Желим да српски производи буду на сваком месту

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас у Мостару да не пропушта ниједан сајам привреде у овом граду, јер жели да види српске производе на сваком месту.

Вучић је, након састанка са замеником председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и председником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, изразио задовољство што су и ове године српске компаније из разних делова Србије дошле на Сајам у Мостар да представе своје производе.

Vucic u Mostaru
Извор: РТРС

Рекао је да се нада да ће следеће године бити још више.

"Мој посао је и желим да српски производи буду присутни у Мостару, Широком Бријегу, да се продају на сваком месту. Желимо ширу и ближу сарадњу са БиХ“, објаснио је он.

Подвукао је да је БиХ за Србију један од кључних партнера и да је његово присуство у Мостару у складу с том чињеницом.

Указао је да је трговинска размена са БиХ 2015. била милијарду евра, а прошле године је достигла 1,8 милијарди евра, те да се ове године очекује да достигне вредност од две милијарде евра.

Са Човићем, додао је, разговарао је и о односима Срба и Хрвата.

"Сматрам да без обзира на тешко историјско наслеђе и разлике у ставовима о ономе што се збивало, важно је да градимо будућност у миру и стабилности. То исто желимо са Бошњацима“, рекао је он.

На питање које су новинари упутили Човићу и њему што данас на сајму нема представника бошњачког народа, Вучић је одговорио да не жели да се меша у унутрашње ствари.

Важно да сви поштују територијални интегритет, Србије такође

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да Србија поштује територијални интегритет свих држава у региону и нема претензија ни према једној територији, да очекује да се и друге земље тако понашају, те указао да греше они политичари који мисле да се територијални интегритет Србије може нарушити и да је могуће да само Србија буде оштећена.

На питање како коментарише изјаву Милорада Додика о прекрајању граница, уз опаску новинара у Мостару да "подржава Додикове ставове", Вучић му је одговорио да не би требало да износи констатације о томе да ли он некога подржава или не.

"Ако ме питате шта Србија мисли о промени граница на Балкану, сматрамо да је веома важно да сви поштују територијални интегритет Србије и Србија поштује територијални интергритет свих осталих. Тако је било и надам се да ће тако и остати", рекао је Вучић.

Он је додао да сматра недоличним изјаве појединих политичара и из Босне и Херцеговине који су рушили територијални интегритет Србије у уверењу да је могуће да само Србија буде оштећена.

"Сматрам да је то лоша порука и да нико ни на који начин не треба да крши било чији територијлани интегритет", истакао је Вучић.

Он је додао да Србија нема никакве претензије према Црној Гори, БиХ, Хрватској, Македонији.

Vucic u Mostaru
Извор: Танјуг

Kада је реч о сарадњи са Милорадом Додиком, сада председавајућим Председништву БиХ, а раније председником Републике Српске, Вучић је рекао да је та сарадња у интересу РС, БиХ и Србије и да верује да у будућности може да буде још боља.

"Мислим да нико није имао проблема због добре сарадње са Србијом, напротив", рекао је Вучић.

Говорећи о граници са БиХ, Вучић је подсетио да су у Сарајеву својевремено договорени принципи на којима би требало да се реши спорних три одсто границе, што је веома важно и за БиХ и за Србију, али да ипак није постигнут договор.

"Тамо је био Човић, тада је био и Иванић и обојица могу да потврде да сам урадио све што смо се договорили, од А до Ш, али то није било довољно јер је дошло до неке промене става", рекао је Вучић и додао да мора још да се ради на томе како би се дошло до решења.

На питање новинара зашто се његов представник није појавио на потписивању протокола о тромеђи између Србије, БиХ и Црне Горе, Вучић је одговорио да се вероватно радило о спорних три одсто границе и додао:

"Kако да се појави ако нисмо договорили тих три одсто".

На констатацију новинара да ипак није реч о том делу границе, Вучић је рекао да онда не зна о чему се ради.

Извор: РТВ Пинк

Остале вести