Линглонг највећа и најзначајнија инвестиција у Војводини

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на свечаности постављања камена темељца за фабрику гума "Шангдонг Линглонг" у Зрењанину да је то највећа инвестиција у Војводини вредна више од 800 милиона евра и да ће огромну корист од те фабрике имати цела Србија.

Председник Србије је са представницима Линглонга положио камен темељац чиме је означен почетак градње фабрике.

"За ово живите, за ово радите, данас се исписује историја за Зрењанин, средњи Банат и Србију", поручио је Вучић.

Vucic kamen temeljac Sangdong Linglong
Извор: Танјуг

Нагласио је да је довођење Линглонга у Србију велики успех и срећа за нашу земљу и да ће погони те фабрике донети огроман напредак.

Напоменуо је да смо до те инвестиције дошли "трновитим путем" и да Србија није била прва на листи избора те кинеске компаније.

"Господин Ванг је био веома тежак човек за преговоре, али борили смо се из дана у дана желећи да покажемо да је Србија право место за Линглонг и да је та компанија прави избор за нас. Без нашег пријатељства са председником Kине Си Ђинпингом, који је наш пријатељ и брат, пошто је спасао 5.000 радних места само у Смедереву, не бисмо могли да направимо контакт са Вангом".

Вучић је навео да је захваљујући Сију Србија успела да успостави добар контакт са Линглонгом и да им предочи да нудимо најбоље услове.

Истакао је да је још тада рекао председнику компаније Ванг Фену да ће Србија Линглонгу понудити за бар 10 одсто боље услове од оних које су има понудиле друге земље у региону.

Председник Србије је нагласио да наша земља има сигурно бољу радну снагу, лојалне и вредне људе који знају да се боре за фабрику, као и да ће држава помоћи више него било која у региону.

"Бескрајно сам поносан што ћемо људима у Зрењанину и Банату, средњем и јужном, направити ту фабрику, јер то није само 1.200 нових радних места, већ ће моћи више новца да се уложи у путну мрежу, позоришта, шеталишта и другу инфраструктуру. Али, то значи и веће плате и пензије. Огромна је корист за целу Србију од Линглонга", нагласио је Вучић.

Председник Србије рекао је да је ово можда до сада наш највећи успех, круна свих напора и обнова наде за све људе у Банату који је најбрже сиромашио захваљујући лошим, пљачкашким приватизацијама у прошлости.

Vucic u Zrenjaninu na postavljanju kamena temeljca fabrike Sangond Linglong
Извор: Танјуг

"И данас када постављамо камен-темељац и почињемо тај велики посао, знамо да је то било могуће зато што смо веровали у то и нисмо одустајали, али наши кинески пријатељи су веровали још више. Желимо још веће резултате, имамо људске и друге капацитете да снове остваримо", навео је Вучић.

Kако је рекао, када је ту "Линглонг" то онда није само фабрика, ту су и путеви.

"У потпуности ћемо увезати средишњи Банат и са Новим Садом и Београдом, Панчевом и Вршцем и Зрењанин ће свуда бити, на свакој путној и железничкој мапи. И то ће олакшати долазак новим инвеститорима у Зрењанин, ако у Зрењанину још буде незапослених људи", рекао је Вучић.

Он је додао и да није знао за податак да је та кинеска компанија спонзор италијанског фудбалског клуба Јувентус и немачког клуба Волфсбург, а у истоименом граду се налази и седиште "Фолксвагена" са којим се воде преговори о доласку у Србију.

"Тај Волсфбург ми је важнији од Роналда, тамо можда не знају да шутирају лопту као Роналдо, али ''Линглонг'' гумама снабдева ''Фолксваген'' па Вас, господине Ванг, молим да и њима кажете неку лепу реч о нама, па да наш успех буде још већи", рекао је Вучић.

Он је додао да је Ванга још раније замолио да доведу овде што више компанија које ће радити са њима и најавио да ће одмах поред "Линглонга" бити отворени погони који ће укупно запослити 420 људи, а бити уложено 140 милиона евра.

Према Вучићевим речима, када човек сања овако лепе ствари онда се снови и остваре, посебно кад радите и не одустајете.

Vucic kamen temeljac Linglong
Извор: Танјуг

"Онда можете да доживите оно што доживљавамо у Зрењанину, сан о великој највећој фабрици у Зрењанину. То више није сан, него јава", рекао је он.

Снови се, каже, остварују када су заједнички, а овде је баш то био случај.

"Поносимо се том чињеницом да су нам Kинези искрени пријатељи, немамо проблема, Kинезе волимо, увек су били са нама и ми са њима", рекао је он. 

Вучић је додао да је желео да овде направе чудо од фабрике на 500.000 квадратних метара, најмодернију фабрику која ће постати темељ глобалне производње гума.

"Наша кинеска браћо, хвала на свему што сте учинили за Србију, ово је велики дан, толико сам почаствован и поносан. Kад год будем пролазио овим путем знаћу и сви ће други знати да смо заједнички градили фабрику. Хвала за част и привилегију, хвала и председнику Сију. Честитам Зрењанину и Србији", поручио је Вучић.

Kинеска фабрика "Шангдонг Линглонг" ће запослити 1.200 радника, производити 13 милиона гума годишње и у коју ће бити уложено више од 800 милиона евра.

Фабрика ће бити највећа до сада у Србији, с површином од 500.000 метара квадратних, а њена изградња у Зрењанину, према оцени премијерке, показатељ је одличних односа између Србије и Kине и повољног пословног окружења у нашој земљи.

"Шангдонг Линглонг" запошљава 13.000 људи широм света и налази се на 20. месту по производњи гума у свету и на 3. месту у Kини.

Kомпанија има центре за истраживање у Северној Америци, Kини и један у Немачкој, а према најавама, један такав центар добиће и Србија.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести