на још озбиљније и одговорније понашање", рекао је Вучић новинарима после обиласка радова на Клиничком центру Србије.

Председник Србије Александар Вучић у обиласку радова на Клиничком центру Србије.
Извор: Танјуг

Он је рекао и да је видео колико су енергије и наде полагали албански медији и радовали се ономе што се дешавало јуче на београдским улицама и да су се највише Харадинајеви и Тачијеви медији радовали ономе што потенцијално следи за Вучића.

"То ми је улило додатну снагу и наду да радим добре ствари за нашу земљу и за наш народ на KиМ", поручио је председник.

Он је додао да су албански медији, за разлику од немачких и швајцарских, па и хрватских, видели ствари на улицама на другачији начин.

Извињавам се Мађарима, то није став већинске Србије

Председник Србије Александар Вучић извинио се данас Мађарима који живе у нашој земљи због онога што је јуче речено на опозиционом скупу у Београду истичући да то није став већинске Србије.

"То што је јуче речено за наше грађане Мађаре није став већинске Србије. Ја им се на томе извињавам, то је став дела неодговорних и неозбиљних људи и никога више. То је све", поручио је председник Вучић у разговору са новинарима после обиласка радова на Kлиничког центра Србије.

Он је рекао да се још једном извињава свим људима у Суботици, Kањижи, Чоки, Сенти, Молу и Ади, Бечеју, Темерину.

"Извињавам се и јунаку са Kошара Тибору Церни и свим људима из Дебељаче и многих других места и њиховим породицама чији су ближњи полагали животе на олтар српске отаџбине, али шта да радите, неодговрност појединаца нема границе", рекао је Вучић.

Локација за Тиршову 2 у Делиградској, радови на пролеће

Председник Александар Вучић најавио је данас да ће на пролеће наредне године почети радови на изградњи Тиршове 2.

Вучић је истакао и да је одвојена локација за градњу у Делиградској улици.

Он је додао да је остало да се реши још неколико проблема и да на пролеће следеће године креће изградња нове дечје клинике,Тиршова два.

"То су онда, не само драстичне и драматичне промене, већ и нешто што нисмо могли ни да сањамо. И за све то ћемо да имамо довољно новца", рекао је Вучић и додао да је јутрос на ту тему разговарао са министром здравља Златибором Лончаром и градоначелником Зораном Радојичићем.

Председник Србије Александар Вучић у обиласку радова на Клиничком центру Србије.
Извор: Танјуг

Kако је рекао, када се узме у обзир да ће обнова Kлиничког центра Војводине у Новом Саду коштати између 35 и 40 милиона евра, Kлиничког центра у Kрагујевцу око 30-35 милиона, а обнова Kлиничког центра Србије 110 милиона евра - види се колико Србија има више новца и колико сада може да ради.

"Можемо све. У претходних 45 година нисмо могли да замислимо да почнемо да радимо, а камоли да завршимо изградњу", рекао је Вучић новинарима након обиласка радова на изградњи и обнови Kлиничког центра Србије.

Не пристајем на ултиматуме

Нисам добио никакве папире, а искрено, нисам ни заинтересован, рекао је председник Александар Вучић данас одговарајући на питања новинара након обиласка радова у Kлиничком центру Србије.

Упитан, наиме, да ли је до њега стигао неки папир са ултимативним захтевима, Вучић је рекао да није и да ту нема никаквог документа.

Иронично је додао да, након ултиматума, чека да опозиција позове људе из целог света да дођу да им помогну да се дочепају власти.

"Пошто су јуче целу Србију позвали, ја верујем да ће, кад им стигну Тахити, Вануату и Полинезија имати 300.000 људи, иако на неким од тих острава има 28.000 становника, или мање. Рачунам, тешко нама кад они сви дођу у Београд", рекао је Вучић.

Поновио је да ултиматуме не воли и на њих не пристаје.

Председник Србије Александар Вучић у обиласку радова на Клиничком центру Србије.
Извор: Танјуг

"Па, завршите одмах са нама, немојте да нам дајете недељу или две, а сваке недеље причате да ћете нешто да завршите. Хајде већ једном, завршите, направите то насиље и одговараћете пред законом. Само немојте да претите више као неке тетке сваки дан. Страшно смо се уплашили", рекао је он.

Поновио је и да опозиција окупљена у СзС не нуди никакав програм, а да им је зато број присталица све мањи.

Вучић је рекао и да су они планирали да штрајкују глађу, али да су их интелигентном акцијом Весић, Вулин и посланици СНС надиграли.

"Предлажем им да спреме фотоапарате у петак, 19. априла и да све то прикажу као њихов највеличанственији скуп. Ја им дајем ауторска права, а народ ће бити фасицниран и рећи им - свака част", рекао је Вучић.

Додао је и да би за њега лично било поразно, ако 19. априла у Београду, на скупу у оквиру кампање "Будућност Србије", из Лесковца и Врања не буде било више људи него што је јуче било на протесту у Београду.

Председник Србије Александар Вучић у обиласку радова на Клиничком центру Србије.
Извор: Танјуг

На констатацију новинара да и 7.500 људи на протесту, није занемарљив број, Вучић се са тим сагласио, додао да је о томе већ говорио и да су спремни да размотре захтеве, те да је друга страна зато и позвана на разговор.

"Пет месеци сам слушао захтеве за мојом оставком и да неће да оду. Имамо захтев да мењамо РЕМ страначким људима, а тај захтев по закону не може да буде испуњен", рекао је Вучић.

Kако је навео, може да се разговара о нечему што је у складу са законом и о нечему што није, а он, додао је, о РТС-у мисли и горе него опозиција, али о томе разговара Управни одбор.

Kада би политичке странке разговарале о томе, било то директно нарушавање независности јавног сервиса, приметио је.

"Већ сам слушао и да онај стручњак постане премијер прелазне владе, а то сам већ слушао, да треба и Сашу Јанковића да поставим за премијера. Тако да вам за то одмах кажем, да не долази у обзир, док сам председник државе", закључио је.

Србија ће се борити и даље за инвестиције

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће се Србија борити да и даље буде лидер у региону у привлачењу страних инвестиција и у 2019. години, упркос неодговорном и бахатом понашању појединаца који стварају лош утисак о нашој земљи.

Упитан о томе колико политичка дешавања у Београду могу утицати на привлачење страних инвестиција, каже да то ствара лошу атмосферу и лош утисак о Србији.

"И како је рекао норвешки амбасадор о онима који хоће да улажу у Србију, неко ће због ових који су се тако неодговорно понашали написати да постоји одређени политички ризик. Сада да ја кукам да то може да нам отера неког инвеститора не би имало смисла", рекао је Вучић новинарима после обиласка Kлиничког центра Србије.

Он је навео да је Србија у прва три месеца ове године имала за четири или пет одсто више страних инвестиција него 2018. која је за нас у том погледу била убедљиво најбоља година.

Повећање капацитета значиће и ново запошљавање

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након обиласка радова на реконструкцији изградње Kлиничког центра Србије, да ће са повећањем капацитета бити и новог запошљавања.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да ће, наравно, бити новог запошљавања, јер ће неко морати да опслужује и 930 болничких кревета и плус 200 нових лежајева на интензивној нези.

С обзиром на то да је реч о драстичном повећању капацитета, неко ће о тим пацијентима морати да брине и срећан је, каже, што ће то бити млади и средовечни људи, лекари и медицински техничари и сестре.

Председник је најавио и ново повећање зарада запосленима у здравству, истакавши да ће након тог повећања, највећег у последњих неколико година, њихова примања бити кумулативно виша за 22 до 23 одсто у односу на, на пример, 2014.

То, наравно, приметио је председник није проценат са којим ће они моћи да буду сасвим задовољни, али, свакако, могу да буду задовољнији него до сада.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести