Тврђава - историја, али и снага која гарантује будућност

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас на отварању тврђаве, када гледа у обновљену Голубачку тврђаву и њене фантастичне куле, прелепи средњовековни споменик, види не само историју, већ снагу у овој земљи и нашем народу који гарантују будућност.

"Видим колико можемо, посебно са нашим европским пријатељима и колико је понекад потребно само да пробамо да се покренемо, да покушамо све што нисмо смели годинама, па да се пред нама покаже Србија каква јесте - једна од најлепших земаља на свету, земља историје, али пре свега земља будућности", рекао је Вучић.

Будућности, каже, коју смо у стању сами да изградимо, баш као и они који су то радили вековима пре нас, рачунајући да нећемо заборавити и да ћемо умети да наставимо.

Председник Србије Александар Вучић у Голубцу
Извор: Танјуг

"Данас смо показали да су били у праву и да јесмо достојни наследници свих ранијих нација које су несебичнио стварале историју на овом подручју, само да би смо ми могли да створимо будућност", подвукао је председник Србије.

Извор: ТВ Пинк

Он је захвалио свима који су омогућили да Голубачки град поново оживи, укључујући Европску унију и Аустрију, али и обраћајући се премијерки, указао да пред њеном владом остаје много задатака, пре свега да уложи много новца у исток Србије.

Вучић је указао да из свих делова Србије одлазе људи, што представља велики проблем, додајући да није утеха што земље из окружења имају и још израженији проблем.

Председник Србије Александар Вучић у Голубцу
Извор: Танјуг

"Морамо да се трудимо да се део тих људи врати, а да онима који су овде омогућимо другачију и сигурнију будућност. Зато је важно да уложимо више новца на исток Србије, да људи знају да је ово место где могу да граде будућност за себе и своју децу", рекао је Вучић.

Kако је додао, Голубац је доказ лепоте у коју треба да се улаже.

"Да наставимо да откривамо лепоте овог дела земље, а то су и Kладово, Неготин, Бор, Зајечар, Феликс Ромулијана. Све то је једно од највећих природних богатстава Србије. Потенцијала је много, а ниједан изговор да то не искористимо", рекао је Вучић.

Он је навео да је 2016. године, када је посетио тврђаву, сумњао да ће до краја бити завршена на величанствен начин, али да је то пошло за руком захваљујући ЕУ, Аустријској агенцији за развој АДА и труду људи из Србије, а да резултат тога - најлепши објекат на Дунаву.

"Постоји изрека да историја никада не каже збогом, већ видимо се касније, а то се догодило и у Голупцу. Научили смо важну лекцију о погубности немара према сопственом наслеђу, предвиђања шанси пред носом, огромном простору који смо пробудили из дугогодишњег сна", нагласио је председник Србије.

Вучић је казао да је ово само први корак и да је неопходно да се овај простор испуни садржајем и повеже инфраструктуром са осталим делом наше земље.

Европском комесару Јоханесу Хану и другим страним гостима указао је да су прошли кроз Велико Градиште, а да су само мало скренули могли су да виде прелепо Сребрно језеро, наишли би и на Лепенски вир, те подсетио да се у Србији налази не само најужи и најшири, већ и најдубљи и најлепши део Дунава у Европи.

"Верујем да ћемо уз вашу подршку да улепшамо и оснажимо овај крај и да ћемо то у наредном, а кратком периоду учинити. На тај начин ћемо покушати да вратимо део људи који раде у Аустрији, а који су из овог краја. Хоћемо да они који раде у иностранству осете да је Србија пригрлила своју шансу и прилику, а они ма колико волели Аустрију, знају да имају једну отаџбину, Србију. Зато их молим да размисле о повратку, а ми ћемо омогућити услове, да имају пристојна примања и веће могућности него раније", поручио је председник.

Хану је поручио и да у Србији имамо још безброј идеја, те да ћемо у марину у Голупцу сами уложити два милиона евра, али да имамо идеје које коштају више.

"Постоји идеја неких мостова који би улепшали овај крај и значили много за Србију и Румунију, а коштају 20 милиона евра. Ви дајте нешто, а ми ћемо мало више. Смеју се мени људи овде, а пола ствари које смо добијали не можете, а да не питате. Ти, које је срамота да питају за своју земљу, никада резултат не могу да постигну. Ја ћу да тражим и питам, а Србија ће да напредује", подвукао је Вучић.

Вучић је указао да Београд може да се пореди са многим европским метрополама, да је у неким стварима чак и испред њих, али да постоје други градови у Србији који су далеко иза.

Пожелео је Сретену Живковићу, туристичком водичу у тврђави, и његовим колегама да угосте 200 крузера, а не само 79 као до сада, и изразио уверење да ће то донети бољу будућност читавом Браничевском округу.

Поред најаве инвестиција од два милиона евра у марину, најавио је и да изградњу брже саобраћајнице од Пожаревца до Мајданпека.

Остале вести