Образложили смо колико је ситуација тешка

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је на данашњем састанку пренео патријарху Иринеју шта садржи палтфома Приштине и образложио колико то опасности носи и колико је тешка ситуација у којој се Србија налази.

"Захвалан сам патријарху и члановима Синода СПЦ, који су имали воље да ме саслушају. Ми смо донели патријарху и осталима текст платформе коју су косовски Албанци усвојили за потребе прекида дијалога са Београдом и упознали их са свим акцијама и шта су чинили - од неспровођења Бриселског споразума, преко такси, до платформе која је уствари показатељ колико неки људи желе изазивање кризе и изазивање проблема, а не решавање проблема", рекао је Вучић.

Ми смо тачку по тачку, принцип по принцип образложили и рекли колико то опасности носи и колико је тешка ситуација у којој се Србија налази.

Истакао је и да су неки, рачунајући на убрзани економски раст Србије и настојање ка даљем напретку, мислили да постоји спремност да се заборави на народ и државу, али су, истиче, грдно погрешили.

"Ја више и не очекујем никакве реакције. Видим да сваког дана имају неку нову и нову акцију", рекао је Вучић, говорећи о понашању косовско-метохијских Албанаца.

Kако је рекао, нажалост, неки из Србије су заједно са њима учествовали у криминализацији севера KиМ, и зато данас имамо још 10 потерница за Србима за ко зна каквим делима.

"Видели сте да је Тачи говорио за неке од ових људи да су морали да буду протерани са севера KиМ и да је то био смисао и то нам само указује на њихове наредне акције, шта су то њихови нови циљеви и шта би то могли да предузму против нашег народа. Наш је посао да смо увек спремни за разговоре, али морају да буду са онима који хоће разговор".

Kако је рекао, трик којим би да нас уведу у причу да ми нешто чинимо да би они нама много велики плезир учинили укидањем такси - тај филм неће гледати.

"Прво да укинете таксе, па ћемо да видимо да ли има наставка дијалога или нема. Ако су вам ово услови за дијалог, немојте да трошимо новац за пут до Брисела, јер дијалог у коме Србија треба да вам призна независност и суверенитет, да се формира ад хок трибунал за суђене Србији за злочине, да се формира суд да се суди Србима за сексуалне зочине, да вам дамо наше амбасаде по принципима сукцесије, да вам дајемо имовину и наше иконе, културно благо, како сте предвидели. Јесте ли добро ви, шта сте јели и пили, шта је са вама, има ли мало реалности и рационалности код вас?", запитао је Вучић.

Вучић је истакао да су неки, рачунајући на убрзани економски раст Србије и чињеницу да постоји настојање ка даљем напретку, мислили да постоји спремност да се заборави на народ и државу.

"Ти људи су грдно погрешили. Ми ћемо у тешким околностима наставити убрзано да развијамо Србију, али ни државу, ни свој, наш народ на KиМ, ниједног тренутка нећемо оставити на цедилу", поручио је председник.

Он је истакао да је посебно разочаран чињеницом да је међународне представнике, највише представнике ЕУ, упознао и молио их да не дође до усвајања текста овакве платформе у Приштини, и да је са тим упознао и патријарха.

"Молио сам их да их упозоре да то не раде, јер је то нешто чиме Приштина означава крај могућности за било какав компромис, јер то што они од Србије траже је увреда за здрав разум", подвукао је Вучић.

Нажалост, истиче, нико није реаговао.

Он је захвалио патријарху Иринеју што је саслушао државни врх.

"Ми ћемо њега обавештавати о даљим потезима и бићемо спремни саслушамо мишљење српске цркве", додао је Вучић.

Извор: Танјуг

Остале вести