Загарантована будућност Бора, веће плате

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да је проналаском стратешког партнера, кинеске компаније Зиђин, загаранатована будућност РТБ-а и Бора и најавио план државе да у цео округ уложи 50 милиона евра само за годину дана.

Он је поручио да ће грађанима у томо делу Србије бити веће плате.

Извор: Танјуг

"Будућност Бора је загарантована. Зијд је једна од најбољих светских компанија, за пет или шест година ће шестоструко повећати производњу бакра", рекао је Вучић на скупу у Бору, где су окупљени грађани носили заставе Србије и транспаренте са натписима "Хвала ти за нову топионицу, Ацо", "ФК Бор је уз Вучића", "Борани имају најчистији ваздух у Србији, Ацо, хвала ти".

Извор: Танјуг

Он је истакао да је РТБ 2017. имао производњу око 43.500 тона, 2018. 41.000 тона, а да ће ове године РТБ произвести 46.000 или 47.000 тона. "За мање од три године та производња ће бити до 80.000, а за шест година само у борским рудницима - Мајданепеку, Великом Кривељу и Борској јами и Церову, биће више од 120.000 тона. Плус Чукару Пеки са нових 80.000 до 90.000 тона", навео је Вучић.

Извор: Танјуг

Истакао је да то значи не само бољи РТБ већ и сигурне плате и сигурност за сва кооперантска предузећа. Вучић је нагласио да ће 165 милиона евра Зиђин уложити само ове године у РТБ. "Био сам јутрос у РТБ-у Бор који су преузли Кинези Зиђин и у Бору сам био 11 или 12 пута до сада", рекао је он, додавши да је стање у РТБ Бор било веома лоше.

Извор: Танјуг

"Упркос великом труду наших радника и руководства и великом новцу који је држава давала, у веома лошем стању нам је био РТБ и Кинези били у чуду колико проблема имају и то је био последњи моменат да пронађемо стратешког партнера. Успели смо захваљујући вредним људима из РТБ који су тражили решње за своју будућност", рекао је он.

Извор: Танјуг

Вучић је најавио да је план да се у наредних годину дана у Борски округ уложи 50 милиона евра. 

Вучић је рекао да ће се, између осталог, радити више путних праваца, како би се инвеститорима обезбедила добра инфраструктура. "Поносан сам на вашу упорност коју сте исказали, јер су 2001. 2002. 2003. и 2004. године говорили и вама и мени како треба да правимо столице од прућа, дрвени намештај, намештај од коже, да садимо кикирики, а ми смо данас избацили бакарну катоду", рекао је Вучић и додао да је производња у РТБ Бор-у данас 20 одсто већа, а биће и двоструко више.

С друге стране, како је рекао, ваздух је чистији.

Извор: Taнјуг

Наводећи да у Бору око 4.700 људи нема посао, Вучић је рекао да је врло важно да се у тај град доведе још један инвеститор, како би "продисао пуним плућима".

"То сам данас рекао и у Кладову и у Неготину", истакао је он.

Вучић је подсетио да је претходна власт државу довела до амбиса и да су се понашали неозбиљно. "Коштало нас је банкротство и неозбиљност оних који су владали. Пензионери су говорили - зарадили смо тај новац. Наравно да јесте, али је проблем што тог новца нема, покраден је, фабрике су уништене. Од 2008. до 2012. године има 400.000 радних места мање", рекао је Вучић.

Извор: Taнјуг

Како је истакао, било је питање тренутка када ће "балон да пукне и земља да пропадне". Претходна власт сада поново жели да дође на чело државе, јер су, каже, видели да поново има новца. "Има новца јер трошимо колико имамо, не крадемо", рекао је Вучић и додао да су фирме бившег градоначелника Београда Драгана Ђиласа остваривале приход од 500 милиона евра, док је био на тој функцији.

"Замислите да имате четири фирме и да сте градоначелник било чега и да имате 500 милиона евра личних прихода. Где то има? У којој то земљи на свету има, осим што је било код нас?", упитао је Вучић и поручио да се зато бори за пристојну Србију која ће да се развија.

Извор: Taнјуг

Навео је да ће у руднику Чукару Пеки бити отворено 1.205 нових радних места, односно да ће 1.205 породица моћи да живи од свог рада, као и да ће Мајданпек поново да ради.

Вучић је истакао да ће бити обновљене све болнице, домови здравља, школе, али да га брине све мањи број људи у Србији. "Брине ме што само 114.000 људи живи у Борском округу. Овде се на 2.100 људи годишње који умру, роди свега 840 деце, немамо будућност. Ако то не променимо, немамо шансу да опстанемо", упозорио је председник.

Извор: Танјуг

Вучић је приметио да је највише деце и највећи прираштај у деловима земље који су најсиромашнији, док их је најмање у богатијим крајевима - на Врачару и Старом граду у Београду и централним деловима Новог Сада.

"Значи није до новца, то је до нас, да разумемо да нећемо имати Србију, ако ту не променимо нешто", рекао је Вучић. Указао је и да је са истока Србије велики број људи отишао у иностранство, а као позитиван пример навео је, Бојана Вербункића из Рткова код Кладова, који се из Аустрије вратио у Србију. "Први пут да сам видео да се неко вратио овде. Хоћу да враћамо децу из иностранства, да запошљавамо људе, јер су им трошкови живота четири до пет пута мањи, а плате ћемо да повећавамо", поручио је председник Србије. Веће плате имаће медицинске сестре, лекари, учитељи, наставници, а пензионери веће пензије, рекао је Вучић.

Поручио је да ће Србија бити успешнија и снажнија и економски јача и богатија и то нико не може да спречи чак ни овако прљавом пропагандом и медијским лажима којима смо били суочени у претходним данима.

Извор: Танјуг

Истакао је да без великог труда и напора нема резулатат и да је смешно када представници опозиције који су били на власти неком кажу да је лопов а они су због својих приватних послова пљачкали државу. "Коју то фабрику данас имате у борском округу, а да су је то они направили, а шта су са РТБ-ом направили. Која је то фабрика у Зајечару коју су довели, а ми ћемо сада да доведемо Делфај односно Аптив (како се сад зове), који ће тамо да отвори фабрику", навео је Вучић.

Каже да је претходна власт крала и богатила се док је народ био све сиромашнији и да је управо зато код њих велика паника што се сада доноси Закон о пореклу имовине. "Неће моћи више да лажу ни о мени и о мојој породици", истакао је Вучић и додао да ће да ће да се пријави да буде међу првих десет и да се види шта има он, а шта имају они, па нека народ суди и каже.

Извор: Танјуг

"Док не будемо имали стварно реформисано и ефикасно правосуђе, нека народ закључи ко је крао, а ко се за државу борио. Њихов проблем је што не разумеју да неко има одговорност и да сања другачије снове, да неког не интересује лично богатство већ Србија и богатство Србије", рекао је Вучић.

Каже да су му скоро сузе радоснице кренуле када је видео какви су планови и какав ће бити РТБ. "Е, за то живим и за то се борим и то су снови које сневам, не 500 милиона евра за себе или своје џепове, као што су њихови снови", навео је Вучић.

Посебно је захвалио женама што су разумеле добро нашу будућност и поновио да жене никад не гласају зато што је неко леп већ увек за стабилност и будућност. "Никада на скупу у Бору нисам видео оволико људи, хвала вам на подршци и на свим победама. Радићемо много и још боље и више, а од вас тражим да побеђујемо још убедљивије и на сваком месту. Видимо се за мање од шест месеци да видимо шта смо све у урадили", поручио је председник Србије.

Извор: Танјуг

Током обраћања Вучића, један мушкарац ближе бини добацио је председнику да је "продао Косово" и извадио из јакне и подигао транспарент на коме је стајала та порука. Обезбеђење га је удаљило, док је мушкарац довикивао: "Гледајте шта ми раде". Председник је на то реаговао речима: "Пустите човека. Видиш да ти нико не ради ништа. Можеш да напишеш и кажеш шта год хоћеш. Нагледао сам је са свега тога".

Испричао је да је слична ситуација била у Нишу, када је један мушкарац из масе викао да је гладан, на шта му је он понудио помоћ. Након митинга, међутим, утврђено да тај мушкарац има мењачницу у центру града, и да је установљено да је из једне опозиционе странке, рекао је Вучић.

Никад више нећемо дозволити да прогоне Србе

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, уочи 15-годишњице погрома над Србима на КиМ, да Београд тако нешто више никада неће дозволити.

"Данас, уочи 17. марта кажем вам да никада нећемо више дозволити да се понови 17. март 2004. године, када су рушили крстове, цркве, манастире, прогонили наше људе. Нећемо никада више дозволити да прогоне Србе", поручио је Вучић на централном скупу у Бору у оквиру посете истоименом округу.

Извор: Taнјуг

Поновио је да је, уз демографију, Косово и Метохија питање којега највише брине, јер у Приштини "имамо посла са неодговорним људима, који су замислили да могу да раде против Србије шта хоће, да Србија погне главу, а ми да вичемо како нам је лепо".

"Нисмо спремни на то!", поручује Вучић.

Србија је, каже, спремна на компромисе и разговоре. "Никада нећемо прихватити да унизе Србију, да узму све, да Србија не добије ништа, да Србима чине све, а да се правимо да то не видимо, као што је руководство радило до 2012. године", истакао је он.

Извор: Танјуг

Вучић је рекао да ће Србија тражити очување мира, стабилности, да ће се борити за свој народ, да чува своје интересе, али да то што смо рационални не значи и да смо слаби. “Ми своју снагу не желимо да показујемо, али ћемо умети да заштитимо наш народ. Поручио бих Србима на КиМ да се осећају безбедно од Лепосавића до Штрпца. Где год да покушају да изврше погром имаћемо довољно снаге да наш народ заштитимо и сачувамо“, нагласио је он.

Вучић се осврнуо и на јучерашњи “стравичан покољ” на Новом Зеланду, приметивши да су комшије из региона једва дочекале да оптужују Србе. “Једва су чекали, без имало одговроности, на различите начине пребацујући све на Србе, да од Србије направе мету. Има наших људи који су чинили лоше, али цар Лазар и Милош Обилић нису били хулигани и убице, то су били борци за слободу, који су бранили своју отаџбину. Немојте њих да поредите са лудацима и психопатама", рекао је он.

Извор: Танјуг

Како каже, реакције из региона су показале колико "добро" нам желе из околине. "Ми вама желимо све најбоље и никада нећемо да призивамо несрећу вама и вашем становништву. Али исто тако поручујем земљама у региону ма колико да се надали слабој Србији, а неки од вас желе малу и неуспешну Србију, мој одговор је Србија ће бити успешнија, снажнија, економски јача и богатија", нагласио је он.

То не може нико да спречи, па чак ни оваквом прљавом пропагандом којом смо суочени протеклих дана, закључио је он.

Извор: TВ Пинк 3

Остале вести