Злоупотребили младе, блокада неће бити

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су лидери опозиције злоупотребили младе људе, користећи их у покушају да дођу на власт мимо избора, те најавио да држава неће дозволити противзаконите поступке, попут блокаде путева, које опозиција најављује, те да ће кажњавати све који то буду чинили.

Вучић је новинарима рекао да су поједина лица кажњена за прекршај који су починили, а против других је покренут предкривични поступак.

Што се тиче предкривичног поступка, како каже, нема могућност помиловања.

"Погледајте шта се све догодило у ова два дана, а молим да то посебно учине млади и њихови родитељи. Неко их је позвао и рекао "идете у шетњу". Шетају пуни адреналина, енергије, жеље да нешто мењају. Млади су увек препуни такве енергије и жеље. Онда их је неко повео у РТС и натерао да ураде нешто незаконито. Неко није изложио себе, већ друге. Није ни пријавио протесте, крије се иза неког другог, једне девојке за коју сви знамо да никога не представља. Онда их уводе у насиље. Они себе сачувају и воде рачуна шта ће да ураде, а други што ће да настрадају баш их брига", објаснио је Вучић.

Рекао је да нико у земљи не разуме шта су урадили, да никоме није ни пало на памет да је могуће да упадну у РТС.

"Зато смо били изненађени и ја тог секунда кажем ''закажите јавну конференцију'' за сутра, да би ударали на мене, не на неку децу. Тако раде одговорни људи и лидери. Узимају на себе, не пребацују кривицу и одговорност на неког другог. Ја сам их овде сачекао, нисам се мрднуо цео дан. Говорио сам док су они викали и чак рекао дођите, овде нас је свега 20 који ће вам се супроставити. Они су тражили разлог да оду, када су схватили да нећу да слушам ултиматуме фашисте и два тајкуна. Отишли су на друго место, па рекли, као и претходно, да неће напустити то место док се не испуне њихови захтеви, а онда им је после сат времена било важније да једу и оставили су децу и родитеље тамо утучене. Онда су сутрадан рекли да нам дају рок па су јуначки одговорили ''ајде, Вучићу ти можеш, аболирај их"", пренео је он.

Vucic konf
Извор: Танјуг

Подсетио је на изјаву Драгана Ђиласа од пре пар година, где је тражио вишегодишње казне затворе за оне који су уништавали Београд, и казао да сада све заборавља тражећи да нико ни прекршајно не одговара.

"Моја је намера и то ћу учинити сутра ујутро, пре поласка на пут у Хановер, да видим како ствари стоје са кривичним поступцима. Погледаћу предмете", најавио је он.

Рекао је и да очекује да апелациони прекршајни суд донесе одлуке.

"Не могу да утичем, али као човек могу да кажем да људи који су за прекршаје осуђени првостепено или другостепено, буду ослобођени, јер они нису криви, већ они који су их злоупотребили. Они који су јуче рекли "ајде децо ви се борите да бих ја, један фашиста и два тајкуна, дошли на власт''. Срам вас било", поручио је Вучић.

Kаже да не зна каква ће одлука бити апелационог суда, али да би било добро и лековито дати тим људима да виде како су злоупотребљени од најгорих људи у земљи - лопова и фашиста.

"Kада су видели да је густо, нигде их нема", додао је он.

Рекао је да лидери опозиције деци, која су притворена, нису послали ни праве адвокате, јер су се надали да ће остати у затвору 30 дана, како би то искористили за долазак на власт.

Нека деца, како је чуо, данас су својом руком писала жалбу.

Ето, толико о томе колико је неко бринуо о деци. Само су злоупотребљавали младе људе, без одговорности да ли ће им то уништити живот, нагласио је он.

Што се најаве Бошка Обрадовића тиче да ће напасти Пинк, Вучић је указао да се ради о приватној имовини.

"Хоћете да упадате људима у кућу? Замислите да неко од нас каже ''следећа је нека друга телевизија''. Линчовали бисте ме. Овде је сада постало нормално нападати Пинк. У нечији приватни посед да уђете, тучете људе - јесте ли нормални? ", упитао је он.

Kада је реч о најави блокада саобраћајница Вучић је казао да ће сви они, који буду блокирали путеве, одговарати у складу са законом.

"Неће више да злостављају обичан свет, нормалан народ који хоће да иде на посао, на одмор, у кафану, да живи нормалан живот. На власт се долази изборима, а не насиљем. Саобраћајнице да блокирају неће. Сви који буду учествовали у томе, само да не кажу да не знају, то је противзаконито, и одговараће сви. То неће бити дозвољено", казао је он.

Vucic konf
Извор: Танјуг

Упитао је да ли ће можда Вук Јеремић да плати штету од својих скупоцених сатова, или Ђилас од 30 секунди које је некада дао РТС-у, мада Ђилас, додао је, не воли да даје сопствене паре, већ само да их гомила.

"Србија ће допустити сваку врсту протеста, чак непријављеног. Нећу никада да бежим од фашиста и тајкуна, као Тадић преко тајних улаза. Све може, и непријављени протести, можете да пробијете ограду, али да упадате у приватни посед, јавне компаније, не можете, да тучете људе не можете, да носите секире, тестере не можете. То су ствари око којих нема игре и држава ће се понашати као држава, веома благо, много блаже него неке европске државе. Нећемо забранити да шетају по улицама, као што Француска чини. Малтретирајте људе по граду, зато имате мало присталица", додао је он.

Указао је да је током напада на РТС било 1.584 људи, а испред Председништва са свим шетачима 1.030.

На крају он се захвалио Додику и народу Републике Српске што је увек и на сваки начин уз Србију и пожелео пријатељима у БиХ пуну стабилност и многих упешних резултата у сарадњи са Србијом.

Замолио је да у наредном периоду не одговара на оваква питања, јер ове недеље има много важног посла.

"Сутра идем у Хановер да се видим са председником тамошње покрајине. Не могу да се бавим онима који би да одузимају време, Србији, а не мени“, казао је он.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести