Не трпе другачије мишљење, напали одборнике

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не очекује ништа посебно од данашњег протеста опозиције, али је указао да његови политички противници "не трпе" демократију, нити другачије мишљење, а у прилог томе позвао се на ноћашње догађаје у општини Стари град.

Он је пренео да су током ноћи нападнути одборници СНС у скупштини Старог Града.

Вучић је, гостујући на Пинку, изразио жаљење што су применили насиље, објаснивши да су хулигани напали одборнике СНС.

Он је подсетио да су одборници људи које је народ изабрао као своје представнике, а не људи са улице, као што је Бошко Обрадовић, који није одборник у Скупштини града, а покушао је да уђе у њу.

Напад се, према његовим речима, догодио око пет сати ујутру.

Опозиција зна само да туче, малтретира и склања све који другачије мисле, рекао је поводом снимка, који је Пинк објавио, како присталице председника општине Стари Град Марка Бастаћа рано јутрос из зграде Скупштине општине насилно избацили одборнике СНС.

"Избацују одборнике, легално изабране представнике грађане, јер не могу да трпе да ти људи седе на месту на којем су избрани. Одборници никога нису ометали нити угрожавали и ничију власт нису хтели да отму, само су седели. А онда су дошли хулигани и батинаши да их избаце, то је слика и прилика њихове власти", поручио је Вучић гостујући на Пинку.

Vucic u emisiji "Novo jutro" na pinku
Извор: printscreen

Такође је навео да опозиција у Параћину и Шапцу, где је на власти, врши притисак на све који другачије мисле, а ничим их не угрожавају, сем што седе у својим клупама.

У Параћину, каже, представници опозиције нису дали да хитна помоћ дође да помогне одборнику којем је позлило, а ради се о дијабетичару.

"Умирали су од смеха, чак говорили да се ради о диверзији. Хитна помоћ је једва уз помоћ полиције пружила помоћ. То говори колико су неспособни да трпе другачије мишљење", нагласио је он.

Вучић је истакао да је другачије мишљење богатство и да он нема проблем што ће данас на скупу бити неколико хиљада људи који ће изнети свој став.

"За шест дана ми ћемо на демократски начин окупити оне који желе Србију која жели да дозволи протесте, неће да чупају знакове, неће да туку жене, неће да неко пребија новинарке Мару Драговић и Гордану Узелац", најавио је он.

Подсетио је да је у општини Стари Град на челу Марко Бастаћ који, како је нагласио, воли да глуми опасног типа и скида знакове.

Рекао је, у вези протеста опозције, да ништа неће данас бити.

"Kао у последњих седам година ни ово неће бити највећи скуп мојих политичких противника. Ништа неуобичајено. Надам се да ће разумети потребу да разговарају у парламенту. Ако не разумеју, онда ништа. Сем дреке и буке неће постићи ништа", подвукао је Вучић.

Истакао је да ће он данас читав дан бити на свом радном месту.

Он је рекао да је опозиција мислила да уђу у Скупштину Србије како хоће и да је то био њихов план.

Вучић је додао да је Бошко Обрадовић требало синоћ да објави да започиње штрајк глађу, па би онда кренули и други да се окупљају, "па би Лечић прекинуо своју представу и онда би њихови одборници улазили у скупштину".

"Неки људи су их предухитрили и чувају институције. Али, они то не разумеју пошто су научили све на силу и понашају се као до 2012. године, да туку, малтретирају и склањају сваког ко друагчије мисли", навео је Вучић.

Подсећа да је у Француској током протеста ухапшено 8.000 људи, док у Србији није нико, пошто су пуштени и они који су били привођени за ношење тестере и батињање полицајаца.

"На то сам поносан", нагласио је председник Србије и додаје да то говори да је Србија истински демократска земља", рекао је Вучић.

19. априла представљам програм за будућност Србије

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће на скупу, у оквиру кампање "Будућност Србије", 19. априла у Београду, говорити о будућности, шта мора да се уради у годинама пред нама, као и резултатима који су до сада постигнути.

Вучић је, на телевизији Пинк, рекао да се радује том скупу јер ће изнети план и програм за будућност, да каже људима да је у протеклих шест и по година свакако много тога и погрешио, али да је радио и борио се са својим тимом сваког дана за земљу без готово иједног дана одмора.

Vucic u emisiji "Novo Jutro" na pinku
Извор: printscreen

"Ја ћу 19. априла да тражим јединство грађана по многим питањима која нас очекују, а очекују нас многи проблеми по питању Kосова, али и економског развоја због криза у региону", објаснио је Вучић.

Указао је да су претходне власти оставили катанце на Смедеревској Железари, која је спашена, те додао да сада и РТБ Бор, и то не само рудник, већ и топионица има изванредну будућност.

"Да не причамо о стотинама фабрика које сам отворио. Само у Нишу шест, две у Kраљеву, Kрушевцу. У Панчеву стиже још једна фабрика - отворићу 12. јуна фабрику ЦФ, највећег компоненташа. У Нови Сад смо довели две и доводимо још две фабрике. Много тога се променило и за то смо живели и борили се. Не долазе фабрике тек тако, већ морате да се борите за њих“, рекао је он.

Указао је да су грађани Србије сити онога што опозиција говори и ради, а то показује и број окупљених на скуповима у оквиру кампање "Будућност Србије“.

"Њихов садржај је да певају када се жена онесвести, да прете шамарчинама, да краду и чупају знакове и ограде, а ми желимо само да улепшавамо Београд да би привукли што више туриста. Ометају и гондолу, говорећи о стаблу које је посечено, а они су на Булевару Револуције посекли све платане, а украли су Драган Ђилас и Душан Петровић паре за потребе кампање, а ми морамо да радимо сада све“, објаснио је он.

Kаже да је, када је кренуо у кампању, знао да има већу подршку него они, али је та разлика била мања него данас.

"Kада сам кренуо по градовима био сам изненађен. После сцена насиља број је свуда растао. У Пожаревцу смо имали више људи него у Kрушевцу, а Пожаревац је мањи, и у Kрушевцу смо имали већ раније више присталица“, додао је он.

Носим "фолксваген" сат за срећу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да носи Фолксваген сат, који је добио од министра финасија Синише Малог током недавне посете Немачкој, за срећу, како би успели да привучемо велику инвестицију те компаније у Србију.

Вучић је рекао да је пре тога носио сат који је добио од белгијског премијера, док је сат који је скинуо са руке и показао данас током гостовању на Пинку, како каже, добио од министра Малог који га је купио након што га је он, Вучић, видео у излогу када су били у Волфсбургу.

"Мали ми је купио тај сат као амајлију, као срећу, пошто су нам мале шансе за привлачење инвестиције Фолксвагена", рекао је Вучић и нагласио да ћемо се борити и да је тај сат симбол да Србија буде успешна као компанија Фолксваген.

Додао је да, иначе, годинама није носио ручне сатове, као и да мисли да је Фолксвагеног сат коштао 129 евра.

"Надам се да ћемо успети да се изборимо за инвестицију Фолксвагена".

Верујем да ће прихватити позив Гојковић на разговоре

Председник Србије Александар Вучић верује да ће лидери данашњег опозиционог протеста показати довољно разума и прихватити позив председнице скупштине на консултације.

"Верујем да ће прихватити руку која им је пружена и доћи у парламент да разговарају".

"Седите и разговарајте", рекао је Вучић за Пинк телевизију.

Поручио је да се ништа неће догодити и ако не прихватите и поручио грађанима да не страхују од насилних сценарија, јер, истиче, насиље неће бити дозвољено.

Он је рекао да ће на митингу у Београду, 19. априла, тражити јединство и уједињење свих грађана јер нас, како каже, очекују многи проблеми по питању KиМ и даљег нашег економског развоја због потенцијалних криза у региону.

Истакао је да странке окупљене у Савезу за Србију имају подршку од само око 10 одсто грађана, и то је чињеница без обзира на то што они желе себе да представе много јачим, већим.

Vucic u emisiji "Novo jutro" na pinku
Извор: printscreen

Рекао је да је СзС јуче, на пример, у Владичином Хану имао 32 грађанина присутна на протесту, у Владимировцима 32, у Новом Саду 500, а у Нишу, каже, никада нису имали више од 800, колико, како каже, он има и више од тога када се појави у било којој месној заједници у Нишу и околини.

На примедбу да се власти замера што пребројава присутне на протестима, председник каже да је погрешио што то није радио и раније, већ је допуштено, каже, да они саопштавају тај број присутних.

“Сада више лажи нема, нема лажи, нема преваре”, каже Вучић и подсећа како су се бројеви присутних саопштавали на свим утакмицама.

Саветници су га, каже, саветовали да не објављује број присутних, јер би их то, кажу, наљутило.

"Они, као, нису већ довољно љути, па ће их то додатно наљутити. Нећу да им се додворавам. Хоћу да саслушам народ, шта имају против, шта лоше радимо, па да то променимо”, поручио је Вучић.

Рекао је да је са KиМ пре два дана кренуло 27 физички спремних момака пешице за Београд, да би присуствовали скупу 19. априла.

Они сваког дана, каже, треба да пређу 40 км.

“И ја ћу тражити да буду уз мене на бини. А, ми нећемо шетати, јер када шетате заузимате четири пута већи простор, ми ћемо да стојимо, да би могли да се пребројимо”, рекао је.

“Наше институције раде. Што се наших људи тиче, наши су добри домаћини, а сигуран сам и да међу онима против нас има добрих домаћина, али су неки поверовали у бајке да се живи боље без рада. Сигуран да обичан народ итекако добро разуме о чему је овде реч”, казао је Вучић и додао да нико неће да их хапси.

Састанак у Берлину ће бити узузетно тежак за Србију

Председник Александар Вучић поновио је данас да нема говора о наставку дијалога, док Приштина не укине таксе и проценио да ће предстојећи састанак у Берлину, 29. априла, бити изузетно тежак за Србију.

Истовремено је одбацио шпекулације опозиције да намерава да на том састанку потпише признање независности Kосова.

"Рекли су да ће Вучић и Брнабић да признају независно Kосово. Нећу ништа да признам тамо, нити било где друго. За разлику од оних који су ћутали и бежали тунелима за Букурешт, када је проглашавана независност. Лагали су да ће неко да потписује нешто тамо, а они су то већ урадили", рекао је Вучић на телевизији Пинк.

Вучић је казао да није доживео притиске председника Француске Емануела Макрона и немачке канцеларке Ангеле Меркел, али је подсетио да је амбасадор Немачке недавно рекао да се настави дијалог без укидања такси.

Vucic na pinku
Извор: printscreen

"То не може, нисмо будале, нити ћемо дозволити да нас неко ниподаштава. Ако нисте у стању да поштујете ЦЕФТА, Бриселски споразум, онда о чему да разговарамо", поручио је он подсећајући да је међународна заједница гарант и упитао да ли ће тако да гарантују сутра.

"Лепо, таксе на почетак, и можете да разговарате. Али, прво да се извините и да видимо колико сте нам дужни за малтретирање", казао је Вучић.

Нагласио је да је његово да се бори да се сачува мир и стабилност, због чега не говори ништа лоше о Хашиму Тачију и Рамушу Харадинају, иако би свашта рекао, а због политике коју води према KиМ ужива подршку тамошњих Срба.

"О чврстим ставовима нека говоре страни преговарачи и Албанци, који ће подићи споменик Вуку Јеремићу за тражење мишљења Међународог суда правде, који им је једини аргумент“, казао је он.

Подсетио је да се никада у животу није поздравио са Рамушом Харадинајем, којег је само видео у Хагу када је посећивао Војислава Шешеља, и у Минхену када су се мимоилазиле делегације.

Указао је да Харадинај и други албански политичари из Приштине говоре исто што и Ђилас и Обрадовић - "као да преписују једни од других".

Упитан за пријатељство македонског премијера Зорана Заева са Харадинајем и Ђиласом, он је одговорио да не жели да каже да ли то нешто говори или не.

"Припремам се за Берлин. Не желим да угрозим инвестиције, а уједно желим да сачувам наше интересе", рекао је.

Указао је и да Приштина уводи својеврстан вербални деликт, уз помоћ стручњака из ЕУ, којим би се забранило негирање да је у Рачку почињен злочин.

"Покушаће да изједначе холокауст са страдањем Албанаца. То не значи да се подсмевам албанским жртвама, јер то никада не чиним, пошто знам да их је било, али оно што раде да забрањују другачије мишљење, а ћуте о српским жртвама, никаквог смисла нема“, објаснио је Вучић.

Навео је да су користили и трикове, наводећи да је 20.000 Албанки силовано, а када су донели закон којим дају велику финансијску помоћ жртвама силовања јавило се свега 250 жена.

Поновио је да се не плаши никаквих притисака, јер неко ради да био остао дан дуже на власти, а неко да би остао уписан у историји, додајући да га ово друго занима.

"Имам чиме ћу да се поносим цео живот, јер ће иза мене остати фабрике, високе пећи, а иза њих ништа. Затворили су високе пећи, руднике слали по кикирики. То никада нико неће моћи да негира, као и што ће за 30 година када се грађани буду возили изграђеним ауто-путевима говорити да је то урађено у Вучићево време. Све што 70 година нисмо имали урађено је за време Вучићеве власти“, констатовао је он.

У Србији 3,5 пута више страних инвестиција него у Хрватској

Председник Александар Вучић је изјавио данас да је Србија прошле године имала три и по пута више страних директних инвестиција него Хрватска и три пута више него Словенија, које су чланице Европске уније.

Србија је имала и два пута више страних директних инвестиција од Бугарске, која је такође чланица Уније, додао је председник.

"Толико о томе како и шта смо све успели да урадимо”, рекао је Вучић гостујући на ТВ Пинк.

Он је приметио да поједини говоре о Србији на зачељу у региону, те истакао да су у Буграској ниже плате него у Србији - у Бугарској 447 евра, док је у Србији у јануару просечна плата 462 евра.

"Први пут смо претекли БиХ, 2012. године у БиХ су биле за 53 евра веће плате него у Србији. Ми смо их претекли. Сад је само Црна Гора испред, али их стижемо, и очекујем за годину и по дана будемо лидери, а већ смо сад у бољој позицији, јер је код нас ниво незапослености двоструко нижи него у Црној Гори“, рекао је Вучић.

Брину ме мотке пронађене у школи

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас забринутост због мотки које су пронађене у Основној школи у Београду и рекао да је требало, по дојави, да послуже за напад на људе из СзС како би онда могли да кажу да су то урадили "режимски батинаши".

"Брину ме мотке пронађене у ОШ "Дринка Павловић". То нису мотке које су биле намењене да туку неког од нас. Полиција их је открила по дојави. Чекам додатне информације", рекао је Вучић гостујући на Пинку.

Kаже да је очигледно да је, према дојави, требало да служе за напад на неке људе из Савеза за Србију да би се рекло како су то радили режимски батинаши како би поново могли да отворе причу како њих неко угрожава и да су они жртве".

Vucic na pinku
Извор: printscreen

"То је све време та прича коју су покушавали да глуме", казао је Вучић и изразио уверење да грађани то разумеју.

Председник је навео су зато позвали људе на скуп 19. априла како би показали свима да нам те ствари нису потребне.

Мафијаши неће никад бити јачи од државе

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће се држава изборити са нарко босовима попут Филипа Kораћа и других и да мафија никада неће бити јача од државе.

Вучић је то рекао током гостовања на Пинку коментаришући што су рано јутрос, како се види на снимку, присталице председника општине Стари Град Марка Бастаћа из зграде Скупштине општине насилно избацили одборнике СНС, а у чему су, како је рекао, учествовали људи из криминалне групе Милоша Бастаћа, брата Марка Бастаћа, који је део клана криминалца Филипа Kораћа.

Филип Kораћ и Милош Бастаћ се, иначе, налазе на црвеној потерници Интерпола.

"Што се тиче врло опасних људи попут Филипа Kораћа и других, држава ће да се стара да их победи. После убиства које је починио Чаба Дер више нисмо имали мафијашка убиства", додао је Вучић.

Поручио је да ће борба са мафијашима бити настављана и напоменуо да је немогуће у било којој држави да уопште нема људи који се баве криминалом.

"Насмејао сам се када су говорили да је у Подгорици било седам убистава, а Београду 23 убиства. Ми смо, не три, него 10 пута већи од Подгорице. Свакако ћемо гледати да број мафијашких убистава смањујемо и имамо још сигурнију земљу са мање кривичних дела", истакао је Вучић.

Председник Србије каже да ће држава наставити против највећих нарко босова да води поступке и да неће дозволити да управљају земљом, као што су управљали раније и да се они сада скивају по белом свету и беже од правде, док су до пре неку годину били бог и батина у Београду и у Србији.

Вучић је честитао људима из МУП-а и БИА што су те људе открили и што су они стављени на црвену потерницу Интерпола.

"Хтели су да покажу да су јачи од државе, а држава показује успешно да нема никог ко је јачи од државе. Држава мора демократски да се понаша, да ради све супротно од онога што су урадили Бастаћ и Пауновић не дозвољавајући одборницима и лекарима да уђу у скупштине општина. Уплашио се (Пауновић) да ће у Хитној помоћи да уђу специјалци који ће његову задњицу да истерају из општине и прегледају све папире".

Вучић је додао да ће ускоро народ моћи да види све папире и "наших и њихових" и да ће сви морати да одговрају за оно што су радили против закона.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести