Без разговора са Србијом Албанци не могу ништа да ураде

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић нагласио је данас да агресија на СРЈ није на Kосову и Метохији донела мир, нити друштво које се заснива на демократији, а тако ни трајну стабилност, и поручио да без разговора са Србијом Албанци не могу ама баш ништа да постигну.

Вучић је, отварајући 4. Београдски стратешки дијалог "20 година од бомбардовања Југославије - поуке за европску безбедност у 21. веку”, рекао да су бомбе промениле стање на Kосову само у том смислу да је стварна власт у НАТО сили, која обезбеђује да Албанци у Приштини административно управљају Kосовом, али нису уклоњени вековни сукоби Срба и Албанаца, нити је створен систем којим се обезбеђује трајни мир. 

"Имамо својеврсни гето за Србе и Албанце, у којем могу да наставе да се мрзе, уз појачан надзор. То је само одлагање и избегавање решења", подвукао је он.

Вучић је казао да се ради само о тренутној победи, која се силом одржава 20 година, која не омогућава ни Србима, ни Албанцима трајну безбедност, а ни могућност да изграде демократско друштво.

"Плашим да ће остати тако, док не будемо свесни да је реч о нашем проблему и да смо одговорни да га сами решавамо. Потребна је та нова врста свести у Београду и Приштини, није потребно ничије туторство, ни сила са стране, ако смо спремни да урадимо добро за људе. Неопходно је да и једни и други без туторства схватимо да нечија победа не лежи у губитку, да је неопходно одрицање од максималистичких ствари. Данас немамо такву ситуацију, имамо захтеве од Србије да прихвати у потпуности резултате агресије 1999, што Србија не може и неће да учини. Свако ко мисли да постоји притисак којим можете да натерате Србију да прихвати нешто неприхватљиво, што би уништило не само државне и нацоналне интересе, већ прегазило национални понос и достојанство, то је немогуће. Не постоји таква врста притиска којом може неко да нас примора ", поручио је он. 

Вучић је казао да је Србија испунила Бриселски споразум, није уводила таксе некоме у региону, није доносила платформу са максималистичким ставовима, и ред је да они, који су стварали државу Kосово, сада своје чедо уразуме, да га поставе на рационалне ноге и почну да размишљају како и на који начин да се граде мир и будућност.

"Без разговора са Србијом, а ми знамо шта губимо без разговора, Албанци не могу ама баш ништа да постигну. На жалост то данас не виде и сав спас за све проблеме виде само у разговору са Вашингтоном, док ЕУ не тертирају готово никако", објаснио је даље.

Вучић је казао да је поносан као председник што последњих пет година отворено и нескривено Србија говори о ономе што се збивало пре 20 година.

"До пре пет година смо се плашили сопствене сенке, па смо ћутали што је погодило нашу земљу. Данас говоримо отворено, не са мржњом, или жељом да узвраћамо примљене ударце, већ да осудимо неправду. Сећамо се наших жртава", указао је он.

Навео је да статистички подаци показују да данас 10 пута више људи у свету умире од шећерне болести него од ратних конфликата, али да таква статистика не може да буде утеха.

Рекао је да је тешко скрити емоције, посебно када се сетимо страдале деце, јер када се сетимо мале Милице или Сање онда је јасно да емоције никада нећемо моћи да потиснемо.

То, међутим, додаје, не значи да не треба хладне главе да анализирамо ша се догодило 1999. И шта нам је чинити наредне две деценије, не само да би нешто слично избегли, већ да би сачували своју слободу, суверенитет, своју војну неутралност.

"Те 1999. године многима у западном свету је био потребан сукоб са СРЈ из различитих разлога, некима из интерних, као што је био један од разлога доношења одлуке унутар америчке администрације, како би се доказала пуна супримација западне хемисфере. То је време када после те агресије на нашу земљу почиње да се ствара другачији мултиполарни свет. Важно је било окретање авиона Јевгенија Примакова насред Атлантика ка Москви, јер је то значило другачије размишљање других у свету. Данас имамо мултиполарни свет у којем су и даље САД економски најснажније, али приближава се Kина, а војно имамо више сила - САД, Русију и Кину, ЕУ је економска, али не и војна сила", истакао је он.

Председник Србије Александар Вучић нагласио је данас да агресија на СРЈ није на Kосову и Метохији донела мир.
Извор: Танјуг

Парада да буде 9. маја, не на годишњицу агресије НАТО

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће Србија у Нишу 24. марта обележити 20. годишњицу НАТО агресије, али је сугерисао да војна парада, која је планирана за тај дан, буде одржана на Дан победе, 9. маја.

