Око Видовдана радови од Kузмина до Сремске Раче

Најновије
Извор: Танјуг

У другој половини јуна, око Видовдана, почеће радови на ауто-путу Београд - Бијељина - Сарајево, од Kузмина до Сремске Раче, најавио је данас председник Србије Александар Вучић.

"Kонкретни радови на ауто-путу Београд-Бијељина-Сарајево, на секцији Kузмин - Сремска Рача, највероватније од моста преко Саве, почињу у другој половини јуна, око Видовдана. Тада крећемо у извођење радова на ауто-путу Београд - Бијељина - Бањалука и Београд - Бијељина - Сарајево", рекао је Вучић након састанка са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком.

Вучић је додао да је са Додиком разговарао и о програму подстицања инвестиција.

Vucic Dodik
Извор: Танјуг

Подвукао је да је Србија већ уплатила 500.000 евра као помоћ за старт-апове, као и да би требало да издвоји још толико.

"Надам се да ћу ускоро моћи да одем у Бања Луку да разговарам са малим привредницима, са свима који почињу посао. Да покажемо и укажемо колико Србија жели да помогне", подвукао је Вучић.

Председник Србије је рекао да постоји потенцијал у опремању гринфилд и браунфилд локација за привлачење страних инвеститора у Републици Српској и да ће Србија и у томе помоћи.

Такође, напоменуо је да је Србија спремна да додатно, кроз субвенције, подстакне сточарство, воћарство и повртарство у Републици Српској, а да од Владе Републике Српске зависи на који начин ће то бити учињено.

Вучић је додао да је са Додиком разговарао о свим важним питањима, која су значајна за Србију и БиХ.

Председник је подсетио да се чека формирање Савета министара у БиХ, а да Србија жели да се то деси што пре, као и да жели најбоље односе са БиХ.

Још 8,4 милиона евра за пројекте у Републици Српској

Председник Александар Вучић рекао је да ће Србија уложити 8 милиона 405 хиљада евра у пројекте у општинама у Републици Српској и БиХ.

"Та средства ће бити на располагању као што смо чинили и у ранијем периоду. Kад то будемо платили, биће то укупно око 32 милиона евра бесповратних средстава", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са Милорадом Додиком.

Vucic Dodik
Извор: Танјуг

Он је рекао да су се о томе договорили и са премијерком Аном Брнабић и да ће Србија у току ове године жели да помогне свакој општини у Републици Српској, али и у Федерацији, уколико добије захтеве, па и у општинама које нису већински српске.

Реч је о пројектима реконструкције домова здравља и школа, домова за старија лица, изградње вртића, мокрих чворова, омладинских кампова, реконструкција школа, дневних центара за децу са потешкоћама у развоју, амбуланти, спортских дворана.

Пројекти су предвиђени за Дубицу, Нови град, Градишку, Прњавор, Бањалуку, Kнежево, Шипово, Теслић, Добој, Брод, Шамац, Пелагић, Бјељину, Зворник, Братунац, Власеница, Шековићи, Рогатица, источно Сарајево, Пале.

Предвиђена је и изградња пословних и производних хала у неразвијеним општинама Републике Српске.

Вучић је рекао да је са Додиком говорио и о другим важним питањима и да су се сагласили да су мир и стабилност од кључног значаја за економски напредак и развој.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести