Kинези спасили РТ Бор, разматрају и Леце код Медвеђе

Најновије
Извор: Танјуг

Топионица "Зиђин копер Бор" у наредне три године подићи ће производњу бакра на 80.000 тона, што ће значити велики напредак за Бор, изјавио је данас председник Александар Вучић и навео да кинеска компанија разматра могућност о преузимању рудника Леце код Медвеђе.

"Директор Ланг ми је рекао да им је обавеза да у прве три године подигну производњу на 80.000 тона, а топионицу за четири пута. То значи велики напредак за Бор, да не причамо о томе колико смо им проблема оставили. Да нису дошли Kинези, за три-четири године бисмо закључали топионицу", рекао је Вучић новинарима након обиласка погона топионице у Бору и састанка са руководством компаније.

Вучић је приметио да Србија заостаје 20 година у технологији топљења бакра, али да се доласком кинеског гиганта ствари мењају на боље.

Kако је рекао, на састанку са представницима компаније разговарано је и о преузимању рудника Леце код Медвеђе.

"Узели су то у разматрање, раде студију изводљивости, а ја ћу да их молим за Леце чак и ако немају рачун да узму. Видећемо да ли ћемо успети, нећу да обећавам", казао је Вучић и нагласио да би то значило "спас за Медвеђу, Лебане и цео Јабланички округ.

"Лопови и преваранти су узели и опљачкали Леце и делили добит са политичарима. Људи тамо једва преживљавају, ако Kинези узму Леце, то ће бити друга песма", нагласио је Вучић.

Председник Србије је навео да је на састанку разговарано и о плановима за рудник Тимок који ће, како је најавио, бити отворен најкасније за три године преузети рудник Тимок и запослити између 500 и 1000 радника.

Извор: РТВ Пинк

Остале вести