"Замолио сам Министарство одбране, и полицију да парада на којој ћемо приказати све што имамо не буде 24. марта већ 9. маја на Дан победе над фашизмом и да тада покажемо шта имамо и колико је српска војска ојачала сопственим новцем", рекао је Вучић на конференцији "Двадесет година од бомбардовања Југославије - поуке за европску безбедност у 21. веку", која се одржава у Београду.

Kако је рекао, 24. марта треба да се сетимо свих који су страдали и погинули, али исто тако да гледамо у будућност, у којој "неће бити места за нашу освету никоме, већ да чувамо и градимо мир и да се захвалимо онима који су помагали тада Србији и који и данас разумеју позицију Србије".

Србија јесте и остаје војно неутрална земља

Србија је војно неутрална земља, поручио је данас председник Александар Вучић и истакао да Србија жели добре односе са Алијансом, али не и чланство у њој.

"Србија је неутрална земља. А, сигуран сам и верујем да би НАТО, који увек каже да је то избор Србије, можда и више волео Србију, него неке друге земље из региона које су трчале у сусрет Алијанси", рекао је Вучић у обраћају на отварању конференције "Двадесет година од бомбардовања Југославије - поуке за европску безбедност у 21. веку".

Председник је поручио да Србија увек говори и не крије да не жели у НАТО, али да жели добре и пристојне односе са Алијансом.

"Србија жели да чува слободу, независност, своје небо и земљу својом, српском војском. Верујемо у снагу српске армије", поручио је Вучић.

Он је подсетио да је Србија пре 20 година преживела много тога тешког да би то могла да заборави.

"Наша је обавеза да опростимо, али да заборавимо не можемо никада", подвукао је председник Србије.

Он је приметио да ни Србија тада није била безгрешна, ако и да је српска политика много тога не увек најпаметнијег направила и урадила, али да свакако ничим није заслужила НАТО агресију.

Подвукао је да је та агресија била противправни акт, уперен против међународног поретка, без одлуке СБ УН.

"Kада о тако нечему говоримо, јасно је зашто и данас постоји толика бол код Срба и зашто не разумеју зашто је то урађено", рекао је Вучић.

Председник је указао да је Србија тада изгубила много људи, цивила, полицајаца, деце, мостова, пруга, путева, које до данас није све обновила, иако се убрзано развија.

"Наш најважнији циљ је убразни економски развој, али иако смањујемо јавни дуг, незапосленост, и даље то све није довољно да се опоравимо од последица из 78 грозних и тешких дана", подувкао је Вучић.

Поновио је да Србија жели пристојне и добре односе са НАТО-ом, али да не жели у Алијансу.

Председник Србије Александар Вучић нагласио је данас да агресија на СРЈ није на Kосову и Метохији донела мир.
Извор: Танјуг

НАТО агресија била тежак злочин против Србије

НАТО агресија је била тежак злочин против мале суверене земље, али је српски народ и 20 година после тога непокорен, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић на отварању Четвртог Београдског стратешког дијалога.

"Србија и српски народ су без обзира на то и данас непокорени. Данас смо у процесу свеобухватне националне и државне консолидације и уверен сам у сигурну и успешну будућност", нагласио је Вучић.

Србија је као мала и независна земља, како је рекао, на удару многих, јер нико не воли непослушне, а Србија сама доноси одлуке.

Вучић је поновио да Србија не жели у НАТО, да Србија нема две различите приче и да пред свима и пред сваким говоримо исто.

Kако каже, Србија ће остати на том путу ма колико покушали да је скрену.

Указао је да се данас не поштује резолуција СБ УН 1244 и да она на терену не важи.

Вучић је рекао да та резолуција не важи на терену зато што су поједине земље признале независност Kосова и поручио да ако више не важи - да пробају да је укину у УН.

Он је захвалио Русији на подршци српском народу на подршци пре 20 година, као и сада и истакао да су Срби одани свима који су нам у тешким тренуцима помогли.

Вучић је истакао да не треба да се стидимо да осудимо НАТО агресију као други раније у Србији који су бринули само о својим фотељама.

За мене је истина приоритет, додао је Вучић.

Четврта међународна конференција Београдски стратешки дијалог (БСД) под називом "Двадесет година од бомбардовања Југославије - поуке за европску безбедност у 21. веку" одржава се данас у Београду.

Извор: Танјуг

Остале вести