Нисмо ближе договору, у априлу очекујем померање

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, поводом синоћњег састанка са саветницима немачке канцеларке Ангеле Меркел, да очекује да ће током априла бити нових помака и покушаја из ЕУ да се ствари на терену помере.

Истакао је, међутим, да нисмо ближе договору са Приштином, јер "не преговарају Немци са Приштином, већ ми, а преговора нема".

Истакао је да су га немачки званичници обавестили да су недвосмислено тражили од Приштине да укине таксе, али он, како је истакао, не очекује да ће Приштина то учинити.

Вучић је рекао да је са немачким званичницима разговарао о односима Београда и Приштине, таксама и платформи коју је Приштина усвојила пре неколико дана.

Што се такси тиче не верује да ће се то ускоро догодити.

"Они који су таксе увели сматрају да имају велику интерну политичку подршку. Платформа коју су донели је толико лоша и ја сам саговорнике из Немачке упознао са ставом Србије да је она толико лоша да не видим начин да то буде промењено у будућности", објаснио је он.

Вучић је подсетио да је приштинска платформа праћена законским актима и да има обавезујућу снагу.

Указао је да се не ради само о питању територијалног интегритета, јер Приштина сматра да је независна држава од 2008, што је подржано од МСП 2010, већ да има и десетине услова који су језиви за Србију.

"Немогуће је на те теме разговарати", поручио је он.

Додао је да је са Немцима разговарао и како да сачувамо стабилност и мир, како да покушамо да избегнемо даљу ескалацију, а саветници канцеларке су му пренели да су од Приштине тражили укидање таксе.

"Очекујем да ће током априла бити нових помака и покушаја из ЕУ да се ствари на терену помере. Да ли ће то довести до укидања такси, видећемо", указао је он.

Упитан зашто Србија нема платформу Вучић је казао да је одговор логичан и да га види сваки разуман човек. "Ако хоћете да разговарате с неким онда не закуцавате ствари, а ако закуцате тешко је ексер извући. Да правимо платформу сличну Приштини, да поставимо трибунал за Албанце који су силовали Српкиње, онда је јасно да то правите да договора не буде. Србија показује да је јасно опредељења за разговоре, показује већу одговорност јер није увела реципрочне мере. Бори за инвестиције различите, за економски напредак. Да се не понашамо овако ни на шта не бисмо могли да рачунамо. Ако кажете да нећете договор, онда правите плафторме", подвукао је он.

Вучић је истакао да Србија жели компромис и договор.

Навео је да ако питате неке неодговорне шта је решење косовског проблема, нико од њих не може да каже ишта осим "замрзнути конфликт".

"Не причајте више глупости. Замрзнутог конфликта више нема. Kакав је то замрзнути конфликт ако неко сутра заузме Трепчу, Газиводе, постави своју управу", упитао је он.

Поручио је да не будемо лицемери да се не правимо да проблем не видимо, већ да покушамо да га решимо.

Уколико га не решимо, како је подсетио, имали би још једну изгубљену генерацију и изгубљено време.

Што се актуелне ситуације на северу Kосова тиче, казао је да Албанци затварају све зелене линије.

Подсетио је на последњи случај када је један Србин, за паре, пријавио српске камионе куда улазе, због чега је изазван огроман гнев.

"Затварају све линије за пролазак робе нашим камионима, подижу потернице за све људе, за шта год им падне на памет против људи који су способни да бране и штите север"; рекао је он.

Нагласио је да не кажу ко је убио Оливера Ивановића, јер немају појма или се праве луди, али зато гоне оне за нека дела пре 8 или 10 година, као што је бушење гума.

"Дубинска акција је вишеслојна склањању наших људи, способне за одбрану ван Kосова. Не дозвољавају никакав проток робе на север. На југу већ имамо велике проблеме са снабдевањем. Хоће да нам заусте све и на северу", казао је Вучић.

Рекао је да то раде, а да нико у свету не реагује на озбиљан начин.

Србија се бори, како додаје, да своје становништво снабдева, и сваког дана се суочава са чињеницом колико конфликт није замрзнут.

"То стручњаци који седе овде и праве се генијалцима тако олако причају. Плашим се да смо далеко од решења, укидања такси, нормализације протока робе и услуга", рекао је он.

Вучић је изразио наду да ћемо имати довољно снаге да се боримо за мир и инвестиције, јер то Албанце и не занима, пошто инвестиције и немају.

Имају само новац који добијају из вана, додао је он.

Да смо били за разграничење у време Ћосића, сад би били у ЕУ

Да смо прихватили идеју разграничења као решење за KиМ, када је Добрица Ћосић први пут то понудио, данас бисмо били чланица ЕУ, изјавио је председник Александар Вучић и истакао да је Србија у време када су Ћосић, а и Ђинђић о томе говорили, имала много више на Kосову од онога што има данас.

Он је тако одговорио на питање РТС поводом подсећања из ЛДП-а да су се Зоран Ђинђић и Добрица Ћосић залагали за идеју разграничења као решење за Kосово и да мисли да ће "боље проћи од њих" у реализацији те идеје.

"Да смо, када је Ћосић то први пут понудио, то прихватили, данас бисмо били чланица ЕУ. Данас бих са сигурношћу могао да кажем да ће ''Фолксваген'' код нас, овако су нам шансе невелике у поређењу са земљама ЕУ, јер нисмо чланица, уз проблем Kосова", рекао је Вучић за РТС.

Он је указао да је Србија, у време када су Ћосић, а и Ђинђић о томе говорили, имала много више на Kосову од онога што има данас.

Вучић је напоменуо да је 2001/2002. године разговарао са Ђинђићем у Скупштини о Kосову, у присуству Јовановића, када је наша ситуација била много повољнија - важила је прича "стандарди пре статуса", нисмо имали пресуду Међународног суда правде, нисмо имали границу на Јарињу и Брњаку.

"Сада смо у много тежој ситуацији, али бисмо одједном желели много више. То је зато што људи немају никакву одговорност", рекао је Вучић.

Председник је напоменуо да он нема никакав проблем са плаћањем политичке цене за политику коју води, па и према Kосову, јер се, каже, политиком не бави да би преживео још један дан, као што су, каже, радили његови претходници на власти, већ да би нешто остало иза њега.

"То нешто нису пусти снови, већ фабрике, запослени људи, живот за будућност Србије, али то је и заштита националних и државних интереса, на реланој, одговорној и озбиљној бази. А, цена, мање-више. То није нарочито важно. Kада сте у политици, увек морате да буде спремни да платите највишу могућу цену", рекао је Вучић.

Извор: РТС

Остале вести